Piramit Haber

Menengiç kahvesi nasıl yapılır ve faydaları?

Mutfak

Menengiç, yabani aşılanmamış antepfıstığına verilen isimdir.

Gelmiş geçmiş en muhteşem içeceklerden biri.Yanlız üstünde oluşan kreması için birde çay kaşıgı ısmarlarsanız içerken daha rahat edersiniz.Müthiş bir tadı var,sanki sütlü gibi ama çok farklı anlatılır gibi degil. İçindeki tanecikler en sonunda kaldıgında tadına doyamadıgınız için onlarıda yemeye kalkabilirsiniz.yapmayın oldukça acıdır.
Kansere ve yaşlanmaya karşı menengiç kahvesi Türk kahvesine göre daha yumuşak bir tada sahip olan menengiç kahvesi vücudu kansere ve yaşlanmaya karşı koruyor.

Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği BölümüÖğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Hayoğlu, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin batı, güney ve güneydoğu kesimlerinde daha çok dağlık ve kırsal alanlarda doğal olarak yetişen menengiç (Çitlenbik) meyvesinin, yabani fıstık olarak da adlandırıldığını söyledi.

Hasadın ardından yıkanıp, güneşte kurumaya bırakılan meyvelerin, koyu kahverengiye dönene kadar kavrulup, macun kıvamına gelince ezilmesiyle elde edilen menengiç kahvesinin sütlü olarak da hazırlanabildiğini anlatan Hayoğlu, şunları kaydetti:

"Menengiç meyvesinin bileşiminde E ve B grubu vitaminler ile sodyum, potasyum, fosfor, kalsiyum, demir, magnezyum, çinko, bakır, mangan, selenyum, kadminyum gibi önemli mineral ve elementler bulunuyor. Aynı zamanda protein, yağ, besinsel lif, doymamış yağ asitleri ve mineral maddeler açısından da son derece faydalı bir bitkidir.

MALZEMELER:
*1 yemek kaşığı menengiç kahvesi
*2 büyük fincan süt
*isteğe göre şeker 
HAZIRLANIŞI:
Cezvemize kahve şeker ve sütü katıp kısık ateşte karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirelim. Bir dakika kaynatıp fincanlara alalım. 
Menengiç, yabani aşılanmamış antepfıstığına verilen isimdir. Latincede pistacia terebinthus olarak anılan menengiç bazı yörelerde çitlenbik, çıtlık, çitemik, çedene, bıttım gibi farklı isimlerle tanınmaktadır. Kahve severlerin kesinlikle tatması gereken farklı bir kahve türüdür Menengiç Kahvesi.
Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu Bölgelerinin Dağlık ve Kırsal alanlarında ekimi yapılmadan yabani olarak yetişen Menengiç ağacından toplanan menengiç meyveleri, yıkandıktan sonra bir kaç gün güneş altında kurumaya bırakılır. Daha sonra menengiçler geniş bir tavada rengi koyu kahverengiye dönene kadar kavrulur. 
Kavurma işleminden sonra macun kıvamına gelene kadar ezilmesiyle menengiç kahvesi meydana gelir.
Menengiç kahvesi yaparken, Türk kahvesi yapımında dikkat edilmesi gereken şeylere menengiç kahvesi yapımında da dikkat edilmesi gerekir. Menengiç Kahvesi kısık ateşte kendi halinde pişirilmelidir. Kahve yapılırken su yerine süt de koyulabilir.
İÇERİK:
Kavrulmuş, öğütülmüş menengiç.
MENENGİÇ KAHVESİNİN HAZIRLANIŞI:
Menengiç Kahvesi TÜRK KAHVESİ tarzında ağır ateşte pişirildiği gibi, hazır kahve tarzında da kullanılabilir.
MENENGİÇ KAHVESİNİN TÜRK USULÜ PİŞİRME:
Bir Çay fincanı SÜT için bir tatlı kaşığı, Kahve Fincanı için bir kahve kaşığı Menengiç Kahvesi cezveye koyarak kısık ateşte bir taşım kaynatınız.
Bir dakika bekleterek Şekerini isteğe göre ayarlayıp servis yapınız.
PRATİK HAZIRLAMAK İÇİN:
Çay fincanı için bir tatlı kaşığı, Kahve Fincanı için bir kahve kaşığı Menengiç Kahvesi koyarak üzerine kaynar SÜT dökünüz.
Karıştırıp bir dakika bekletiniz.
Şekerini isteğe göre ayarlayıp servis yapınız.
MENENGİÇ KAHVESİNİN FAYDALARI:
*Kafein içermez.
*Öksürüğü keser, balgam söktürür.
*Nefes açıcıdır, nefes darlığına iyi gelir.
*Antiseptik özelliği vardır, göğsü yumuşatır, solunum yollarına faydası vardır.
*Yaraları tedavi edici özelliği vardır.
*Böbrek kumlarının dökülmesine yardımcı olur.
*Ses tellerine iyi gelir.
*Solunum yollarına faydası vardır
*Mide ağrılarını dindirmeye yardımcı olur.
*Yağlı bir içecektir, yüksek E vitamini ve doymamış yağ asidi düzeyi ile kandaki kolesterolü düşürmeye kalp ve damar sertliğini önlemeye yardımcı olur.
*Afrodizyak(Cinsel gücü artırıcı) etkisi vardır
BESİN DEĞERLERİ:
100 gr. Menengicin içerdiği besin değerleri şöyle sıralanabilir:
594 kalori
20,8 gr. protein
51,6 gr. yağ
16,4 gr. karbonhidrat
0 kolesterol
2 gr. lif
500 mgr. fosfor
136 mgr. kalsiyum
7,3 mgr. demir
1,020 mgr. potasyum
158 mgr. magnezyum
66 IU A vitamini
0,62 mgr. B1 vitamini
1,45 mgr. B2 vitamini
0,4 mgr. B6 vitamini
7 mgr. C vitamini
5.2 mgr. E vitamini

Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.