Gekas'dan aslan acıklaması;

Türkiye'de forma giyen ilk Yunan oyuncu Theofanis Gekas, gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. 34 yaşındaki golcü oyuncu, 2007'de Galatasaray'dan teklif aldığını ama o zaman formasını terlettiği Bayer Leverkusen'in transfere izin vermediğini söyledi.

Spor 26.05.2014, 20:51 26.05.2014, 21:39 Zeynep Ezgi Berke
Gekas'dan aslan acıklaması;
 2012 yılında Türkiye'ye transfer olan Theofanis Gekas, Samsunspor ile başlayan Türkiye kariyeri Akhisar Belediyespor ile devam eden golcü oyuncu şimdi Torku Konyaspor'un formasını terletiyor.

34 yaşındaki Gekas, kendisi hakkında merak edilenleri Al Jazeera'ye anlattı. 


-Dünya Kupası'nda Yunanistan forması giyeceksin. Turnuvanın kolay gruplarından birinde olduğunuz görüşüne katılıyor musun?

Dünya Kupası'nda kadroda olmayı bekliyordum. Sezon başında bazı maçlara, sakatlığım ve henüz bir takımım olmaması nedeniyle çağırılmamıştım.

Dünya Kupası'nda hiçbir grubun kolay olduğunu düşünmüyorum. Diğer gruplara bakarak kolay ya da zor grup diye yorumlar yapılabilir. Grubun zorluğu oynanan maçlara göre değişebilir. Böyle büyük turnuvalarda takımların deneyimli olup olmadığı da çok önemlidir.

-Yunanistan gruptan çıkabilir mi?
Deneyimli ve iyi oyunculardan oluşan bir takımız. Bu deneyimimizi sahaya yansıtırsak gruptan çıkabiliriz. Ben de takımım için ne yapmam gerekiyorsa, elimden gelen herşeyi yapacağım.

'Ronaldo benim için bir fenomen'

-Dünya Kupası'nda şampiyonluk adayın hangi takım?

Bunu tahmin etmek çok zor. Grup aşamasından sonra bunu söylemek daha kolay olabilir. Küçüklüğümden beri Ronaldo hayranıyım. O benim için bir fenomen. Bu nedenle Yunanistan'ın dışında kalbimdeki takım taraftarı olduğum Brezilya. 

-Dünya Kupası'nda gol kralı kim olur?

Çok iyi futbolcular var kimin olacağını söylemek çok zor. Sürpriz bir isim de gol kralı olabilir. Umarım ben olurum, kendimde o gücü görebiliyorum. Dünya Kupası'nda gol atacağıma inanıyorum ama gol krallığında hangi sırada olacağımı bilmiyorum. Ama önemli olan benim gol kralı olmamdan öte Yunanistan'ın başarısıdır. Eğer takım iyi gidiyorsa ve ben de gol atıyorsam bu benim adıma en güzel şeydir.

-Dünya Kupası'na hangi oyuncu damga vurur?

Çok fazla yıldız isim var. Afrika'dan Drogba ve Eto'o öne çıkıyor. Güney Amerika ve Avrupa'dan da favori oyuncular bunu başarabilir.

-Yunanistan'ın 2004'te katı defans anlayışıyla Avrupa şampiyonu olması, futbol üzerinde neleri değiştirdi?

Yunanistan'daki futbol üzerinde fazla bir etkisi olmadı. Ancak Yunan Milli Takımı üzerinde büyük bir etkisi oldu. Milli takımın sağlam bir karakteri olmaya başladı. Aynı şekilde Yunan futbolcuların Avrupa pazarı açıldı, bu liglere transfer olmaya başladılar. 

-Yunan Milli Takımı, Dünya Kupası'nda da bu katı defans sistemiyle mi mücadele edecek?

gakas-yunanistan-milli takım-türkiye


Her takımın kendine has bir oynama şekli vardır. Bizimki de bu. Fakat takımlar, rakip takımın gücüne ve oyun stiline göre farklı taktiklerle sahaya çıkabilirler.

-Yunanistan'ın mevcut futbol anlayışıyla futbolun seyir zevkini azalttığını düşünüyor musun?

