Türk kargo uçağı düştü! Hayatını kaybedenler var

Kırgızistan'da düşen Türk kargo uçağı ile ilgili son dakika haberleri gelmeye devam ediyor. Hong Kong'tan havalanan uçak, yoğun sis altındaki Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te bulunan Manas Havaalanı'na iniş yapmak üzereyken düştü. Kazada en az 37 kişi hayatını kaybetti, ölü sayısının çok daha yüksek olabileceği belirtiliyor.

Gündem 16.01.2017, 15:15 16.01.2017, 15:22 Emre
Türk kargo uçağı düştü! Hayatını kaybedenler var

Kırgız yetkililer, uçağın pilot hatası nedeniyle düşmüş olabileceğini duyurdu. Uçağın düşerken en az 15 eve zarar verdiği bildiriliyor. 

Türk Hava Yolları (THY), Bişkek'te düşen kargo  uçağının THY'ye ait olmadığını açıkladı. Bu açıklamaya rağmen BBC başta olmak üzere birçok gazetenin Kırgızistan'da düşen Türk uçağının, THY uçağı olduğunu duyurması tepkilere neden oldu. AK Parti Adana Milletvekili ve Avrupa Konseyi Türk  Delegasyonu Başkanı Talip Küçükcan "BBC World yaptığı yalan  ve yanlış haberle küresel marka THY'ye leke sürmeye ve güven duygusunu sarsmaya  çalışıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Son dakika: Hong Kong- Bişkek seferini yapan Boeng 747 tipi ACT Havayolları’na ait Türk kargo uçağı, Bişkek yakınlarında düştü. Feci kaza sonrasında ilk belirlemelere göre 32 kişi öldü, altı kişi yaralandı. Dört mürettebatı olan uçakta kurtulan olmadı. Yaşamını yitirenlerden dördü de çocuk.

Kırgızistan Başbakanı Yardımcısı Muhambetkalıy Abulkaziyev, uçağın yerel saatle 7.30 sularında Bişkek yakınlarındaki bir köye düştüğünü bildirdi. Kırgızistan Ulaştırma Bakanlığı da, uçağın Manas Havaalanı'na iniş yaptığı sırada düştüğünü açıkladı.

Manas Havaalanı'na yaklaşırken radarla irtibatı kesilen uçağın enkazı, pist yakınlarındaki yerleşim alanında bulundu.

Reuters haber ajansı, uçağın en az 15 eve zarar verdiğini aktarıyor. Geniş bir bölgeye yayılan uçağın enkazında arama ve kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Kırgızistan Acil Kurtarma Birimi'nin Sözcüsü Muhammed Svarov, ölü sayısının çok daha yüksek olabileceğini söyledi. Svarov'un verdiği bilgiye göre, sağ kurtulanları bulmak için yoğun çaba sarfediliyor.

THY'DEN AÇIKLAMA!

Türk Hava Yolları (THY), Bişkek'te düşen kargo  uçağının THY'ye ait olmadığını duyurdu. Türk Hava Yolları'nın Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yer alan  açıklamasında, "Hong Kong Uluslararası Havalimanı'ndan kalkan ve Bişkek Manas  Uluslararası Havalimanı'na gitmekte olan ACT Havayolları'na ait TC-MCL tescilli  kargo uçağı Bişkek yakınlarında saat 01.40 UTC (Türkiye saatiyle 04.40) civarında  düşmüştür." denildi.Açıklamada, düşen uçağın ve mürettebatının THY'ye ait olmadığı  kaydedildi. 

AK Parti Adana Milletvekili ve Avrupa Konseyi Türk  Delegasyonu Başkanı Talip Küçükcan, BBC kanalının Kırgızistan'da düşen kargo  uçağının THY'ye ait olduğuna ilişkin haberini kınayarak, "BBC World yaptığı yalan  ve yanlış haberle küresel marka THY'ye leke sürmeye ve güven duygusunu sarsmaya  çalışıyor." değerlendirmesinde bulundu. 

Küçükcan, yaptığı yazılı açıklamada, BBC World'ün, düşen uçağın Türk  Hava Yolları'na ait olduğunu belirterek ve haberinde THY yolcu uçaklarının  fotoğrafını kullanarak, büyük bir skandala imza attığını ifade etti.

Avrupa'da üst üste birçok kez en iyi ve kaliteli havayolu şirketi  seçilen, müşteri memnuniyeti yüksek olan ve dünyada en fazla noktaya uçan THY'nin  imajına büyük bir darbe vurulmak istendiğini vurgulayan Küçükcan, "BBC World gibi  milyonlarca izleyicisi olan bir kanalın, twitter hesabında ACT Havayollarına ait  düşen uçağı THY uçağı gibi göstermesi sıradan bir yanlışlık olamaz." ifadesini  kullandı.

 BBC World'ün büyük bir yalan habere imza attığına işaret eden  Küçükcan, kanalı kınadığını bildirdi.

THY'ye yönelik algı operasyonu yapıldığını aktaran Küçükcan, THY'nin  son yıllardaki atılımlarla büyüdüğünü, rakiplerini kıskandırdığını, İstanbul'da  yapımı süren üçüncü havalimanı tamamlandığında küresel rekabette öne çıkacağını  kaydetti.

