Müslüm Gürses Kimdir?

Müslüm Gürses, arabesk ve Türk halk müziği sanatçısı. Müzik dünyasında ‘‘Müslüm Baba olarak tanınır. İşte Müslüm Gürses'in biyografisi...

Kim Kimdir? 27.02.2018, 03:40 27.02.2018, 03:49
Müslüm Gürses Kimdir?

Müslüm Gürses (doğum adı Müslüm Akbaş, 7 Mayıs 1953; Fıstıközü, Halfeti, Şanlıurfa - 3 Mart 2013, İstanbul), arabesk ve Türk halk müziği sanatçısı. Müzik dünyasında ‘‘Müslüm Baba’’ olarak tanınır.

  • Tam adı: Müslüm Akbaş
  • Lakabı: Baba
  • Doğum: 7 Mayıs 1953, Halfeti, Şanlıurfa, Türkiye
  • Ölüm: 3 Mart 2013, İstanbul, Türkiye
  • Babası: Mehmet Akbaş
  • Annesi: Emine Akbaş
  • Kardeşleri: Ahmet Akbaş, Zeyno Akbaş
  • Eş: Muhterem Nur (e. 1986–2013)
  • Köken: Şanlıurfa
  • Tarzlar: Türk halk müziği, Arabesk müzik, Fantezi müzik
  • Meslekler: Ses sanatçısı, bestekar, oyuncu
  • Etkin yılları: 1965-2013

Son yıllarında bazı pop ve rock tarzındaki parçaları da repertuvarına katarak Nilüfer’in "Olmadı Yar" isimli şarkısını, Teoman’ın "Paramparça", Tarkan’ın "İkimizin Yerine", Şebnem Ferah'ın '"Sigara" ve Kenan Doğulu'nun '"Tutamıyorum zamanı" adlı çalışmalarını da seslendirdi.

HAYATI

Çocukluğu
Müslüm, 7 Mayıs 1953’te Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesi, Fıstıközü köyünde kerpiçten yapılma bir evde Emine Hanım ve Mehmet Bey’i oğlu olarak dünyaya geldiğinde babasının ona bıraktığı soyadı, Akbaş’tı; ancak o sanat hayatına başlarken Gürses soyadını kullanacaktı. Kendisinden  sonra Ahmet ve Zeyno adında iki kardeşi daha oldu. Babası evin geçimini rençperlik yaparak sağlıyordu.

Babası Mehmet Bey, bağlama çalar ve türkü söylerdi. Müzik kulağı ona babasından geçmişti. Müslüm 3 yaşına gelmişti ki, ailesi yoksulluk sebebiyle Adana’ya taşındı.

Adana’da onu şimdikinden de pek farklı bir hayat beklemiyordu aslında, ama kaderi de orada yazılacaktı. Adana’nın sıcak ikliminde bağrı yanık türküler söyleyecek ve bir gün hepimizin Müslüm Babası olacaktı.

Adana’da bir çocuk
Adana’ya geldiklerinde henüz bebek denilecek yaştaydı Müslüm. Sonra okul çağı geldi ve ilkokulu bitirdi. İşte “Eğitim hayatı” başlığı atamayışımın sebebi. Çünkü hepsi bu kadardı, sonrası yok.

Hatta onun çok zaman sonra bir röportajında söyleyeceği gibi, “İlkokulu bitirdim. Gerisi yok. Adana’da damda yatarken uzun hava okudum. Arkadaşım Halkevi’ne gidiyordu, ben de gittim. Derken Çukurova Radyosu’nda sanatçı oldum”

Onun hayatını özetleme şekli işte bu kardı. Aslında hayatı da işte bu kadardı. Yoksulluğun tanımıydı. Okula gidemedi. Terzi çıraklığı, kunduracılık derken çalıştı durdu. Bir yandan da bir çay bahçesinde şarkılar söylüyordu. Yıl, 1965’ti.

