Piramit Haber

Rahim Sarkması Belirtileri ve Tedavisi

Sağlık

Doğum, yaşlılık gibi nedenlerle rahmi tutan bağlar gevşerse rahim sarkması yaşanabilir. İleri düzey rahim sarkması durumunda rahim vajinadan çıkacak kadar aşağı inebilir.

Rahim Sarkması Belirtileri

Rahim sarkması yaşayan çoğu kadının ilk farkına vardığı belirti, “küçük bir topun üzerine oturma” hissi olmaktadır.

Devamında aşağıdaki belirtilerin biri veya daha fazlası görülebilir:

Vajinada veya alt karında baskı ve ağırlık hissi Cinsel ilişki esnasında yaşanan problemler İdrar kaçırma Aniden gelen tuvalete çıkma isteği Bel ağrısı Vajinadan çıkıntı yapan rahim veya rahim ağzı Tekrarlayan idrar torbası iltihapları Vajina kanaması Vajina akıntılarında artış

Bu belirtiler uzun süre ayakta durunca veya oturunca şiddetlenebilir. Egzersiz yapmak veya ağır kaldırmak da durumun kötüleşmesine yol açabilir.

Rahim Sarkmasının Nedenleri

Rahmin alt karında tutunmasını sağlayan kas, bağ doku gibi vücut elemanları vardır. Bunlarda meydana gelen zayıflık ve esneklik yitimi rahmin vajina kanalına düşmesine yol açar.

1) Doğum

Rahim sarkması bir ya da birden fazla normal doğum yapmış kadınlarda sık görülür. Ancak araştırmalar gösteriyor ki sezaryen ile doğum yapmış kadınlarda da vajina duvarı zayıflayarak rahim sarkması görülebilmektedir.

Bunun nedeni hamilelik hormonlarının rahmi sabitleyen dokuları geri bağlanamayacak derecede germesidir. İçinde bebek bulunan rahmin ağırlığı ile aşağı doğru baskı yapması da etkilidir.

2) Yaşlılık

Normal yaşlanma süreci ile birlikte vücut dokuları da yaşlanır, esnekliklerini ve yüksek yenilenme hızı gibi bazı özelliklerini kaybeder. Rahmi tutan bağ ve kaslar da yaşlanıp görevlerini yerine getiremeyince rahim sarkmaya başlar.

Yaşlanma ile birlikte görülen kas kayıpları da rahim sarkması sürecini hızlandırır.

3) Östrojen Eksikliği

Menopoz sonrasında ortaya çıkan östrojen hormonundaki azalma rahim sarkması ile sonuçlanabilir.

4) Basınç

Rahmi çevreleyen kasların kasılmasına ve alt karında basınç artışına yol açan durumlar rahim sarkması ile neticelenebilir. Örnek olarak aşağıdakileri verebiliriz:

Aşırı kilolu olmak Sürekli ve güçlü öksürükler Uzun süreli yaşanan kabızlık

5) Pelvik Tümör

Vücudumuzda leğen kemiği ve kalça kemiklerinin oluşturduğu ve kavradığı bölgeye pelvis denir. Pelvis rahmi de içinde bulundurur. Nadiren pelviste meydana gelen tümörler, doku hasarına yol açarak rahim sarkması ile sonuçlanabilmektedir.

Rahim Sarkması Tedavisi

Belirtilerden şikayetçi olmayan rahim sarkması hastalarında tedaviye gerek yoktur. Birçok kadın sarkan rahim vajina girişine gelmedikçe tıbbi destek almamaktadır.

1) Yaşam Tarzı Değişiklikleri

Aşağıdaki etkenler sayesinde rahim sarkmasını yavaşlatabilir, durdurabilir, önleyebilir ve belirtilerinden kurtulabilirsiniz:

Aşırı kilolarınızdan kurtulun. Ağır kaldırmayın, kaslarınızın aşırı gerilmesine engel olun. Kronik öksürüğünüz varsa tedavi olun. Öksürüğünüzün nedeni sigara içiyor olmanız ise sigarayı bırakın.

2) Pesser Tedavisi

Pesser, silikon veya plastikten yapılmış halkalardır. Pesser tedavisinde bu halkalar vajinaya yerleştirilerek rahim sabitlenir, sarkması önlenir.

Bu tedavi kısa veya uzun vadeli olarak kullanılabilir. Pesser halkalar vajinaya uyum sağlar, bazıları doğum kontrolü için kullanılan diyaframlara benzemektedir.

Bu halkalar kişi tarafından takılabilir, çıkarılabilir. Düzenli olarak temizlenmelidir. Gerekirse bir doktor veya hemşire tarafından temizlenmelidir.

Pesser tedavisinde aşağıda yer alan yan etkiler görülebilir:

Vajinadan gelen kötü kokulu akıntı Vajina hattında tahriş Vajina ülseri Cinsel ilişkide problem yaşanması

3) Cerrahi Müdahale

Rahim sarkmasının belirtileri cerrahi müdahale risklerinden daha kötü hale gelmedikçe operasyon yapılmamalıdır.

Ameliyatın türünü aşağıdaki kriterler belirler:

Rahim sarkmasının miktarı Kadının hamilelik planları Kadının yaşı, sağlığı

Sıklıkla uygulanan ameliyat, histerektomi denilen rahim alma operasyonudur. Operasyon vajinal yoldan yapılır; vajina duvarı, idrar torbası, idrar yolu veya rektumdaki sorunlar ameliyat esnasında yapılan müdahalelerle giderilebilir.

Sakrospinöz fiksasyon adı verilen ameliyatla rahim alınmadan da rahim sarkması tedavi edilebilir. Bu yöntemde rahim, civar bölgelerden alınan bağ dokular ile desteklenir.

4) Vajinal Östrojen Kremleri

4-6 hafta boyunca kullanılan vajinal östrojen kremleri çoğu rahim sarkması belirtilerini yok eder. Ancak daha uzun süreli kullanımlar çeşitli riskler doğurabilir. Krem kullanımı kesildikten sonra belirtiler geri dönerse pesser tedavisi veya cerrahi müdahale uygulanır.

5) Kegel Egzersizleri

Kegel egzersizleri diğer birçok faydasının yanında pelvik kasları güçlendirerek rahim sarkması belirtilerini giderir. İdrarınızı tutarken kullandığınız kaslar pelvik kaslardır, kuvvetlendiklerinde rahim sarkmasının önüne geçer.

İdrarınızı tutar gibi üç saniye boyunca kaslarınızı kasın. Sonra üç saniye gevşetin, işlemi 15 kere tekrarlayın. Günde üç defa yapın. Bu egzersiz esnasında mide ve kalça kaslarınız kasılmamalı. İdrarınızı yaparken kegel egzersizi yapmayın. İdrar torbanıza zarar verebilirsiniz.

Bu egzersiz sayesinde üç dört ay içerisinde rahim civarınız daha kuvvetli hale gelir.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.