Musul Operasyonunda İlk Gün Neler Yaşandı?

Dün gece başlayan uluslararası destekli harekâtta ilk 24 saatte 20 köy IŞİD'den kurtarıldı, yaklaşık 200 kilometrekare toprak geri alındı. ABD, operasyonun belirlenen takvimden önde gittiğini açıkladı.

Gündem 17.10.2016, 10:23 18.10.2016, 14:38
Musul Operasyonunda İlk Gün Neler Yaşandı?

Dün gece başlayan uluslararası destekli harekâtta ilk 24 saatte 20 köy IŞİD'den kurtarıldı, ABD operasyonun belirlenen takvimden önde gittiğini açıkladı. 

Harekâtın ikinci gününde Kürt güçleri sabah saatlerinde saldırıları durdurdu, Irak ordusu ve özel kuvvetler ise öğle saatlerinde operasyonu erteledi.

Uluslararası Göç Örgütü, Musul'da on binlerce sivilin IŞİD tarafından canlı kalkan olarak kullanılabileceğini duyurdu.

Bağdat'a Musul operasyonunu görüşmeye giden Türk heyetinin temaslarından anlaşma çıkmadı. Irak Dışişleri Bakanlığı, bir kez daha Türkiye'den askerlerini çekmesini istedi.Başbakan Yıldırım: Musul'daki hava harekâtına Türk savaş uçakları da katıldı.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, kuşatılan IŞİD'in Suriye'ye doğru kaçması halinde inisiyatif alacaklarını açıkladı.

13.50 : Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Musul'da kuşatılan IŞİD'in Suriye'ye doğru kaçması halinde inisiyatif alacaklarını açıkladı: "Musul'un çevresinin tamamen sarılmamasından ötürü oluşan koridor, IŞİD unsurlarının Suriye'ye çekilmesi riskini oluşturuyor. Eğer böyle bir şey gerçekleşirse, askeri ve  siyasi anlamda kararlar alacağız."

13.20 : Musul'un güneyindeki IŞİD patlayıcı deposunu SCALP füzeleriyle vuran Fransız Rafale savaş uçaklarının fotoğrafları, AP tarafından geçildi.

13.00 : BBC muhabiri, Irak ordusu ve Şii güçlerin savaştığı güney cephesinde Musul'a 40 kilometre kaldığını aktardı.

12.45 : Uluslararası Göç Örgütü, Musul'da on binlerce sivilin IŞİD tarafından canlı kalkan olarak kullanılabileceğini duyurdu. Örgüt ayrıca, Musul'dan kaçmayı başaracak sivillerde keskin bir yükseliş beklediğini de belirtti.

12.25 : Şii lider Mukteda es-Sadr'ın çağrısı üzerine Türkiye'nin Bağdat Büyükelçiliği önünde toplananlar, ellerinde pankartlarla protesto gösterisi yaptı. Elçilik önünde sıkı şekilde aranan protestocular, Türk askerinin Irak'tan çekilmesini istedi.

12.20 : Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: Musul'da araziye yönelik hazırlıklarımız sürüyor.

12.10 : Doğan haber Ajansı, sessizliğin hakim olduğu peşmerge cephesinde IŞİD'den kurtarılan köylerde patlayıcı temizliği yapıldığını bildiriyor.

12.05 : Başbakan Binali Yıldırım: Musul'daki hava harekâtına Türk savaş uçakları da katıldı.

12.00 : Peşmerge güçlerinden sonra Irak ordusu ve özel kuvvetleri de bugünkü operasyonu erteledi.

11.45 : Irak askerleri Musul'un güneyinde yer alan Nemrud kasabasını IŞİD'den geri aldı, Hemam Elil kasabasına doğru ilerliyor.

11.40 : Irak resmi televizyonu, Genelkurmay Başkanı Osman El Ganimi'nin Kürt yönetiminin başkenti Erbil'e geldiğini ve harekâtı buradan takip edeceğini bildirdi.

