Piramit Haber

Çene Uyuşması Nedenleri ve Tedavisi

Sağlık

Çene uyuşması genellikle diş sorunlarından veya diş tedavilerinden kaynaklanır. Ancak bazen de sinirlere baskı yapan veya zarar veren multipl skleroz, tümör gibi hastalıklar söz konusu olabilir.

Çene Uyuşması Neden Olur?

1) Darbe Almak Ve Diş Problemleri Çene bölgesindeki mental sinirlerde hasara yol açabilecek herhangi bir etken çene uyuşmasına neden olabilir. Motorlu araç kazası vb. darbe etkenleri buna yol açabildiği gibi, aşağıdaki diş problemleri de mental sinirlerde hasara veya uyarılmaya yol açabilir:

Gömülü diş (çene kemiğine kaynamış diş) Diş apseleri Apikal apse Diş çürükleri Pulpit (diş özü iltihabı) Diş tedavileri, diş implantları

Diş sorunları, genellikle alt çene uyuşmasına neden olur. Diş tedavileri esnasında yapılan uyuşturucu müdahaleler de sinir hasarı olmaksızın çene uyuşmasına neden olabilir.

2) Kalp Problemleri Kalp sorunları göğüs ve sol koldan başlayarak çenede de uyuşmaya neden olabilir.

3) Trigeminal Nevralji Mental sinirler, trigeminal sinirlerden ayrılarak dallanır. Dolayısıyla trigeminal sinirlerde uyarılma veya tahrişe neden olan sorunlar çene uyuşmasına yol açabilir. Bu sorunların sık karşılaşılan bir örneği trigeminal nevraljidir. 50 yaş üzerinde daha sık görülür ve saniyeler süren keskin yüz sancısına da neden olabilir.

4) Diğer Hastalıklar Aşağıdaki hastalıklar da çene uyuşmasına neden olabilir:

Multipl Skleroz: Merkezi sinir sistemindeki hücreleri kaplayan miyelin kılıfın hasar gördüğü bu hastalık çene uyuşmasına yol açabilmektedir. Multipl skleroz his kaybına, görüş azalmasına veya psikiyatrik sorunlara da neden olabilir. Kist Veya Tümör: Çene sinirlerine baskı yapabilecek konum ve büyüklükteki doku farklılaşmaları çene uyuşmasına neden olabilir. Bu doku farklılaşması bir kist olabileceği gibi, iyi veya kötü huylu tümör de olabilir. Kanser: Çene uyuşması nadiren de olsa bazı kanser türlerinin ilk belirtisi olabilmektedir. Çene uyuşmasına neden olan kanserler arasında meme kanseri ve lenfoma en sık karşılaşılanlarıdır. Prostat kanseri ve akciğer kanseri de çene uyuşmasına neden olabilmektedir.

Çene Uyuşması Nasıl Geçer? Çenede uyuşmanın altta yatan nedenini bulmak için öncelikle bir diş doktoruna gidebilirsiniz. Böylelikle tedavi sürecini hızlandırabilirsiniz.

Çene uyuşmasına iyi gelen tedaviler şunlardır:

1) Masaj Yapın Kalıcı sinir hasarlarından kaynaklanmayan çene uyuşması vakalarında hafif bir masaj iyi gelecektir. Parmak uçlarınızla uyuşan bölgede hafif baskı uygulayarak daireler çizin. Bu sayede kan dolaşımı iyileşecek, sinir uçları uyarılacak ve çene uyuşması azalacaktır.

2) B Vitaminleri Alın B ve A vitaminleri, özellikle de B12 vitamini sinirlerin sağlıklı işlemesi için çok önemlidir. Et, ciğer, süt ve süt ürünleri tüketin. Kan tahlilleri yaptırarak vitamin seviyenizi ölçebilir, ihtiyaç halinde vitamin takviyeleri kullanabilir veya vitamin iğneleri vurulabilirsiniz.

