Radyoyu bulan adam kimdir, radyoyu icat eden kişi kim?

Bu yazıda dünyayı değiştiren teknolojilerin başında gelen radyoyu bulan adamın kim olduğu ile ilgili detaylı bilgi verilmiştir.

Kim Kimdir? 12.11.2019, 12:09 12.11.2019, 14:55
Radyoyu bulan adam kimdir, radyoyu icat eden kişi kim?

KISACA RADYONUN İCADI 
Televizyon bugün en yaygın elektronik haberleşme şekli olmasına rağmen bir zamanların gözde aleti radyo hala en yaygın yayıncılık aracı olarak yerini korumakta. Radyo olmaksızın, günlük yaşamımızda yer alan birçok hizmet ve konfor mümkün olmayacaktır. Radyo, halkın emniyetinin sağlanmasında, endüstriyel üretimde işletmede, tarımcılıkta, nakliyatçılıkta eğlence dünyasında uzay seyahatlarında deniz aşırı haberleşmelerde kısacası aklınıza gelebilecek birçok noktada kullanılmaktadır.  

İtalyan kaşif Guglielmo Marconi radyonun babası olarak kabul edilir. İngiliz bilimadamı James Clerk Maxwell 1865 yılında elektronik olarak üretilen radyo dalgalarının yayılma teorisini kurmuş ve Alman fizikçisi Heinrich Hertz, 1888 yılında James Clerk Maxwell'İn teorisini pratik olarak gerçekleştirerek bu konuda öncülük etmişlerdir. Marconi ile birlikte 1898 yılında ilk radyo resmen doğmuş oldu. İlk kullanımı gemiden sahile haberleşme içindi. 1923 yılında yüksek frekans radyo dalgalarının iyonsfer'e çarparak dünyaya döndüğü ispatlanınca radyo, deniz aşırı haberleşme de dahil olmak üzere hızla yaygınlaştı.

RADYONUN İCADI
Radyonun icadına giden yol ilk olarak 1865 yılında İngiliz bilim adamı James Clerk Maxwell tarafından elektronik olarak üretilmiş olan radyo dalgalarının yayılmasıyla ilgili teorinin kurulması, 1888 yılında da Alman fizikçi Heinrich Hertz tarafından Maxwell’in tesorisinin pratiğe dökülmesi öncülük etmiştir. Bilinen ilk keşif İtalyan mucit Guglielmo Marconi tarafından, bir gemiden kıyıdaki yardımcısına kablosuz telgrafla 3 adet “S” harfi göndermesiyle, ilk defa yeryüzünde radyo dalgaları yayıldı. Tarihler 1898 yılını gösteriyordu ve ilk kullanımı gemiden kıyı ile haberleşme şeklindeydi.

RADYO'YU İLK KİM BULDU?
Radyoyu ilk bulan kişi olarak İtalyan mucit Marconi ismi genel kabul görmektedir. Ancak radyoyu ilk olarak kendisinin bulduğunu iddia eden birçok kişi de ortaya çıkmıştır. Bunların başında Nikola Tesla ve Olive Lodge isimleri gelmektedir. Rus bir mucit olan Alexander Stepanovitch Popov, anlaşılabilen ilk radyo dalgalarını aktarmayı başarmış ancak buna herhangi bir patent almamıştır.

İsmini saymadığımız birçok kişi daha var, fakat radyonun babası olarak, İtalyan Marconi ismi herkes tarafından kabul görmektedir. Marconi, Popov ve Lodge, Edward Branly’nin buluşu olan Branly tüpü olarak bilinen ve radyo dalgalarını belirlemek için kullanılan bir araç geliştirmeye çalışmaktaydılar. 1890 yılında başlayan bu çalışmalar, 1895 yılına gelindiğinde Marconi ve Popov’un birbirlerinden haberi olmadan geliştirmeleri ile sonuçlanmıştır. İlk olarak Popov tarafından 1896 yılında Heinrich Hertz ismi, mors alfabesi kullanılarak anlaşılır bir biçimde iletilmişti.

