Sezaryen Doğumun Yararları ve Zararları Nelerdir?

Sezaryen doğum, vajinal doğumun çeşitli nedenlerle gerçekleşmemesi durumunda karın bölgesinden açılan bir kesi yadımı ile bebeğin ameliyatla dünyaya getirilme işlemine Sezaryen doğum adı verilir. Sezaryen doğum olarak da sıkça tabir edilen bu doğum şekli genellikle 1 saati süreyle yapılır.

Kadın 14.10.2020, 01:41 15.06.2022, 21:45 Emre

Şimdi Sezaryen doğum hakkında bütün merak ettiklerinizi bu makalemizde ayrıntılı olarak inceleyelim;

İÇİNDEKİLER

  1. Sezaryen Doğum Yararları
  2. Sezaryen Doğum Zararları
  3. Anne adaylarının sezaryen ile doğumda bilmesi gerekenler
  4. Sezaryen Doğumun 15 Zararı

Sezaryen doğum cerrahi bir operasyon aracılığıyla karın bölgesinde açılan bir kesikten anne karnında bulunan bebeğin doğum ameliyatıdır. Normal şartlarda yarım saat süreyle 45 dakika süresince olmakta olan Sezaryen doğum, küçük aksaklıklar olursa eğer bir saat kadar uzayabilir. Normal doğumdan farklı olarak Sezaryen doğumda normal doğum sırasında kullanılan anestezinin iki katı kadar yoğun anestezi kullanımı sağlanır.

Sezaryen doğum sonrasında normal doğum genel olarak, önceki yıllarda ilk doğumu Sezaryen doğum gerçekleştirerek yapmış olan bayanların, daha sonraki doğumlarını normal doğum yapmaları pek mümkün olmayacaktır. Fakat günümüz şartlarında gerçekleşen tıbbi gelişmeler sayesinde bu süreçte gerçekleşen normal doğum mümkün hale geldi.

Doğum sırasında yapılan cerrahi müdahalelerin sonraki doğumun normal doğum olabilme olasılığını yüzde altmış oranına düşürür. İlk doğumun Sezaryen ile yapılmasının sonrasında, diğer doğumu normal doğum olarak gerçekleştirmek isteyen bayanların yüzde kırk beşlik bir bölümü bu kararlarından vazgeçerek tekrar Sezaryen doğuma yönelir.

Normal doğumun sancıları, kas kasılmaları ilk doğumda yaşanan cerrahi müdahalelerin yırtılma ihtimalleri gözlenerek doğum yapan bayanların, nasıl doğum yapacağına uzman olan hekimler karar vermektedir. Sezaryen doğum sonrasında Sezaryen ameliyatı sonrası 8-12 saat içerisinde hastanın yataktan kaldırılmaması gerekmekte, akciğerlerin hava almasına engel olmak gerekmekte, damar tıkanıklığının önlenmesine, bağırsak fonksiyonlarının düzeninin sağlanması ve özellikle de gaz sancısı yaşanmamasına yardımcı olunur.

Sezaryen ameliyatıyla yapılan doğum sonrası hastalar ilk gün rahatça ayağa kalkar, etrafta dolaşabilirler. Doğumdan ilk 6 saat sonra öncelikli olarak sıvı besinlerle ve daha sonrasında katı gıdalarla beslenmeye devam edebilirler. Oluşabilecek enfeksiyon risklerini en alt seviyelere indirmek amacıyla hastaya sonda uygulaması yapılabilir.

SEZARYEN DOĞUM YARARLARI

Gerçekleşen doğumun normal yolla yani vajinal doğum olarak gerçekleşmesi doğanın anneye ve bebeğe göre en mükemmel şekilde dizayn ettiği bir yöntem olduğundan dolayı hiçbir ameliyat yada başka bir yöntem Sezaryen ameliyatından daha avantajlı olmamaktadır. Fakat normal doğumun mümkün olmadığı durumlarda mecburen yapılacak Sezaryen ameliyatı anne ve bebeği bazı risklerden korumak amacıyla fayda sağlayacaktır.

Sezaryen doğum ameliyatının normal doğum ameliyatının mümkün olmadığı durumlarda yada  normal doğum sırasında anne ile bebek açısından riskli bazı durumlar meydana geldiğinde bu risklerden kaçınmak için başvurulan bir ameliyat yöntemidir. Ortada herhangi bir risk durumu olmadığı durumlarda ve normal olarak gerçekleşen doğum mümkünken sadece isteğe bağlı olarak yapılan bir sezaryen doğum ameliyatı herhangi bir fayda sağlamaz. Anneyi ve bebeği normal doğumun birçok faydasından mahrum etmektedir. Ayrıca Sezaryen ameliyatının kısa ve uzun süreli bazı dezavantajları da bulunmaktadır. Planlı ve istemli  olarak gerçekleşecek olan Sezaryen ameliyatı olmak isteyen bir bayan bu fayda ve zarar şartlarını iyi bilerek karar oluşturmalıdır.

