Dikkat Eksikliğini Unutun ! Hayat Kalitenizi Arttıracak Öneriler...

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu yetişkin çağlarda daha da zorlayıcı olabiliyor. Herhangi bir şey okurken/yazarken hatta düşünürken bile zaman kaybettiren rahatsızlıklardan biri. Sözlük yazarı "alemdar" kendi başınıza uygulayabileceğiniz yöntemleri paylaşmış, buyursunlar.

Yaşam 09.01.2017, 10:40 09.01.2017, 10:54
Dikkat Eksikliğini Unutun ! Hayat Kalitenizi Arttıracak Öneriler...

Bu tip insanları ve kendimi, özellikle sözlük ortamlarında konsantre olup yazabildikleriyle - ki yazmaları çok zordur -, yani kendi deneyimleri ve şikayetleriyle değerlendirdiğimde, ortak yönlerinin ve en büyük şikayetlerinin konsantrasyon sorunu olduğu görülmektedir. bunun sebebi ise birden fazla şeye aynı anda konsantre olabilme yetisidir.

Bu durum hem kabus hem de bir avantajdır.

Avantajdır çünkü: 
yetişkin dehb seniz çevrenizde yapılacak bir işi farklı bir yöntemle basitleştirmiş, ona ufak bir eklenti yaparak alınan sonucu iki katına çıkarmış, -çok zeki la bu- tepkileri hep almışsınızdır. `yada fazla düşünme sorunu olan insanların ortak yanları` başlığında alınan ayarların en çoğu - he he anladık olm çok zekisiniz lan- falandır.

Kabustur çünkü: 
yetişkin dehb ler, düşündüklerinden birini seçip, bir yol tutturamamış olma, bir şeyi tam halledememe, becerememe, layık olduğu konumda ve kazançta olamama, hakettiğini elde edememe, yaptığı iş ve uğraştan mutlu olamama, potansiyelin çok çok altına razı olma, potansiyelini nereye kanalize edeceğini bilememe, ikili ilişkilerde kendi ince düşüncelerinin misliyle karşılık bulamama ve suistimal edilme gibi düşünceler içinde olunduğunu söyleyebiliriz. bununla beraber tanışılan her insan bir sorumluluk, düşünülen ve sizin değiştiremeyeceğiniz her ülke yada dünya problemi bir mutsuzluk ve depresyon sebebidir.

Bu iki ucu pis değnek gibi bir rahatsızlıktır. gözlemlerim ve aldığım kullanıcı yorumları ritalin tarzı ilaçların anlık bir konsantrasyon sağladığı ve bu hastalığın azalmasında bir etki etmediği yönünde. yani dikkat eksikliği ilacı sizin benzininiz oluyor bir nevi. kullanmadığınız zaman eski halinize geri dönüyorsunuz. ve intihar etme eğilimine sebebiyet veren yan etkileri olan ilaçlardan bahsediliyor.

İlaç kullanamamış biri olarak, bu hastalığın avantaj görülen yanlarının ilaçla yok edileceği korkusunu yaşamakla, dezavantajlarının yaratmış olduğu depresyon hali ve hayata tutunamamış olmaya çare olacaksa bırak ortalama bir insan olayım! arasında gider gelirdim hep.

İdealist bir doktorum olduğu için, ritalin hiç kullanamadım, ve doktorumun tavsiyeleriyle dehb olmaktan ötürü yaşanan depresyon için süreli antidepresan kullanmaya başlayıp, ondan elde ettiğim mutluluğun verdiği enerjiyle dehb ile mücadele, dezavantajlarını azaltıp avantajlarından yararlanma, daha etkili ve sonuç odaklı çalışma, hatta çalışabilme ile ilgili kendim bazı yöntemler geliştirdim ve araştırdım. bu yöntemleri, yani dehb ile yaşamayı öğrenebildiğim kadarıyla diğer dehb hastaları ve onların velileri için paylaşıyorum.

İş bu öneriler bir uzman tarafından yazılmamış olup, çocukluğunda yerinde duramayan, 28 yaşında, etrafında zeki, akıllı, işini bilen, kimine göre dahi, kimine göre anlaşılamayan bir aptal olan, kendi gözlemlerimden elde ettiğim sonuçlarla kendi sıkıntılarımı azaltmak için bulduğum çareleri, yani bu hastalıkla yaşamayı öğrenme yollarımı içermektedir.

Akla geldikçe ekleme, uzun vadede zararı görülürse çıkarma yapılacaktır.

1- Akıllı telefonunuza pomodoro zamanlayıcısı uygulaması yükleyin.

