Piramit Haber

B12 Vitamini Hakkındaki Gerçekler!

Sağlık

8 B grubu vitamininden biri olan B12 vitamini hem insanlar hem hayvanlar için temel vitaminlerden biridir. Sadece bakteriler tarafından üretilebildiği için, hem insanlar hem de hayvanlar bu vitamini besinlerle ve ek ürünlerle dışarıdan almak zorundadır.

B12 Vitamini Vücudumuza Nasıl Yardım Eder? B12 vitamini bütün hücre metabolizmalarında görev alır, ama en önemli fonksiyonu beyin ve sinir sisteminde düzenleyici olarak aldığı roldür. Ayrıca kanın oluşumuna da katkıda bulunur.

B12 Vitamini Hangi Yiyeceklerde Bulunur? Hayvanlar B12 vitamini ihtiyacını bakterilerden karşılamaktadırlar. Bazı bitkiler bu vitamini içerse de, araştırmalar bitkisel kaynaklı B12 vitamininin işe yarar bir kaynak olmadığını göstermiştir. İnsanlar gerekli B12 vitaminini etten (özellikle ciğer ve kabuklu deniz ürünleri), süt ürünlerinden ve yumurtadan karşılayabilirler. Yumurta iyi bir B12 vitamini kaynağı olmasına rağmen, beyaz kısmında B12 emilimini zorlaştıran bir madde de içermektedir. Beyazı iyi pişirildiğinde bu sorun kaybolur.

B12 Vitaminini Ek Ürünlerle Nasıl Alabiliriz? Beslenme uzmanları vejeteryanların B12 vitaminini yeteri kadar almaları mümkün olmadığından diyetlerine dahil etmelerini tavsiye etmektedir. B12 vitamini ek olarak haplar, şurup veya iğne aracılığıyla alınabilir. İğne ile bu vitamini almak vücut tarafından emiliminin en üst seviyede olması sebebiyle daha çok tavsiye edilmektedir.

Tavsiye Edilen Günlük B12 Vitamini Alımı Araştırmalar 15 yaşın üstündeki herkes için gereken B12 vitamini miktarının günlük 2-3 mikrogram olduğunu göstermektedir.

B12 Vitamini ile İlgili Enteresan Bilgiler

B12 vitamini yapısal olarak en kompleks vitamindir. B12 vitaminin keşfi kötücül anemi ile ilişkisinin anlaşılmasıyla gerçekleşmiştir. B12 vitamininin eksikliği beyin ve sinir sisteminde ciddi ve geri döndürülemez zararlara yol açabilir. Normal seviyesinin hemen altındaki değerlerde bile, B12 vitamini eksikliği bitkinlik, depresyon ve zayıf hafıza gibi sorunlara neden olur. Hatta psikoz ve deliliğe bile yol açabilir. B12 vitamini folik asitlerin vücutta yeniden üretilmesine yardımcı olur. iLGİLİ MAKALE: B12 Eksikliği Belirtileri ve Nedenleri iLGİLİ MAKALE: B12 Fazlalığı Ne Anlama Gelir? iLGİLİ MAKALE: Vitamin Eksikliğinin Az Bilinen Belirtileri iLGİLİ MAKALE: Hamilelikte B12 Eksikliğine Dikkat!
Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.