Bebeklerin Ağlamasının 10 Sebebi Ve Sakinleştirme Yolları

Bebekler Ağlar. Ağlamak bebeklerin ilk iletişim biçimidir, ebeveyne düşen görev ise, bebeğinin ne için ağladığını keşfetmek ve onun dilinden anlayabilmektir.

Sağlık 28.02.2018, 03:45 28.02.2018, 03:57
Bebeklerin Ağlamasının 10 Sebebi Ve Sakinleştirme Yolları

Öncelikle lafı hiç dolandırmadan söylemek gerekir ki, Bebekler Ağlar. Ağlamak bebeklerin ilk iletişim biçimidir, açlıklarını, acılarını, korkularını, uyku ihtiyaçlarını ve diğer isteklerini ebeveynlerine ağlayarak iletirler. Ebeveyne düşen görev ise, bebeğinin ne için ağladığını keşfetmek ve onun dilinden anlayabilmektir.

Tüm ebeveynler bebeklerinin ağlaması konusunda çok hassastır. Bir bebeğin ağlaması sizi rahatsız etme açısından sabah 6 da çalan alarmınızdan daha etkili olabilir, ne yazık ki bebeğinizin ağlamasını tek tuşla durdurma imkanınız yok! Neyse ki bu makalemizi okuyarak bebeğinizin histerik ağlamalarını tatlı cıvıltılara dönüştürecek sakinleştirme yollarını öğrenebilirsiniz.

Bebeğinizin neden ağladığı sorusunun ise bir kaç değişik cevabı olabilir. Bebeğiniz ağlıyorsa ve odada kötü bir koku varsa zaten ne yapmanız gerektiğini biliyorsunuz. Maalesef bebeğinizi yatıştırmak her zaman bir bez değiştirmek veya onu emzirmek kadar kolay olmayabilir.

Bebekler genelde ana rahminde yaşadıkları algı zenginliğini, dünyaya geldikten sonra bulamadıklarında rahatsız olurlar. Ritmik seslerin veya bebeğinizi sallamanın onu rahatlatmasının nedeni budur. Bebeğinizi uyuması için karanlık ve sessiz bir odaya koyduğunuzda bir anda ağlamaya başlamasının nedeni de genelde bu olmaktadır.

Bunun yanında bebeğiniz bazen de rahatlayamadığından ağlayacaktır. Yorgun olup da uyuyamamanın nasıl bir duygu olduğunu en iyi biz yetişkinler biliriz. Fakat böyle durumlarda bizim yatakta daha rahat bir yatış biçimi aramak, yastığı çevirmek vb. yapabileceğimiz pek çok davranış bulunmaktadır. Bebeğiniz ise bu bahsettiklerimizin hiç birini yapma kabiliyetine sahip değildir. Onun tek yapabileceği ağlamak, ebeveynlerini rahatsızlığından haberdar etmektir.

İŞTE BEBEKLERİN AĞLAMA SEBEPLERİ VE ONLARI YATIŞTIRMANIN YOLLARI:

1) AÇLIK

  • Bebeğiniz ağladığında aklınıza ilk olarak onun açlık durumu gelmelidir. Bebeğinizin acıkmaya başladığında verdiği işaretleri anlayabilmek, bebeğinizi doyurarak ağlamasının önüne geçmenizi sağlar. Yeni doğan bebekler genellikle acıktıklarında, öncelikle huzursuzlanarak ağızlarını ufak ufak şapırdatırlar ve ellerini ağızlarına götürürler.

2) GAZ SANCISI

  • Bebeklerin gaz sancısı nedeniyle ağlamaları genellikle şiddetli olur. Gaz sancısı ile ağlayan bir bebek, bir isteğini dile getirmekten ziyade şikayetini gösterdiği için şiddetli olması normaldir. Gaz sancısı ile meydana gelen ağlamalar genellikle beslenmeden sonra olur. Bebekler ayaklarını karnına doğru çeker ve ıkınır. Gaz sancısnın başlıca nedeni ise bebeklerin beslenirken, hıçkırırken ya başka sebeplerle ağlarken hava yutmalarıdır. Bunun dışında yediği yemeklerden kaynaklı bir gaz sorunu da oluşabilir.

