Türkiye'de sigara kullananların sayısı tekrar artmaya başladı

Prof. Dr. Kılınç, Türkiye'de sigara kullananların sayısı tekrar artmaya başladı. Sigara bağımlıları tütün endüstrisine köle olmak yerine özgürleşmeyi seçmeli...

Sağlık 08.02.2018, 16:55 08.02.2018, 17:23 Nurselin Kaba
Türkiye'de sigara kullananların sayısı tekrar artmaya başladı

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Oğuz Kılınç, Türkiye'de geçmiş yıllardan farklı olarak tütün kullanma sıklığında azalma görülmediğine dikkat çekti ve şunları söyledi: “Sağlık Bakanlığı'nın son verilerine göre 2008'deki sigara içme oranlarına geri dönmüş durumdayız. Yani ülkemizdeki her 10 kişiden 3'ü sigara içiyor. 15 milyona düşen sigara bağımlısı sayısı bugün tekrar 17 milyona yükseldi. Gelişmiş ülkelerde ise bunun tersi bir seyir izleniyor ve oralarda bu oran yüzde 10'un altına düşmüş durumda. Ülkemizde 2008-2012 döneminde uygulanan tütün kontrol politikaları sayesinde tütün kullanma sıklığı yüzde 23'lere kadar düşmüştü ancak şimdi tekrar bir yükseliş trendi başladı. Talep azaltıcı önlemler eski etkinliğinde uygulanmasına rağmen, arza dönük önlemleri uygulayamadık ve tütün endüstrisi yeni stratejiler geliştirdi. Sağlık Bakanlığı, küresel tütün araştırması ve TÜİK kaynaklı verilere göre özellikle 13-15 yaş grubunda ve kızlarda, sigara içme oranları yüzde 100 ila 110 arttı. Bu nedenle bugün düz paket uygulaması, katkı maddelerinin yasaklanması ve ürün çeşitliliğinin azaltılması gibi önlemler büyük önem taşıyor.”

SİGARAYI BIRAKMAYA ÇALIŞANLAR BİLİMSEL OLMAYAN YÖNTEMLERDEN UZAK DURMALI
Sigara içenlerin yaklaşık yüzde 70'i bırakma isteğini telaffuz ediyor, ama bunların sadece yüzde 30'u bir yıl içinde bu yönde adım atıyor. Bu oranın verilecek desteklerle artırılabileceğini belirten Prof. Dr. Oğuz Kılınç şunları söyledi: “Çoğu insan sigarasızlığa dayanamadığı için; konsantrasyon bozukluğu, aşırı sigara içme isteği gibi yoksunluk belirtileriyle baş edemediği için sigarayı bırakamıyor. Oysa ki bu sorunları kolayca kontrol edebilecek tedavilerimiz, deneyimli hekimlerimiz ve sağlık çalışanlarımız var tedavide kullanılan ilaçlar devlet tarafından ücretsiz olarak sunuluyor. Kısacası uygun bir şekilde tedavi edilirse, “sigara içme hastalığından” kolayca kurtulabiliriz. Bugün Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış ve halen ücretsiz olarak Sağlık Bakanlığı'nın ilgili birimlerinde doktor kontrolünde kullanılabilen tedavilerimiz var. Bilimselliği kanıtlanmamış diğer yöntemler ise yalnızca, sigara içenlerin çaresizliklerinden yararlanmaya çalışan kişiler tarafından dayatılan ticari amaçlı yöntemlerdir. Bunlara başvuran kişiler başarısız olarak sigarayı bırakabileceklerine dair inançlarını da yitiriyorlar. Bu nedenle sadece etkisi kanıtlanmış bilimsel tedaviyle sürece başlanmasını ve sürdürülmesini öneriyoruz. Bilimselliği kanıtlanmamış yöntemlerden ise uzak durulması gerekiyor.”