11.30 : Irak Dışişleri Bakanlığı, Bağdat'a giden Türk heyetiyle Musul operasyonu için yapılan görüşmelerde anlaşmaya varılamadığını açıkladı. Sözcü Ahmet Cemal, "Türk Heyeti tarafından önerilen fikirler, Bağdat yönetiminin talebi ve beklentisi düzeyine yanıt vermedi. Türkiye Cumhuriyeti, Irak'ın egemenliğine saygı göstermeli ve Başika kampından askerlerini çekmeli. Irak, Musul'un kurtarma operasyonunda Kahraman Milli Kuvvetlerimize güvendiğimizi ve Irak topraklarında herhangi bir yabancı muharip birliklerin bulunmadığını ifade etmekteyiz" dedi.

11.25 : Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun güvenlikten sorumlu üyesi Julian King, Die Welt gazetesine verdiği mülakatta IŞİD'in Musul'u kaybetmesi durumunda terörü Avrupa'ya taşıyabileceği uyarısında bulundu.

11.05 : Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: "Bu hafta içinde, hafta sonuna doğru, belki perşembe günü bu sefer Irak'tan, Bağdat'tan bir heyet Türkiye'ye gelecek. İki tarafta da esasen bu işi diyalog yoluyla halletme iradesi var."

11.00 : Irak ordusu, operasyonun ilk 24 saatinde 20 köyün IŞİD'den kurtarıldığını duyurdu.

10.50 : Harekâtın ikinci gününde Kürt güçleri saldırıya geçmiş değil, mevzilerini koruyor. Irak ordusu ise güney cephesinden ilerlemeyi sürdürüyor.

10.20 : Anadolu Ajansı, Musul'un kuzey, doğu ve güneydeki beş bölgeden tamamen kuşatıldığını bildiriyor.

10.15 : Musul'da yaşayan 35 yaşındaki Ebu Muhammed (gerçek ismi değil), şehirdeki son durumu İngiliz The Guardian gazetesine anlattı: "Herkes evinde bekliyor çünkü biz ne yapacağımızı bilmiyoruz. Hafif ve ağır silahlar kuşanmış IŞİD teröristleri, motosikletlerle dolaşıyorlar. Musul'u bombardıman planı başladı ve hedeflerini vuracak uçaklar sıklıkla gökyüzünde. IŞİD, militanlarıyla kent sakinlerini karıştırıp saldırılardan korunmayı planlıyor."

08.40 : Barzani yönetiminin Erbil merkezli yayın organı Rudaw, "Peşmerge için belirlenen ilk aşama planı, 24 saatten kısa bir sürede tamamlandı. Böylece 200 kilometrekarelik alan daha peşmergenin denetimine geçti" haberiyle son durumu aktardı.

08.20 : İran Dışişleri Bakanlığı, Tahran yönetiminin Musul operasyonunda Irak askerlerini desteklediğini ilan etti.

07.30 : Operasyonun ikinci gününde ilk sıcak fotoğrafları Amerikan Associated Press haber ajansı geçti. Fotoğraflarda, Irak ordusunun IŞİD mevzilerine saldırdığı cephe görülüyor.

07.00 : Yeni Zelanda, Musul'da ortaya çıkacak göç dalgası ve insani dramlar için 1 milyon Yeni Zelanda doları bağışlayacağını duyurdu.

06.50 : Kanada Ulusal Savunma Bakanı Harjit Sajjan, operasyondaki rollerini "Gururla ifade etmeliyim ki askerlerimiz, Musul operasyonunda Kürt birliklerine yardım sağlamaktadır" sözleriyle açıkladı.

01.55 : Amerikan Associated Press haber ajansı, Musul'daki çatışmaların BM'nin insani yardım çabaları için bir test olacağı değerlendirmesini yaptı.

01.00 : Musul'un güneyindeki Kayyara'ya bağlı iki köy IŞİD'den kurtarıldı.

00.40 : Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest: "IŞİD'in şehri korumak için masum insanların hayatlarını tehlikeye atmakta tereddüt etmeyeceklerini biliyoruz.  Kenti ellerinde tutmak için son derece ahlak dışı ve tehlikeli taktiklere başvurabilirler."