3) ISLAK BEBEK BEZİ

  • Çok sık olmasa da, bazı bebekler altlarını kirlettiklerinde bu rahatsızlarını haber vermek için ağlayabilirler. Bu durumun önüne geçmek için bebeğinizin bezini sıklıkla kontrol etmelisiniz ve ihtiyaç gördüğünüzde değiştirmelisiniz.

4) UYKU

  • Yorgun ve uykusu gelen bir bebeğin her nerede olursa olsun yorgunluktan ve uykusuzluktan dolayı olduğu yerde uykuya dalacağını düşünebilirsiniz ancak bu durum aslında yetişkinler için geçerlidir. Bebekler uykuları geldiğinde huzursuzlanarak ağlarlar, özellikle çok yorgun olduklarında.

5) KUCAK

  • Bebekler, dünyaya gözlerini ilk açtıkları andan itibaren yanlarında gördükleri ebeveynlerine duydukları sevgi ve güven nedeni ile onlarla tensel temas kurmak isterler. Annelerine ya da babalarına sarılmak istediklerinde, bu isteklerini ağlayarak dile getirebilirler. Özellikle annelerinin benzersiz kokusunu özledikleri ve ihtiyaç duydukları için daha fazla kucağa alınmak isteyebilirler. Toplumda, bebekleri fazla kucağa alma durumunda  “kucağa alıştırmak” şeklinde bir ön yargı vardır fakat bu aslında çok da doğru değildir. Her bebeğin tensel temas ihtiyacı birbirinden bağımsızdır. Bu ön yargıya kapılıp bebeği yeterince kucağa almamak, bebeğin yetişkinlik döneminde güven kaybı yaşamasına neden olabilir.

6) SICAK YA DA SOĞUK

  • Genellikle bebeklerin bulundukları ortamlar, üşümesinler diye sıcak tutulur. Ancak fazla sıcak bebeğin terlemesine ve sıcaklamasına neden olabilir. Bunu önlemek için sıcak ortamlarda bebeğinizin kıyafetlerini daha sık değiştirmeniz gerekir. Tam tersi durumlarda, yani soğuk ortamlarda da, bebekler üşüdüklerini bildirmek için ağlamaları normaldir. Bu durumda bebeğiniz daha sıkı ve kalın giydirmeniz gerekir.

7) ACI

  • Bebeğinizin ağlama nedenlerinden biri de acı çekmesi olabilir. Vucudunun bir uzvuna zarar gelmiş, siz fark etmeden bir yere çarpmış olabilir. Ya da toplumda çok fazla bilinmese de aslında oldukça sık karşılaşılan bir durum olan, “saç turnikesi” diye tabir edilen, çorabının ya da kıyafetinin içinde kalan uzun bir kılın ayak ya da el parmağına dolanarak kan dolaşımını engelliyor olabilir. Bebeğinizin nedensiz yere ağladığını düşündüğünüzde, parmaklarına, kollarına ve cinsel organına bakmayı ihmal etmemelisiniz.

8) DİŞ ÇIKARMA

  • Bebeklerin diş çıkarma evreleri bilimsel olarak 6. ay kabul edilir ve bu dönemde de katı gıdalara geçilir. Ancak nadiren de olsa 3. aydan itibaren diş çıkartmaya başlayan bebekler de vardır. Bebeklerde bu dönemde görülebilen hırçınlık ve huysuzluk halleri, en belirgin değişikliklerdir. Bebeğinizin diş çıkarıp çıkarmadığından emin olmanızı sağlayacak en etkili gözlem, damaklarındaki diş kabarcıklarıdır. Bunlar elle hissedilebileceği gibi, gözle de görülebilir belirtilerdir.