SİGARAYI BIRAKMAK İÇİN SADECE İRADE YETERLİ OLMAYABİLİR
Bırakma sürecindeki en büyük zorluğun sigaraya aşermek olduğunu belirten Prof. Dr. Oğuz Kılınç şöyle devam etti:Sigara bağımlılarının beyni nikotini yemek, su, uyku gibi vazgeçilmez bir fizyolojik ihtiyaç olarak tanımlar. Bunu bıraktığınızda aç, susuz, uykusuz kalmış gibi hissedersiniz. Bu nedenle bu mekanizmanın ilaçlarla, biraz önce bahsettiğimiz bilimselliği kanıtlanmış, Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlanmış ilaçlarla kontrol edilmesi gerekir. Bunun yanında kişinin sigaradan kurtulmayı istemesi de elbette önemli. Bırakma aşamasında kül tablası, kibrit, çakmak, sigara paketi gibi görsel uyaranlardan uzaklaşmak da faydalı olacaktır. Yemek sonrası, çay-kahve veya alkolle sigara isteğinin artmaması için, su içerek ağzın yıkanması ve sigaraya uygunsuz hale getirilmesi yardımcı olacaktır. Bu önlemler hep beraber kullanıldığında ve düzenli hekim kontrolünde yapıldığında 10 kişiden altısının rahatlıkla sigarayı bırakabildiğini biliyoruz. Sigarayı sadece irade gücüyle bırakmak kolay değildir. Nasıl ki bir yüksek tansiyon hastası iradesiyle tansiyonunu normale getiremezse, sigarayı terk ederken yaşanan sıkıntıların çoğu da iradeyle kontrol edilemez. İşte burada da ilaçlara ihtiyaç duyarız.”

ELEKTRONİK SİGARA TÜTÜN ENDÜSTRİSİNİN YENİ TUZAĞI
Elektronik sigaranın tütün endüstrisinin yeni tuzağı olduğunu belirten Prof. Dr. Oğuz Kılınç şu uyarılarda bulundu: “Artık onlar bile tütün ve mamullerinin insana zararlı olduğunu kabul etmek zorunda kaldı. Ama buradan elde ettikleri büyük karlardan vazgeçmemek için yeni bir tuzak geliştirdi: elektronik sigara. Normal sigaranın içindeki zararlı maddelerin bire bir aynısı elektronik sigara buharında da, ama daha az miktarda var. Ancak az olması zararlı olmasına engel değil. Örneğin sigarada 1000 birim zararlı madde varsa, elektronik sigarada 100 birim vardır ama hücreye zarar vermesi için bir birim bile yeterlidir. Bir satış taktiği olarak buhar zararsızmış gibi gösterilmeye çalışılsa da, bu zehirli bir buhardır. Her suyun içilebilir olmadığı gibi, bu buhar da solunabilir bir buhar değildir. Buharın içindeki zararlı maddeler, elbette etraftaki pasif içicilere de zarar verir. Bu nedenle kapalı ortamlarda içilmesi kesinlikle yasaktır.”

SİGARASIZ GEÇEN İLK 20 DAKİKADA VÜCUT BU ZEHİRDEN KURTULMAYA BAŞLAR
Prof. Dr. Oğuz Kılınç, sigarayı bırakmanın faydaları hakkında şunları söyledi: ”Tütün ve tütün mamullerinin tümü vücuda çok zarar veriyor. Ama bıraktıktan itibaren vücut 20 dakika içinde bu zehirden kurtulmanın yararlarını yaşamaya başlıyor. Kanser riski, diğer öldürücü, sakat bırakıcı hastalıkların oluşma riski süratle azalmaya başlıyor. 24 saatte vücutta zehir bulamıyoruz. 24 saat sonra kalp hızı olması gereken hızına dönüyor. Sigara içenlerin kalbi dakikada 10 birim daha fazla atar, bu da kalbin yorulmasına sebep olur. Sigara bırakıldığında tansiyon da normale döner. Örneğin yüksek tansiyon hastaları sigarayı bıraktıktan sonra daha az ilaçla daha iyi kontrol edilebiliyor. Aynı şekilde şeker hastaları da sigarayı bıraktıktan sonra daha az insülinle daha iyi kan şekeri kontrolü sağlayabiliyoruz. Yani sigara bırakıldığında, mevcut hastalıkları daha iyi kontrol ve tedavi edebiliyoruz. Hastalık olmayan kişilerde ise, hastalık oluşma riski 20'nci dakikadan itibaren azalmaya başlıyor.”