O zaman İtalya için ne demeliyiz! Onların da en büyük özelliği rakibe gol şansı vermemek. İlk başta savunmayı ardından hücumu düşünüyoruz. Defans ağırlıklı oynuyor olabiliriz. Buna uygun da başarılı futbolcularımız var. Her takım için en önemli şey önce gol yememektir.

-Golcü bir futbolcu olarak bu oyun tarzından memnun musun?

Eğer takım gol yemiyorsa bu tarz benim için sorun teşkil etmiyor. Kontra ataklara uygun bir isim olduğum için çoğu zaman bu taktik bana daha çok uyuyor.

-Konya'da ailenle birlikte mi yaşıyorsun? Konya'daki yaşantın nasıl?

Ailem Yunanistan'da Kerkyra'da yaşıyor. Birkaç günlüğüne buraya geldiler ve Konya'yı sevdiler. Ancak burada yaşamaları mümkün değil. Çünkü çocuklarıma uygun bir okul yok.

'Kuran-ı Kerim okumak istiyorum'

-Konya'nın en önemli simgesi Mevlana. Mevlana ile ilgili bilgin var mı?

konya-gekas-mevlana-yunanistan-atatürk-türkiye


Evet, ailemle birlikte Mevlana Müzesi'ni ziyaret ettim. Gitmeden önce eşimle internet üzerinden araştırma yaptık. Dinlerin birbirinden çok farklı olduğunu düşünmüyorum. Mevlana Müzesi çok hoşuma gitti. Mevlana'nın fikirleri ve sözleri beni çok etkiledi. Özellikle Mevlana Müzesi'nde çalan ney müziği tüylerimi diken diken yaptı. Büyük bir huzur verdi. Hayran kaldım. Her gün yanından geçiyorum ve çok büyük bir ilgi olduğunu görüyorum.
Mevlana'nın hayatı da dahil olmak üzere İngilizce pek çok kitap aldım. Kuran-ı Kerim de aldım, Kuran okumak istiyorum.

-Kuran-ı Kerim'e olan ilgin nereden kaynaklandı? 

Sizi daha iyi tanımak için Kuran-ı Kerim'i okumak istedim. Bütün dinlerin aynı olduğunu düşünüyorum, sizin pencerenizden nasıl gözüküyor onu öğrenmek istedim.

-Türkiye ve Yunanistan'ın siyasi ilişkileri geçmişten beri çok sağlıklı olmadı. Samsunspor'dan ilk teklif aldığında neler düşündün?

Dürüst olmak gerekirse Türkiye'ye gelmeden önce bazı kuşkularım vardı. Buraya geldiğimde bu endişelerimin gereksiz olduğunu, söylenenlerin tam tersi ve yalan olduğunu gördüm. Türkiye'ye çabuk adapte oldum.

-Logosunda Atatürk'ün olduğu Samsunspor'a transferinin Yunanistan'da bazı kesimler tarafından sert tepkiler aldığını duymuştuk. Bu gerçek miydi?

samsunspor-gekas-atatürk-yunanistan


Samsunspor’un armasının her iki taraf için de farklı bir anlamı var. Fakat bunların geçmişte kaldığına inanıyorum. Şimdi farklı bir hava var. İki halkın arasında artık bu tarz meseleler konuşulmuyor.

Politik sorunlar belirli amaçlar için yaratılmış sanal sorunlardır. Bütün bunların hepsi bir oyun. Nereye gidersem Türkiye’de beni güzel karşılıyorlar.

-Yunanistan'a gittiğinde Türkiye ile ilgili en fazla neyi merak edip sana soruyorlar?

İlk yıllarımda Yunanlı olmamın Türkiye'de sorun teşkil edip etmediğini ve nasıl davrandıklarını soruyorlardı. Artık herkes alıştı, soru sormuyorlar. Bu anlayışın değiştiğine inanıyorum.

-Kıbrıs'ta Türk ve Rum kesimleri arasındaki sorunun aşılacağını düşünüyor musun?

