Nasıl Zengin Olunur?

Neredeyse herkes bunu ister, fakat çok az insan bunu elde etmek için ne yapılması gerektiğini bilir. Zengin olmak şans, beceri ve sabır gerektirir. Zengin olmak için, kendini parasal yönden kuvvetlendirecek bir kariyer seçmen ve sonrasında kazandığın parayı yatırım yaparak, biriktirerek ve masraflarını kısarak mantıklı bir şekilde yönetmen gerekecektir. Zengin olmak kolay değildir, fakat biraz sebat ve mahir kararlar verme ile kesinlikle ulaşılabilir bir şeydir.

Faydalı Bilgiler 17.10.2022, 22:40 17.10.2022, 22:35
Nasıl Zengin Olunur?

1. Birden Çok Gelir Kaynağı Geliştirin

Gelirinizi çoğaltabileceğiniz bir fırsat bulun. Daha çok para kazanmak söylendiğinden daha zor, ama eğer biraz ilave para kırabileceğiniz birkaç yol bulursanız net servetinizi daha hızlı büyütebilirsiniz. Kendi kaynaklarıyla milyoner olmuş kişiler üzerinde yapılan beş yıllık bir araştırmada, yazar Thomas Corley çoğunluğunun üç ya da daha fazla gelir kaynağı olduğunu keşfetti.

  • Biraz araştırma yapıp mali bir danışmanın fikrini aldıktan sonra, borsaya yatırım yapmak isteyebilirsiniz. Borsanın birçok iniş çıkışı var, bunlarla uğraşırken uzun vadeli düşünün.
  • Girişimci ruhluysanız, kendi işinizi kurun ve bir yandan da sizi heyecanlandıran projeler üzerinde çalışın.
  • Eğer sevdiğiniz ve kendim de kullanırdım dediğiniz bir şey üretirseniz, bir internet mağazası yaratın veya ürününüzü bayiler aracılığıyla satın.

2. Hedefiniz Olsun
İnsanlar çoğunlukla zengin olmanın onların elinde olmadığını düşünür, ama zengin insanlar finansal hedeflerine kendilerini adayıp ve onlar için durmadan çalıştıklarında, finansal geleceklerinin kendi ellerinde olduğunu anlarlar. Para ile ilgili düşünce yapınızı değiştirdiğinizde, milyoner unvanına giden yolu daha net görürsünüz.
Eğer büyük düşündüğünüze inanıyorsanız, daha büyük düşünün. Zengin olmak ve zengin kalmak istiyorsanız bunu bir öncelik haline getirin. Başarılı olmak için uğraşanlar ve pozitif düşünenler, finansal hedeflerine ulaşmaya daha yakın olurlar.
Geriye bakıp neleri yapmış olabileceğinizi düşünmek istemezsiniz.

3. Yatırım

Paranı borsaya yatır. Emekliliğinde sana fazla fazla yetecek kadar büyük bir yıllık yatırım getirisi (YG) sağlayacak hisse senedi, tahvil ya da diğer yatırım araçlarına yatırım yap. Örneğin; bir milyon liralık yatırım yaptıysan ve %7'lik bir yatırım getirisi elde edersen yıllık 70.000 lira yapar, enflasyon hariç.

  • Hızlı para kazanmanın kolay olduğunu söyleyen günlük yatırımcıların aklını çelmelerine müsaade etme. Her gün hisse senedi almak ve satmak esasında kumar oynamaktır. Bazı kötü alım satımlar yaparsan - ki bu inanılmaz kolaydır - çok para kaybedebilirsin. Bu, zengin olmanın iyi bir yolu değildir.
  • Bunun yerine uzun vadeli yatırım yapmayı öğren. İleriki süreçte büyüme potansiyeli olan sektörlerde, sağlam temelleri ve mükemmel yönetimi olan iyi hisse senetleri seç. Bundan sonra da bırak hisse senedin beklesin. Onunla hiçbir şey yapma. Bırak iniş ve çıkışlar olsun. Akıllıca yatırım yaparsan, zamanla çok iyi sonuç elde etmelisin.

Emeklilik için para biriktir. Birikimlerini koru. Çok az insanın emeklilik için yeterince birikim yaptığı görülmektedir. Kimisi asla emekli olamayacağını düşünüyor. Devlet katkısı olan bireysel emeklilik planlarından yararlan. Devlet katkısı, emeklilik için daha hızlı birikim yapmana yardımcı olacaktır.