9) ÇEVRESEL UYARANLAR

  • Her ne kadar bebekler yeni tanıştıkları dünyayı çevresel uyaranlarla tanısalar da, bazen bu uyaranların fazlalığı bebeğinizi rahatsız edebilir. Örneğin fazla ışık, ağır bir koku, gürültü ya da kucaktan kucağa dolaşmak  ve sürekli dokunulmak gibi çevresel uyaranlar, bebeğinizin rahatsız olmasına neden olabilir. Haliyle bebeğiniz de bu rahatsızlığını dile getirmek için kendini ağlayarak ifade eder. Bunun yanında, bazen bebekler görmek istedikleri şeyleri yeteri kadar göremediklerinde de ağlayabilirler. Ebeveynini görmek istiyor ama pozisyonundan dolayı göremiyor olabilir ya da ilgisini çeken bir şeye bakmak istiyor ama arada bir engelden dolayı bakamıyor da olabilir. Bebeğinizin göz ve kafa hareketlerinden bu isteklerini anlayabilirsiniz.

10) HASTALIK

  • Telaşlı bir ebeveynin, bebeğinin ağlaması durumunda ilk düşüneceği şeylerden biri de hasta olmasıdır. Bir hastalık nedeni ile ağlayan bebek, bir şeyler ifade etmeye çalışmaktan çok, iç güdüsel olarak hastalıktan kaynaklı acısını ağlayarak dışa vurur. Bebeğinizin ağlamasının bir hastalıktan kaynaklı olup olmadığını anlaman ilk yollarından biri onun ateşini ölçmektir. Gereğinden yüksek ateş, hastalık belirtisi olabilir. Hastalık şüphelerinde muhakkak bir doktora görünmeniz gerekmektedir.

BEBEĞİNİZ HALA AĞLIYORSA?

En bilge ebeveynlerin bile anlayamadığı durumlar muhakkak oluyordur. Ancak bilmeniz gereken en önemli şey, bebeğinizin ağlıyorsa, ağlamak için geçerli bir nedeni olduğudur. Çünkü en başta da söylediğimiz gibi, ağlamak bebeklerin iletişim kurma biçimleridir. Bu konuda daha başka bilgiler edinmek için "Ağlayan Bebeği Sakinleştirmenin Yolları"nı Aşağıda okuyabilirsiniz.

AĞLAYAN BEBEĞİ SAKİNLEŞTİRMENİN YOLLARI
Aşağıda bebeğinizi sakinleştirebilecek bir kaç yolu sayacağız. Unutmayın, değişik bebekler değişik sakinleştirme yöntemlerine cevap verecektir. Komşunun bebeği müzikle sakinleşiyor, benim bebeğim de bu yolla sakinleşmek zorundadır gibi bir kanıya lütfen kapılmayın.