Talip Küçükcan, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:"THY küresel ve güvenilir bir marka. Ekonomik değeri yüksek ve çok  güçlü bir imajı var. Müşterilerinin güven duyduğu bir şirket. BBC World yaptığı  yalan ve yanlış haberle bu küresel markaya leke sürmeye ve güven duygusunu  sarsmaya çalışıyor. Bu algı operasyonuna karşı THY markamızı korumalıyız. BBC  World'ü protesto ederek, özür dileme çağrısında bulunmalıyız."

Uçağın neden düştüğüyle ilgili çeşitli açıklamalar mevcut. Kırgız yetkililer, uçağın pilot hatası nedeniyle düşmüş olabileceğini belirtiyor. Pilotlar düşüş sırasında herhangi bir acil durum bilgisi vermedi.

Kırgızistan Acil Durumlar Bakanlığı ise, uçağın ağır hava koşulları ve yoğun sis nedeniyle düşmüş olabileceğini belirtiyor. Uçağın inişi sırasında havalimanı çevresinde görüş mesafesi düşüktü ve bölge yoğun sisle kaplıydı. Hava durumu raporlarına göre bulut tavana 100 feet'e (yaklaşık 33 metre) kadar inmişti. Görüş ise 150 metreydi.

Bişkek Manas Havalimanı yetkilileri, havalimanının en erken bugün akşam saatlerine kadar, iniş ve kalkışlara kapatıldığını duyurdu.

MÜRETTEBATIN İSİMLERİ BELLİ OLDU

Kazada Kaptan Pilot İbrahim Gürcan Dirancı, İkinci Pilot Kazım Öndül ile Yükleme Uzmanları Melih Aslan ile İhsan Koca öldü.

Emekli Hava Pilot Tuğgeneral olan Kazım Öndül, Afganistan’da görev yapmış, 2009’da dönemin ABD Dışişleri Bakanı olan Hillary Clinton tarafından övgüyle bahsedilmişti.

ACT Havayolları, kaza sonrası yaptığı açıklamada "Dört kişilik ekibimizin son durumu hakkında net bilgilere ulaştığımızda tekrar bilgi verilecektir" ifadesini kullandı.

Doğan Haber Ajansı, uçağın önce Kazakistan Astana'ya, oradan da Hong Kong'a uçtuğunu ve mürettebatın uçağı burada teslim aldığını bildiriyor.

ÇAVUŞOĞLU, KIRGIZİSTAN DIŞİŞLERİ BAKANI İLE TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bugün Kırgızistan Dışişleri Bakanı Erlan Abdildaev'i arayarak bugün Kırgızistan'da meydana gelen uçak kazası nedeniyle taziyelerini iletmiş ve konuyla ilgili olarak Türkiye'nin her türlü desteği sağlamaya hazır olduğunu belirtti.

AFGANİSTAN'DA İKİ BÜYÜK TEHLİKE ATLATTI, CLINTON TEŞEKKÜR ETTİ

Uçağın kaptan pilotu, Emekli Hava Pilot Kurmay Yarbay İbrahim Gürcan Dirancı, Hava Kuvvetleri'nden ayrıldıktan sonra MNG Havayolları'nda uçmaya başladı. Daha sonra buradan iddiaya göre kaptan pilot yapılmadığı için istifa etti. Dirancı, daha sonra ACT'ye geçti. İkinci pilotluğu döneminde Dirancı Afganistan'da iki büyük tehlike atlattı.

Bagram Hava Üssü'ne kargo taşıyan uçak, 1 Mart 2010'da sol ana iniş takımının katlanması nedeniyle gövde üzerine indi. Kazada kullanılamaz hale gelen ACT Havayolları'na ait A300B4 tipi uçağın ikinci pilotu İbrahim Gürcan Dirancı'ydı. Dört yıl sonra açıklanan kaza raporunda sol ana iniş takımında korozyon oluştuğunun tespit edildiği ancak yetersiz bakım uygulaması yapıldığı belirlendi.

Dirancı'nın görev yaptığı bir başka ACT uçağı ise Afganistan'da uçarken havada motor patlama sesi ile durdu. Uçak acil iniş yaparak düşmekten kurtuldu. Uçağın ikinci pilot koltuğunda ise Emekli Hava Pilot Tuğgeneral Kazım Öndül oturuyordu. Öndül, albay rütbesindeyken Afganistan'da Kabil'de görev yapmıştı.

ABD eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın Afganistan ziyaretinde Öndül kendisini karşılamıştı. Clinton düzenlediği basın toplantısında Kazım Öndül'e teşekkür etmişti. İddialara göre Öndül'ün de aralarında bulunduğu 7 kişilik pilot ekibi hiç havayolu tecrübesi olmamasına rağmen alınıp 747 Jumbo Jet'te ikinci pilot olarak uçmaya başlamıştı.

