Piramit Haber

Sivilce İçin Yapılması Gerekenler

Sağlık

Yağ bezlerinin fazla çalışmasının sebep olduğu küçük çıbanlara sivilce denir. Çok sık karşılaştığımız cilt hastalıklarından birisi olan sivilce, genelde ergenlik çağında başlar ve tedavi edilmediği takdirde kalıcı izler bırakabilir.

Derinin yağ oranı bakımından yüksek olan yerlerinde çıkar ve deride kırmızı sivilce, kist, siyah nokta şeklinde kendini gösterir.Çoğunlukla ergenlik çağında, 12-18 yaş arasında ortaya çıksa da, hem kadında hem erkekte, her yaşta görülebilen bir hastalıktır. Toplumda görülme sıklığı yüzde 80′in üzerindedir. Sivilce kesinlikle sıkılmamalıdır. Aksi taktirde ciltte iz kalabilir.

SİVİLCE KÜRLERİ

Sivilce Kürü 1 : 1 Bardak suya, 10 gram taze veya kuru ceviz yaprağı konulur. 10 dakika kaynatılıp, suyla sivilcelerin üzerine kompres yapılır.

Sivilce Kürü 2 : Taze sinir otu yaprakları ezilir, lapa halinde sivilcelerin üzerine konulur.

Sivilce Kürü 3 : Sabun otu kökü kaynatılır, suyu ile cilt yıkanır.

Sivilce Kürü 4 : Marul sıkılır, suyuyla sivilceler üzerine kompres yapılır.

Sivilce Kürü 5 : 3 bardak suya, 20 gram marul doğranıp konur. 2 saat kaynatılıp, elde edilen suyla kompres yapılır.

Sivilce Kürü 6 : Civanperçemi otu 5 dakika kaynatılır, 15 dakika bekletilip, günde birkaç defa sivilceler üzerine kompres yapılır.

SİVİLCE İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Öncelikle cilt temizliğine önem verilmelidir. Cilt, sabah ve akşam olmak üzere, günde iki defa, cildi fazla tahriş etmeden düzenli olarak yıkanmalıdır. Böylece gözenekleri tıkayan kirden kurtulmak amaçlanır. Temizleyicilerin, cildin doğal ph’ına yakın olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca haftada 2-3 kez yapılan kil maskesi, cildin yağlardan kurtulmasını sağlar. Buhar banyosu haftada bir kez uygulanarak, gözeneklerin genişlemesi sağlanır. Böylece siyah noktarlardan kurtulmak kolaylaşır. Bunu uygulamak için kafanıza bir havlu örtüp, yüzünüzü kaynar suyun buharına 10 dakika tutarak yapabilirsiniz. Toplumda yaygın olanın aksine, beslenmenin sivilce oluşumunda doğrudan bir etkisi olduğu kanıtlanamamıştır. Fakat meyve ve sebze ağırlıklı beslenmek faydalıdır. Çünkü bunların cilt dostu olduğu bilinmektedir. Ayrıca düzenli uyku, hormonların aktivitesini düzelttiğinden her gece en az 7 saat uyumak çok önemlidir. Ciltte oluşan sivilcelerin (siyah noktalar hariç) sıkılması hem yaraya neden olup, iz bırakır, hem de sivilcelerin iltihaplanarak yayılmasına yol açar. Bazı bitki çayları cilt için çok faydalıdır. Ihlamur ve rezene çayları bunların başında gelir. Bir çok mikrobu temizlemeye yardımcıdır.
Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.