  • Tüm güvenceni Sosyal Güvenliğe bağlama. Sosyal Güvenlik'in önümüzdeki 20 yıl boyunca çalışmaya devam edecek olması iyi bir seçenek olsa da, bazı verilere göre Meclis’in sistemi radikal bir şekilde değiştirmemesi durumunda vergileri yükselterek ya da faydaları azaltarak - Sosyal Güvenlik şimdiki formunda olamayacak. Ancak, Meclis’in Sosyal Güvenliği "düzeltmek" için harekete geçmesi olasıdır. Zaten Sosyal Güvenlik son yıllarını yaşayacak olan emeklilerin tek kaynağı olacak şekilde tasarlanmamıştır. Tüm bunlar, geleceğe yönelik birikim ve yatırım yapmayı daha önemli hale getirir.

Gayrimenkule yatırım yap. Kiralık mülkler gibi sürekli varlıklar veya istikrarlı bir şekilde büyüyen bir bölgede bulunan potansiyel gelişim arazileri iyi bir servet edinme yoldur. Herhangi bir yatırımda olduğu gibi bunun da hiçbir garantisi yoktur. Ancak, pek çok insan gayrimenkule yatırım yaparak çok kârlı çıkmıştır. Bu tür yatırımların zaman içinde değer kazanması muhtemeldir.

Zamanına yatırım yap. Örneğin; boş zamanın olmasından hoşlanıyorsan kendine günde birkaç saat ayır ve bu süreçte hiçbir şey yapma. Ama eğer bu birkaç saati zenginleşmek için değerlendirirsen, erken emeklilikle 20 yıllık boş zamana (günde 24 saat!) sahip olmak için çalışabilirsin. Daha sonra zengin olmanın karşılığında şu anda nelerden vazgeçebilirsin? Yatırım danışmanı Dave Ramsey dinleyicilerine daima şunu söyler: "Bugün hiç kimse gibi yaşa ki yarın da kimsenin yaşayamayacağı gibi yaşayabilesin."

Değerini hızlı kaybeden şeyleri satın almaktan kaçın. Bir arabaya 50.000 lira harcamak bazen bir kayıp olarak değerlendirilir, çünkü ne kadar iş yapıyor olursan ol, beş yıl içinde yarısı kadar bile para etmeyecektir. Yeni bir arabaya bindiğin anda, değer olarak %20-%25 değer kaybına uğrar ve elinde bulundurduğun her yıl değer kaybetmeye devam eder.Bu nedenle araba satın almak çok önemli bir finansal karardır.

Aptalca şeylere para harcama. Geçinmek zaten yeterince zor bir şey. Ama zor kazandığın paranı harcadığın şeyler finansal kara delikler olduğunda bu çok daha zor ve "acı" vericidir. Para harcadığın şeyleri yeniden değerlendir. Gerçekten "buna değer" olup olmadıklarını anlamaya çalış. Eğer zengin olmayı planlıyorsan, muhtemelen bu kadar para harcamak istemediğin bazı şeyler şunlardır:

  • Kumarhaneler ve piyango biletleri. Çok az şanslı azınlık bu gibi şeylerden para kazanır. Geri kalanımız ise kaybeder.
  • Sigara gibi kötü alışkanlıklar. Ağır sigara tiryakileri ancak paralarının duman olduğunu izlerler.Sinemadaki patlamış mısırlar veya kulüplerdeki içecekler gibi fahiş fiyata satılan şeyler.
  • Solaryum makineleri ve estetik ameliyatlar. İstersen dışarıda bedavaya cilt kanseri olabilirsin. Peki ya burun estetikleri ve botoks iğneleri hiç söylendiği gibi güzel gözüküyor mu? Yıllara nasıl meydan okuyacağını öğren! Yaşlanan tek kişi sen değilsin.
  • Birinci sınıf uçak biletleri. Fazladan ödediğin 5.000 lira karşılığında ne alacaksın? Sıcak bir havlu ve 10 santim fazla ayak yeri mi? Paranı saçmak yerine yatırım yap.