25 dakika çalış 5 dakika dinlen 3 sette bir 25 dakika uzun ara ver sistemiyle başlayıp, 50 dakika çalış 10 dakika dinlen 4 sette bir 50 dakika ara ver idealine ulaşmaya çalışın.
android uygulaması

2- Çalışırken kısık sesle Mozart dinleyin.

Ben şunu dinliyorum

3- Hangi motivasyon kalıbıyla motive olduğunuzu bulup, kendinizi motive edin.

Temel olarak 3 motivasyon kalıbı ve bunların elde edilmesi yada bunlardan yoksunluk ve başkalarının elde etmesi gibi 2 şer ihtimalden 6 motive edici unsur vardır.

*Güç (para, hakimiyet)
*Başarı (1. olmak, gerçekleştirmek)
*sevgi (şöhret, takipçi sayısı, itibar)

Aslında düşünüyorum da dehb doğuştan gelen bir hastalık olmasının yanında, insanın kendini kaptırdığı bir şeydir de. Geçmişinizi göz önüne aldığınızda, başladığınız işlerin bitmemiş olması, fikirlerinizin icraate geçtiğinde hayal kırıklığıyla bitmiş olması ve bir daha aynı şeyleri yaşamamak için yeni gelen! fikirlerin icraate geçmesindense hayal dünyasında başlayıp, başarı ile bitmesinin daha mutlu edici olması, elinizden tutan olmaması hatta dalga unsuru olmanızdan dolayı kendinize adam sendecilik yapmanız gibi şeyler dehbin pençesine kendi kendinizi attığınızı da size gösterecektir. 
Aizi neyin motive ettiğini bulun, kendinizi motive edin, motive olacağınız şeylerle uğraşın ve en kötü kararın kararsızlıktan iyi olduğunu unutmayıp uçuruma bırakın kendinizi, ulan biz düşündük herifler yaptı diye hayıflanacağınıza, siz yapın olursa olur, olmazsa çay koyarsınız, başkası yapıp başardığında da ümitsizliğe kapılmayın onun neyi farklı yaptığını düşünüp tecrübe kazanın.

4- Bir hayaller/hedefler klasörünüz olsun.

Mümkünse resimli olarak şekillendirdiğiniz hayal ve isteklerinizi, onları ne zaman elde edebileceğinizi yanına yazarak saklayın ve gerektikçe bu hayallere bakıp nerede kalmıştık deyin.

5- Eğer bir kurbağa yemeniz gerekiyorsa! onu hiç düşünmeden yiyin, eğer birden fazla kurbağa yemeniz gerekiyorsa en büyük olanından başlayın ana fikrindeki sözü çalışma prensibi edinin.

6- Bir işi bitirmeden diğerine koyulmayın tavsiyelerine kulak asmayın.

Zira bu bizim için mümkün değil. ve aynı anda birden fazla şeyi yapabilmek! bitirebilmek! bir avantajdır.

Bunun yöntemini geliştirebilirseniz dehb ile yaşamayı da öğrenmiş oluyorsunuz.
Ben yöntem olarak en büyük kurbağa olan yani yapmayı en istemediğim işi ilk pomodoro sürelerine saklayıp, bir ödül sistemi gibi daha çok zevk alacağım, daha hayallerimdeki işleri sonlara doğru sıralıyorum.

Not: şu an para kazanmak için çalışmak, (serbest pazarlamacılık yapıyorum ve 4 farklı pazarla ilgili yüzlerce alıcı için yüzlerce ürünü satmaya çalışıyorum), sosyal bir proje, kendimi tanımak, evim ailem çocuğum, eski sıkıntılı işlerim, gündelik hayat meşkalesi gibi ana maddelerim var.

7- Melik duyarın, konsantrasyonun gücü, kitabını okuyun ve orada bulunan egzersizleri yapmaya çalışın.

Evet kişisel gelişim kitaplarından nefret ediyor olabilirsiniz, şahsen benim zorlayarak bitirdiğim ilk kişisel gelişim kitabı buydu. aslansınız siz yaparsınız gibi ibarelere, düşünmekten icraate geçememiş, yapmaya başlayıp dikkatinizi başka işlere verdiğiniz için yarıda bıraktıklarınız yüzünden başarısızlık korkusu edinmiş olabilirsiniz, bu tür şeyler duymak kaybettiğiniz özgüveni geri getirme konusunda nispeten iyi oluyor. Eğer beğenirseniz yine melik duyarın, elmas tarlaları ve sihirli hikaye gibi kitapları da işinizi görebilir.
Ayrıca kitabın 92. sayfasında bulunan 19 konsantrasyon egzersizin ve 123. sayfasında bulunan 2 irade egzersizinin faydasını göreceksiniz.

Bu arada kitaplar google aramalarıyla ücretsiz olarak e-kitap formatında elde edilebiliyor.