Ancak Popov bu icadına patent almamıştı. Daha sonra Marconi 1898 yılında patent alarak ilk radyonun ilk kez doğuşuna sahiplik etti. İlerleyen tarihlerde 1923 yılına gelindiğinde, yüksek frekansa sahip radyo dalgalarının iyosfer’e çarpıp tekrar dünyaya döndüğü ispatlanınca radyo, deniz aşırı haberleşme başta olmak üzere giderek ve hızlı bir şekilde yaygınlaştı. 1947 yılında transistör icat edilince, radyo teknolojisinde büyük bir devrim yaşanmıştır.

İLK RADYO 3 S'İ İLETTİ
İlk keşif şu şekilde gerçekleşti: Marconi bir gemide geliştirdiği radyo(!) ile kıyıda bulunan hizmetçisine kablosus telgraf aracılığıyla 3 tane S harfi yolladı. Mignani'nin asistanı da sinyali aldığı zaman ateş edecekti.. Marconi 3 S'i yollama komutunu verdiğinde yeryüzünde ilk defa radyo dalgaları yayıldı, 3 S uzayda dolaştı, dolaştı ve alıcıya ulaştı. Alıcıya ulaştığını gören hizmetçi Mignani tetiği çekti. Deney başarılıydı. Böylelikle ilk radyo da pratik olarak çalışmış oldu.

Guglielmo Marconi ile birlikte 1898 yılında ilk radyo resmen doğmuş oldu. İlk kullanımı gemiden sahile haberleşme içindi. 1923 yılında yüksek frekans radyo dalgalarının iyonsfer'e çarparak dünyaya döndüğü ispatlanınca radyo, deniz aşırı haberleşme de dahil olmak üzere hızla yaygınlaştı.

Sonrasında ise radyonun temelleri Guglielmo Marconi'nin Bologna yakınlarındaki evinin tavanarasında yaptığı deneylerle atıldı. Havadan mesaj göndermek için radyo dalgalarından yararlanma düşüncesine kapılan Marconi uzak yerler arasında telsiz iletişimi olanaklı kılarak ve "ticari eğlence" yaşamını dönüşüme uğratarak dünyayı değiştirecek bir icat gerçekleştirdi. Marconi'nin kullandığı verici Heinrich Hertz tarafından geliştirilmiş bir elektrik kıvılcımı jeneratörüydü. Jeneratörün yaydığı radyo dalgaları Fransız Edouard Branly'nin icat etmiş olduğu bir "alıcı" tarafından yakalanıyor alıcı daha sonra radyo dalgalarını bir elektrik akımına dönüştürüyordu. Marconi 1894'te oda içinde gönderilen radyo sinyalleriyle çalan bir elektrikli zil yapıp sonraki sekiz yıl içinde Atlas okyanusu üstünden 4.800 km'yi aşan radyo mesajları göndermeyi başardı.

RADYO NASIL ÇALISIR?
Ses dalgaları farklı frekanslarda titreşir { SES; Ses Kaydi); bu titreşimler stüdyoda mikrofonlarla toplanır ve  elektrik sinyallerine dönüştürülür.  bu "ses frekansları", vericide üretilen daha yüksek frekanstaki radyo dalgalarının üzerine "bindirilir". Bu radyo dalgaları ses frekanslarını uzaklara taşır.

Radyo, halkın emniyetinin sağlanmasında, endüstriyel üretimde işletmede, tarımcılıkta, nakliyatçılıkta eğlence dünyasında uzay seyahatlarında deniz aşırı haberleşmelerde kısacası aklınıza gelebilecek birçok noktada kullanılmaktadır.

RADYO'NUN İCADI VE KATKIDA BULUNANLAR HAKKINDA DETAYLI BİLGİLER

Guglielmo Marconi radyo'nun mucidi olarak bilinse de durum tamamen böyle değildir. Başka birçok cihazı ve teknolojiyi icat eden muciti kolaylıkla tespit edip tanımlayabiliyorken, maalesef radyo için durum böyle değildir. Bunun nedeni, radyonun icadı ile ilgili tek bir kişinin hak talebinde bulunması mümkün değildir. Radyo günümüzdeki son şeklini alana kadar zaman içinde geliştirilen bir cihazdır. “Radyoyu kim icat etti?” Sorusuna cevap vermek basit değildir, çünkü radyonun icadında ve gelişmesinde birçok kişi on yıllar boyunca çalışmıştır.

