Piramit Haber

Erzincan mutfağından sofranıza gelen lezzet

Mutfak

Erzincan yöresel lezzetleri bakımından zengin bir ilimizdir. Ancak yemekleri genellikle hamur işi ağrılıklıdır. Çorbalarından un ve kesme çorbası. Yemeklerinden keşkek, ziron, ısırgan aşı, tirit,ekşili köfte ,pişi ,pişi…

Tatlılarından Erzincan lokumu ve gasefe oldukça ünlüdür.

Un çorbası tarifi
Un çorbası malzemeleri:

- Yoğurt - Sarımsak - Tuz - Nane - Maydanoz - 1 buçuk su bardağı ev eriştesi - 1 adet soğan

 

Un çorbası hazırlanışı:
1 litre suyu derin bir tencereye alın ve ocakta kaynattın. İçine bir buçuk su bardağı ince en eriştesi ilave edin. Hazırladığınız karışımı kıvam alıncaya kadar haşlayın. Daha sonra soğanı küp şeklinde doğrayarak yağlı bir tavada pembeleşinceye kadar kavurun. Kavurduğunuz soğanı kaynayan karışıma ekleyebilirsiniz. İsteğe göre içerisine maydanoz ekleyebilirsiniz.

Bir kenarda bir miktar yoğurdu suyla hafif çözdürdükten sonra çorbanın içine aktarıp iyice karıştırın.

Son olarak nane ve tuz ekleyerek servis edebilirsiniz.

 

Isırgan aşı tarifi 
Isırgan aşı malzemeleri:

- 1 bardak mısır unu - 8 diş sarımsak - 1 çay kaşığı tuz - 1 çay kaşığı karabiber - 50 gr tereyağı

Isırgan aşı hazırlanışı:
Isırganın yapraklarını dallarından ayırın. Yapraklarını yıkadıktan sonra 8 sardak suya ekleyerek iyice yumuşayana kadar kaynatın. Haşlama suyunun yarısını dökün. Diğer suyu içerisindeki yapraklarla beraber blenderdan geçirebilirsiniz.

Daha sonra blendardan geçirdiğiniz karışımı ocağa alın. İçerisine mısır unu ilave edin ve topaklanmaması için sürekli karıştırın. Kaynamaya başladıktan sonra muhallebi kıvamına gelinceye kadar kısık ateşte pişirmeye devam edin. Tuz biber ve doğradığınız sarımsağı ekleyip birkaç dakika pişirdikten sonra ocaktan alabilirsiniz.  Afiyet olsun...

Erzincan lokumu tarifi
Erzincan lokumu malzemeleri:

- 1 bardak sıvı yağ - 1 bardak toz şeker - 125 gr margarin - 1 adet yumurta - Aldığı kadar un - 1 adet kabartma tozu

Üzeri için;

Pudra şekeri  Erzincan lokumu hazırlanışı:

Yumurta, margarin, sıvı yağ ve şeker karıştırılır. Üzerine un ve kabartma tozu eklenir. Kurabiye hamurundan biraz daha yumuşak elde edilinceye kadar yoğrulur. Hazırlanan hamuru tepsiye dizerek elinizle yayabilirsiniz. Üzerini düzeltip 180 derecede önceden ısıttığınız fırında pişirebilirsiniz.

Piştikten sonra pudra şekeri serperek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun… Erzincan yöresel lezzetleri bakımından zengin bir ilimizdir. Tatlılarından Erzincan lokumu ve gasefe oldukça ünlüdür.

Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.