00.10 : BM Irak İnsani İşler Koordinatörü Lise Grande, 700 bin kişinin barınma sorunu ile karşı karşıya kalabileceğini söyledi.

00.00 : Fransa Genelkurmay Başkanlığı, "7 adet Rafale tipi savaş uçağı, SCALP füzeleriyle Musul’un güneyine 30 kilometre uzaklıktaki patlayıcı deposunu cumartesiyi pazara bağlayan gece vurdu" açıklamasını yaptı.


Savunmaya geçen IŞİD, bomba yüklü araçlarla intihar saldırıları deniyor ancak araçlar savaş uçakları veya füzelerle vurularak imha edildi.

BM, 100 bin Musullunun Türkiye ve Suriye'ye kaçabileceğini duyurdu. Koalisyonun komutanı ABD'li general Townsend ise, harekâtın haftalar sürebileceğini söyledi.

Musul'da operasyona giden Irak askeri konvoyuna IŞİD tarafından bomba yüklü araçla intihar saldırısı düzenlendi. Saldırıda 70 Iraklı asker hayatını kaybetti.

22:06 : ABD Savunma Bakanlığı( Pentagon) Sözcüsü Peter Cook, Türk askerlerinin Musul operasyonuna katılıp katılmayacağının Irak ve Türk hükümetleri arasında çözülmesi gereken bir konu olduğunu söyledi.

19:30 : Musul'da operasyona giden Irak askeri konvoyuna bomba yüklü araçla intihar saldırısı düzenlendi. Saldırıda 70 Iraklı asker hayatını kaybetti.

18.14 : ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı uluslararası  koalisyonun komutanlarından Korgeneral Stephen Townsend, Musul’un örgütten geri  alınmasının haftalar sürebileceğini açıkladı.

17.30 : Bedene köyü çevresindeki peşmerge güçleriyle birlikte cephede çatışmaları izleyen New York Times ekibi, bu cephedeki yaklaşık 4 bin peşmergenin 10 köyü IŞİD'den aldığını bildiriyor. Gazetenin ödüllü foto muhabiri Bryan Denton, cepheden flaş fotoğraflar geçti.

17.15 : Barzani yönetimine yakın Rudaw haber kanalı, peşmergeyle çatışırken ölen 15-16 yaşlarında bir IŞİD üyesinin görüntülerini mozaikleyerek ekrana getirdi.

16.50 : Operasyonun ilk haftasında Musul'dan 200 bin sivilin kaçmasını bekleyen Uluslararası Mülteci Örgütü, kent çevresinde ancak 60 bin insana yetecek çadırın bulunduğunu duyurdu.

16. 25 : IŞİD'e karşı uluslararası koalisyonun komutanlarından ABD'li general Gary J. Volesky, "Musul'da çok sert bir savaş olacak ancak Iraklı güçler hazır. İki yıldır Musul'u özgürleştirmeyi bekliyor ve bugün o gün" dedi.

16.05 : Irak'ın önde gelen Şii liderlerinden Mukteda El Sadr, Bağdat'taki Türkiye Büyükelçiliği'ni adres göstererek protesto çağrısında bulundu. Ürdün merkezli Al-Taghier televizyonunda yayınlanan açıklamada, Sadr çağrının 'Irak'ı işgal edebileceğini düşünen herkese karşı' olduğu ifadesini kullandı.

16.10 : Cephede kameraların karşısına çıkıp basın toplantısı yapan Mesut Barzani, "Bugün tarihi bir gün, Peşmerge IŞİD'e öldürücü darbe vurdu" dedi.

Musul'un Halep'e dönüşmesine izin verilmemesi gerektiğini belirten Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, "Musul'da hiçbir intikam davranışına izin verilmeyecek, demografik bir değişiklik olmayacak" diye konuştu.

Barzani, Ankara ve Bağdat arasındaki gerilimle ilgili ise "Bağdat ve Ankara arasında uzlaşı olmalı. Ankara operasyona katılmak istiyorsa, Bağdat'la anlaşmalı" ifadelerini kullandı.