İşte bu nedenle radyoya katkıda bulunan bilim adamları ve mucitlerden her biri, radyo teknolojisindeki öncü çalışmaları, yenilikleri ve geliştirmelerinden dolayı genel olarak radyonun mucidi olarak anılırlar.

1) GUGLİEMO MARCONİ


Geniş bir çerçeveden bakıldığında “Radyoyu kim buldu?” sorusuna verilen en iyi cevap Gugliemo Marconi olacaktır. 1902’de Atlantik Okyanusu boyunca ilk radyo sinyalini göndermeyi başaran Marconi, radyo ile iletişim kurmanın uygulanabilirliğini de göstermiştir. Marconi radyo teknolojisi üzerine yaptığı çalışmaları için Nobel Ödülü’ne layık görülmüştür. Gugliemo Marconi Kimdir ve Çalışmaları Hakkında Detaylı Bilgi İçin TIKLAYINIZ!

2) SİR OLİVER LODGE


Diğer bir kişi, Sir Oliver Lodge’un adı “Radyonun mucidi kim?” sorusunun cevabı olacaktır. Radyo sinyalini tutarlı bir şekilde gönderip alabilen ve icadı mükemmelleştiren bir radyo cihazı yapmış olmasıdır. Sir Oliver Lodge Kimdir ve Çalışmaları Hakkında Detaylı Bilgi İçin TIKLAYINIZ!

3) HEİNRİCH RUDOLF HERTZ


Heinrich Rudolf Hertz, “Radyonun tarihine geçen kişi kim?” Sorusuna cevap verebilecek başka bir isim olabilir. Radyo ile ilgili önemli çalışmalar yapmış, elektromanyetik dalgaların varlığını kanıtlamıştır. Bu ispatı radyo sinyalleri ileten ve alan sistemlerin oluşturulmasını mümkün kılmıştır. Radyonun gelişmesindeki önemi nedeniyle, ismi radyo frekanslarını ölçmek için metrik sistem olan radyo dalgaları için bir birim olarak kullanılmıştır. Heinrich Rudolf Hertz Kimdir ve Çalışmaları Hakkında Detaylı Bilgi İçin TIKLAYINIZ!

4) NİKOLAİ TESLA


Zamanının en büyük dehalarından biri olan Nikolai Tesla da “Radyonun gerçek mucidi kimdir?” sorusunun cevabı olabilir. 1898’de Madison Square Garden’da yapılan bir sergide Tesla, bir tekneyi uzaktan kontrol etmek için radyo sinyalleri teknolojisini kullandı. Nikolai Tesla Kimdir ve Çalışmaları Hakkında Detaylı Bilgi İçin TIKLAYINIZ!

5) ALEXANDER STEPANOVİCH POPOV


Öte yandan, Rus bilim adamı Alexander Stepanovich Popov, radyo teknolojisini Rus bilim camiasına hitaben yaptığı gösteride yıldırım dedektörünü radyo alıcısına çevirmiştir. Günümüzde Alexander Stepanovich Popov’u ve yaptığı bu gösteriyi anmak adına 7 Mayıs Rusya’da “Radyo Günü” olarak kutlanıyor.

İnsanlık tarihinin en önemli teknolojilerinden biri olan radyonun geliştirilmesine katkıda bulunan birden çok kişi olduğu göz önüne alındığında, radyoyu kim buldu sorusuna verilebilecek en uygun cevap bu bilim adamlarının  her birinin ismini anmak olacaktır. Alexander Stepanovich Popov Kimdir ve Çalışmaları Hakkında Detaylı Bilgi İçin TIKLAYINIZ!