Sorunlar yavaş yavaş çözülecektir ama tüm bunlar az önce söylediğim gibi siyasi bir oyun. Rum ve Türk futbol federasyonlarının Kıbrıs'ta birleşme çabaları da buna katkı yapacaktır. Oradaki futbolcuların geleceği açısından da bu son gelişmeler önemli.

-Yunanistan'daki ekonomik kriz ile ilgili ne düşünüyorsun? Seni nasıl etkiledi?

Buna biz neden olduk, bu sıkıntıdan da biz kurtulacağız. Yunanistan'daki şartlar zorlaştı. Yavaş yavaş bir şeyler yapılmaya başlandı. Yalnızca sabır gerekiyor.

-Türkiye'deki futbolculara ödenen paraların çok yüksek olduğunu düşünüyor musun?

Avrupa'ya göre çoğu zaman evet. Bir futbolcu bunu hakediyorsa bunun verilmesi gerekiyor. Adam sürekli gol atarsa iyi paralar verilmeli.

'Kadro korunursa Avrupa Ligi mücadelesinde oluruz'

-Hasan Kabze, Hleb ve Djalma ile birlikte iyi bir hücum hattı oluşturdunuz. Bu kadro devam ederse Konyaspor gelecek sezon üst sıraları zorlayabilir mi?

Eğer kadro korunursa, gelecek sezon Avrupa Ligi mücadelesi içinde oluruz.

-Frankfurt'ta Skibbe ile aranızda sorun olduğu söylendi. Bu nedenle az şans bulduğun söyleniyordu.

Aslında göründüğü gibi değildi. Skibbe ile aramızda sıkıntı yoktu. Hatta daha sonra hangi takıma gittiyse beni istedi ama olmadı. 25 maçta oynadım, yalnızca dört maçta dizimdeki sakatlığım nedeniyle oynamadım.

'2007'de Galatasaray'dan teklif almıştım'

-Türkiye'ye gelmeden öne tavsiye aldığın Türk futbolcular oldu mu?

Evet oldu, hepsi 'gözün kapalı git' dediler. 2007 senesinde Galatasaray'dan teklif almıştım ancak Bayer Leverkusen teklifi kabul etmediği için gelemedim.

-Galatasaray'a transfer olmak ister miydin?

Galatasaray'a gelmeyi çok istiyordum. Hemen ardından büyük bir kırılma oldu. Kısa bir süre sonra kavga edip Bayer Leverkusen'den ayrıldım.

-Türkiye'ye geldikten sonra Beşiktaş'tan teklif aldın mı? 


Açık açık teklif almadım ama görüşmeler oldu. Menajerler aracılığıyla görüştük. Bu sezon kimseyle görüşmedim.

-Türkiye'deki yabancı sınırlaması doğru bir karar mı?

Kimi zaman iyi, kimi zaman kötü olabilir. Adama ihtiyacın varsa ve kullanamayacaksanız ne işe yarar. Bu konuda herşey TFF'nin elinde. Bana göre iyi bir karar. Türk futbolcular daha çok ön plana çıkacaktır. Belki de bunun sebebi Yunanistan'daki Yunan futbolculara gerekli desteği vermememizden kaynaklanıyor olabilir.

-Beşiktaş Kulübü de senin gibi düşünüyor...

Ama Türk oyuncular ön plana çıkmazsa, Türk Milli Takımı nasıl büyüyecek?

-Türkiye'de Tziolis de var. Daha fazla Yunan oyuncu görebilir miyiz?

Kimileri Türk Ligi'nin bu kadar iyi olduğunu düşünmüyor. Yunan futbolcuların buraya gelmesini tavsiye ediyorum. Lâkin önemli olan onları istemesi.

'Van Basten'i örnek alıyordum'

beşiktaş-gekas-galatasaray-türküye-


-Farklı bir tarzı olan golcüsün. Örnek aldığın bir isim var mıydı?

Van Basten. İkimiz de gol atıyoruz.

-Küçük yaşlarda güreş ile ilgilendin. Profesyonel olarak bu sporu yaptın mı?

17 yaşına kadar profesyonel olarak güreş yaptım. Ödüllerim vardı. 17 yaşında karar vermem gerekiyordu, futbolu tercih ettim.