Operasyonun ne kadar süreceğiyle ilgili bir soruyu yanıtlayan Kürt bölgesi lideri kesin bir süre vermedi, "Ne kadar sürerse sürsün başarıya ulaşacak" cümlesini kurdu.

İlk defa Irak askeri ve peşmergenin birlikte bir bölgede savaştığını vurgulayan Barzani, "Bu kendi başına bölgenin kaderi için çok önemli bir gelişme. Operayonun ilk gününde 200 kilometrekarelik bir alan IŞİD'den kurtarıldı" dedi.

16.00 : Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşı Kerry ile Musul operasyonunu ve Suriye'deki son durumu görüştü.

15.50 : Reuters'ın bölgedeki kaynaklardan aldığı bilgiye göre, IŞİD militanları Musul çevresinde motosikletlerle devriye geziyor.

15.35 : Peşmergenin tank birliğiyle cephede olan BBC muhabiri Orla Guerin, IŞİD mevzileriyle aralarındaki mesafenin 300 metreye kadar indiğini bildiriyor.

15.15 : Amerikan CNN televizyonu, Musul'u savunmak için hendek kazan IŞİD'in son çırpınışlarını yaptığını aktardı. Peşmerge ile birlikte cephede olan CNN muhabiri Nick Paton Walsh canlı yayın sırasında çatışmanın ortasında kaldı. Silahların patlamasıyla kadrajdaki herkesin bir anda kaçıştığı görülüyor. Yere yatan muhabir Walsh, yayını görüntüden çıkarak tamamlayabildi.

15.00 : Operasyonu izlemek için cephe hattına giden Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, "Peşmerge IŞİD mitini yıktı. Uluslararası toplum daha fazla sorumluluk almalı" dedi.

14.55 : Uluslararası koalisyonun ABD'li komutanı General Stephen Townsend, harekâtın haftalar sürebileceğini, daha uzun sürme ihtimalinin de olduğunu söyledi.

14.40 : Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşat Salihi, NTV yayınında yaptığı açıklamada, IŞİD'in hemen hemen savaşmadan bölgeyi terk ettiğini ve Musul halkının IŞİD'li teröristlerle çatıştığını söyledi. Salihi, 500 kişiden oluşan Türkmen gücün de Başika'da beklediğini belirtti.

14.30 : BBC, IŞİD'in kullanıma kestiği Musul'daki cep telefonu şebekesinin yeniden çalışır duruma getirildiğini aktarıyor.

14.25 : Uluslararası yardım kuruluşu Save the Children (Çocukları Koruyun), operasyon nedeniyle 500 bin civarında çocuğun çatışma bölgelerinde kalabileceği uyarısını yaptı.

14.20 : Türk Hava Yolları (THY), Irak’ın Bağdat ve Erbil şehirlerine Atatürk Havalimanı'ndan yaptığı seferleri iptal etti.

14.20 : Hazer cephesinde operasyonu izleyen Anadolu Ajansı ekibi, büyük tehlike atlattı. Gazetecilere yaklaşan bomba yüklü IŞİD aracı son anda Peşmergeler tarafından imha edildi.

14.15 : Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil El Cubeyr, IŞİD'in Musul savaşını kaybedeceğini söyledi. Cubeyr, Şii milislerin Musul kent merkezine girmeleri halinde katliam endişesi taşıdıklarını vurguladı.

14:05 : Musul operasyonunda 5 peşmerge hayatını kaybetti, 10 peşmerge yaralandı.

13.55 : CNN Türk televizyonu, IŞİD militanlarının vur kaç taktiğiyle Musul'dan kaçtığını bildiriyor.

13.50 : BBC'nin Türkiye muhabiri Mark Lowen, operasyonu yorumluyor: "ABD'nin hassas dengeleri gözetmesi gerek: IŞİD'e karşı mücadelede Türkiye'ye ihtiyaçları var. Ancak Musul operasyonunda başrolü Irak ordusunun oynaması gerektiğini de biliyorlar. Her iki tarafı da memnun etmek zor olacak."

13.40 : Bölgedeki Al Jazeera muhabiri, çatışmalarda Irak ordusunun ilk kaybını verdiğini bildirdi. Saldırıda IŞİD mensubu dört canlı bomba da öldü.

