Evde Uygulayabileceğiniz Sivilce Çözümleri

Sivilce cilt sorunları arasında açık ara önde. Sivilceyi cilt lekeleri, siyah noktalar gibi diğer problemler takip ediyor ama bu iki sorun sivilcenin yanına bile yaklaşamıyor. Peki, nedir bu sivilce? Neden oluşur? Nasıl geçer? Ve en önemli soru sivilceye ne iyi gelir? Adım adım bu soruların cevaplarına bakalım.

Faydalı Bilgiler 26.12.2016, 12:40 26.12.2016, 16:06
Evde Uygulayabileceğiniz Sivilce Çözümleri

Hemen “sivilceye ne iyi gelir” bölümüne atlamadan tüm yazıyı okumanızı tavsiye ederim çünkü sivilcelerle uğraşmak yada -en azından- daha az uğraşmak istiyorsanız sivilcenin nedenlerini de bilmeniz gerekiyor.

SİVİLCE NEDEN OLUR?

Öncelikle şunu söyleyeyim; ergenlik dönemindeyseniz sivilcelerden korunmanın pek bir yolu yok gibi. Bu durum sizin dışarıdan yapacağınız müdahalelerle ilgili değil, yetişkinliğe geçişte yaşanan hormon düzensizlikleriyle alakalı. Ama doğru bir cilt bakımı ve kullanacağınız doğru doğal ürünlerle en azından sivilcelerin çok yayılmadan daha kısa sürede iyileşmesini sağlayabilirsiniz.

Ergenlik dönemindeki her 10 kişiden (kız veya erkek fark etmez) 8’inde sivilce görülüyor. Bazılarında, örneğin cildi yağlı olanlarda daha sık ve daha büyük sivilceler oluşurken bazılarında daha az görülebiliyor ama sonunda neredeyse herkesin sivilcesi oluyor.

İyi haber ise ergenlik dönemi bittikten sonra sivilceler büyük oranda azalıyor. Burada dikkat etmeniz gereken nokta sivilcelerin iz ve leke bırakmadan iyileşmesine dikkat etmek.

Hormon düzensizliği ergenlik dönemi dışında kadınlarda gebelik ve adet dönemlerinde de görüldüğü için bu dönemlerde de sivilcelerin oluşması normal.

Peki, hormon seviyesindeki dalgalanmalar nasıl sivilceye yol açıyor?

Bunun nedeni homon dengesizliğinin ciltte yağ üretimini artırması ve bu fazla yağın cilt gözeneklerini tıkayarak sivilceye neden olan bakteriler için uygun bir ortam yaratması.

Pek çok yerde gözeneklerin “cilt temizliği düzenli olarak yapılmadığı için” tıkandığını okumuş olabilirsiniz. Ama gerçekte bu bilgi doğru değil. Az önce belirttiğim gibi cilt gözenekleri kirden değil cildin ürettiği fazla yağdan tıkanıyor.

Ergenlikte, adet veya gebelik dönemlerinde yağ üretimi cilt tipinizden bağımsız olarak artıyor. Yani normalde kuru bir cildiniz olabilir ancak hormonların seviyesi değiştikçe cildiniz yağlanır ve sivilceler çıkar.

İlerleyen yaşlarda ise sivilce sorunu daha çok cilt tipinden kaynaklanıyor. Eğer yağlı bir cildiniz varsa ergenlik dönemindeki kadar olmasa da sivilcelerle uğraşmak zorunda kalabilirsiniz.