8- Bir iş üzerindeyken aklınıza farklı bir fikir gelirse, bir heyecan duyarsanız, önce yaptığınız işin neresinde olduğunuzu içinizde bir tekrarlayın, sonra aklınıza geleni bir kağıda kısaca hatırlayacak kadar not alın, ve gözlerinizi kapatıp derin ve yavaş bir nefes alıp verdikten sonra o an uğraştığınız işle uğraştığınızı ve aklına gelen şeyi başka bir çalışma zamanında yapacağınızı kendinize söyleyin.
Örneğin: şu an x ürününün özelliklerini yazıyorum, yabancı yatırımcıya vergi muafiyetinin, üretim olmayan yatırımlarda ülke ekonomisine yarardan çok zarar sağladığı ile ilgili fikirlerimi ilgili mercilere daha sonra iletmeye çalışacağım.

9- Not alın ve yapılacaklar listeniz olsun.

Eğer ajanda ve kalem kullanabiliyorsanız ne ala, ben microsoftun ücretsiz sunduğu onenote uygulamasını kullanıyorum, tablet, telefon ve pcnizde online olarak not alıp ulaşabiliyorsunuz.
Not alırken öncelikle bir ana çerçeve bölümünüz olsun ve burada yapacağınız birden fazla şeyin ne olduğunu yazın, sonra her başlık için ayrı bir bölüm açıp o işle alakalı yapılacaklar listesi oluşturabilirsiniz.

10- Eğer bu tüm dehb hastalarının ortak özelliğiyse mükemmeliyetçiliğin ayarını kaçırmayın.

Unutmayın hayat kısa ve siz düşündüklerinizle değil yaptıklarınızla, en azından düşündüklerinizi yazdıklarınızla değerlisiniz. yapacağınız şeye yazacağınız yazıya ne kadar vakit gerektiğini normal bir insanı göz önünde bulundurarak karar verin, sonrasında bu vaktin %50 fazlasını kendiniz için hedef belirleyin ve o işi o sürede yapın. evet daha mükemmel olabilirdi, ama hastasın sen unutma onu mükemmelleştirmek için gerekli zamanı beklersen hevesin kaçacak, dikkatini başka şeye yönlendireceğin seni daha dürtüsel olarak çekecek başka bir şey bulacaksın ve unutma her yarım kalmış şey senin raminden çalacak.
Bu kolay değil biliyorum ama facebookda onlarca video var, daha videoda play tuşuna basmadan çıkan resimde * yazım yanlışı var ve videoyu 2 milyon kişi seyretmiş. koca haber sitelerinin manşetlerinde hatalar var, başarıya ulaşmış bir çok proje daha iyi yapılabilirdi ama onlar hindi gibi düşünmemiş ve yapmış başarılı da olmuş, şimdi sen de yap, mükemmeliyetçiliğinden faydalan, onun seni yenmesine izin vermeyecek kadar faydalan, yap sonra editlersin. kervan yolda düzülür. Evet düzülmemeli, başkaları düzmesin ama sen düzmek zorundasın, yoksa yola çıkamazsın.

11- Hayır demeyi öğren.

12- Kendine sanane de. banane değil, şizofren ol kendi karşına geç ve sanane de.

Evet şu an birisi onları barıştırmak için eşini aramamı istiyor, nasıl işler süreç: önce birini dinleyeceksin, içinde karşı tarafa karşı kendini kurup, konuşma metnini zilyon tane alabileceğin cevap ihtimallerine göre çeşitlendirip, şekillendirecek, arayıp bir de onun bakış açısını duyup 2. empatini yapıp, berikine döneceksin falaaan filan, ne yaptım biliyormusun adamın yanında kapalı olduğuna emin olduğum bir numarayı arayıp kapalıymış dedim, sonra da bir daha arayıp açmadı abi dedim ve kurtuldum. şu an çocuğu hayatı bunu yapmamam gerektiği aklıma geliyor gözlerimi kapatıp derin bir nefes alış verişinden sonra şu an kaptanın seyir defterini yazıyorum, eğer kendimi başkaları için meşgul edecek kadar zengin olursam (ev, araba vs) bay nurettinin karısını arayacağım diyorum ve gönderiyorum sonraya.

13- Ctrl+t tuş kombinasyonunu ve sağ tıklayıp yeni sekmede aç özelliklerini kullanın.

Yapınız gereği daldan dala atlamaya müsaitsiniz, bir şey okurken o yazıdan daha önemli bir şey bulduğunuzu düşünüp farklı bir yere gidip sonrasında da eski sayfayı bitirmenin iyi olacağına karar verip kapattığınızı veya üzerine açtığınızı fark edecek ve amaaan diyeceksiniz. heh işte amaaan diyememek için yeni sekmeyi kullanın ki eskisine dönmemek için bahaneniz olsun.