  1. Bebeğinizi tamamen karanlık olmayan fakat ışığın da loş olduğu bir odada yatırın. Bu gündüz vakti güneşlikleri kapatılmış bir oda, gece ise sadece bir gece lambasının yandığı bir oda olabilir. Bebeğinizin dikkatini aşırı derecede çekecek değişik renkte ışıklı lambalar, veya parlak renkli duvarları olan odalar bebeğinizi sakinleştirmenize yardımcı olmayacaktır.
  2. Ritmik ses çıkaran türlü aletler bebeğinizi sakinleştirebilir. Bunun en güzel örneği tok ve yüksek bir ses çıkaran bir duvar saatidir. İnanması güç olsa da elektrik süpürgesi veya çamaşır makinesi gibi yüksek sesle ve belli bir frekansta ses çıkaran aletler de bebeğinizin rahatlamasına yardımcı olabilir. Bunlarla beraber sakin bir müzik çalmanın da bebeklerin üstünde rahatlatıcı etkisi olduğu bilinmektedir.
  3. Bebeğinizin teninin sizin teninize değmesi onu çok çabuk bir biçimde rahatlatacaktır. Özellikle bebeğinizi sıkan veya fazla sıcak tutan giysilerden kurtarmanız, daha sonra da onu karnınız gibi erişimi rahat bir alanda çıplak teninize karşı yatırmanız onu çok rahatlatacaktır.
  4. Eğer bebeğinizin gaz ağrısı varsa (kolik bebek) onu kucağınızda yüzü yere dönecek bir biçimde tutmanız da onu rahatlatacaktır. Böyle bir durumda bebeğinizi bu pozisyonda yavaşça sallamayı deneyin.
  5. Bazı bebekler daha konforlu bir ortamda sakinleşecektir. Böylesi bir durumda bebeğinizi yumuşak bir battaniye ile kundaklamanız onu rahatlatacaktır.
  6. Kucakta rahat etmeyen bebekleri omuz üstünde sakinleştirmeyi de deneyebilirsiniz.



Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
En Çok Sevdiğiniz Renk Hangisi?
Namaz Vakti 30 Mart 2023
İmsak 05:18
Güneş 06:45
Öğle 13:14
İkindi 16:45
Akşam 19:33
Yatsı 20:54
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 25 60
2. Fenerbahçe 24 54
3. Beşiktaş 25 49
4. A.Demirspor 25 45
5. Trabzonspor 25 44
6. Başakşehir 24 41
7. Kayserispor 25 38
8. Konyaspor 25 34
9. Karagümrük 24 31
10. Antalyaspor 25 28
11. Alanyaspor 25 28
12. Sivasspor 25 27
13. Kasımpaşa 25 26
14. Gaziantep FK 25 25
15. Ankaragücü 24 25
16. İstanbulspor 24 24
17. Giresunspor 24 23
18. Hatayspor 24 23
19. Ümraniye 25 22
Takımlar O P
1. Samsunspor 28 60
2. Eyüpspor 27 53
3. Rizespor 27 52
4. Pendikspor 27 50
5. Sakaryaspor 27 49
6. Keçiörengücü 28 47
7. Bodrumspor 28 45
8. Manisa FK 27 42
9. Göztepe 27 41
10. Boluspor 27 41
11. Bandırmaspor 27 40
12. Tuzlaspor 27 28
13. Erzurumspor 26 25
14. Altay 27 25
15. Adanaspor 28 25
16. Altınordu 27 23
17. Gençlerbirliği 27 21
18. Denizlispor 28 17
19. Yeni Malatyaspor 28 16
Takımlar O P
1. Arsenal 28 69
2. M.City 27 61
3. M. United 26 50
4. Tottenham 28 49
5. Newcastle 26 47
6. Liverpool 26 42
7. Brighton 25 42
8. Brentford 27 42
9. Fulham 27 39
10. Chelsea 27 38
11. Aston Villa 27 38
12. Crystal Palace 28 27
13. Wolves 28 27
14. Leeds United 27 26
15. Everton 28 26
16. Nottingham Forest 27 26
17. Leicester City 27 25
18. West Ham United 26 24
19. Bournemouth 27 24
20. Southampton 28 23
Takımlar O P
1. Barcelona 26 68
2. Real Madrid 26 56
3. Atletico Madrid 26 51
4. Real Sociedad 26 48
5. Real Betis 26 45
6. Villarreal 26 41
7. Athletic Bilbao 26 36
8. Rayo Vallecano 26 36
9. Osasuna 26 34
10. Celta Vigo 26 34
11. Mallorca 26 32
12. Girona 26 31
13. Getafe 26 29
14. Sevilla 26 28
15. Cadiz 26 28
16. Real Valladolid 26 28
17. Espanyol 26 27
18. Valencia 26 26
19. Almeria 26 26
20. Elche 26 13
GazetelerTümü