Piramit Haber

Sol Kaburga Altında Ağrı Nedenleri ve Tedavisi

Sağlık

Sol kaburga altında ağrı kalın bağırsaktaki gaz sıkışmasından kaynaklanıyor olabilir. Akciğer, dalak, kaburga, mide veya böbrek sorunları da söz konusu olabilir.

Sol Kaburga Altında Ağrı Neden Olur?

1) Kalın Bağırsakta Gaz Sıkışması

Kalın bağırsakta gaz sıkışması mümkündür ve gaz miktarı çok olursa sol kaburga altında ağrı ve batma hissine neden olabilir. Bu durumda ağrı üst sol karından sol kaburga altına doğru vurabilir.

Aşağıdaki etkenler gaz sıkışmasına yol açabilir:

Hazımsızlık Aşırı yemek Kabızlık Crohn Hastalığı vb. bağırsak sorunları

2) Dalak Sorunları

Dalak sol göğüs kafesinin altında konumlanmıştır.

Aşağıdaki dalak problemleri sol kaburga altında ağrıya yol açabilir:

Koşu, egzersiz vb. nedenlerle dalağın tahriş olması Virüs, bakteri veya parazitlerin neden olduğu dalak iltihapları Dalak yırtılması Dalak büyümesi Alyuvar yıkımına yol açan hastalıklar, hemolitik anemi, talasemi (akdeniz anemisi), orak hücreli anemi Karaciğer hastalıkları, karaciğer büyümesi Kan dolaşımı bozuklukları Nadiren dalak kanseri

3) Böbrek Taşı Düşürmek

Sol böbrekten düşen taş, düşme esnasında veya idrar kanalında ilerlerken şiddetli ağrıya neden olabilir.

Aşağıdaki etkenler de sol kaburga altında ağrıya neden olabilir:

a) Asit reflüsü, mide yanması

b) Mide ülseri

c) Pankreas iltihabı

d) Akciğer zarı iltihabı, zatürre, tüberküloz (verem) gibi solunum yollarını ve sol akciğeri etkileyen sorunlar

4) Kırık Kaburga

Sol kaburga altında ağrı şikayeti ile gelen hastalarda kaburga kırığı görülmesi sık karşılaşılabilen bir durum olmaktadır. Yakın zamanda alınan sert bir darbe, halı saha maçı esnasındaki kontrolsüz bir düşüş vb. kaburga kırığına yol açabilir.

Aşağıdaki etkenler de sol kaburga altında ağrıya yol açabilir:

Aniden sağa dönmek vb. etkilerle sol kaburgalar arasındaki kasların gerilmesi Kaburgaları göğüs kemiğine bağlayan kıkırdak dokunun iltihaplanması (kostokondrit) Spondilit, omur kayması vb. nedenlerle ortaya çıkan sinir sıkışmaları

5) Kalp Krizi Ve Diğer Nedenler

Sol kaburga altında ağrı aniden ortaya çıktıysa ve keskinse nedeni kalp krizi olabilir. Ölümcül olabilen bu durum acil tıbbi müdahale gerektirir. Aritmi, kalp yetmezliği vb. bazı diğer kalp sorunları da sol kaburga altında ağrıya yol açabilir.

Sol Kaburga Altında Ağrı Nasıl Geçer?

Sol kaburga altında ağrıya iyi gelen yöntemler şunlardır:

1) Altta Yatan Nedeni Bulun

Tedavi için öncelikle ağrının nedeni tespit edilmeli, sonrasında doğru müdahale uygulanmalıdır.

2) Hazımsızlıktan Kurtulun

Sol kaburga altında ağrı hazımsızlıktan veya diğer sindirim sorunlarından kaynaklanıyorsa aşağıdakileri deneyebilirsiniz:

Bir bardak süte bir çay kaşığı kavrulmuş kişniş tohumu ekleyerek tüketin. Yeşil çay yudumlayın. Geçici bir çözüm olarak laksatif ilaç kullanabilirsiniz. Yarım saatlik bir yürüyüşe çıkın. Tek seferde büyük öğünler yerine az ama sık yiyin. Sıcak uygulama yapın.

3) Ağrı Kesiciler

Kostokondrit vb. iltihaplı hastalıklar söz konusu olduğunda veya kas gerilmesi, darbe almak gibi cerrahi müdahale gerektirmeyen mekanik sorunlarda, ibuprofen gibi steroit olmayan iltihap giderici ağrı kesiciler önerilebilir.

4) Diğer Tedaviler

a) Beslenme Değişikliği: Mide yanması veya asit reflüsü gibi sorunlarda uygun beslenme tarzı önerilecektir. Antiasit ilaçlar veya proton pompa inhibitörleri gerekli olabilir.

b) Göğüs Tüpü: Akciğer sönmesi (pnömotoraks) gibi sorunlarda göğüs tüpleri gerekli olabilir.

c) Cerrahi Müdahale: Kaburga kırığı, dalak yırtılması gibi sorunlar cerrahi müdahale gerektirebilir.