14- Arkası yarın tekniğini uygulayın.

Nlp uzmanları dizi seyredip, ilginizi çekmesi durumunda bir sezonu bir oturuşta seyretmek yerine haftada, en azından 3 gün arayla bir bölüm seyretmeyi öneriyor. İlginizi çeken bir şeyi hemen tüketmek yerine onu partlara ayırıp, merakınıza yenilmeden kendinizi eğitmek için beklemeyi öğrenin.

15- Dikkatinizin kölesi olmayın.

Bir film seyrettiğinizde su almak için mutfağa gittiğinizde, adınız söylendiğinde, farklı bir şey dikkatinizi çektiğinde, o filmden kopmaktan korkup hemen pause akabinde play yapmayın, farz edin ki uydu alıcısından izliyorsunuz ve play pause özelliği yok. Ya bir şeye dikkat verdiğinizde başka şeylerin dikkatinizi dağıtmasını engellemiş olursunuz ya da ufak şeylerden sonra dikkatinizi tekrar toplayıp olaydan kopmamayı.

16- Sonuna kadar okumaya çalışın.

Evet dikkatinizi çekmiyor, çok laf salatası yapmış yada çok yüzeysel geçmiş ama okumak iyidir. okuyamıyorum diye ortada dolaşmaktansa boş şeyler okumuş olun. nasıl bir kitap bitmiyor, ama yaran xxler bir çırpıda okunabiliyor? Çünkü onlarda kısa sürede yüzünüzü güldürecek şeyler var ve dikkat dağılmıyor değil mi, dikkatiniz dağıldıkça şu kadar sayfa okumuş olmak sizi mutlu etsin. Ama adam harbiden kötü yazmış lan diyeceksiniz, e kitabın ismine bakıp aldığında öyle düşünmüyordun koç de kendine, çelişme kendinle de ve oku. hem kötüyse de şu espriyi yaparsın yazara hıyar gibi fikir...



Yorumlar (0)
15
açık
Günün Anketi Tümü
En Çok Sevdiğiniz Renk Hangisi?
Namaz Vakti 29 Nisan 2024
İmsak 04:20
Güneş 05:58
Öğle 13:06
İkindi 16:56
Akşam 20:05
Yatsı 21:37
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 34 93
2. Fenerbahçe 34 89
3. Trabzonspor 34 58
4. Başakşehir 34 52
5. Beşiktaş 34 51
6. Kasımpasa 34 49
7. Rizespor 34 49
8. Alanyaspor 34 48
9. Sivasspor 34 48
10. Antalyaspor 33 45
11. A.Demirspor 34 41
12. Kayserispor 34 40
13. Samsunspor 34 39
14. Ankaragücü 34 38
15. Konyaspor 34 36
16. Gaziantep FK 34 34
17. Hatayspor 34 33
18. Karagümrük 33 33
19. Pendikspor 34 30
20. İstanbulspor 34 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 32 72
2. Göztepe 32 66
3. Sakaryaspor 32 57
4. Kocaelispor 32 55
5. Ahlatçı Çorum FK 32 55
6. Bodrumspor 32 53
7. Boluspor 32 50
8. Bandırmaspor 32 47
9. Gençlerbirliği 32 47
10. Erzurumspor 32 44
11. Keçiörengücü 32 39
12. Manisa FK 32 37
13. Ümraniye 32 37
14. Şanlıurfaspor 32 34
15. Tuzlaspor 32 34
16. Adanaspor 32 33
17. Altay 32 15
18. Giresunspor 32 7
Takımlar O P
1. Arsenal 35 80
2. M.City 34 79
3. Liverpool 35 75
4. Aston Villa 35 67
5. Tottenham 33 60
6. M. United 34 54
7. Newcastle 34 53
8. West Ham United 35 49
9. Chelsea 33 48
10. Bournemouth 35 48
11. Wolves 35 46
12. Brighton 34 44
13. Fulham 35 43
14. Crystal Palace 35 40
15. Everton 35 36
16. Brentford 35 35
17. Nottingham Forest 35 26
18. Luton Town 35 25
19. Burnley 35 24
20. Sheffield United 35 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 33 84
2. Girona 33 71
3. Barcelona 32 70
4. Atletico Madrid 33 64
5. Athletic Bilbao 33 58
6. Real Sociedad 33 51
7. Real Betis 33 49
8. Valencia 32 47
9. Villarreal 33 45
10. Getafe 33 43
11. Osasuna 33 39
12. Deportivo Alaves 33 38
13. Sevilla 33 38
14. Las Palmas 33 37
15. Rayo Vallecano 33 34
16. Mallorca 33 32
17. Celta Vigo 33 31
18. Cadiz 33 26
19. Granada 33 21
20. Almeria 33 14