1967’de Adana Aile Çay Bahçesi’nde düzenlenen şarkı yarışması düzenliyordu. Müslüm de başvurusunu yaptı. Ancak babası bu yarışmaya katılmasını istemiyordu. Müslüm’ün ise vazgeçmeye niyeti yoktu. Bir destek göremeyeceğini anlamıştı; bitpazarından elbisesini aldı. Babası ise önüne engeller koymaya devam ediyordu. Yarışmadan önceki gece uyurken Müslüm’ün saçlarını kesti. Ama Müslüm yine de o gün yarışma için sahnedeydi ve birinci oldu; 14 yaşındaydı. Sesiyle tüm dikkatleri üzerine çekmişti. Belki de asıl dikkat çeken sesindeki acıydı. Çünkü o zamanlarda da ülke olarak besin kaynağımız, katıksız acıydı…

Müslüm bir süre bu çay bahçesinde sahneye çıktı. Bir yandan da terzilik yapmaya devam ediyordu. Bir gün bir gazinonun assolisti Sadık Altınmeşe’nin hastalanması sebebiyle arkadaşı Mehmet’in vasıtasıyla onun yerine sahneye çıktı. Gösterdiği performansla seyircisini ayrı gazinonun sahibini ayrı etkilemişti. O gün geçici diye eline aldığı mikrofonu bir daha hiç bırakmayacaktı. Bu gazinoda şarkılar söylemeye devam etti ve dönen talihini şarkılar söyleyerek izledi.

KARDEŞİNİN ÖLÜMÜ VE BABASI'NIN ANNESİ'Nİ ÖLDÜRMESİ OLAYI

Müslüm, şöhret basamaklarını tırmanıyordu artık ve bu sırada ilk önce erkek kardeşinin ölüm haberi ile yıkıldı. Kardeşi öldürülmüştü. Bu olayın ağırlığını kaldıramayan Müslüm, evden uzaklaştı. Özellikle babasıyla görüşmeyi kesmişti.

Babasıyla bağlarını tamamen koparan ikinci ölüm ise annesinin ölümüydü. Ancak onu öldüren babasıydı. Babası hapse Müslüm de İstanbul’a gitti. Bu acı bir ömür içine çöreklenecek ve üzerine ekleneceklere zemin olacaktı.

Babası hapisten çıktıktan sonra Urfa’ya yerleşti. Kendi içinde oğluna hep bir sitem oldu. Birkaç kez kameralara konuşsa da bu aralarında yeniden bir bağ kurulmadı. Müslüm Gürses, sadece babasına son görevini yaptı ve cenazesinde taziyeleri kabul etti.

MEHMET AKTAŞ'IN TV PROGRAMINA KONUŞMASI
Kanal D’deki Dobra Dobra programına katılan Müslüm Gürses’in babası Mehmet Aktaş, canlı yayında gözyaşlarını tutamadı.
Yıllar önce eşini öldürdüğü için cezaevine giren ve bu olaydan sonra oğlu ile arası açılan Mehmet Aktaş, canlı yayında "Eşinizi neden öldürdünüz" diye sorulunca "Söyleyemem" diyerek gözyaşlarına boğuldu. Aktaş, kendisi cezaevine girdiğinde Müslüm Gürses’in 13 yaşında olduğunu söyledi.

Oğlunun 14 yaşında pavyonlarda şarkı söylediğini duyan Mehmet Aktaş, o dönem bu duruma çok kızdığını ve oğluyla annesini dövdüğünü ifade etti.

Müslüm Gürses’in hala kendisinden çekindiğini anlatan Mehmet Aktaş, cezaevinden çıktıktan sonra oğlunun "Sen evlenmezsen bizim yuvamız olmaz. Ben bugün varım yarın yokum" sözleri üzerine 2. evliliğini yaptığını anlattı.

Bu arada Aktaş, o dönem Müslüm Gürses’in Güler Duman ile birlikte olduğunu da ağzından kaçırdı. 

İLK 45'LİKLER
1967 yılından itibaren TRT-Adana-Çukurova Radyosunda da her hafta Cumartesi günü canlı olarak türküler söyledi. 1968 yılından itibaren piyasaya ilk 45'likleri çıkarmaya başladı. İlk plağı 1968 tarihli "Emmioğlu/Ovada Taşa Basma" plağıdır ve Ömür Plak , Adana basımıdır. Ömür Plak ile toplam 4 adet 45'lik yaptı.

İstanbul'a gelen Gürses, Selahattin Sarıkaya'nın sahibi olduğu Sarıkaya Plak ile 2 adet 45'lik plak doldurdu: "Giyin Kusan Selvi Boylum/Hayatımı Sen Mahvettin" ile "Gitme Gel Gel/Haram Aşk".

