İnternet kotası neden biter? İnternet Neden Yavaşladı ?

Limitli (kotalı) ADSL kullanıcılarının en büyük şikayetlerinden ya da sorunlarından biri, kotalarının nedensiz yere dolmasıdır.

Teknoloji 13.01.2017, 14:40 17.12.2020, 20:53 Emre
İnternet kotası neden biter?  İnternet Neden Yavaşladı ?

ADSL kullanıcılarının çoğu interneti, genellikle; gazete okumak, haberleri takip etmek, alanlarıyla ilgili araştırma yapmak için kullanırlar. Türkiye’de de; bu durumda olan kişilerin hemen hemen hepsi kotalı ADSL kullanmaktadır. Mevcut kotanın, bu şekilde kullanılması ile dolması neredeyse imkansızdır.

Eğer ben de bunları yapıyorum ama kotam yine de doluyor diyorsanız, aşağıda yazılanları okuyun. Bunlardan biri ya da bir kaçı sizde de varsa kotanızın dolması mümkündür.

1-Download(Dosya İndirme):

Bir dakikalık bir mp3 dosyası 1 MB, bir dakikalık ham video dosyası 10 MB, DivX formatındaki bir film 700 MB, yüksek çözünürlükteki bir bmp resim dosyası 1 MB, jpeg resim dosyası 100-200 KB yer kaplamaktadır.

2-Güncellemeler:

Windows ya da bilgisayarınızda kurulu olan programların bazıları internet üzerinden kendilerini güncellerler. Bu özellikleri genellikle aktif olur ve kullanıcıyı çoğu zaman uyarmadan bazen de güncellemeleri indirdikten sonra güncelleme işlemini yapabilirler.

AntiVirus ve AntiSpy’lar hariç, başta windows olmak üzere kullandığınız programların güncelleme özelliklerini otomatikten olarak yaptırmayabilirsiniz.

3-Youtube’da Video İzlemek:

Youtube tam bir kota düşmanıdır. Eğer günde 5 dakikalık 10 vidyo izliyorsanız, bunu maliyeti aylık 3 GB’dır. Çünkü Youtube’daki 5 dakikalık bir vidyo kotanıza 10 MB olarak yansımaktadır. Metacafe, MyNet gibi diğer sitelerden izlediğiniz vidyoları da buna ekleyebilirsiniz.

4-İnternet Üzerinden Radyo Dinlemek + TV İzlemek:

İnternette birçok radyo ve Tv yayını bulunmaktadır. Bunları dinlediğinizde ya da izlediğinizde kotanız büyük bir hızla eriyecektir. Düzgün bir radyo yayını genellikle 64 Kbit üzerinden, Tv yayını ise en az 256 Kbit üzerinden yapılmaktadır. Bunun anlamı ise; bir saatlik radyo dinleme 28 MB, Tv ise 115 MB’lık bir miktarı kotanızdan çalıyor demektir.

5-Virus ya da Casus Yazılımlar:

Eğer internet bağlantı simgeniz durup dururken sürekli olarak işlem yapıyorsa bilgisayarınıza bulaşmış bir virus ya da casus yazılım arka planda bağlantınızı kullanıyor ve bir şeyler indiriyor olabilir. Bu nedenle hemen bir AntiVirus ve AntiSpy ile sisteminizi taratmalısınız.

6-Kablosuz Modem Güvenliği:

Kablosuz modem kullanıyorsanız güvenlik ayarlarını yapmanız gerekmektedir. Çünkü; bağlantı hırsızı komşunuz, sizden habersiz kablosuz bağlantınızı kullanıyor olabilir. Forumlarda bununla ilgili birçok mesaja rastlayabilir ve kablosuz modemleri aramak için programlara ulaşabilirsiniz.

Tehlike sadece kablosuz modem vasıtasıyla bağlantınızın kullanılıp kotanızın dolması değildir. Esas tehlike, bu bağlantı üzerinden suç işlenmesidir. Bilişim suçlarının çoğu IP adresi ile tespit edilmektedir. Modeminiz üzerinden yapılan bağlantı ve işlemlerden siz sorumlu olduğunuz için en kısa zamanda kablosuz modeminizin güvenlik ayarlarını yapın / yaptırın.

7-Kullandığınız Kotanın Ay sonunda Kontrolu:

Kotanızı sık sık kontrol etmek, olası olumsuz durumları zamanında tespit edip çözüm yolları üretmenize yardımcı olacaktır. Bu işlem için; Telekom’un “adslkota.ttnet.tr” adresini kullanabileceğiniz gibi ücretsiz kota kontrol programlarını da kullanabilirsiniz.