Yorumlar (22)

Huriye yildiz 5 Yıl Önce

Sol boslukta kaburga bitiminin hemen altinda bir agri soz konusu mide ve bagirsak sorunm da var ondan olabilirmi gastrit var bilemedim

Mustafa adıyaman 5 Yıl Önce

Sol göğsümün altında ağrı var doktora gittim fılm çekti yoğun gaz var dedi ilaç verdi kullandım geçmedi

Nazli 5 Yıl Önce

Benim Son zamanlarda bir yere eğildiğim zaman Ama her zaman değil kaburgamın altında ağrı giriyor 2 veya 3 saniye kıpırdayamıyorum sonra tekrar düzeliyor bunun nedeni nedir acaba

Yalcin kaplanli 5 Yıl Önce

Sol göğsünün altında kaburgamla birlikte zaman zaman çok şiddetli ağrı oluyor nedeni acaba

Ali şan 5 Yıl Önce

Teşekkürler sorunumun gaz sıkışması olduğunu öğrendim lafı gevelemeyip direk konuya değindiğiniz için de teşekkürler umarım google'un gözünde siteniz iyi yerlere gelir.

Tengin yeşil 5 Yıl Önce

Düştüm düşerken sol kaburgamı çarptım çok acıdı şimdi oturup kalkarken ve hareket ederken batma ve acı hissediyorum...incinme mi yoksa kırık mı var acaba

CANSU TİR 5 Yıl Önce

Merhaba; Sol göğüs kemiğimin hemen altında belli bir noktada içten gelen bir ağrı var. Genellikle sabah uyandığımda çok oluyor. Aylardır devam ediyor hemen her gün yokluyor. Gaz sıkışması vardır soğuk almışımdır diye düşündüm hep ama sanırım altında yatan başka bir şey var. Doktora gideceğim hangi bölüme gidilir bilemedim. Aynı noktada başka yere yayılmadı hiç. kemiğin hemen altında...Sebebi nedir bilen var mı?

Gökhan Demir 5 Yıl Önce

Merhaba; Sol göğüs kemiğimin hemen altında belli bir noktada içten gelen bir ağrı var bıçak batması zaman zaman 15-20 saniye kramp ve sürekli huzursuzluk hissi veriyor bunun nedeni ne olabilir sizce??

Gamze 5 Yıl Önce

Acaba nedeni bulunabildimi bende aynı şekilde aynı ağrıyı çekiyorum hareket halinde değilken otururken yada sabah uyandığımda sızı oluyor sol göğüs altımda siz doktora başvurdunuz mu

M.g 5 Yıl Önce

Bu ağrıların sebebi nedir acaba, beldede oluyor, sol göğsümün altın da ağrı oluyor sol

Gülden Acun 5 Yıl Önce

Ayakta durunca biraz yol yürüyünce sırtımın her yerinde ağrı oluyor bir an önce uzanıp ağrım kesilsin istiyorum uzanınca ağrım kesiliyor bunun sebebi ney olabilir hangi branş bölümüne gitmem gerekiyor.

Gülersin kuzgunkaya 5 Yıl Önce

Benimde sol kâburgamin altında uzun zamandır çok rahatsız edici ağrım oluyor iki defa acile gittim önce kalbime baktılar Allah'a çok şükür bişi çıkmadı üç defa ultrason çekildi ondada bişi çıkmadı bazı ilaçlar kullandım iyi gelmedi sitede nedenlerini okudum ve sadece kabızlık var bende oda kronik ondan kaynaklı olabilir mi cevap alırsam çok sevinirim ağrıların sadece ayakta hareket halinde oluyor

aysel çevik 5 Yıl Önce

benimde sol kaburğamda ağrı var doktora gittim emar çekildi birşey çıkmadı 5 yıldır ağrıyor

ahmet özer 4 Yıl Önce

sol kol altı kaburga ağrısı sancısı 05333873261

R Alıcıoğlu 4 Yıl Önce

Merhaba sol kaburga dalak tarafımda hafif şişlik var. Kemik dahil ağrı oluyor. Karaciğer kalp enzimlerim normal çıktı. Nedeni ne olabilir. Öksürünce de ağrı oluyor. Saygılar.

Musa Yıldız 4 Yıl Önce

Kaburga kemiğimin altı ağrıyor, acaba kramp mı var?

Kenan 4 Yıl Önce

Çok uzun zamandan beri sol kaburgamın altında ara ara böyle ağrılar oluyor. Benim gibi böyle sürekli olmazsa da belli dönemler içerisinden bu sol kaburga ağrısı çeken var mı?

Nuray 4 Yıl Önce

Sol kaburga altında çok ağrı var nedenini bilen varsa yazsın lütfen

fevzi 4 Yıl Önce

5 senedir sol kaburga altinda agrisi ver bilen versa lütfen cevap

Kader 3 Yıl Önce

Ben 1 haftadır sol kaburgamın altında bıçak gibi giren ağrılar var o kadar şiddetli ki hareket bile edemiyorum.

Sertap 3 Yıl Önce

Sol kaburgamın altında nefes alıp verdikçe ağrı yapıyor. Normalde bir şey yok ama biraz derin nefes aldığımda ağrı şiddetleniyor ve hafif nefeste çok az ağrı oluyor. Bu neden olur acaba?

Mustafa taskaya 3 Yıl Önce

Sol kaburgamin altinda nefes alip verdikce agri yapiyor normalde bise yok nefesbiraz derin nefes aldigimda agri sidetleniyor hafif nefeste cok az agri oluyor

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.