Piramit Haber

RDW - Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelir?

Sağlık

RDW (Red Cell Distribution Width) türkçe olarak da “kırmızı kan hücresi dağılım genişliği” olarak adlandırılır. Rdw çeşitli hastalıkların teşhisinde başvurulan bir kan testidir. Vücudumuzda bulunan kırmızı kan hücrelerinin yani alyuvarların boyutlarını ve hacimlerini ölçüt olarak alan bir testtir.

İÇİNDEKİLER:

RDW Nedir? RDW Normal Değeri Kaç Olmalıdır? RDW Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelir? RDW Yüksekliği Nedir? RDW Yüksekliği ve MCV Yüksekliği RDW Yüksekliği ve Normal MCV RDW Normal, MCV Yüksekliği RDW Yüksekliği ve MCV Düşüklüğü RDW Yüksekliği Tedavisi RDW Düşüklüğü Nedir? RDW Düşüklüğü Sebepleri RDW Düşüklüğü Tedavisi

RDW Nedir? RDW ne demek? RDW, İngilizce “Red Cell Distribution Width” ifadesinin kısaltmasıdır, baş harflerinden oluşmuştur. Türkçe’ye çevirdiğimizde kırmızı kan hücrelerinin dağılım genişliği anlamına gelir. Kırmızı kan hücresi yerine eritrosit veya alyuvar ifadesi de kullanılabilir. Kafa karışıklığına gerek yok, ikisinin anlamı aynıdır.

RDW testi, eritrositlerin büyüklükleri arasındaki farkı anlatır. Sağlıklı kişilerde bu farklılık oldukça azdır. Eritrositlerin büyüklüklerinin birbirine yakın olması gerekir. Kimi hastalıklarda kırmızı kan hücrelerinin boyutları arasında büyük farklılıklar oluşabilir.

Bu boyut farklılıklarını anlayabilmek için, RDW testi yapılır. RDW testi sonuçları, diğer kan değerleriyle birlikte çeşitli hastalıkların teşhisinde kullanılabilir. Buna ek olarak çeşitli besinlerin eksikliğinin çekilip çekilmediği de buradan anlaşılabilir. Bu konularla ilgili bilgiler, içeriğin devamında RDW yüksekliği ve RDW düşüklüğü bölümünde verilecektir.

Ayrıca RDW değeri değerlendirilirken mutlaka MCV değerini de göz önünde bulundurmak gerekir. MCV değeri, kırmızı kan hücrelerinin ortalama boyutunu verir. Bu değerlerin normal olması, yüksekliği, düşüklüğü gibi durumlar 9 farklı ihtimali beraberinde getirir. Örneğin her iki değer de normal olabilir. Biri yüksekken diğeri düşük, biri düşükken diğeri yüksek veya her ikisi birden yüksek olabilir. Bu ihtimaller birlikte değerlendirilerek sonuca ulaşılması gerekir.

RDW Normal Değeri Kaç Olmalıdır? RDW değeri, kan testindeki MCV değeri baz alınarak hesaplanır.

Normal RDW aralığı: %11,5-%14,5 arasındadır.

Ama RDW aralığı farklı laboratuvarlarda değişiklik gösterebilir. Bu yüzden kendi testinizdeki aralığı dikkate alın.

Kan tahlili sonuçlarında verilen referans değerlerin üzerinde RDW değeri görülürse, RDW yüksekliği teşhisi konur. Tam tersi durumda, RDW değeri olması gerekenin altındaysa RDW düşüklüğünden söz edilir.

Bu değerler değerlendirilirken MCV değerinin de hangi aralıkta olduğu önem taşır. Aşağıdaki incelemelerde bu konuya da değinilecektir.

RDW Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelir? RDW değeri MCV ile birlikte birçok hastalığın teşhisinde kullanılır. RDW ve MCV değerlerindeki farklılıklar şu hastalıklara işaret edebilir.

RDW Yüksekliği Nedir? Kandaki RDW değerinin yükselmesi çeşitli sebeplerden kaynaklanabilir. Bu yükselmenin sebebini tespit etmek, belirtilerini bilmek önem taşır. Kişinin kanında %14.5 üzerinde RDW değeri saptanırsa detaylı incelemeler yapmak gerekir.

RDW Yüksekliği ve MCV Yüksekliği Bu iki kan değerinin aynı anda yükselmesi durumunda aşağıdaki ihtimaller gündeme gelir:

Anemi (Kansızlık) Kemik iliğinde oluşan hastalıklar Sitostik kemoterapi Folik asit eksikliği B12 eksikliği Kronik bir karaciğer hastalığı Hemolitik anemi Miyelodisplastik sendrom

RDW Yüksekliği ve Normal MCV Kişinin kan sayımının sonuçlarında RDW değeri olması gerekenden yüksekken MCV değeri normalse, bu durum aşağıdakilerden kaynaklanıyor olabilir:

Folat eksikliği B12 eksikliği Kronik karaciğer rahatsızlığı Miyelodisplastik sendrom Demir eksikliği anemisi Orak hücre anemisi

RDW Normal, MCV Yüksekliği Eğer RDW değeri normal MCV değeri yüksek olduğunda 3 farklı ihtimalin üzerinde durulur:

Aplastik anemi Kemoterapi Kronik bir karaciğer hastalığı

RDW Yüksekliği ve MCV Düşüklüğü Eğer RDW değeri yüksekken MCV değeri düşükse 3 farklı ihtimalin üzerinde durulur:

Demir eksikliği anemisi Orak hücre anemisi Talasemi intermedia

RDW Yüksekliği Tedavisi Tedavi mutlaka doktor kontrolünde gerçekleşmelidir. Değerlerin yorumlanması oldukça karmaşık bir süreçtir. Kişinin vücudunda bulunan besin eksikliklerinden tutun, şuan veya geçmişte yaşadığı hastalıklara kadar çok sayıda sebebi olabilir.

Dahiliye doktorları bu alanda uzmanlaşmıştır. Hastanın yapması gereken doktorun söylediklerini harfiyen uygulamaktır.

RDW Düşüklüğü Nedir? RDW düşüklüğü için baş gerekçe olarak makrositer ve makrositik anemi görülür. Tabii ki farklı sebepler de gündeme gelebilir.

RDW düşüklüğü durumunda MCV değeriyle birlikte yorumlanması önem taşır. En iyi yorumu yapacak olan tabii ki alanının uzmanı doktorlardır. Bununla beraber sıklıkla görülen birkaç sebebi paylaşmak gerekir.

RDW Düşüklüğü Sebepleri

B6 eksikliği Kronik anemi Demir eksikliği anemisi Romatoid Artrit (eklem iltihabı) Hemoglobin E trait Heterozigot talasemi

RDW Düşüklüğü Tedavisi RDW düşüklüğünden şikayetçi kişiler dahiliye doktoruna başvurmalıdır. Tüm kan değerleri gözden geçirilerek RDW değerinin neden düşük olduğuna dair sebepler saptanır. Bunun sebebi çeşitli besinlerin eksikliği midir yoksa yaşanan bir hastalık mıdır?

Uyarı: Bunlar doktor tarafından tespit edilir ve buna uygun tedavi yöntemleri takip edilir. Kişinin kendi kendine bir tedavi peşine düşmesi yanlıştır.

Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.