13.15 : Irak Savunma Bakanlığı, El Guvir cephesinde İbrahim Halil ve Kan Harami köylerininin geri alındığını, birliklerin Dizize köyünü kuşatmaya başladığını açıkladı.
13.00 : Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), 100 bin Musullunun Türkiye ve Irak'a kaçabileceğini duyurdu.

12.55 : Peşmerge Bakanlığı Sözcüsü Cabbar Yaver, operasyonun ikisi Erbil, biri Hazer bölgesinde olmak üzere üç merkezden yönetildiğini açıkladı. Peşmerge güçleri Musul merkezine girmeyecek.

12.45 : Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Türkiye'nin Başika askeri kampında eğittiği Musullu yerel güçlerin tümünün operasyonda yer aldığını söyledi.

12.40 : Müsteşar Ümit Yalçın başkanlığındaki Türk Dışişleri heyeti, Başika ve Musul operasyonunun ele almak üzere Bağdat'a gitti

12.30 : Peşmerge güçleri, IŞİD'in elindeki Hamdaniye ilçesine 7 kilometre yaklaştı. Hazer bölgesindeki üçüncü cephe komutanı Heyyas Surçi, tüm cephede 10 km  uzunluğunda ve 20 km genişliğinde ilerleme kaydettiklerini belirterek Güver-Musul anayolunu almak için az bir süre kaldığını söyledi.



12.20 : Cumhurbaşkanı Recep Tayyip  Erdoğan : "Türkiye'nin olmadığı bir operasyondan doğabilecek neticelerden sorumlu değiliz. Biz operasyonda da olacağız, biz masada da olacağız. Bunun dışında kalmamız mümkün değil."

12.05 : Irak'ın başkenti Bağdat'ta Musul operasyonunun başlamasından saatler sonra intihar saldırısı düzenlendi. Şii milislerin geçişi sırasında askeri kontrol noktasına sürülen bomba yüklü araç infilak etti, en az 10 ölü var.

11.50 : IŞİD'in bir kez daha Musul etrafına kazıp ham petrolle doldurduğu hendekleri ateşe verdiği bildiriliyor. Terör örgütünün hedefi, görüş alanını daraltıp koalisyon uçaklarının saldırılarından korunmak.

11.25 : Fransa, Musul operasyonuna destek vermek için Charles de Gaulle uçak gemisini Kıbrıs'a gönderdi.

11. 20 : Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği 700 bin kişinin savaş bölgesinden kaçarak yardıma muhtaç duruma düşebileceğini ve şimdiye kadar kurulan kampların yeterli olmadığını duyurdu.

10. 25 : Anadolu Ajansı, peşmerge güçlerinin Hamdaniye ve Bartilla yolu  üzerindeki Tercele, Basahra, Küçük Bedene, Büyük Bedene, Kebervi, Baskelan ve Şeyh Emir köylerini IŞİD'den aldığını duyurdu.

10.00 : Bedene Köyü'ndeki çatışmalar sırasında intihar saldırısı düzenlemek isteyen iki canlı bomba öldürüldü.

09.55 : IŞİD'in elindeki Başehre Köyü peşmerge güçleri tarafından kurtarıldı.

09.50 : Reuters haber ajansı, Türk ordu kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Türkiye'nin Başika kampında eğittiği 1500 Sünni gücün operasyona katıldığını son dakika olarak geçti. Ninova Muhafızları adlı gruptan 1500 eğitimli güç ise halihazırda bekliyor.

09.40 : Doğu cephesindeki Kermeles Köyü'nde canlı yayında güçlü bir patlama oldu. Uçakların IŞİD mevzilerini bombaladığı tahmin ediliyor.

09.05 : Zertek Dağı'nda peş peşe bomba yüklü araçların ortaya çıkması paniğe yol açtı.Bomba yüklü araçlarla saldırıya geçen IŞİD'liler, koalisyona ait savaş uçakları ve Peşmerge tarafından imha edildi. Bir bombalı araç Peşmergenin attığı Katyuşa füzesi ile imha edilirken, Küçük Bedene köyünde Peşmerge konvoyuna doğru ilerleyen bomba yüklü sekiz araç ise koalisyon uçaklarınca havadan bombalanarak imha edildi.