Daha sonra 1969 yılında yine İstanbul'da Palandöken firması ile çıkış parçası olan "Sevda Yüklü Kervanlar"ı içeren "Sevda Yüklü Kervanlar/Vurma Güzel Vurma" isimli 45'lik Plağı çıktı. Bu plak tam 300.000 adet satarak rekor kırmıştır.

Gürses, bu plaktan sonra askerliğini yaptı, tekrar İstanbul'a gelerek aynı firmada plaklarını çıkarmaya devam etti. Palandöken firması ile tam 13, sonra Bestefon firması ile tam 4, daha sonra Hülya Plak ile tam 15 ve nihayet Çın Çın Plak ile tam 2 adet 45'lik plak doldurdu.

DİNLEYİCİ KİTLESİ
Müslüm Gürses`in dinleyici kitlesi birçok araştırmaya konu olmuştur. Doktora tezleri dahi yazılmıştır (Mesela 2002/ Bağlam Yayıncılık : Caner Işık / Nuran Erol , "Arabeskin Anlam Dünyası ve Müslüm Gürses Örneği ").

1999 yılında Müslüm Gürses’in o dönemde 15 yıl boyunca albümlerini çıkardığı Elenor plak firmasıyla yolları ayrıldı.

Ocak 2006'da Gönül Teknem adlı albümü Seyhan Müzik etiketiyle raflardaki yerini almıştır. Gürses’in, 2006’da yazar Murathan Mungan’la ortak projesi “Aşk Tesadüfleri Sever” Pasaj Müzik etiketiyle müzik marketlerdeki yerini aldı. Mungan’ın sözlerini yazdığı, David Bowie’den Garbage’a, Leonard Cohen’den Jane Birkin’e birçok yabancı müzisyenin bestesini yaptığı şarkıları seslendirdi. Sonra 2009 yılında yine ayni firmadan çarpıcı bir albüm "Sandık" ile Müslüm Gürses sahnelere geri döndü.

2010 yılında Kasım ayında yeniden Pasaj Müzik ile "Yalan Dünya" isimli bir albüme imza atmıştır.

TRAFİK KAZASI 
Bir süre müziğe küsmüştür.
Müslüm Baba`nın hayatındaki en talihsiz olaylardan biri Tarsus`tan Adana`ya dönerken geçirdiği trafik kazasıdır. 1978 yılında vuku bulan bu kazada Müslüm Gürses ölümden döndü. Alnı çok ciddi biçimde zedelendiğinden dolayı, kafasına beynini koruyacak plaka takıldı. Bu kazadan dolayı koku alma duyusunu neredeyse tamamiyle yitirdi. İşitme duyusu da ciddi biçimde zarar gördü. Sorulara geç veya ilgili görünmeyen cevaplar vermesi, sanıldığının aksine sürekli alkollü olduğundan değil, hastalığından dolayıdır.Ayrıca Müslüm baba bu talihsiz kazadan sonra öldü sanılarak Adana'da bir hastanenin morguna konulmuştur.Ancak Müslüm Baba bunun da üstesinden gelmeyi bilmiş ve morgdan kendi çabasıyla çıkmayı başarmıştır.

SONRAKİ SANAT YAŞAMI
Daha sonra hayata sıkı sıkı tutunan Müslüm Gürses, oyuncu Muhterem Nur`la hayatını birleştirdi.

Muhterem Nur da daha çok Muhterem Hanım olarak bilinir. Ard arda çıkardığı kasetler sayesinde şöhreti gün geçtikçe yayılan Müslüm Gürses, zamanla arabeskin babası oldu. Piyasada kaç tane kaseti olduğu tam olarak bilinememekle beraber, yasal 75 civarı korsanla birlikte 100`lerce olduğu tahmin edilmektedir. Ayrıca en çok satan albümünün de Küskünüm`ün olduğu sanılmaktadır