SONUÇ OLARAK:

Açtığınız her internet sayfası, indirdiğiniz her dosya, izlediğiniz her vidyo ve resim, dinlediğiniz her müzik kotanızdan belli bir miktar götürmektedir. Kotanızı doldurmamak için her şeyi dengeli kullanmalı ve kota kullanımınızı sürekli kontrol altında tutmalısınız.
Kota aşımını, sadece, internetin günlük kullanım saati ile ilgili değildir. Kota limitinizi saate bağlı kalarak test edemezsiniz. Kota aşımı tamamen download ile ilgilidir.

Örnek olarak 3 GB’lık bir kota için;

-Ayda en fazla 2 film, en fazla 60 şarkı indirin,

-Online oyunların her aşaması, download olarak kaydedilir. Bu nedenle, online oyunlardan uzak durun.

-Özellikle eternet kartlı modemlerinizi, bilgisayarınızı kapattığınızda kapatın. Çünkü, bazı virusler siz bilgisayarınızı kapatsanız bile önceden açtığınız bir sayfayı açık tutarak (genelde xxxx sayfalardır) veri alışverişine devam ederler. Bu da, kotanızı hızla doldurmanıza sebep olur. (En güvenilir bilgisayar, işiniz bittikten sonra elektrik ve internet bağlantısı kesilmiş bilgisayardır.)

Kota Çok Hızlı Doluyor Başlığı Altında Alınan Şikayetler...

DAHA FAZLA YORUM VE BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ...

İnternet neden çok yavaş? 3G ve 4G neden hiç açılmıyor?

İnternet neden yavaş? Facebook, Twitter vediğer sosyal paylaşım platformlarına girişte soru yaşanıyor. Resmi açıklama geldi mi?

Miyonlarca kişinin internetin neden yavaşladığı sormaya başladı.

Facebook, Instagram, WhatsApp ve Twitter erişim sorunu devam ediyor mu? Bugün en çok sorulan soruların yanıtını sizerle paylaşıyoruz. Son zamanlarda genel olarak sosyal medya uygulamalarına ve internete giriş sorunu yada yavaşlık yaşanıyor.

Bunun nedeni resmi olarak açıklama gelmese de terör operasyonlarının düzenlenmesi ve güvenlik sağlanması amacıyla olduğu tahmin ediliyor. Kesin açıklama yapıldığında sizlerle paylaşacağız.

İnternet yavaşlığı ve Facebook, Twitter, Instagram ve WhatsApp uygulamalarında yaşanan soruna gelecek olursak bazı kullanıcılar ise zaman zaman internette yavaşlık olduğunu çeşitli platformlardan iletiyor.

RTÜK tarafından da yakın bir zaman içerisinde internette sosyal medyada Facebook ve Twitter'in de kapatılacağı ifade ediliyor.

ZenMate Nedir?

ZenMate, web sitelerine güvenli ve anonim şekilde (kimliğiniz gizlenmiş) şekilde kolayca erişmenizi sağlayan bir yazılımdır. VPN ve Prox-y ikilisi üzerine kurulmuştur. ZenMate internet tarayıcınıza eklenti olarak kurulur. Bir web sitesine erişmek istediğinizde erişmek istediğiniz web sitesi ZenMate sunucularına iletilir. Bu ZenMate sunucuları erişmek istediğiniz sitedeki verileri size servis eder.

Zenmate Nasıl Kullanılır?

Eklentiyi tabi ki ilk olarak bilgisayarınıza kurmanız gerekiyor. Öncelikle Google Chrome mağazasına girmeniz gerekiyor ve buradan eklentiyi aratarak bulmanız lazım. Karşınıza çıkan eklenti sayfasında “Ücretsiz" seçeneğine tıklamanız gerekiyor.
Çok kısa bir süre sonra eklentinin bilgisayarınıza indirilmesi tamamlanacaktır ve bu işlemden sonra karşınıza çıkacak olan pencere üzerinde “Ekle" seçeneğini tıklamalısınız.

Tıkladıktan sonra eklentinin artık tarayıcınıza kurulmuş olması gerek. Kurulum işlemleriniz tamamlanır tamamlanmaz, e-posta adresiniz ile kayıt olmanız gerekiyor. Çünkü kayıt işlemi olmadan Zenmate aktif hale gelmektedir ve kendi hesabınıza tanımlayacağınız Zenmate eklentinizin olması güvenliğiniz için de gerekli olanlardan bir tanesidir. İlgili yere e-posta adresinizi girdikten sonra “Get secured now" butonunu kullanarak kayıt işlemini tamamlayabilirsiniz.

