Piramit Haber

Define ararken bulduklarına bakın!

Tarih

Definecilerin buğday ekili tarlada yaptığı kaçak kazı sonucunda geç Roma dönemine ait mozaikler açığa çıktı.

Tarihte, Akamenid İmparatorluğu Kralı Büyük Kiros ve Lidya Kralı Krezüs arasında yapılan Pteria Muharebesi ile yıkılan ve bir demir çağı başkenti olarak bilinen Kerkenes Harabeleri'nin 5 kilometre uzağında, buğday ekili tarlada kimliği henüz belirlenemeyen defineciler tarafından 3 metre arayla iki noktada çukur kazıldığı belirlendi.

Yozgat'ın Sorgun ilçesindeki kaçak kazı sırasında yaklaşık 1 metre derinlikte mozaik yapı ve duvarlara rastlayan definecilerin, bu yapının altında kıymetli eser bulma umuduyla mozaiklerin bir bölümünü tahrip ettiği tespit edildi.

Mozaiklerle ilgili koruma kuruluna müracaat edilecek. Bölgenin sit alanına dahil edilmesi için çalışmalar yapılacak. Kaçak kazıyla ilgili olarak da yasal işlem başlatılacak.


Kerkenes Harabeleri'nin, Orta Anadolu’nun en büyük antik kenti olarak nitelendirilebileceği belirtiliyor. Kaçak kazı yapılan alan, köyün yaklaşık 700-750 metre kadar doğusunda kalıyor. Definecilerin kazdığı iki çukurdan birinde 240x150 santimetre ölçülerinde mozaik bulundu. Mozaiklerde dairesel ve baklava dilimi şeklinde motifler kullanılmış.

Mozaikleri oluşturan küçük taşlarda beyaz, yeşil, koyu kahve ve açık kahve renkler dikkati çekiyor.

Kayseri Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından sit alanı tespiti yapıldıktan sonra hava şartlarının kazı yapmaya müsait olduğu zamanlarda Kerkenes kazı ekibiyle burada kurtarma çalışmaları yapılarak mozaikler ortaya çıkarılacak.

Mozaiklerin açıkta kalmasının tahribata neden olabileceği belirtilerek müzede korunmasına karar verildi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.