Zengin kal. Zengin olmak zordur, ama zengin kalmak daha da zordur. Servetin daima piyasadan etkilenecektir ve piyasanın iniş çıkışları olur. İyi zamanlarda çok rahat davranırsan, piyasa durgunlaştığında hızla başladığın yere dönersin. Bir terfi veya zam alırsan veya yatırım getirin yüzde bir puanını artarsa, eline geçen fazla tutarı harcama. Bunu işlerin durulacağı ve YG’nin yüzde iki puan düşeceği zamana sakla.

4. Kariyerinle Zengin Olmak

Akademik olarak başarı göster. İster dört yıllık bir üniversite ister mesleki eğitim olsun, bazı başarılı insanlar liseden sonra daha fazla eğitimin peşinde koşarlar. Bir kariyerin ilk aşamalarında, eğitim geçmişin haricinde işverenlerin seni yargılayacağı çok az şey vardır. Daha yüksek derecelerin maaşları genellikle daha yüksektir.

Doğru mesleği seç. Belirli meslekler için ortalama yıllık gelirleri gösteren maaş anketlerine bak. Finans alanında kariyer yapmaktansa, eğitim alanında bir kariyer tercih edersen, zengin olma ihtimalin azalır. 

Doğru bölgeyi seç. İyi işlerin olduğu yere git. Örneğin; eğer finans alanını düşünüyorsan nüfusun az olduğu kırsal bölgelere kıyasla büyük şehirlerde çok daha büyük fırsatlar bulursun.

Mezun olduktan sonra sürekli bir işe gir ve basamakları tırmanmaya başla. Sayı oyunu oyna. Birçok yere başvur ve çok sayıda görüşmeye git. İşini aldığında ona sıkı tutun ve yükselmen için gereken deneyimi kazan.

İşini ve iş verenini değiştir. Deneyim kazandıktan sonra yeni bir iş bulmayı düşün. Ortamını değiştirerek maaşını artırabilir ve farklı kurumsal kültürleri deneyimleyebilirsin. Bunu birkaç kez yapmaktan korkma. Değerli bir çalışan olursan çalışmakta olduğun şirket ayrılmayı düşündüğünü fark ettiğinde, sana zam veya başka avantajlar teklif edecektir.

5. Masrafları Minimuma Düşürmek 

Kuponculuk yapmayı dene. Düzenli olarak kullandığın eşyaları eve götürmek için para almak dünyadaki en iyi duygulardan biridir. Bunu doğru şekilde yaparsan, kuponculuk yaparak para kazanabilirsin. En kötü ihtimalle, sıkıntılı zamanlar için kenara koyabileceğin fazladan para kazanırsın. En iyi ihtimalle, tonlarca ücretsiz malzeme elde etmiş olursun.

Alımlarını toptan yap. Alışveriş yapmanın en kolay yolu bu değil, ama genellikle en verimli olanıdır. Toptan satış yapan marketlerden alışveriş yaparak ekonomik açıdan anlamlı bir iş yapmış olursun. Bazen markalı ürünleri çok uygun fiyatlara bulabilirsin.

Yiyecekleri konservelemeyi öğren. Amerika'da, yiyeceklerin neredeyse %40’ı tüketilmeden israf ediliyor. Şeftali, yaban mersini ve hatta etler daha sonra tüketilmek üzere konservelenip saklanabilir. Satın aldığın yiyecekler konusunda akıllı davran. Alıyorsan tüket. Yiyecek israfı para israfıdır.

Fatura masraflarını azalt. Elektrik, doğalgaz ve diğer hizmetler faturaları kontrol etmemen durumunda aylık bütçeni derinden etkileyebilir. Buna müsaade etme. Evini yaz aylarında serin, kış aylarında sıcak tutma konusunda akılcı çözümler bul. Güneşin doğal enerjisini elektriğe dönüştürmek için güneş panellerine yatırım yapmayı veya güneş paneli inşa etmeyi bile düşünebilirsin. Faturalarını düşük tut ve biriktirdiğin paranın çoğalmasını izle.

Ev enerji denetimi yaptır. Böylece boşa giden enerjiyi nedeniyle ne kadar paranın boşa gittiğini tespit edebilirsin.