Sonu sivilce olan aşamaları şöyle sıralayabiliriz;

  • 1) Ciltte bulunan yağ bezleri “sebum” adı verilen yağ, keratin ve epitel birikintisi içeren yarı sıvı madde salgılar. Biz buna kısaca “yağ” deriz.
  • 2) Cilt tipi (yağlı cilt) veya hormon değişimleri nedeniyle normalden fazla üretilen yağ gün içinde cilt yüzeyinde birikmeye başlar.
  • 3) Bu yağ cilt yüzeyinde her an mevcut olan ölü cilt hücreleriyle birlikte cilt gözeneklerine dolmaya başlar.
  • 4) Bu gözeneklere bakteriler de gelir. Bir süre sonra tıkanan gözenek içerisinde bulunan bakteriler bölünmeye ve çoğalmaya başlar.
  • 5) Bakterilerin sayısı yeterli çoğunluğa ulaşınca bölge iltihaplanır, şişer, kızarır ve sivilce oluşur.

Eğer tıkanan gözenek tamamen kapalı kalırsa “beyaz nokta” dediğimiz yağ noktacıkları, gözenek açıksa “siyah nokta”, iltihap cildin altında birikmeye devam ederse “kırmızı sivilce”, vücudunuz bu iltihaba tepki verirse içi irin dolu olan “beyaz sivilce” oluşur.

Sivilcenin oluşumu hakkında bilgilerden sonra bu sivilcelere karşı yapabilecekleriniz nelerdir bir de onlara bakalım.

SİVİLCEYE NE İYİ GELİR?

Sivilcelerin oluşmasını önlemek veya geçmesini hızlandırmak için mucize bir çözüm yok ancak alabileceğiniz tedbirler ve evde uygulayabileceğiniz bazı yöntemler var.

Sirke: Evet kokusu herkesin hoşuna gitmeyebilir kabul ediyorum ama sirke sivilcenin nedeni bakterilerin temizlenmesi için çok etkili bir ürün. Mevcut sivilceleri bakterilerden arındırmak ve dolayısıyla daha kısa sürede, fazla büyümeden geçmesini sağlamak için de sirke kullanabilirsiniz.

1 yemek kaşığı sirkeye 2 yemek kaşığı iyi su ekleyin. Bu sirkeli suyu pamukla sivilcelere sürün ve kurumasını bekleyin (en az 10 dakika). Sora yüzünüzü yıkayın ve nemlendirici sürün. Bu uygulamayı sivilceler geçene kadar her gün, gün içinde 4-5 kez tekrar edin.

Patates: Çiğ patatesin iltihabı önleme ve iyileştirme özelliği var. Çiğ patatesi ortadan ikiye bölün ve iç kısmını sivilcelerin bulunduğu bölgeye sürün. Katı meyve sıkacağınız varsa suyunu sıkarak pamukla sivilcelere pansuman yapabilirsiniz. Patatesi sürdükten sonra en az 15 dakika bekletin sonra bol suyla yüzünüzü yıkayın. Artan patates suyunu buzdolabında 3 gün saklayabilirsiniz. Bu uygulamayı gün içinde 4-5 kez yapabilirsiniz.

Çay Ağacı Yağı: Çay ağacı yağı antifungal (mantar önleyici) ve anti bakteriyel doğal yağlar arasında belki de en güçlü olanı. 2-3 damla çay ağacı yağını bir pamuğa damlatın ve sivilcelerin bulunduğu bölgeye sürün. Yüzünüzü yıkamanız gerekmiyor. Her gün uygulayabilirsiniz.

Aspirin: Sivilceler için en çok önerilen uygulamalar arasında yer alan aspirin maskesi hem sivilcelerin daha kısa sürede iyileşmesine yardımcım olur hem de sivilceler nedeniyle tahriş olan, kızaran cildi yatıştırır.

2-3 kaplamasız aspirini (bildiğimiz, mat renkli aspirin) ezip toz haline getirdikten sonra az miktarda suyla karıştırıp krem kıvamına getirin. Sivilcelere ve çevresindeki bölgeye sürüp 20 dakika beklettikten sonra suyla durulayın. Sivilceler iyileşene kadar 2 günde bir kullanabilirsiniz.

Bal: Anti bakteriyel olan balı bakterileri temizlemek, kızarıklığı azaltmak ve cildi yumuşatmak için kullanabilirsiniz. Bir parça balı direkt olarak sivilcelerin bulunduğu bölgeye sürün ve 20 dakika bekletin. Suyla durulayabilirsiniz. Her gün kullanıma uygundur.

