Tembellik Nedir?

Tembellik (ya da üşengeçlik), faaliyet yeteneğine sahip olunmasına rağmen efor sarf etmede isteksizlik. genellikle küçük düşürücü bir terim olarak kullanılır; tembel olarak görülen bir kişi için "miskin", "Tembel teneke", "Ağustos böceği" gibi söylemler de kullanılır (İngilizce yatan patates (couch potato))

Faydalı Bilgiler 15.05.2020, 01:55 17.05.2020, 02:03
Tembellik Nedir?

Tembellik etkin olmaya karşı gönülsüzlüktür. Bir iş yapabilecekken bundan çekinme, bir uğraş için gayret etmeme ve eyleme geçmeme durumudur. Genellikle yapılması gerekeni yapmayan kişiye yakıştırılan bir sıfattır. Miskinlik, uyuşukluk, haylazlık, aylaklık, avarelik, kaytarıcılık ile yakın anlamdadır. Çeşitli dinler ve görüşler tarafından yerilmiş bir davranıştır. Birinin eksikliğini gördüğümüzde “tembel” deriz.

Peki, insan neden tembellik yapar? Belki de bazılarımız için şöyle sormalı: Neden tembel olmayalım?

Öncelikle belirtmek lazım ki, buradaki tembellik kastımız, yapılması gereken bir şey varken bundan geri durmaktır. Bilinçli bir şekilde dinlenmek ya da öylece durmak tembellik olmayabilir. Gereken eylemi yapmama durumuna tembellik diyebiliriz. Eylemsizlik ile karıştırılmamalı, bir eksiklik ve geri durma davranışı olduğu hatırlanmalıdır. Farklı görüşlere göre her zaman yapacak bir şeyler bulunabilir, ya da yapacak hiçbir şey yoktur. Bunu tembellik kapsamında değil, hayatta ne yapmalı sorusuna bağlayabiliriz.
Olması gerekenden geri durmak, işten el çekmek, görevi aksatmak, ihtiyaç varken hareket etmemek tembellik eylemleridir. Tembellik arzu edilen bir davranış değildir. Ancak sorumluluk duygusu eksik insanlarda sıkça görülür. Bir kaçış yeri olarak çalışmaya tepki biçiminde ortaya çıkar. İnsan görev ahlakı ile hareket ederse tembelliği önleyebilir. Yani bir işi yalnızca kendimizden yola çıkarak yapmamalıyız.

Düşünün ki: yaptığımız her şey kişisel bir evrenin edimi haline gelsin. Yani herkes kendi evreni için çalışsın. O zaman tembellik yapar mıydık?

İşte görev ahlakı her işi kendimizinmişçesine yapmak demektir. Çünkü, halihazırda, hayatın böyle bir yanı vardır. Biz hayatın ta kendisiyiz.

Immanuel Kant‘a göre insan tüm insanlar için bir yasa olacak biçimde davranmalıdır.İnsanlık bir araç olarak değil amaç olarak görülmelidir. Öyle davranmalıdır ki insan kendini bir yasa koyucu olarak hissedebilsin. Bu amaçlar görev ahlakının temellerini oluşturur. Ancak böylece iyi bir niyetten, dolayısı ile saf iyilikten bahsedebiliriz. Ödevin ahlaklı, yani iyi olabilmesi için evrensel olanı düşünerek hareket etmeliyiz. Yalnız kendini düşünmek bizi yanıltır ve tembelliğe sevk eder. Bencillik gibi, düzeltilmeyi bekleyen bir dar görüşlülükten söz edebiliriz.

- Bir düşünelim, kendi başımıza mı insan olduk?

- Peki insan olmanın işbirlikçi yanına ne demeli?

- Doğamız tembellik üzerine mi kurulu?

- İnsanın doğadaki farklı konumu nereden geliyor olabilir?

- İletişim neyin nesidir?

Belli ki, insan ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra boş durmamış ve sonrakiler için değer üretmiştir. İnsan hayatı bir görev bilmiş ve sonrakilere aktarmak için çabalamıştır. Aynen filozof gibi, fiziksel ihtiyaçlarını tamamlamakla yetinmemiştir. Ardına bakmak ve hayatı anlamaya çalışmak davranışlarını göstermiştir.