08.35 : Televizyon ekranlarına yansıyan görüntülerde, roket atışları net şekilde görünüyor.

08.25 : Doğan Haber Ajansı, operasyonun kritik üssü Zertek dağına, bir grup Amerikan askerinin geldiğini bildirdi.

07.30 : Türkiye'nin Başika kampında eğittiği Sünni güçler Ninova Bekçileri 2 bin kişilik kuvvetle operasyona katılıyor. Grup, Haşdi Vatani adını operasyondan birkaç gün önce adını değiştirmişti.

06.40 : ABD'nin başını çektiği koalisyon uçakları, Musul'un doğu cephesinde IŞİD hedeflerini bombalıyor.

05.45 : Anadolu Ajansı, Zertek Dağı'nda ABD topçu birliklerinin de IŞİD'le çarpıştığını aktardı.

04.40 : ABD Savunma Bakanı Ash Carter, uluslararası IŞİD karşıtı koalisyonun Irak'ın operasyonuna destek olmaya hazır olduğunu belirterek, "Bu, IŞİD'in uzun süreli yenilgisini sağlamak için kararlı bir an" dedi.

02.40 : Operasyona katılan Peşmerge güçlerinin stratejik Zertek Dağı'nda harekete geçtiği bildirildi.

02.00 : ABD Başkanı Barack Obama'nın IŞİD'le mücadele özel temsilcisi Brett McGurk, "Bu tarihi operasyonda sizin yanınızda olmaktan gurur duyuyoruz" diye tweet attı. McGurk, Musul'ın IŞİD'in egemenliği altında karanlık iki yıl geçirdiğini belirtti.

01.40 : Irak Başbakanı Haydar El İbadi, 10 Haziran 2014'ten bu yana terör örgütü IŞİD'in işgali altında bulunan Musul'u kurtaracak operasyonun başladığını dünyaya duyurdu.



İBADİ DUYURDU

Günlerdir beklenen Musul operasyonu, gece yarısı saat 01.40'ta başladı. Televizyondan canlı yayınlanan konuşmasında operasyonun başladığını duyuran Irak Başbakanı Hayder El İbadi'nin yanında genelkurmay başkanı ve kuvvet komutanları da hazır bulundu. İbadi açıklamasında, "Zafer vakti geldi çattı ve Musul'u kurtarma operasyonu başladı" dedi. Musul halkına seslenen İbadi, "Sizi IŞİD teröründen ve şiddetinden kurtarmak için bu şanlı operasyonun başladığını açıklıyorum" ifadesini kullandı.

PEŞMERGE VE TÜRKİYE'NİN EĞİTTİĞİ GÜÇLERDEN SÖZ ETMEDİ

Başbakan İbadi'nin verdiği bilgiye göre, Musul'a sadece Iraklı asker ve polisler girebilecek. Türkiye'nin itiraz ettiği Şii güçler halihazırda Musul'un içine girmeyecek.

İbadi açıklamasında, operasyona katılacağı belirtilen ve tüm  hazırlıklarıyla cephelere konuşlandırılan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bağlı Peşmerge güçlerinden, Türkiye'nin eğittiği Musullu yerel güçlerden oluşan Ninova Muhafızları'ndan ve Şii milis gücü Haşdi Şabi'den söz etmedi.

İbadi tarhi açıklamayı yaparken yanında ülke Genelkurmay Başkanı Osman Ganimi başta olmak üzere dokuz üst rütbeli subay yer aldı.

İKİ CEPHEDEN SALDIRI

Türkiye'nin Başika askeri kampında eğittiği Sünni unsurlar, Musul'a doğudan saldıran Peşmerge güçleriyle birlikte cephede. Reuters haber ajansı, Türk ordu kaynaklarına dayandırdığı haberinde, 1500 Ninova Muhafızı'nın operasyona katıldığını bildiriyor. Zertek Dağı'nda çok sayıda ABD askeri konuşlandı. ABD topçu birlikleri, Musul Ovası'nı ağır toplarla vuruyor.  