  • Gayretli biriysen kendi enerji denetimini gerçekleştirebilirsin, ancak denetimi senin için yapacak bir profesyonel tutmaktan da çekinme. Bu, 2.000 ila 3.000 liraya mal olabilir ve bu hiç de ucuz değil, ama zaman içinde bundan çok daha fazlasını tasarruf etmene yardımcı olabilir (özellikle evine yeniden yalıtım yapmaya karar verirsen).

6. Para Biriktirmek

Önce kendine ödeme yap. Bunun anlamı, gidip ihtiyacın olmayan yeni bir çift ayakkabıya ya da bir golf sopasına para harcamadan önce dokunmadığın bir hesaba para ayırmak demektir. Bunu her maaş aldığında yap ve hesabının büyümesini izle.

Bir bütçe yap (ve ona bağlı kal). Tüm temel harcamalarını kapsayan aylık bir bütçe belirle ve kenara bir miktar "eğlence" parası ayır. Bütçene bağlı kalmak ve her ay en azından belirli bir miktar para biriktirmek zengin olma çabana iyi bir zemin hazırlar.

Arabanı ve evini küçült. Bir ev yerine bir apartman dairesi ile idare edebilir veya sana özel bir mekan yerine ev arkadaşlarıyla yapabilir misin? Yeni bir araba yerine kullanılmış bir araba satın alıp daha tutumlu olabilir misin? Bunların hepsi, her ay bir sürü para biriktirmenin yollarıdır.

Masrafları azalt. Anlamsızca para harcadığın yerleri belirle ve her şeyi yeniden düşün. Örneğin; her sabah Starbucks'a gitmekten kaçın. Her sabah 10 lira verdiğin bir kahve sana haftada 70 liraya mal olur, bu da yılda 3.640 lira yapar!

Harcamalarını takip et. Harcamalarını azaltma konusunda verimliliğini hızla arttırmak için harcama takibi yapmak çok önemlidir. "Gelir Gider, Para Yönetimi" gibi sayısız harcama takibi uygulamalarından birini seç ve cüzdanına giren ve çıkan her bir kuruşu kaydet. 3 ay kadar sonra, paranın çoğunun nereye gittiğini ve bunun için neler yapabileceğini bilebilirsin.

Kredi kartına veda et. Alışverişlerinde kredi kartı kullanan insanların nakit kullanan insanlara kıyasla daha fazla para harcadığını biliyor muydun? Bunun nedeni nakit parayı elden çıkarmak acı vericidir. Kredi kartı kullanmak o kadar acı vermez. Eğer yapabiliyorsan, kredi kartını bırak ve nakit ödeme yapmanın nasıl hissettirdiğine bak. Muhtemelen bir tekne dolusu para biriktireceksindir.

  • Eğer bir kredi kartı kullanıyorsan, giderleri azaltmak için bir şeyler yap. Her ay tüm borcu zamanında ödemeye çalış. Böylece faizsiz kredi almış gibi olursun. Hiç olmazsa, gecikme bedelinden kaçınmak için son ödeme tarihinden önce asgari tutarı öde.

7. İpoteksiz Yaşamak

Ev kredisini yeniden yapılandır. 30 yıllık bir kredi yerine daha düşük bir orana veya 15 yıllık bir krediye dönüştür. Böylelikle ayda bir miktar daha fazla ödersin ama toplam faizden çok daha fazlasını tasarruf edersin.

  • Örneğin; 1.200.000 liralık 30 yıl vadeli bir ev kredisinin faizi sana 1.119.000 liraya mal olur, yani 30 yıl boyunca toplam 2.319.000 lira ödüyor olursun. Öte yandan, 15 yıllık bir krediye (genellikle daha düşük faiz oranı ile) yeniden yapılandırarak ayda birkaç yüz lira (örneğin, fazladan 2.100 lira) ödemeye razıysan, ipoteğini sadece 15 yılda bitirebilirsin ve en iyi yanı da koca bir 742.200 lira faizden tasarruf etmen olur. Bu kadar para cebinde kalır. Seçeneklerin hakkında bir kredi memuru ile konuş.