Yumurta Sarısı: Yumurta sarısı cildi beslerken içerdiği omega 3’le sivilcelerin arkalarında iz bırakmadan iyileşmesine yardımcı olur. 1 yumurtanın sarısını çırptıktan sonra sivilcelerin üzerine sürün. 1 saat kadar beklettikten sonra bol soğuk suyla durulayın. Sivilceler iyileşene kadar günde 2 kez her gün tekrar edebilirsiniz.

Limon: Limon içerdiği asitle sivilcelerin kurumasını hızlandırır ve fazla yağı alarak yeni sivilcelerin oluşmasını önler. Taze sıkılmış limon suyunu pamukla sivilcelerin üzerine sürün ve 15 dakika bekletin. Sonra bol suyla yüzünüzü yıkayın. Limonu yüzünüzde çok uzun süre bekletirseniz cildinizi fazla kurutabilir ve tahrişe neden olabilir. Yüzünüzü yıkadıktan sonra çok kuruluk olursa nemlendirici kullanabilirsiniz.

Not: Limon sürdükten sonra güneşe çıkmayın çünkü limon suyu güneşle birleştiğinde cilt lekelerine yol açabilir.

Sarımsak: İltihaplı sivilceye en iyi antibiyotik gelir ama 2-3 sivilce için kabızlık, ishal, halsizlik gibi pek çok yan etkisi olabilen eczane antibiyotiklerini kullanmak pek doğru değil. Üstelik her antibiyotik her bakteriyi öldürmüyor ve antibiyotiği en az 4 gün düzenli olarak kullanmak gerekiyor. Bunun yerine ilaç antibiyotik yerine daha etkili olan “doğal antibiyotiklere” yönelmek lazım.

Doğal antibiyotik deyince ilk akla gelen ise sarımsak. Sarımsak sivilceye iyi gelir ama sadece sivilceye iyi gelmez tansiyonu da düşürür. Bağırsaklardaki bakterileri de temizler, C vitamini bakımından da zengindir. Yani sarımsak yemenizi engelleyen bir sağlık koşulunuz yoksa sarımsak yemenin pek çok faydasını görebilirsiniz.

Sarımsağı sivilceler için harici kullanma yöntemi ise şöyle; 1 orta boy sarımsağı kaşıkla suyu çıkıncaya kadar iyice ezin. Sonra parmak ucuyla sivilcelerin üzerine, birazda çevresine sürün ve öylece bırakın. Tüm yüzünüze sürmeyin ve ovalamayın. 15 dakika beklettikten sonra suyla yıkayın. Hassas bir cildiniz varsa sarımsağı sürdüğünüz bölge hafifçe kızaracaktır ama geceden yaparsanız sabaha kızarıklık kalmaz. Çok yanma olursa sarımsağı yıkadıktan sonra buzla kompres yapabilirsiniz. Sarımsak uygulamasını sivilceler geçene kadar her gün yapın.

Çay Ağacı Yağı: Aşağı yukarı her aktarda bulabileceğiniz çay ağacı yağı sivilceye iyi gelir çünkü etkili bir anti bakteriyeldir. Sivilcelere düzenli olarak çay ağacı yağı sürerseniz sivilce sonrası iz ve leke kalması riskini önemli oranda azaltabilirsiniz.

SİVİLCEYE İYİ GELEN ÖZEL KARIŞIM

Vaktiniz varsa ve sivilcelerle inatlaştıysanız bu yazacağım özel karışımı deneyin. İhtiyacınız olan malzemeler; E vitamini ampulü (eczanelerde bulabilirsiniz), üzüm çekirdeği yağı ve aspir yağı (bazı yerlerde yalancı safran yağı da diyorlar). 1 E vitamini ampulünü kırın ve 2 çay kaşığı üzün çekirdeği yağı, 2 çay kaşığı aspir yağıyla karıştırın. Karışımı cam bir şişeye alın ve her gece yatmadan önce sivilcelere sürün.