YASAKLI ALBÜM KONUSU 
Müslüm Gürses`in yasaklı bir şarkısının/kasetinin olduğu ve bu kasetin yayımlandıktan sonra hemen toplatıldığı veya öldükten sonra yayımlanacağına dair sıkça dile getirilen bir söylenti vardır. Bir rivayete göre Zincirlikuyu, İstanbul`da verdiği bir konser sırasında "Kapansın camiler/Açılsın meyhaneler" dizeleriyle başlayan bir şiir okumuş, daha sonra da Açılsın Meyhaneler (bu şarkı şiirden bağımsızdır ve piyasada bulunabilmektedir) şarkısına geçerek kalabalığı tahrik etmiştir. Bu konser albümünün basılıp daha sonra toplatıldığı, şu anda çok az kişinin elinde olduğu söylenir oysa ki gerçek bu değildir. Bu albüm bu şekilde basılmamıştır. Korsan kasetçiler bu konserden sonra Zincirlikuyu adında bir albüm basmıştır, fakat değişik versiyonlara sahip bu albümde sözkonusu dizeler yer almaz. O yüzden piyasada böyle bir albümün olduğu doğru değildir, fakat yukardaki sözleri konser sırasında söylemiş olabileceği tartışmalı da olsa gerçeğe yakın durur.

ÖLÜMÜ
Müslüm Gürses, 15 Kasım 2012 Perşembe günü Memorial Hastanesi'nde geçirdiği by-pass ameliyatından sonra akciğer ve kalp yetmezliği nedeniyle yoğun bakıma kaldırıldı. Kendisine solunum cihazı bağlandı. Gürses, 3 Mart 2013'te, yaklaşık dört aydır tedavi görmekte olduğu İstanbul Memorial Hastanesinde hayatını kaybetti.

4 Mart 2013 günü Teşvikiye Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.

DİSKOGRAFİ:

YIL....ALBÜM ADI...........YAPIMCI

  • 1975 - Müslüm Gürses 1 - Çınçın Plak    
  • 1976 - Müslüm Gürses 2 - Çınçın Plak
  • 1976 - Öldürdüğün Yetmedi Mi - Uzelli    
  • 1977 - Müslüm Gürses 3 - Çınçın Plak    
  • 1978 - Müslüm Gürses 4 - Çınçın Plak
  • 1979 - Gazla Şoför - Çınçın Plak
  • 1979 - Bağrıyanık - Saner Plak    
  • 1980 - Umutsuz Hayat - Arma Müzik    
  • 1980 - Esrarlı Gözler - Emre Plak    
  • 1981 - Mutlu Ol Yeter (1) - Modern Plak    
  • 1982 - Müzik Ziyafeti - Akdeniz Plak    
  • 1982 - Tanrı İstemezse - Uzay Plak    
  • 1983 - Anlatamadım - Kale Plakçılık    
  • 1983 - Dertliler Meyhanesi - Dünya Müzik    
  • 1984 - Yaranamadım - Elenor Müzik    
  • 1985 - Güldür Yüzümü - Elenor Müzik
  • 1987 - Gitme - Elenor Müzik
  • 1986 - Sevda Yolu - Elenor Müzik
  • 1986 - Yıkıla Yıkıla - Elenor Müzik
  • 1986 - Küskünüm    Bayar Müzik    
  • 1986 - İlk Aşkım Son Sevgilim - Çınar Müzik    
  • 1986 - Hayatımı Sen Mahvettin - Dünya Müzik    
  • 1987 - Farketmez - Uzelli Kaset    
  • 1987 - Talihsizler - Elenor Müzik    
  • 1988 - Aldatılanlar - Özbir Plak    
  • 1988 - Dertler İnsanı - Elenor Müzik    
  • 1988 - Vefasız Alem - Elenor Müzik
  • 1988 - Maziden Bir Demet - Sedef Müzik    
  • 1989 - Arabeskin Devleri - Bayar Müzik    (Mine Koşan ile)
  • 1989 - Bir Fırtına Kopacak - Akdeniz Plak    
  • 1989 - Bir Kadeh Daha Ver - Sarp Müzik    
  • 1989 - Mahsun Kul - Elenor Müzik    
  • 1989 - Müslüm Gürses Konseri - (Konser albümü)
  • 1990 - Meyhaneci / Kırık Sazım - Elenor Müzik
  • 1990 - Hüzünlü Günler - Disco Plak    
  • 1990 - Arkadaş Kurbanıyım - Uğur Plak    
  • 1990 - Güle Güle Git - Bayar Müzik    
  • 1991 - Bir Bilebilsen / Zalim - Bayar Müzik
  • 1991 - Sen Nerdesin Ben Nerdeyim - Bayar Müzik
  • 1991 - Yüreğimden Vurdun Beni - Sarp Müzik    
  • 1991 - Bir de Benden Dinleyin - Elenor Müzik    
  • 1991 - Her Şey Yalan - Elenor Müzik
  • 1991 - Yaşamalısın - Elenor Müzik
  • 1992 - Müslümce 92 - Elenor Müzik
  • 1993 - Ah Gülüm - Dünya Müzik
  • 1993 - Dağlarda Kar Olsaydım - Elenor Müzik    
  • 1993 - Kralların Müzik Şöleni - Elenor Müzik
  • 1994 - Senden Vazgeçmem - Elenor Müzik
  • 1994 - İnsaf - Kahire Resitali - Uğur Plak    
  • 1995 - Benim Meselem - Elenor Müzik    
  • 1995 - Bir Avuç Gözyaşı - Elenor Müzik
  • 1996 - Topraktan Bedene (İsyanım Var) - Elenor Müzik
  • 1996 - Şiirlerim Şarkılarım (Haklısın) - Kılıç Müzik    
  • 1997 - Sultanım - İdobay    
  • 1997 - Usta - Ne Yazar - Elenor Müzik    
  • 1997 - Nerelerdesin - Elenor Müzik
  • 1998 - Müslüm Gürses Klasikleri - Elenor Müzik
  • 1999 - Arkadaşım - Elenor Müzik
  • 1999 - Garipler - Elenor Müzik
  • 1999 - Vay Canım - Ulus Müzik    
  • 2000 - Biz Babadan Böyle Gördük - Ulus Müzik
  • 2000 - Zavallım    - Elenor Müzik    
  • 2001 - Müslümce Türküler - Elenor Müzik
  • 2001 - Sadece - Elenor Müzik
  • 2001 - Yanlış Yaptım (Kaçamam Ki Kaderimden) - Özdemir Plak    
  • 2001 - Dünya Yalan - Universal    
  • 2002 - Açık Hava Konseri - 1-2 ve 3 - Universal (Konser albümü)
  • 2002 - Müslüm Baba ile Yolculuk - Universal    
  • 2002 - Paramparça - Bayar Müzik    
  • 2003 - Yanarım - Bayar Müzik
  • 2003 - İkimizin Yerine - Dirlik Müzik    
  • 2004 - Uyanma Zamanı (Kıyak Bitti) - Kadırga Müzik    
  • 2005 - Ayrılık Acı Bir Şey - Görüntü evi    
  • 2005 - Bakma - Sun Müzik    
  • 2006 - Gönül Teknem - Seyhan Müzik    
  • 2006 - Aşk Tesadüfleri Sever - Pasaj Müzik    
  • 2009 - Sandık - Pasaj Müzik
  • 2010 - Yalan Dünya - Pasaj Müzik
  • 2013 - Veda - Ervah-ı Ezelde - Kadırga Müzik    
  • 2013 - Baba Şarkılar - DMC / Eflatun Müzik    
  • 2014 - Baba Şarkılar 2 - Eflatun Müzik

FİLMOGRAFİ:
Müslüm Gürses 38 filmde oynamıştır. Bu filmler şunlardır:

  • 1979 - İsyankar
  • 1980 - Bağrı Yanık
  • 1980 - İtirazım Var
  • 1980 - Hasret
  • 1980 - Kul Sevdası
  • 1980 - Zeytin Gözlüm
  • 1981 - Mutlu Ol Yeter
  • 1983 - Anlatamadım
  • 1984 - Ağlattı Kader
  • 1984 - Bir Yıldız Doğuyor
  • 1984 - Çare Sende Allah'ım
  • 1984 - Garibanlar
  • 1984 - Sev Yeter
  • 1985 - Güldür Yüzümü
  • İkizler - 1985
  • 1985 - Kul Kuldan Beter
  • 1985 - Yaranamadım
  • 1986 - Beleşçiler
  • 1986 - Çığlık
  • 1986 - Seher Vakti
  • 1986 - Töre
  • 1986 - Yıkıla Yıkıla
  • 1986 - Kader Rüzgarı
  • 1986 - Kısmetin En Güzeli
  • 1986 - Küskünüm
  • 1987 - Oğlum
  • 1987 - Talihsizler
  • 1988 - Sevmemeli
  • 1988 - Yalnızlık Korkusu
  • 1990 - Dertler İnsanı
  • 1990 - Dünya Boştur
  • 2002 - Bir Akıllı Bir Deli
  • 2002 - Muhabbet Kuşları
  • 2002 - Ömerçip
  • 2005 - Balans ve Manevra
  • 2006- Amerikalılar Karadeniz'de 2
  • 2008 - Esrarlı Gözler
  • 2011 - Şov Bizinıs 