Hazer cephesinde 18 bin peşmerge gücü havan atışlarıyla ilerliyor. Musul yakınlarındaki köyleri elinde tutan IŞİD teröristleri ise peşmergelere ağır silahlarla karşılık veriliyor. Hazer cephesinden ilerleyen güçlerin ilk hedefi Hristiyanların yoğun yaşadığı Hamdaniye ilçesini kurtarmak.

KOALİSYONDAN HAVA SALDIRILARI

ABD'nin başını çektiği koalisyon güçleri, IŞİD hedeflerini geceden bu yana bombardımana tutuyor.

IŞİD üyeleri, koalisyon uçaklarının görüş alanını daraltmak için Musul'un çevresine kazdıkları hendeklerde yer alan ham petrolü ateşe verdi. IŞİD teröristleri ayrıca lastikler yakıyor. Musul çevresinde gökyüzünde simsiyah bulutların oluştu.

İnsansız hava uçakları da Musul Ovası semalarını gözetliyor.

NİNOVA MUHAFIZLARI CEPHEDE

Eski Musul Valisi ve Ninova Muhafızları Komutanı Esil Nuceyfi, Türkiye'nin Musul yakınlarındaki Başika askeri kampında eğittiği güçlerin operasyona katıldığını söyledi. Geçen hafta Haşdi Vatani olan adını değiştiren grup, Peşmerge ile birlikte doğu cephesinde IŞİD'le çarpışıyor. Komutan Nuceyfi 2 bin Sünni unsurun cephede olduğu bilgisini veriyor ancak Reuters'ın Türk ordu kaynaklarına dayandırdığı haberine göre cephede 1500 Ninova Muhafızı var.

Eski Musul Valisi Nuceyfi'ye göre operasyonun birkaç aşamadan oluşacak. İlk etapta kentin güney, doğu ve kuzey bölgelerindeki Peşmerge güçleriyle Irak ordusu ortak hareket ederek, kent çevresindeki Tilkef, Hemdaniye ilçeleriyle, Bertilla ve Başika kasabalarını kurtaracak.

MUSUL’DA NELER OLDU?

2013 yılında Irak'ta eski başbakan Nuri El Maliki, üçüncü bir dönem için daha işbaşına gelmeye çalışıyordu, ancak hem ülkesinde hem de yurtdışında Şii çoğunluğu kollayan Sünnileri ise dışlayan kutuplaştırıcı politikalar izlemekle suçlanıyordu.

6 Haziran 2014

2014'ün başlarında IŞİD zaten komşu Suriye'de bir üs kurmuş, Iraklı Sünnilerin merkezi Anbar vilayetine de girmişti. IŞİD, Musul'da Irak güvenlik güçleriyle çatışmalara başladı. İki Musul'un kuzeyindeki El Kahire'ki istihbarat merkezine intihar saldırısı düzenledi. Doğudaki Muktediye'de iki bombalı araç saldırısında 5 kişi öldü.

7 Haziran 2014

Musul'un kuzeyindeki Yermuk bölgesi dahil IŞİD kentin bir bölümünde elektriği kesti.

8 Haziran 2014

IŞİD kentin kuzeydoğusunda Irak güçleriyle çatışmaya girdi. Siviller kaçmaya başladı.
 
9 Haziran 2014

Gece başlayan çatışmalar yoğunlaştı. Hastane ve Ninova Hükümet binası IŞİD'in kontrolüne geçti. Musul'un bağlı olduğu Ninova Valisi Nuceyfi seferberlik çağrısı yaptı.

10 Haziran 2014

IŞİD gün ortasında Musul Havaalanı'nı ele geçirdi. Musul'daki Nakşibendi Ordusu'nun da desteğiyle örgüt tüm şehri kontrol etmeye başladı. Irak güvenlik güçleri kentten kaçtı. Kayyare Hava Üssü de IŞİD'in eline geçti. IŞİD militanları bölgeyi terk eden Irak kuvvetlerinin arkalarında bıraktıkları çok sayıda silahı ele geçirdi, bankalardan yüz milyonlarca dolar yağmaladı, yüzlerce tutsağı cezaevinden çıkardı, keyfi idamlara ve kafa kesmelere başladı.