Yorumlar (32)
Fatma 5 yıl önce
Bazı arkadaşlar istediğimi bulamadım yazmış. Ben de diyorum ki ya çok safsınız yada hayatınız boyunca kopyala yapıştır yapmaktan başka bir şey görmemişsiniz.. Radyoyu icat eden tek kişi olmadığından bunu tek bir yerde vermeleri mümkün değil. Toplu bir içerik istiyorsanız buradan kendinize özet çıkartabilirsiniz. Bu özeti kendiniz derlemeyi öğrenin.
boşwer ismi 9 yıl önce
çok saolun arkadaşlar ,iyi oldu ödevim için
daha iyi 8 yıl önce
ders için çok iyi
elif yağmur çeliksoy 8 yıl önce
Radyoyu bulun bilim insani
kadriye 8 yıl önce
tek kelimeyle süüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüüpeeeeeeeeeeeeeeeeeer
boşver ismi 8 yıl önce
ödevime yardımcı oldu saol
boşver ismi 8 yıl önce
ilerilerde bitki heykelleri var
drttrk 8 yıl önce
oha lan yazmak için 1000 karakter var tamam rahatım daha yeni hiç iyi bişey olmadı gerçi bunun ne alakası var da boşver
Bütün Yorumları Görmek İçin Tıklayın
Günün Anketi Tümü
En Çok Sevdiğiniz Renk Hangisi?
Namaz Vakti 29 Mayıs 2023
İmsak 03:35
Güneş 05:29
Öğle 13:06
İkindi 17:05
Akşam 20:34
Yatsı 22:19
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 33 79
2. Fenerbahçe 33 74
3. Beşiktaş 34 74
4. A.Demirspor 33 63
5. Başakşehir 33 53
6. Trabzonspor 33 51
7. Konyaspor 33 49
8. Kayserispor 33 49
9. Karagümrük 33 44
10. Alanyaspor 34 41
11. Kasımpaşa 33 40
12. Ankaragücü 33 39
13. Antalyaspor 33 38
14. Sivasspor 34 37
15. İstanbulspor 33 35
16. Giresunspor 33 34
17. Ümraniye 33 27
18. Gaziantep FK 33 25
19. Hatayspor 33 23
Takımlar O P
1. Samsunspor 36 78
2. Rizespor 36 68
3. Pendikspor 36 67
4. Bodrumspor 36 62
5. Sakaryaspor 36 62
6. Eyüpspor 36 62
7. Göztepe 36 60
8. Manisa FK 36 56
9. Keçiörengücü 36 56
10. Bandırmaspor 36 55
11. Boluspor 36 52
12. Altay 36 40
13. Erzurumspor 36 39
14. Tuzlaspor 36 38
15. Gençlerbirliği 36 38
16. Altınordu 36 35
17. Adanaspor 36 25
18. Denizlispor 36 23
19. Yeni Malatyaspor 36 16
Takımlar O P
1. M.City 38 89
2. Arsenal 38 84
3. M. United 38 75
4. Newcastle 38 71
5. Liverpool 38 67
6. Brighton 38 62
7. Aston Villa 38 61
8. Tottenham 38 60
9. Brentford 38 59
10. Fulham 38 52
11. Crystal Palace 38 45
12. Chelsea 38 44
13. Wolves 38 41
14. West Ham United 38 40
15. Bournemouth 38 39
16. Nottingham Forest 38 38
17. Everton 38 36
18. Leicester City 38 34
19. Leeds United 38 31
20. Southampton 38 25
Takımlar O P
1. Barcelona 37 88
2. Real Madrid 37 77
3. Atletico Madrid 37 76
4. Real Sociedad 37 68
5. Villarreal 37 63
6. Real Betis 37 59
7. Osasuna 37 50
8. Athletic Bilbao 37 50
9. Girona 37 49
10. Rayo Vallecano 37 49
11. Sevilla 37 49
12. Mallorca 37 47
13. Cadiz 37 41
14. Getafe 37 41
15. Valencia 37 41
16. Almeria 37 40
17. Celta Vigo 37 40
18. Real Valladolid 37 39
19. Espanyol 37 36
20. Elche 37 24