Sigmund Freud'un haz ilkesinin tartışılmasına rağmen, Leonard Carmichael, "tembellik, psikoloji üzerine yazılmış teknik kitapların içindekiler tablosunda görünen bir kelime değildir" demiştir. Modern psikolojide susuz ratların motivasyonu ve aç güvercinlerin gagalama davranışları gibi deneylerle daha anlaşılır olmaya başlamıştır, baharın gelmesiyle şairlerde şiir yazma isteği uyanması, bilim adamlarının golf sahalarına gitmemek ve laboratuvarda çalışmak için kendilerini zorlamaları da motivasyonun ile ilgili başka örneklerdendir." 1931 yılında yapılan bir ankette, öğretmenler tembelliği "yetenek eksikliği" olarak tanımlamışlardır ve öğrencilerinin başarısızlıklarını da tembelliklerine atfetmişlerdir. Tembellik, motivasyon eksikliği, depresyon, abuli, DEHB, uyku bozuklukları ve şizofreni gibi bazı akıl sağlığı sorunlarının negatif belirtileri ile karıştırılmamalıdır.

İÇİNDEKİLER

  1. Psikoloji
  2. İlgili kavramlar
  3. Ekonomi bilimi
  4. Literatür
  5. Din
  6. Hristiyanlık
  7. İslam
  8. Budizm
  9. Toplumsal kalıplar
  10. Hayvanlar
  11. Medyada
  12. Literatür
  13. Filmler and Televizyon Programları

PSİKOLOJİ
Tembellik bir alışkanlıktan öte ruh sağlığı sorunudur. Benlik saygısı olmaması, onaylanma eksikliği, disiplin eksikliği, özgüven eksikliği, etkinlik veya aktivite eksikliği, inanç ve ilgi eksikliği gibi durumlardan kaynaklanır, bu durumlar ana sebeplerinden bazıları olarak kabul edilmektedir. Kararsız olmak ve oyalanmak gibi davranışlar tembelliğin belirtilerindendir. Motivasyon odaklı çalışmalar ve aşırı bakliyat tüketimi, ödül ve zevk algısından sorumlu bir nörotransmitter olan dopamin hormonu salınımını arttırır, motivasyon dağıtıcı dürtülerin kaynaklarından birinin tembellik olduğu öne sürülmektedir. Daha fazla dopamin salınması, heyecan arayışı içindeki, teknoloji-yüklü kültürlerde, verimli ve tatmin edici eylem ihtiyacını arttırmak ve kabul ettirmek için kullanılır. Bu duyarsızlaştırma sinir deseninde uyuşukluğa yol açar ve olumsuz risk algılamasından sorumlu beynin anterior insulasını etkiler. Tembellik bazı ruh sağlığı sorunlarına da neden olabilir Bunlar kızgınlık, anksiyete, beleşçilik, ilgisizlik, madde bağımlılığı, depresyon v.b.

İLGİLİ KAVRAMLAR

Ekonomi Bilimi
Ekonomistlerin tembellik hakkında görüşleri farklılık gösterir. Frédéric Bastiat avareliğin, kişilerin kendi eylemlerinin uzun dönemdeki olası olumsuz etkileri yerine hoşnutluk verici yakın etkilerine odaklanmalarının sonucu olduğunu öne sürer. Başkaları, insanların aylaklık peşinde olma eğilimi gösterdiklerine dikkat çekmiştir. Hal Cranmer der ki, “Tembelliğe karşı bütün tartışmalara rağmen tembellik uğruna bu kadar çabalamamız şaşırtıcıdır. Çalışkan Püritenler bile sonsuza kadar bir bulutun üstünde uzanıp arp çalmak uğruna her gün bellerini büküp çalışıyorlardı. Her sektör, müşterilerine daha çok aylaklık zamanı vermek için üstüne düşeni yapmaya çalışıyor." Ludwig von Mises ise diyor ki , "Emek, acı verici görülür. Çalışmamak, çalışmaktan daha tatmin edici bir durum olarak kabul edilir. Tembellik, başka şeyler aynı kalmak şartıyla, işe (çalışmaya) tercih edilir. İnsanlar ancak emeklerinin karşılığını, tembelliklerinin kısıtlanmasından ötürü memnuniyetlerinde meydana gelen azalmadan daha değerli gördüklerinde çalışırlar. Çalışma ızdırap içerir."

LİTERATÜR

DİN

Hristiyanlık
Katoliklerde manevi ve / veya fiziksel ilgisizlik ve tembellik olarak tanımlanmıştır, yedi ölümcül günahtan biridir ve yoksulluğa yol açabilir.