Kayıt işleminizi tamamladığınız da mavi bir ekran açılacak ve burada yer alan parolanızı iyi not etmeniz gerekiyor. Çünkü daha sonra bu e-posta adresiyle eklentiyi başka tarayıcılarınıza ya da bilgisayarlarınıza eklediğiniz zaman çalışması için bu parola sorulacaktır. Tabi ki saklama işlemini güvenli parola saklama programlarında ya da kendi hafızanız da gerçekleştirmelisiniz.

Açılan mavi ekranda “Got it" butonuna da tıkladığınızda artık tüm işlemler tamamlanmış olacaktır. Bu noktadan sonra prox-y'iniz net olarak aktif duruma gelmiştir ve hiç zorlanmadan engelli ve yasaklı sitelere giriş yapabilirsiniz. Bilgisayarınızda bulunan tarayıcınızın sağ üst köşesinde ki Zenmate eklenti ikonuna tıklar iseniz bir eklenti penceresi açılacaktır ve bu her şeyin tamamlanmış ve yolunda olduğunu gösteriyor. Bu eklentiyi kullanmak istemez iseniz, Prox-y'i kapatmak için sağ alt köşede yer alan “Sign out" seçeneğine tıklamanız yeterli olacaktır.

Kullandığınız prox-y ülkenizi değiştirme ihtiyacı hissediyorsanız, ortada yer alan prox-y ülkesi sekmesine tıklayabilir ve burada karşınıza çıkan ülkeler listesi arasından seçim yaparak değiştirebilirsiniz. “Choose" butonuna basarak ülke seçimini gerçekleştirmiş olacaksınız. Uygulamanın sorunsuz ve üstün performanslı bir şekilde çalıştığını da eklemeye gerek duymuyoruz çünkü denediğiniz de buna siz karar vereceksiniz ve göreceksiniz.

Eklentimiz Zenmate vekil sunucu mantığı ile çalışmaktadır. Bilgisayarınızdan bir web sitesine ulaşmak istediğinizde tarayıcınızın adres satırına ulaşmak istediğiniz sitenin adresini yazmanız yeterlidir. Eklentimiz Zenmate bu isteği alır ve erişmek istediğiniz web sitesine ulaşır. Web sitesinden gelen verileri size ulaştırır. Bu işlem uygulanır iken tüm verileriniz şifrelenir.

VPN uygulaması olarak neden Zenmate'i tercih etmeliyiz?

Öncelikle söylemeliyiz ki Zenmate, VPN uygulamaları arasında en başarılısı değil hatta bir liste yapıldığında ilk sıralarda Zenmate'i göremeyebiliriz. Profesyonel internet kullanıcıları için ücretli, daha hızlı ve kimliğinizi gizleyebilen VPN uygulamaları mevcut. Ancak giriş ve orta seviyedeki internet kullanıcıları için Zenmate basit, pratik ve ücretsiz bir çözüm. Eğer daha kaliteli bir hizmet istiyorsanız Zenmate Premium satın alabiliyorsunuz ama sadece erişemediğiniz sitelere kolaylıkla erişmek istiyorsanız bu hizmete ihtiyacınız yok. Zenmate Premium hizmetinin de profesyonel kullanıcılara hitap ettiği söylenebilir.

Zenmate bizi internette görünmez yapar mı?

Hayır, Zenmate kullandığınızda internette görünmez olduğunuzu düşünmemelisiniz. Zenmate uygulaması sadece sizi sahte bir kimlikle farklı bir ülkeden bağlanır gibi engellenen sitelere sokabilir ancak Zenmate kimliğinizi tamamen gizlemez. Yani Zenmate açıkken eğer bir bilişim suçu işlerseniz elbette yeriniz tespit edilebilir ve suça göre bir ceza-i yaptırımla karşılaşırsınız.

Facebook giriş işlemleri

Facebook'a girmek için en çok tercih edilen yöntemlerden biri de VPN kullanımı. Akıllı telefonlarınıza HotspotShield VPN programını indirerek Facebook'a sorunsuzca giriş yapabilirsiniz. İphone için AppleStore'da, Android için ise Google Play Store'da uygulamayı bulabilirsiniz. Masaüstü bilgisayarlarınızda kullandığınız tarayıcılardan da (Chrome, Firefox vb. ) zenmate VPN eklentisini indirerek Facebook'a sorunsuzca giriş yapabilirsiniz.
Windows işletim sistemi kullanılan cihazlarda ağ bağlantı ayarlarını değiştirerek Facabook'a giriş yapabilirsiniz. Bilgisayarınızda Denetim Masası içerisinden Ağ ve Paylaşım merkezini açın ve bağlı olduğunuz ağa göre WIFI ise Kablosuz Ağ Bağlantısı, kablolu ise Yerel Ağ Bağlantısı'na girin. Açılan pencerede “Özellikler"e tıklayarak İnternet Protokolü sürüm 4 (TCP/IPv4) satırını seçin ve tekrar “Özellikler"e tıklayın. Daha sonra açılan pencerede “aşağıdaki DNS adreslerini kullan" seçeneğinden istediğiniz DNS adresini girip “Tamam"a tıklayın.