İpuçları

  1. Önce en yüksek faizli faturanı öde ve sonra borçlarını tamamen ödeyene kadar bir sonraki en yüksek faizli faturayı ödemeye odaklan. Bu planla, en asgari faizi ödeyeceksindir. Alternatif bir yöntem, öncelikle en küçük kredileri ödemektir. Bu, faturalarının bir kısmını hızlı bir şekilde eleyerek ilerlemeni görmeni sağlar.
  2. Para kazanmak için her fırsatı değerlendir. Ne kadar küçük olursa olsun, artık kullanmadığın eşyaları sat.
  3. Kredi kayıtlarını temiz tut. Düşük bir kredi notuna sahip olmak kredi almanı zorlaştırır veya kredi limitlerini düşürür.
  4. Borç almak, gelir getiren varlıklar elde etmek için kullanılacaksa kabul edilebilir.
  5. Evde yemek pişirmeye ve günlük işleri kendin yapmaya çalış. Kuru temizleme ve temizlikçi gibi profesyonel hizmetlerden kaçınmak sana çok para kazandırabilir.
  6. Kıyafet alışverişini genellikle daha iyi indirimlerin olduğu sonbahar veya ilkbaharda yap.
  7. İstediğin şeyleri değil, sadece ihtiyacın olanı al. Dikkatli seçimler yap.
  8. Satın aldığın tüm şeyleri fiyatlarıyla yaz ve paranın nereye gittiğini gör. Çoğu zaman insanlar bunu yaparken paralarını nasıl harcadıklarını öğrenmeleri onları hayrete düşürür.
  9. Ailende birden fazla gelirin olması, ekonomik durumunu bir gelire kıyasla daha iyi bir hale getirmene yardımcı olacaktır.
  10. Bazen para kazanmak için para harcaman gerekir.



Yorumlar (0)
15
açık
Günün Anketi Tümü
En Çok Sevdiğiniz Renk Hangisi?
Namaz Vakti 02 Mayıs 2024
İmsak 04:14
Güneş 05:54
Öğle 13:06
İkindi 16:57
Akşam 20:09
Yatsı 21:41
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 34 93
2. Fenerbahçe 34 89
3. Trabzonspor 34 58
4. Başakşehir 34 52
5. Beşiktaş 34 51
6. Kasımpasa 34 49
7. Rizespor 34 49
8. Alanyaspor 34 48
9. Sivasspor 34 48
10. Antalyaspor 34 45
11. A.Demirspor 34 41
12. Kayserispor 34 40
13. Samsunspor 34 39
14. Ankaragücü 34 38
15. Karagümrük 34 36
16. Konyaspor 34 36
17. Gaziantep FK 34 34
18. Hatayspor 34 33
19. Pendikspor 34 30
20. İstanbulspor 34 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 32 72
2. Göztepe 32 66
3. Sakaryaspor 32 57
4. Kocaelispor 32 55
5. Ahlatçı Çorum FK 32 55
6. Bodrumspor 32 53
7. Boluspor 32 50
8. Bandırmaspor 32 47
9. Gençlerbirliği 32 47
10. Erzurumspor 32 44
11. Keçiörengücü 32 39
12. Manisa FK 32 37
13. Ümraniye 32 37
14. Şanlıurfaspor 32 34
15. Tuzlaspor 32 34
16. Adanaspor 32 33
17. Altay 32 15
18. Giresunspor 32 7
Takımlar O P
1. Arsenal 35 80
2. M.City 34 79
3. Liverpool 35 75
4. Aston Villa 35 67
5. Tottenham 33 60
6. M. United 34 54
7. Newcastle 34 53
8. West Ham United 35 49
9. Chelsea 33 48
10. Bournemouth 35 48
11. Wolves 35 46
12. Brighton 34 44
13. Fulham 35 43
14. Crystal Palace 35 40
15. Everton 35 36
16. Brentford 35 35
17. Nottingham Forest 35 26
18. Luton Town 35 25
19. Burnley 35 24
20. Sheffield United 35 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 33 84
2. Barcelona 33 73
3. Girona 33 71
4. Atletico Madrid 33 64
5. Athletic Bilbao 33 58
6. Real Sociedad 33 51
7. Real Betis 33 49
8. Valencia 33 47
9. Villarreal 33 45
10. Getafe 33 43
11. Osasuna 33 39
12. Deportivo Alaves 33 38
13. Sevilla 33 38
14. Las Palmas 33 37
15. Rayo Vallecano 33 34
16. Mallorca 33 32
17. Celta Vigo 33 31
18. Cadiz 33 26
19. Granada 33 21
20. Almeria 33 14