2001 MODEL

2003 yılında imal edilen Boeing 747-400F Jumbo Jet, 2016 yılı başına kadar Singapur Havayolları bünyesindeydi.

Toplam 124 ton kargo taşıyabilen dört motorlu uçağın maksimum kalkış ağırlığı 396 ton. Saatte 922 kilometre hıza çıkabilen uçağın menzili ise 5 bin 230 kilometre.

İstanbul merkezli kargo şirketi olan ACT'nin filosunda toplam 6 adet 747-400F tipi uçak bulunuyordu. Yavuz Çİzmeci tarafından kurulan havayolu, 2011'de Çin merkezli Hainan Grubu tarafından satın alınmıştı. Şirketin resmi adı MyCargo olarak değiştirilmişti.

YETKİLİLER ACT KARGO'DA

Kazanın ardından Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) ekipleri, şirketin İstanbul Kurtköy'deki merkezine geldi. Burada uçağın ve ekibin dosyalarına el konuldu. Bakımdan ekibin eğitimine kadar tüm veriler SHGM yetkilileri tarafından incelenecek.

747 KARGO KAZALARI

Yüksek yakıt sarfiyatı nedeniyle 747'lerin 400 modelleri yolcu taşıma operayonundan çekiliyor. Kargoya çevrilen uçaklar, birçok havayolu tarafından da kullanılıyor. Bugüne kadar 747-400F serisinde son olay dahil 4 büyük ölümlü kaza meydana geldi:

3 Eylül 2010: UPS'e ait 747-400F, kargo bölümünde çıkan yangın nedeniyle Dubai'ye acil iniş sırasında düştü. Kazada iki pilot hayatını kaybetti.

28 Temmuz 2011: Güney Koreli Asiana'ya ait uçak, Incheon'dan Şanghay'a uçarken meydana gelen teknik arıza nedeniyle Pasifik Okyanusu'na düştü. Kazada iki pilot öldü.

29 Nisan 2013: Amerikan National Havayolları'na ait 747-400F tipi kargo uçağı Afganistan'da Bagram Hava Üssü'nden havalandıktan kısa süre sonra düştü. Kazada kargo uçağının gövdesinde taşınan zırhlı araçların zemine tam sabitlenmediği ve kayarak uçağın dengesini bozduğu belirlendi. Uçakta bulunan 7 personel hayatını kaybetti.



Yorumlar (0)
15
açık
Günün Anketi Tümü
En Çok Sevdiğiniz Renk Hangisi?
Namaz Vakti 27 Nisan 2024
İmsak 04:23
Güneş 06:00
Öğle 13:07
İkindi 16:56
Akşam 20:03
Yatsı 21:34
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 34 93
2. Fenerbahçe 33 86
3. Trabzonspor 33 55
4. Beşiktaş 33 51
5. Başakşehir 33 49
6. Rizespor 33 48
7. Kasımpasa 33 46
8. Antalyaspor 33 45
9. Alanyaspor 33 45
10. Sivasspor 33 45
11. A.Demirspor 34 41
12. Samsunspor 33 39
13. Ankaragücü 33 37
14. Kayserispor 33 37
15. Konyaspor 33 36
16. Gaziantep FK 33 34
17. Hatayspor 33 33
18. Karagümrük 33 33
19. Pendikspor 33 30
20. İstanbulspor 33 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 31 69
2. Göztepe 31 63
3. Ahlatçı Çorum FK 31 55
4. Sakaryaspor 31 54
5. Bodrumspor 31 52
6. Kocaelispor 31 52
7. Bandırmaspor 31 47
8. Boluspor 31 47
9. Gençlerbirliği 31 47
10. Erzurumspor 31 42
11. Ümraniye 31 37
12. Manisa FK 31 36
13. Keçiörengücü 31 36
14. Şanlıurfaspor 31 34
15. Tuzlaspor 31 33
16. Adanaspor 31 32
17. Altay 31 15
18. Giresunspor 31 7
Takımlar O P
1. Arsenal 34 77
2. M.City 33 76
3. Liverpool 34 74
4. Aston Villa 34 66
5. Tottenham 32 60
6. M. United 33 53
7. Newcastle 33 50
8. West Ham United 34 48
9. Chelsea 32 47
10. Bournemouth 34 45
11. Brighton 33 44
12. Wolves 34 43
13. Fulham 34 42
14. Crystal Palace 34 39
15. Brentford 34 35
16. Everton 34 33
17. Nottingham Forest 34 26
18. Luton Town 34 25
19. Burnley 34 23
20. Sheffield United 34 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 33 84
2. Barcelona 32 70
3. Girona 32 68
4. Atletico Madrid 32 61
5. Athletic Bilbao 32 58
6. Real Sociedad 33 51
7. Real Betis 32 48
8. Valencia 32 47
9. Villarreal 32 42
10. Getafe 32 40
11. Osasuna 32 39
12. Sevilla 32 37
13. Las Palmas 32 38
14. Deportivo Alaves 32 35
15. Rayo Vallecano 32 34
16. Mallorca 32 31
17. Celta Vigo 32 31
18. Cadiz 32 25
19. Granada 32 18
20. Almeria 32 14