Piramit Haber

Mide Gazı Nedenleri ve Tedavisi

Sağlık

Mide gazları ve şişkinlik tamamen doğal olgulardır. Fakat gaz çıkarmak söz konusu olduğunda, birtakım tepkiler söz konusu olabilmektedir. Yemek yesin, yemesin herkeste gaz oluşur. Çok gaz çıkardığınızı düşünseniz de gaz çıkarmak çok doğal bir durumdur ve çok aşırı olmadığı sürece sağlık göstergesidir. Mide gazların bileşiminde nitrojen, hidrojen, oksijen, karbondioksit, kükürt ve metan gazları vardır. Mide gazları genel olarak yiyeceklerin parçalanması esnasında ve yemek yerken yutulan havadan oluşur. Şişkinlik midemizde gerilme, karın bölgesinin sertliği de doluluk hissidir.

Mide Gazı Nedenleri

Yani aslında mide gazı belirli bir seviyeye kadar son derece normaldir. Ancak aşağıdaki durumlar neticesinde karın ağrısına yol açacak kadar çok mide gazı oluşabilir:

1) Hazımsızlık

Sindirim zorluğu olarak da nitelendirilebilir.

Aşağıdaki etkenlerin belirtisi veya sonucu olabilir:

Tütün mamulleri ve çok fazla alkol tüketmek Peptik ülser, gastrit, siroz Genelleştirilmiş kaygı bozukluğu Safra kanalları veya pankreas sorunları, safra kesesi taşı Hamilelik, over kistleri Asit reflüsü Mide kanseri, pankreas kanseri

2) Laktoz ve Gluten İntoleransı

Bazı kişiler süt şekeri olarak bilinen laktoz maddesini sindiremez. Bu madde süt ve süt ürünlerinde bulunur. Sindirilemediği takdirde mide ve bağırsaklarda gaza neden olur.

Benzer şekilde çölyak hastalığı (glüten intoleransı) da mide ve bağırsaklarda gaza neden olur. Gluten, hububatta bulunan bir tür proteindir.

3) Enfeksiyon

Helikobakter Pilori adı verilen bir bakteri türü mide duvarına yapışarak enfeksiyona yol açabilir. Genelde zararsızdır, ancak ülserin bir numaralı sebebi de bu bakteridir. Ülsere yol açmadığı durumlarda bile oluşturduğu gaz ile varlığını hissettirebilir.

Giardia Lambia paraziti yüzünden meydana gelen Giardiasis enfeksiyonu da gaza neden olabilir.

4) Bazı Gıdalar

Kişiden kişiye değişmekle birlikte mide gazına neden olan gıdalar vardır. Hazımsızlıkla da ilgisi bulunan bu duruma yol açan bazı gıdaları şöyle sıralayabiliriz:

Yulaf kepeği gibi lifli gıdalar Bakliyat (başta kuru fasulye) Çok acı, ekşi gıdalar. Sirke ve turşu Kızartma, soslu ve hazır gıdalar

Mide Gazına Ne İyi Gelir?

1) Mide Gazını Azaltan Yöntemler

Mide gazına iyi gelen şu önerileri uygulayabilirsiniz:

Midede sıkışan gazı atmak için on beş dakikalık bir yürüyüşe çıkın. Sigara kullanmayın. Ada çayı, ıhlamur, nane çayı gibi yumuşatıcı etkisi olan sıcak ve sağlıklı içecekler tüketin. Ayaklarınızı göğsünüze doğru çekip indirme egzersizi uygulayabilirsiniz.

2) İlaç Tedavisi

H. Pilori gibi bakteriyel bir enfeksiyonunuz varsa antibiyotik kullanmanız önerilecektir. Midenizde gastrit varsa Pepcid, Tagamet, Pepto-Bismol gibi mide asiti düzenleyici ilaçlar önerilebilir. Laktaz enzimi, Beano, Aktif Odunkömürü gibi sindirime yardımcı destekler alabilirsiniz.

3) Beslenme Alışkanlıklarınızı Gözden Geçirin

Midede gaz problemi bazı önlemlerle büyük oranda engellenebilir:

Asitli içecekleri sınırlı tüketin. Yavaş ve uzun süre çiğneyerek yiyin. Aşırı kilolarınızdan kurtulun. Laktoz intoleransınız varsa süt ve süt ürünlerini laktozsuz seçin. Çölyak hastası iseniz yediklerinize azami özen göstermelisiniz. Çok ciddi problemlere kapı aralayabilir. Sakız çiğnerseniz fazladan hava yutarsınız, çiğnemeyin Karbonhidrat tüketimini sınırlandırın Üç büyük öğün yerine altı küçük öğünde yemek yiyin. Pipet kullanmayın
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.