İslam
Kur'anda uyuşukluk ve üşengeçlik olarak tanımlanmıştır كَسَل (kasal). Tembelliğe karşı Cihad el-Nefs yapılmalıdır yani kişinin kendi egolarına karşı ve kendine karşı mücadele etmesi gerekmektedir. İslam'ın beş şartı arasında, Namaz ve Ramazan orucu, tembelliğe karşı yapılan eylemlerin birer parçasıdır.

Budizm
Budizm, Kausīdya terimi genellikle "tembellik" veya "manevi miskinlik" olarak tercüme edilir. Kausīdya örneğin: sağlıksız faaliyetlerine tutunarak yatma ve uzananmak, oyalanmak, erdemli faaliyetlerde bulunma konusunda hevesli olmamak anlamlarına da gelir.

Toplumsal kalıplar
1909'dan 1915'e kadar, Kancalı Kurt Hastalığı Eradikasyonu için Rockefeller Sıhhi Komisyonu 11 güney Birleşik Devletler Eyaletinde kancalı kurt enfestasyonunu ortadan kaldırmaya çalıştı. Kancalı kurt enfestasyonu halk arasında "tembellik mikrobu" olarak bilinir, çünkü musallat olduğu kişilerde huzursuzluk ve halsizlik meydana getirir. Bu enfestasyon Güneylilerin yüzde 40'ına musallat olmuştur ve Kuzeyliler tarafından Güney'in sözde geri kalmışlık sebebi olarak tespit edilmiştir.

Endonezya'daki geri kalmışlığın nedeninin tembellik olduğu öne sürülmüştür[kim tarafından?], Yeşil Devrim uygulamalarındaki başarısızlık da buna bağlanmaktadır. Endonezyalıların bu duruma karşı tezleri ise, yabancılar tarafından tanıtılan tüm deneylerin başarılı olmadığı göz önüne alınırsa, mahsulün güvenliğini tehlikeye atmak istemedikleri yönünde olmuştur.

Hayvanlar
Tembellik hayvanlarda da yaygındır (yüksek enerjiye ihtiyaç duyan sinek kuşları bile). Doyacak kadar yiyecek yiyip geriye kalan zamanlarının çoğunda enerjilerini korumak için ve diğer başka amaçlar için dinlenirler. Yavaş hareketlerinden dolayı Tembel hayvan adını almış hayvan türü bile vardır. Hayvanlar en uygun şekilde beslenme ve yaşam koşullarını elde etmek için çalışırlar. Gündüzcül hayvanlar bile bu modeli izlerler ve gün ışığında fazla görünmezler. Sosyal aktiviteler toplayıcı hayvanlar için, beslenmek ve dinlenmekten sonra gelir. Yiyecek aramak için daha fazla zaman gereken durumlarda bile, dinlenmek için geçen zamana göre, saldırgan davranışlar sergiledikleri zamandan daha fazla fedakarlık ederler. En etkili yırtıcılar daha fazla boş zamana sahiptirler ve bu yüzden acemi yırtıcılara göre daha tembel görünürler. Böcekler, toplayıcı rakiplerinin az olduğu zamanlarda tembel gibi görünebilirler. Diğer taraftan, güvercinler ve ratlar gibi bazı hayvanlar için bazı koşullarda eşit yemekten ziyade "bedava yemek" tercihi daha geçerlidir.

MEDYADA 

Literatür

  • The Idler, Yaşam tarzı olarak tembelliğe adanmışlarla ilgili bir dergi.
  • Huckleberry Finn, Alkolik ve tembel, hayata karşı rahat bir tutum sergileyen bir edebiyat ve film karakteri. Twain'in romanında Hack'in yaşam tarzı anlatıyor: "tembel, neşeli ve rahat" bir karakter olan Hack tüm gün sigara içer ve ve balıkçılık yapar.
  • Honore, Carl (2005). In Praise of Slowness : Challenging the Cult of Speed. San Francisco: HarperSanFrancisco. ISBN 0-06-075051-0.
  • Lafargue, Paul (1999) [1883]. The Right to Be Lazy. Ardmore, Pennsylvania: Fifth Season Press. ISBN 1-892355-03-5.