3) Hastalık Tedavileri
Tehlikeli sinir hasarlarından veya diğer hastalıklardan kaynaklandığını düşündüğünüz çene uyuşmasında doktor muayenesini geciktirmemelisiniz. Bu hastalıkların ilk belirtilerinden biri çene uyuşması olmasına rağmen, tedavi edilmedikleri takdirde uzun vadede kalıcı sorunlara neden olabilirler.

Yorumlar (18)

Muhsin yavuz 5 Ay Önce

Selamünaleyküm değerli hocam alt çenen türbe sonucu biraz uyuştu yemek yerken zorlanıyorum ne yapmam gerek teşekkür ederim.

Tuğba Kuru 5 Yıl Önce

Çenemde uyuşma ve karincalanma var

abuzer 4 Yıl Önce

gecti mi

Revanda 4 Yıl Önce

Sağ yanağım uyuşuk 4 defa dişçiye gittim, çene röntgeni çekildi, teşhis koyamadılar. Daha sonra Nörolojiye gittim, tümör var mı diye yüz Emarı çekildi, çok şükür yok. Şu an aynı durumda öyle bekliyorum.

Filiz 4 Yıl Önce

Bir defa dilim uyuştu konuşamadım biraz sonra düzeldi ve bir daha olmadı

Elif 4 Yıl Önce

Alt çenem uyuşuyor dişlerimde çürük iltihap var acaba ondan mı?

Aylin 3 Yıl Önce

Elif hanım, aynı problem bendede var. Nasıl bir iyileşme var mı?

Firat 3 Yıl Önce

Bende de çene uyuşması var.

Raim 3 Yıl Önce

Bir defa dilim uyuştu konuşamadım biraz geçtikten sonra düzeldi ve bir daha olmadı.

Elif 3 Yıl Önce

Bende aynı çene uyuşması, dil ağrısı, yüzüm uyuşuyor. Kulak, burun ve boğaz Doktoruna gittim ama bir işe yaramadı. Bu işte iyi olan bir doktor tavsiye edebilir misiniz lütfen?

Rıza 3 Yıl Önce

Sağ yanağım uyuşuk 4 defa dişçiye gittim, çene röntgeni çekildi, teşhis koyamadılar. Nörolojiye gittim, yüz emarı çekildi, tümör var mı bakıldı, yok. Hiçbir netice alamıyorum. Var mı benim gibi olup da çözüm bulan?

Derya 3 Yıl Önce

Yüzümün bir kısmı uyuşuyor, nerdeyse 1 yıl olacak. Doktora gittim ilaç yazdı ama fayda etmedi. Nevrolojiye gittim, diş doktoruna gittim fakat hiç kimse çare bulamadı. Bana yardımcı olabilecek kimse var mı acaba? Ya da benim gibi aynı sorunu yaşayıp tedavi bulan?

Murat 3 Yıl Önce

Bende de çene uyuşması var. Doktor antibiyotik yazdı. Kullandım ama bir faydası olmadı.

Zarife 3 Yıl Önce

Çene uyuşması nedeniyle doktora gittim kansızlık çıktı. 6 ay ilaç yazdılar biraz geçti ama telefondan da oluyor uyuşma, çok kullanmamak gerek. Ben bir iki gündür kullanmıyorum, uyuşma olmuyor. Birde telefonun mavi ışığı da tehlikeli beyin için..

Halis 3 Yıl Önce

Benim de çenem uyuşuyor. Bazen de yemek yerken ağrıyor.

Metin 3 Yıl Önce

Bazen yemek yerken çenemi hissedemiyorum neden olur böyle bilen var mi?

fırat 3 Yıl Önce

istram ulasın cene uyusması sorunu bendede var veya facden yazın firat hancıoğlu

fırat 3 Yıl Önce

cene uyusması bendede var ogrenemk ıstıyorum bi benmıyım diye itg. firat alt tire 37 altire 34

Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.