DNS DEĞİŞTİRME

Dns (Domain Name Server) 2016-2017 ayarlarını detaylı olarak bulabileceğiniz bu yazıda aşağıdaki ayarları tam olarak uyguladığınız taktirde Dns ayarları değiştirilmişmiş olacaktır. Hızlı dns numaralarını girerek, Twitter, youtube gibi engellenen sitelere rahatlıkla giriş yapabilirsiniz. "Dns ayarları nasıl değiştirilir?" sorunuza yanıt olarak aşağıdaki yazı devamını okuyabilirsiniz.

Twitter dns ayarları ve diğer facebook, youtube dns ayarları içinde aşağıdaki zenmate eklentisini kullanabilirsiniz. Dns ayarları değiştirme eklentisi iphone(ios) ve android işletim sistemli telefonlarada kurulabilmektedir.

Hızlı ve Güncel Dns Adresleri:

(209.244.0.3 – 209.244.0.4) en hızlı dns çözümü olarak denenmiştir.

(208.67.222.222 - 208.67.220.220) 

Google – DNS Ayarları:

8.8.8.8
8.8.4.4

Open DNS Ayarları:

208.67.222.222
208.67.220.220

NORTON – DNS Ayarları:

198.153.192.1
198.153.194.1

Uydunet - DNS Ayarları:

62.248.80.161
62.248.80.162

Dnsadvantage - DNS Ayarları:

156.154.70.1
156.154.71.1

ScrubIt - DNS Ayarları:

67.138.54.100
207.225.209.66

GTEI - DNS Ayarları:

4.2.2.1
4.2.2.2
4.2.2.3
4.2.2.4
4.2.2.5
4.2.2.6"

Hızlı ve güvenli bir internet için iyi bir seçim olacaktır.



Yorumlar (0)
15
açık
Günün Anketi Tümü
En Çok Sevdiğiniz Renk Hangisi?
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:25
Güneş 06:02
Öğle 13:07
İkindi 16:55
Akşam 20:02
Yatsı 21:32
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 33 90
2. Fenerbahçe 33 86
3. Trabzonspor 33 55
4. Beşiktaş 33 51
5. Başakşehir 33 49
6. Rizespor 33 48
7. Kasımpasa 33 46
8. Antalyaspor 33 45
9. Alanyaspor 33 45
10. Sivasspor 33 45
11. A.Demirspor 33 41
12. Samsunspor 33 39
13. Ankaragücü 33 37
14. Kayserispor 33 37
15. Konyaspor 33 36
16. Gaziantep FK 33 34
17. Hatayspor 33 33
18. Karagümrük 33 33
19. Pendikspor 33 30
20. İstanbulspor 33 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 31 69
2. Göztepe 31 63
3. Ahlatçı Çorum FK 31 55
4. Sakaryaspor 31 54
5. Bodrumspor 31 52
6. Kocaelispor 31 52
7. Bandırmaspor 31 47
8. Boluspor 31 47
9. Gençlerbirliği 31 47
10. Erzurumspor 31 42
11. Ümraniye 31 37
12. Manisa FK 31 36
13. Keçiörengücü 31 36
14. Şanlıurfaspor 31 34
15. Tuzlaspor 31 33
16. Adanaspor 31 32
17. Altay 31 15
18. Giresunspor 31 7
Takımlar O P
1. Arsenal 34 77
2. M.City 33 76
3. Liverpool 34 74
4. Aston Villa 34 66
5. Tottenham 32 60
6. M. United 33 53
7. Newcastle 33 50
8. West Ham United 34 48
9. Chelsea 32 47
10. Bournemouth 34 45
11. Brighton 33 44
12. Wolves 34 43
13. Fulham 34 42
14. Crystal Palace 34 39
15. Brentford 34 35
16. Everton 34 33
17. Nottingham Forest 34 26
18. Luton Town 34 25
19. Burnley 34 23
20. Sheffield United 34 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 32 81
2. Barcelona 32 70
3. Girona 32 68
4. Atletico Madrid 32 61
5. Athletic Bilbao 32 58
6. Real Sociedad 32 51
7. Real Betis 32 48
8. Valencia 32 47
9. Villarreal 32 42
10. Getafe 32 40
11. Osasuna 32 39
12. Sevilla 32 37
13. Las Palmas 32 38
14. Deportivo Alaves 32 35
15. Rayo Vallecano 32 34
16. Mallorca 32 31
17. Celta Vigo 32 31
18. Cadiz 32 25
19. Granada 32 18
20. Almeria 32 14