SEZARYEN DOĞUM ZARARLARI

Anne adayları doğum tarihlerinin yaklaşması ile birlikte bir takım endişe ve korkuya kapılırlar. Genellikle daha önceden edinilmiş doğum tecrübeleri ve çevrelerinde doğumla alakalı sorunlar yaşayanların abartılı hikâyeleri sonucunda, normal doğum yapmak istemezler. Oysaki sezaryen ile doğum bir seçenek değil, cerrahi bir operasyondur. Gerekli olmadığı takdirde yani bebek ve anne sağlığını tehlikeye atabilecek sorunlarla karşılaşılmadığı takdirde uygulanması önerilmemektedir.

ANNE ADAYLARININ SEZARYEN İLE DOĞUMDA BİLMESİ GEREKENLER

Sezaryen ile doğum ister tercih meselesi olsun ister gerekli bir müdahale, anne adayının bunun planlı bir cerrahi operasyon olduğunu bilmesi gerekmektedir. Ayrıca doğuma zihinsel olarak da yani psikolojisinin hazır olması son derece önemlidir.

Sezaryen saatinden yaklaşık 12 saat öncesinde yemek yenmemesi gerekir. Sezaryen aç karnına yapılan bir ameliyattır. Sezaryen ile doğumun tamamlanması yaklaşık olarak 45 dakika sürmektedir. Sezaryen ile dünyaya gelmesi planlanan bebekler gebeliğin 37-38. haftasından sonra doğum için hazır olurlar. Normal doğum da ise durum daha farklı olmaktadır. Doğum için sancıların gelmesi beklenir. Bu sancılar en fazla 41. Haftaya kadar beklenmektedir. Eğer hala doğum için bir belirti yoksa suni sancı verilmektedir.

Eğer suni sancı ile doğum gerçekleştirilemezse, sezaryen ile doğuma geçilmek zorunda kalınır. Sezaryen ile yapılan doğumlar, karın ameliyatı prensibine dayanmaktadır. Genel ya da spinal anestezi uygulanırken, kombine spinal epidural anestezide uygulanmaktadır. Kimi zaman kanama gibi istenmeyen durumlar yaşanabilirken, yapılan her ameliyat gibi çeşitli riskleri de peşinden getirir. Bu nedenle yalnızca normal doğumun yapılmasının sakıncalı olduğu ve sezaryen yapılması gereken durumlarda bir alternatif olarak uygulanmalıdır.

SEZARYEN DOĞUMUN 15 ZARARI

  1. Sezaryen ile doğumlarda en yaygın olarak görülen risklerden bazıları; enfeksiyon, kanama ve pelvik organ yani mesane, barsak gibi organların hasar almasına yol açmaktadır. Bu komplikasyonların görülme ihtimali çok az da olsa, risk oluşturmaktadır.
  2. Sezaryen ile yapılan doğumların %1-2’sinde aşırı kanama sebebi ile kan transfüzyonuna ihtiyaç duyulabilmektedir.
  3. Nadir olarak görülse de kanamanın aşırı olması durumunda rahmin alınması gerekebilmektedir.
  4. Sezaryen ile yapılan doğumların ardından bacak damarlarında pıhtı gelişmesi ve akciğerlere pıhtı geçme riski oluşturmaktadır. Bu risk normal doğumla kıyaslandığında daha fazla görülmektedir.
  5. Sezaryenin bir başka dezavantajı ise, doğum yapıldıktan hemen sonra anne bebek etkileşimini olmamasıdır. Bebek ve annenin arasında kurulan bağ, bebeğin sağlıklı gelişmesinde etkili olmaktadır.
  6. Sezaryen ile doğumda, normal doğuma göre iyileşme süreci daha uzun olmaktadır. Hastanede kalış süresi de daha uzundur.
  7. Sezaryen ile doğumun ardından yaşanan ağrı, normal doğuma oranla daha fazla yaşanmaktadır.
  8. Sezaryen ile doğum yapan bir kadının daha sonra normal doğum yapma şansı çok azdır.
  9. Sezaryenle doğum yapan annenin sonraki doğumlarında plasentanın rahim ağzına yerleşmesi ya da rahim duvarına yapışması gibi bazı riskleri daha fazla görülmektedir.
  10. Bebekte solunum problemleri ortaya çıkabilir. Normal doğumda bebek doğum kanalından geçer. Burada bir basınca uğradığı için, akciğerlerindeki suyun dışarı çıkması sağlanır. Fakat sezaryen ile doğumda böyle bir durum söz konusu değildir. Bu yüzden solunum sıkıntıları yaşanabilir.
  11. Çok nadir olarak anesteziye ya da spinal, epidural anestezi kaynaklı olarak komplikasyonlar meydana gelebilir.
  12. Sezaryen ile doğum yapan kadının doğum ardından herhangi bir komplikasyon nedeni ile yeniden hastaneye yatma, normal doğum yapan kadınlara göre daha fazladır.
  13. Sezaryen ile dünyaya gelen bebeklerin meme emme reflekslerinin daha zayıf olduğu saptanmıştır. Bu nedenle anne sütünden mahrum kalan çocukların ileriki yaşlarında ciddi sağlık sorunları görülmektedir.
  14. Yapılan araştırmalara göre sezaryen ile dünyaya gelen bebeklerde astım hastalığının daha yaygın olarak görüldüğü tespit edilmiştir.
  15. Sezaryen ile doğum yapan kadınların sezaryen kaynaklı olarak rahim içi yapışıklıklarına neden olduğu için, kısırlık sorununa yol açmaktadır.