Prof. Dr. Oğuz Kılınç sigarayı bırakanlardaki iyileşme sürecini ise aşama aşama şöyle özetledi:

  1. Sigarayı bırakanların kalp atış hızı ilk 20 dakikadan itibaren düşüyor.
  2. 12 saatte kandaki karbon monoksit seviyesi normale dönüyor.
  3. 2 hafta ila 3 aylık bir süreden sonra kalp krizi riski azalmaya, akciğer fonksiyonları düzelmeye başlıyor.
  4. 1 ila 9 aydan sonra öksürme ve nefes darlığı azalıyor.
  5. 1 yılda koroner kalp rahatsızlığı riski, sigara içen birinin yarısı seviyesine geriliyor.
  6. 10 yılda akciğer kanseri riski sigara içenlerin taşıdığı riskin yarısı seviyesine gerilerken ağız, gırtlak, yemek borusu, böbrek, mesane ve pankreas kanseri riskleri de azalıyor.
  7. 15 yılda, koroner kalp hastalığı riski, sigara içmeyenlerin taşıdığı riskle aynı seviyeye geriliyor.

SİGARAYI BIRAKMAK İSTEYENLERE ÜCRETSİZ TEDAVİ HİZMETİ VE İLAÇ SUNULUYOR
Türkiye'de sigarayı bırakmak isteyenlere artık daha fazla imkan sunulduğunu belirten Prof. Dr. Oğuz Kılınç şunları söyledi: “İlk yıllara göre bu konuda biraz daha şanslıyız. Sağlık Bakanlığı verilerine göre 415 sigarayı bırakma polikliniği var ve bu poliklinikler; Sağlık Bakanlığı tarafından sürekli denetim altında. Yani sigaradan kurtulmak isteyen vatandaşlarımız aslında bu hizmete çok yakınlar. Bu merkezlerde ücretsiz ilaç desteği de sunulduğu için hasta hiçbir şey ödemeden tedavi olabiliyor, üstüne bir de sigarayı bıraktığı için tasarrufu artıyor. Bu nedenle sigaradan kurtulmak isteyenler 7 gün 24 saat hizmet veren ALO 171Sigara Bırakma Danışma Hattı'ndan kendilerine en yakın sigara bırakma polikliniğinden randevu alarak bilimselliği kanıtlanmış yöntemlerle hem keselerine, hem sağlıklarına, hem de topluma çok önemli katkılar sağlayabilir.

GÜNDE 1 SİGARA İÇMEK DE, 30 SİGARA İÇMEK KADAR RİSKLİ
Kalp yaşı formüllerine göre günde bir tane sigara içenin de, 30 tane içenin de aynı risklerle karşı karşıya olduğunu belirten Prof. Dr. Oğuz Kılınç doğru bilinen bazı yanlışlara dikkat çekti: “Dudak tiryakisi olmak, aç karnına içmemek, içtikten sonra zehirleri vücuttan attığı düşünülen bazı bitki çayları ya da destek maddeleri almak hiçbir işe yaramaz. Vücuda girdikten sonra bu zehirler orada kalır ve yapacaklarını yapar. Onları etkisiz hale getirmek mümkün değildir. Bu zehirlerden kurtulmanın tek yolu hiç sigara içmemektir. Bu nedenle bu zehirli maddeler, içilen miktardan bağımsız olarak vücuda zarar verir. Sigara kadınların kalp ve akciğer yaşını 23 yıl, erkeklerin kalp ve akciğer yaşını ise 28 yıl yaşlandırıyor. Dolayısıyla “sigarayı azalttım, kardayım” yaklaşımı son derece yanlış.”