REKLAM FİLMLERİ:

  • 2007 - Ak Bank Reklamı
  • 2007 - Filli Boya Reklamı
  • 2007 - Coca Cola Reklamı
  • 2008 - Vestel Reklamı
  • 2010 - Kadoil Reklamı
  • 2011 - A101 Reklamı
  • 2011 - Avea Reklamı
  • 2011 - Panda Reklamı
  • 2012 - CP Reklamı
  • 2012 - Çaykur Reklamı



Yorumlar (2)
Müslümcü 6 yıl önce
Zorluk ve sıkıntılar içerisinde büyümüş (Birçoğumuz gibi) Allah rahmet eylesin.
Meltem 6 yıl önce
Allah günahlarını affetsin! Bu dünyaya bir Müslüm Gürses geldi ve gitti...
15
açık
Günün Anketi Tümü
En Çok Sevdiğiniz Renk Hangisi?
Namaz Vakti 18 Nisan 2024
İmsak 04:40
Güneş 06:13
Öğle 13:08
İkindi 16:53
Akşam 19:54
Yatsı 21:20
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 32 87
2. Fenerbahçe 32 85
3. Trabzonspor 32 52
4. Beşiktaş 32 48
5. Rizespor 32 48
6. Başakşehir 32 46
7. Kasımpasa 32 46
8. Sivasspor 32 44
9. Antalyaspor 32 42
10. Alanyaspor 32 42
11. A.Demirspor 32 40
12. Samsunspor 32 38
13. Ankaragücü 32 37
14. Kayserispor 32 37
15. Konyaspor 32 36
16. Hatayspor 32 33
17. Gaziantep FK 32 31
18. Karagümrük 32 30
19. Pendikspor 32 30
20. İstanbulspor 32 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 30 68
2. Göztepe 30 60
3. Kocaelispor 30 52
4. Ahlatçı Çorum FK 30 52
5. Sakaryaspor 30 51
6. Bodrumspor 30 49
7. Boluspor 30 46
8. Bandırmaspor 30 46
9. Gençlerbirliği 30 44
10. Erzurumspor 30 41
11. Keçiörengücü 30 36
12. Şanlıurfaspor 30 34
13. Ümraniye 30 34
14. Manisa FK 30 33
15. Tuzlaspor 30 32
16. Adanaspor 30 32
17. Altay 30 15
18. Giresunspor 30 7
Takımlar O P
1. M.City 32 73
2. Arsenal 32 71
3. Liverpool 32 71
4. Aston Villa 33 63
5. Tottenham 32 60
6. Newcastle 32 50
7. M. United 32 50
8. West Ham United 33 48
9. Chelsea 31 47
10. Brighton 32 44
11. Wolves 32 43
12. Fulham 33 42
13. Bournemouth 32 42
14. Crystal Palace 32 33
15. Brentford 33 32
16. Everton 32 27
17. Nottingham Forest 33 26
18. Luton Town 33 25
19. Burnley 33 20
20. Sheffield United 32 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 31 78
2. Barcelona 31 70
3. Girona 31 65
4. Atletico Madrid 31 61
5. Athletic Bilbao 31 57
6. Real Sociedad 31 50
7. Valencia 31 47
8. Real Betis 31 45
9. Villarreal 31 39
10. Getafe 31 39
11. Osasuna 31 39
12. Las Palmas 31 37
13. Sevilla 31 34
14. Deportivo Alaves 31 32
15. Mallorca 31 31
16. Rayo Vallecano 31 31
17. Celta Vigo 31 28
18. Cadiz 31 25
19. Granada 31 17
20. Almeria 31 14