E vitaminli bu yağ mevcut sivilcelerin, özellikle büyük kırmızı sivilcelerin boyutunu küçültür ve daha az sivilce çıkmasını sağlar. Herkes için aynı etkiyi yaratır demiyorum ama bir denemeniz de fayda var. Bu yağı kullanmadan önce cildinizin temiz olması gerekiyor ve yağı sivilcelere sürdükten sonra bu bölgeye fondöten, krem gibi kozmetik ürünleri sürmemeniz gerekiyor.

Sonuç olarak sivilce öyle veya böyle çıkacak. Ama ne kadar sık çıkacağını kontrol etmek, geçtikten sonra iz, leke kalmamasını ve daha kısa sürede geçmesini sağlamak büyük oranda sizin elinizde. Doğru bakımla ve sivilceleri elinizle kurcalamayarak bu problemi en azından “kontrol altında olan bir probleme” dönüştürebilirsiniz.



Yorumlar (0)
15
açık
Günün Anketi Tümü
En Çok Sevdiğiniz Renk Hangisi?
Namaz Vakti 02 Mayıs 2024
İmsak 04:14
Güneş 05:54
Öğle 13:06
İkindi 16:57
Akşam 20:09
Yatsı 21:41
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 34 93
2. Fenerbahçe 34 89
3. Trabzonspor 34 58
4. Başakşehir 34 52
5. Beşiktaş 34 51
6. Kasımpasa 34 49
7. Rizespor 34 49
8. Alanyaspor 34 48
9. Sivasspor 34 48
10. Antalyaspor 34 45
11. A.Demirspor 34 41
12. Kayserispor 34 40
13. Samsunspor 34 39
14. Ankaragücü 34 38
15. Karagümrük 34 36
16. Konyaspor 34 36
17. Gaziantep FK 34 34
18. Hatayspor 34 33
19. Pendikspor 34 30
20. İstanbulspor 34 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 32 72
2. Göztepe 32 66
3. Sakaryaspor 32 57
4. Kocaelispor 32 55
5. Ahlatçı Çorum FK 32 55
6. Bodrumspor 32 53
7. Boluspor 32 50
8. Bandırmaspor 32 47
9. Gençlerbirliği 32 47
10. Erzurumspor 32 44
11. Keçiörengücü 32 39
12. Manisa FK 32 37
13. Ümraniye 32 37
14. Şanlıurfaspor 32 34
15. Tuzlaspor 32 34
16. Adanaspor 32 33
17. Altay 32 15
18. Giresunspor 32 7
Takımlar O P
1. Arsenal 35 80
2. M.City 34 79
3. Liverpool 35 75
4. Aston Villa 35 67
5. Tottenham 33 60
6. M. United 34 54
7. Newcastle 34 53
8. West Ham United 35 49
9. Chelsea 33 48
10. Bournemouth 35 48
11. Wolves 35 46
12. Brighton 34 44
13. Fulham 35 43
14. Crystal Palace 35 40
15. Everton 35 36
16. Brentford 35 35
17. Nottingham Forest 35 26
18. Luton Town 35 25
19. Burnley 35 24
20. Sheffield United 35 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 33 84
2. Barcelona 33 73
3. Girona 33 71
4. Atletico Madrid 33 64
5. Athletic Bilbao 33 58
6. Real Sociedad 33 51
7. Real Betis 33 49
8. Valencia 33 47
9. Villarreal 33 45
10. Getafe 33 43
11. Osasuna 33 39
12. Deportivo Alaves 33 38
13. Sevilla 33 38
14. Las Palmas 33 37
15. Rayo Vallecano 33 34
16. Mallorca 33 32
17. Celta Vigo 33 31
18. Cadiz 33 26
19. Granada 33 21
20. Almeria 33 14