11 Haziran 2014 

İşgalden bir gün sonra Musul'dan 500 bin kişi kaçtı. 300 bin kişi Kürt bölgesine sığındı. Kürdistan Bölgesel Kürt Yönetimi,  Musul sınırında 30 bin, Kerkük ve Germiyan bölgelerinde ise 20 bin peşmergeyi ağır silahlarla alarma geçirdi. Saddam Hüseyin'in memleketi Tikrit IŞİD'in eline geçti. IŞİD Bağdat'a 110 km uzaktaki Samarra'ya doğru ilerlemeye başladı. IŞİD Musul'daki Türk Konsolosluğu'nu basıp 49 Türk'ü rehin aldı. 

12 Haziran 2014

Kürt peşmergeler, ABD işgalinden beri statüsü henüz belirlenmemiş olan Kerkük'ün kontrolünü IŞİD'den korumak bahanesiyle ele geçirdi. Irak Ordusu Tikrit'i IŞİD'den geri aldığını açıkladı.



Yorumlar (0)
15
açık
Günün Anketi Tümü
En Çok Sevdiğiniz Renk Hangisi?
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:20
Güneş 06:47
Öğle 13:14
İkindi 16:45
Akşam 19:31
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 30 81
2. Fenerbahçe 30 79
3. Trabzonspor 30 49
4. Beşiktaş 30 46
5. Kasımpasa 30 43
6. Başakşehir 30 42
7. Rizespor 30 42
8. Antalyaspor 30 41
9. A.Demirspor 30 39
10. Alanyaspor 30 39
11. Sivasspor 30 38
12. Samsunspor 30 36
13. Kayserispor 30 36
14. Ankaragücü 30 33
15. Hatayspor 30 33
16. Konyaspor 30 33
17. Gaziantep FK 30 31
18. Karagümrük 30 30
19. Pendikspor 30 29
20. İstanbulspor 30 13
Takımlar O P
1. Eyüpspor 27 64
2. Göztepe 27 56
3. Sakaryaspor 27 47
4. Ahlatçı Çorum FK 27 45
5. Kocaelispor 27 45
6. Bodrumspor 27 44
7. Boluspor 27 43
8. Bandırmaspor 27 41
9. Gençlerbirliği 27 40
10. Erzurumspor 27 37
11. Ümraniye 27 33
12. Keçiörengücü 27 32
13. Manisa FK 27 31
14. Şanlıurfaspor 27 27
15. Tuzlaspor 27 27
16. Adanaspor 27 27
17. Altay 27 15
18. Giresunspor 27 7
Takımlar O P
1. Arsenal 28 64
2. Liverpool 28 64
3. M.City 28 63
4. Aston Villa 29 56
5. Tottenham 28 53
6. M. United 28 47
7. West Ham United 29 44
8. Brighton 28 42
9. Wolves 28 41
10. Newcastle 28 40
11. Chelsea 27 39
12. Fulham 29 38
13. Bournemouth 28 35
14. Crystal Palace 28 29
15. Brentford 29 26
16. Everton 28 25
17. Luton Town 29 22
18. Nottingham Forest 29 21
19. Burnley 29 17
20. Sheffield United 28 14
Takımlar O P
1. Real Madrid 29 72
2. Barcelona 29 64
3. Girona 29 62
4. Athletic Bilbao 29 56
5. Atletico Madrid 29 55
6. Real Sociedad 29 46
7. Real Betis 29 42
8. Valencia 28 40
9. Villarreal 29 38
10. Getafe 29 38
11. Las Palmas 29 37
12. Osasuna 29 36
13. Deportivo Alaves 29 32
14. Mallorca 29 30
15. Rayo Vallecano 29 29
16. Sevilla 29 28
17. Celta Vigo 29 27
18. Cadiz 29 22
19. Granada 28 14
20. Almeria 29 13