Corinne Maier:

  • Hello Laziness! - Why Hard Work Doesn't Pay, 2005, ISBN 0-7528-7186-2
  • Bonjour Laziness! - How to Work as Little as Possible (Just Like the French), 2005, ISBN 0-375-42373-7
  • Bonjour paresse - De l'art et la nécessité d'en faire le moins possible en entreprise, 2004, ISBN 2-84186-231-3
  • Russell, Bertrand (2004). In Praise of Idleness; and Other Essays. London: Routledge. ISBN 0-415-32506-4.
  • Steinbeck, John (2000) [1951]. The Log from the Sea of Cortez. London: Penguin. ISBN 0-14-118607-0. Only in laziness can one achieve a state of contemplation which is a balancing of values, a weighing of oneself against the world, and the world against itself
  • Hodgkinson, Tom (2004). How to Be Idle. London: Hamish Hamilton. ISBN 0-241-14251-2.
  • Carle, Eric (2007). "Slowly, Slowly, Slowly," Said the Sloth. New York: Puffin Books. ISBN 0-14-240847-6.
  • Goncharov, Ivan (2006) [1859]. Oblomov. New York: Bunim & Bannigan. ISBN 1-933480-09-2.

Filmler and Televizyon Programları

  • The Big Lebowski, 1998 yapımı ikonik bir film. Filmde "Ahbaplık" konusu işlenir, işsiz bir tembel ile beraber bir sarhoşun hayata yaklaşımı Dudeizm (Ahbap-izm) dininin ilham kaynağı olur.
  • Juan Tamad (tam olarak Tembel John), Bir filipin folklor karakteridir.



Yorumlar (0)
15
açık
Günün Anketi Tümü
En Çok Sevdiğiniz Renk Hangisi?
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:18
Güneş 06:45
Öğle 13:14
İkindi 16:45
Akşam 19:32
Yatsı 20:54
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 30 81
2. Fenerbahçe 30 79
3. Trabzonspor 30 49
4. Beşiktaş 30 46
5. Kasımpasa 30 43
6. Başakşehir 30 42
7. Rizespor 30 42
8. Antalyaspor 30 41
9. A.Demirspor 30 39
10. Alanyaspor 30 39
11. Sivasspor 30 38
12. Samsunspor 30 36
13. Kayserispor 30 36
14. Ankaragücü 30 33
15. Hatayspor 30 33
16. Konyaspor 30 33
17. Gaziantep FK 30 31
18. Karagümrük 30 30
19. Pendikspor 30 29
20. İstanbulspor 30 13
Takımlar O P
1. Eyüpspor 27 64
2. Göztepe 27 56
3. Sakaryaspor 27 47
4. Ahlatçı Çorum FK 27 45
5. Kocaelispor 27 45
6. Bodrumspor 27 44
7. Boluspor 27 43
8. Bandırmaspor 27 41
9. Gençlerbirliği 27 40
10. Erzurumspor 27 37
11. Ümraniye 27 33
12. Keçiörengücü 27 32
13. Manisa FK 27 31
14. Şanlıurfaspor 27 27
15. Tuzlaspor 27 27
16. Adanaspor 27 27
17. Altay 27 15
18. Giresunspor 27 7
Takımlar O P
1. Arsenal 28 64
2. Liverpool 28 64
3. M.City 28 63
4. Aston Villa 29 56
5. Tottenham 28 53
6. M. United 28 47
7. West Ham United 29 44
8. Brighton 28 42
9. Wolves 28 41
10. Newcastle 28 40
11. Chelsea 27 39
12. Fulham 29 38
13. Bournemouth 28 35
14. Crystal Palace 28 29
15. Brentford 29 26
16. Everton 28 25
17. Luton Town 29 22
18. Nottingham Forest 29 21
19. Burnley 29 17
20. Sheffield United 28 14
Takımlar O P
1. Real Madrid 29 72
2. Barcelona 29 64
3. Girona 29 62
4. Athletic Bilbao 29 56
5. Atletico Madrid 29 55
6. Real Sociedad 29 46
7. Real Betis 29 42
8. Valencia 28 40
9. Villarreal 29 38
10. Getafe 29 38
11. Las Palmas 29 37
12. Osasuna 29 36
13. Deportivo Alaves 29 32
14. Mallorca 29 30
15. Rayo Vallecano 29 29
16. Sevilla 29 28
17. Celta Vigo 29 27
18. Cadiz 29 22
19. Granada 28 14
20. Almeria 29 13
GazetelerTümü