SİGARA GENÇLERİN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ KISITLIYOR
Prof. Dr. Oğuz Kılınç, sigara içen gençlere şöyle seslendi: “Gençlerimiz genelde özgürlüklerine çok düşkündür. Örneğin annesi veya babası özgürlüklerini kısıtlamaya çalıştığında buna tepki gösterirler. Ama sigara içerek ya da elektronik sigara, tütün ürünü, nargile kullanarak tütün endüstrisine gönüllü kölelik yaptıklarının farkına varmıyorlar. Bence bu gençliğin algısına ters bir şey. Gençler, onlara tahakküm uygulayacak ve onu esareti altına alacak her şeye canı pahasına karşı durur. Onların bu duruşlarını tütün ürünlerine karşı da sergilemelerini diliyorum. Tütün ürünleri ülkemize terör kadar zararlıdır. Terör gibi, tütün ve tütün malulleri de ülkemize hem maddi hem manevi bir sürü zarar vermektedir. Her ikisine de dünya kadar para harcıyoruz, insanlarımızı kaybediyoruz.”



Yorumlar (0)
15
açık
Günün Anketi Tümü
En Çok Sevdiğiniz Renk Hangisi?
Namaz Vakti 19 Mart 2024
İmsak 05:37
Güneş 07:02
Öğle 13:17
İkindi 16:40
Akşam 19:22
Yatsı 20:41
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 30 81
2. Fenerbahçe 30 79
3. Trabzonspor 30 49
4. Beşiktaş 30 46
5. Kasımpasa 30 43
6. Başakşehir 30 42
7. Rizespor 30 42
8. Antalyaspor 30 41
9. A.Demirspor 30 39
10. Alanyaspor 30 39
11. Sivasspor 30 38
12. Samsunspor 30 36
13. Kayserispor 30 36
14. Ankaragücü 30 33
15. Hatayspor 30 33
16. Konyaspor 30 33
17. Gaziantep FK 30 31
18. Karagümrük 30 30
19. Pendikspor 30 29
20. İstanbulspor 30 13
Takımlar O P
1. Eyüpspor 27 64
2. Göztepe 27 56
3. Sakaryaspor 27 47
4. Ahlatçı Çorum FK 27 45
5. Kocaelispor 27 45
6. Bodrumspor 27 44
7. Boluspor 27 43
8. Bandırmaspor 27 41
9. Gençlerbirliği 27 40
10. Erzurumspor 27 37
11. Ümraniye 27 33
12. Keçiörengücü 27 32
13. Manisa FK 27 31
14. Şanlıurfaspor 27 27
15. Tuzlaspor 27 27
16. Adanaspor 27 27
17. Altay 27 15
18. Giresunspor 27 7
Takımlar O P
1. Arsenal 28 64
2. Liverpool 28 64
3. M.City 28 63
4. Aston Villa 29 56
5. Tottenham 28 53
6. M. United 28 47
7. West Ham United 29 44
8. Brighton 28 42
9. Wolves 28 41
10. Newcastle 28 40
11. Chelsea 27 39
12. Fulham 29 38
13. Bournemouth 28 35
14. Crystal Palace 28 29
15. Brentford 29 26
16. Everton 28 25
17. Luton Town 29 22
18. Nottingham Forest 29 21
19. Burnley 29 17
20. Sheffield United 28 14
Takımlar O P
1. Real Madrid 29 72
2. Barcelona 29 64
3. Girona 29 62
4. Athletic Bilbao 29 56
5. Atletico Madrid 29 55
6. Real Sociedad 29 46
7. Real Betis 29 42
8. Valencia 28 40
9. Villarreal 29 38
10. Getafe 29 38
11. Las Palmas 29 37
12. Osasuna 29 36
13. Deportivo Alaves 29 32
14. Mallorca 29 30
15. Rayo Vallecano 29 29
16. Sevilla 29 28
17. Celta Vigo 29 27
18. Cadiz 29 22
19. Granada 28 14
20. Almeria 29 13