Piramit Haber

O rapor gerekiyor!

Yaşam

Ehliyet değiştirmek isteyen vatandaşlar sağlık raporu için 50 lira ödemek zorunda kalıyor.

Karayolları Trafik Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle mevcut sürücü belgeleri 1 Ocak 2016’dan itibaren değiştirilmeye başlandı. Bu kapsamda mevcut sürücü belgeleri 5 yıl içinde yeni tip sürücü belgeleriyle değiştirilececek.
Yeni sürücü belgeleri, uluslararası standartlara sahip olduğu için diğer ülkelerde de kullanılabilecek. Ehliyetlerini değiştirmek isteyen sürücülerden biyometrik fotoğraf, sağlık raporu ve parmak izi isteniyor. Ancak ehliyet değişimi için istenen sağlık raporu vatandaşları isyan ettirdi. Vatandaşların iddiasına göre sağlık raporu almak en az 50 liraya mal oluyor.

Bilindiği gibi Türkiye de ki tüm sürücülerin ehliyetleri yasa gereği mecburi olarak değiştiriliyor. 

Bu değişim esnasında istenilen evrak arasında sağlık raporu da var.Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasına göre; raporları vatandaşın en yakınında ki aile doktorları verecek. Tatbikatta işin rengi değişik. Aile doktoruna müracaat yapıyorsunuz.Sizi dıştan inceliyor.Öncelikle risk altına girmeyi düşünmüyor.Aynı yerde uzman aile hekimi varsa oraya sevkediyor. 

Uzman hekim de sizi önce dıştan inceliyor. Doktor muayenesine girmeden vezneye yöneliyorsunuz.50 TL yatırıp makbuz alıyorsunuz.Sigortalı olmanız bir mana ifade etmiyor.Makbuzla uzman doktorun odasına giriyorsunuz. En çok 2 dakika sürüyor.Uzman doktorun imzası yetiyor..Raporu alarak ehliyetin değişimi için Trafik amirliğine yöneliyorsunuz.

Eğer gittiğiniz sağlık ocağında uzman aile doktoru yoksa, bu defa en yakın devlet hastahanesine sevkiniz yapılıyor. En az 4 doktora çıkıyor(Göz-Dahiliye-Nüroloji ve Hariçiye) ve normal raporu alıp tekrar aile doktorunuza dönüyorsunuz. Aile doktorunuz da raporlara bakarak,size istediğiniz sağlık raporunu teslim ediyor. Hastanede 4 doktor demek sigortalı vatandaş için 40 lira.

Sigortanız yoksa daha pahalı. Türkiye hudutları dahilinde 25 milyon 972 bin 519 ehliyetli vatandaş motorlu araç kullanıyor. Bir düşünün Sağlık Bakanlığının kasasına girecek parayı…

Yukarda ki bilgileri birebir yaşamak suretiyle öğrendim. Marmara Ereğlisi Yeni Çiftlik mahallesinde ki sağlık ocağında bulunan aile doktorum, beni Çorlu Devlet Hastahanesi’ne sevk edecekti. 

Doktor muayene üçreti 4 doktor için toplam 40 TL. Artı gidiş/dönüş yol masrafı 50 TL’yi geçmekte. 
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.