Kaynaklar:
http://www.sezeryan.gen.tr/sezeryan-dogum.html
http://www.brukseltupbebek.com/sezaryen-ile-dogumun-15-zarari



Yorumlar (4)
Saniye 7 yıl önce
Sezaryen olan birinin sırt ağrısı yaşaması normal mi ve erken menopoza girme olasılığı var mıdır?
Eda Tül 6 yıl önce
İsteğe bağlı sezaryen ile oğlumu dünyaya getirdim ve en doğru şeyi yapmışım ne bir sancı ne bir acı hiçbir şey hissetmedim azıcıkta olsa canım bile acımadı... Etrafımda gördüğüm duyduğum o kadar çok insan var ki ilk doğumunu normal yapıp da 2. doğumunu milyarlar verip sezaryen yaptıran Sezaryen doğumun hiçte bu derece zarar ve dezavantajları yok
Şule Tutulmaz 6 yıl önce
Kesinlikle sezaryen ile doğumu kısacası ameliyatı tavsiye etmiyorum, tabi mecbur kalmadığınız sürece..
Meryem Budak 6 yıl önce
Sezaryeni kesinlikle tavsiye etmiyorum
15
açık
Günün Anketi Tümü
En Çok Sevdiğiniz Renk Hangisi?
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:36
Güneş 06:10
Öğle 13:08
İkindi 16:54
Akşam 19:56
Yatsı 21:23
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 32 87
2. Fenerbahçe 32 85
3. Trabzonspor 32 52
4. Beşiktaş 33 51
5. Rizespor 32 48
6. Başakşehir 32 46
7. Kasımpasa 32 46
8. Alanyaspor 33 45
9. Sivasspor 32 44
10. Antalyaspor 32 42
11. A.Demirspor 32 40
12. Samsunspor 32 38
13. Ankaragücü 33 37
14. Kayserispor 32 37
15. Konyaspor 33 36
16. Hatayspor 32 33
17. Karagümrük 33 33
18. Gaziantep FK 32 31
19. Pendikspor 32 30
20. İstanbulspor 33 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 30 68
2. Göztepe 31 63
3. Kocaelispor 30 52
4. Ahlatçı Çorum FK 30 52
5. Sakaryaspor 30 51
6. Bodrumspor 30 49
7. Bandırmaspor 31 47
8. Boluspor 30 46
9. Gençlerbirliği 30 44
10. Erzurumspor 30 41
11. Manisa FK 31 36
12. Keçiörengücü 30 36
13. Şanlıurfaspor 30 34
14. Ümraniye 30 34
15. Tuzlaspor 31 33
16. Adanaspor 30 32
17. Altay 31 15
18. Giresunspor 31 7
Takımlar O P
1. M.City 32 73
2. Arsenal 32 71
3. Liverpool 32 71
4. Aston Villa 33 63
5. Tottenham 32 60
6. Newcastle 32 50
7. M. United 32 50
8. West Ham United 33 48
9. Chelsea 31 47
10. Brighton 32 44
11. Wolves 32 43
12. Fulham 33 42
13. Bournemouth 32 42
14. Brentford 34 35
15. Crystal Palace 32 33
16. Everton 32 27
17. Nottingham Forest 33 26
18. Luton Town 34 25
19. Burnley 34 23
20. Sheffield United 33 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 31 78
2. Barcelona 31 70
3. Girona 31 65
4. Atletico Madrid 31 61
5. Athletic Bilbao 32 58
6. Real Sociedad 31 50
7. Valencia 31 47
8. Real Betis 31 45
9. Osasuna 32 42
10. Villarreal 31 39
11. Getafe 31 39
12. Las Palmas 32 38
13. Sevilla 31 34
14. Deportivo Alaves 31 32
15. Mallorca 31 31
16. Rayo Vallecano 32 31
17. Celta Vigo 32 31
18. Cadiz 31 25
19. Granada 32 18
20. Almeria 31 14