-Güreşte devam etseydin yine başarılı bir sporcu olabilir miydin?

Olacağıma inanıyorum. Güreşi de çok seviyordum. Belki de olimpiyat madalyası kazanabilirdim.

-Türkiye'de alışmakta en fazla zorlandığın şey ne oldu?

Zorlandığım tek şey dil oldu. Başka bir şey olmadı. Yemeklerimiz ve müziklerimiz neredeyse aynı. Kültürümüz biraz farklı olsa da birbirine çok benziyor.

-'Gol Tanrısı' lakabın nereden geliyor?

Bilmiyorum, Türkiye'de böyle diyorlar. Almanya'da gol kralı olduğum için 'killer' (katil) diyorlardı.

-Akhisar taraftarı senin için beste yaptı ve çok beğenildi. Dinlediğinde neler hissediyorsun?

akhisarspor-gekas-gol-kıral-


İlk duyduğumda çok duygulandım. Bu benim için bir onur. Her futbolcu için beste yapılmıyor. Benim için yazılan şarkı bana olan sevginin göstergesidir. Benim sahada daha iyi olmam için teşvik edici bir şeydir. Hayatım boyunca unutamayacağım şeylerden biri oldu.



Yorumlar (0)
15
açık
Günün Anketi Tümü
En Çok Sevdiğiniz Renk Hangisi?
Namaz Vakti 29 Nisan 2024
İmsak 04:20
Güneş 05:58
Öğle 13:06
İkindi 16:56
Akşam 20:05
Yatsı 21:37
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 34 93
2. Fenerbahçe 34 89
3. Trabzonspor 34 58
4. Başakşehir 34 52
5. Beşiktaş 34 51
6. Kasımpasa 34 49
7. Rizespor 34 49
8. Alanyaspor 34 48
9. Sivasspor 34 48
10. Antalyaspor 33 45
11. A.Demirspor 34 41
12. Kayserispor 34 40
13. Samsunspor 34 39
14. Ankaragücü 34 38
15. Konyaspor 34 36
16. Gaziantep FK 34 34
17. Hatayspor 34 33
18. Karagümrük 33 33
19. Pendikspor 34 30
20. İstanbulspor 34 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 32 72
2. Göztepe 32 66
3. Sakaryaspor 32 57
4. Kocaelispor 32 55
5. Ahlatçı Çorum FK 32 55
6. Bodrumspor 32 53
7. Boluspor 32 50
8. Bandırmaspor 32 47
9. Gençlerbirliği 32 47
10. Erzurumspor 32 44
11. Keçiörengücü 32 39
12. Manisa FK 32 37
13. Ümraniye 32 37
14. Şanlıurfaspor 32 34
15. Tuzlaspor 32 34
16. Adanaspor 32 33
17. Altay 32 15
18. Giresunspor 32 7
Takımlar O P
1. Arsenal 35 80
2. M.City 34 79
3. Liverpool 35 75
4. Aston Villa 35 67
5. Tottenham 33 60
6. M. United 34 54
7. Newcastle 34 53
8. West Ham United 35 49
9. Chelsea 33 48
10. Bournemouth 35 48
11. Wolves 35 46
12. Brighton 34 44
13. Fulham 35 43
14. Crystal Palace 35 40
15. Everton 35 36
16. Brentford 35 35
17. Nottingham Forest 35 26
18. Luton Town 35 25
19. Burnley 35 24
20. Sheffield United 35 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 33 84
2. Girona 33 71
3. Barcelona 32 70
4. Atletico Madrid 33 64
5. Athletic Bilbao 33 58
6. Real Sociedad 33 51
7. Real Betis 33 49
8. Valencia 32 47
9. Villarreal 33 45
10. Getafe 33 43
11. Osasuna 33 39
12. Deportivo Alaves 33 38
13. Sevilla 33 38
14. Las Palmas 33 37
15. Rayo Vallecano 33 34
16. Mallorca 33 32
17. Celta Vigo 33 31
18. Cadiz 33 26
19. Granada 33 21
20. Almeria 33 14