Erdoğan ve Putin'den ilk açıklama

Türkiye Cumhurbaşkanı ve Rusya lideri, Ankara'daki büyükelçi suikastinin ardından yaptıkları açıklamada saldırıyı provokasyon olarak niteledi.

Gündem 20.12.2016, 00:38 20.12.2016, 20:40 Yılmaz BERKE

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Büyükelçisinin uğradığı suikastin ardından açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, saldırının bir provokasyon olduğunu belirtti. Erdoğan, "Bu bir provokasyondur. Ama bu provokasyona gelmeyecek kadar Rusya ve Türkiye irade sahibidir. Bundan sonraki sürece yönelik dayanışmamızın çok daha güçlü olması konusunda mutabık kaldık" diye konuştu. Erdoğan "Rusya ile ilişkilerimiz bizler için çok çok önemli, bölge için çok çok önemli. Bu ilişkileri bozma gayreti içerisinde olanlara sesleniyorum; bütün bu beklentileriniz bilesiniz ki hiçbir zaman ulaşacağınız bir netice olmayacaktır. Boşa bekliyorsunuz, boşa bekleyeceksiniz. Bizler kararlı bir şekilde bu akşam da o mutabakatımızı ortaya koyduk, bunu aynı kararlılıkla sürdüreceğiz" diye konuştu.

İşte Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları:

Maalesef Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov’un alçakça ve hunharca katledilmiş olamsını nefretle kınıyorum.

Diplomatlar arasında müstesna bir yer olan Karlov, bir hafta önce Tataristan Cumhurbaşkanını Külliyeye getirmiş ve orada da kendileri ile Türkiye-Rusya Tataristan ilişkilerini görüşme fırsatımız olmuştu.

Bu akşam Sayın Putin ile bu olayı değerlendirme fırsatımız oldu. Olayı başından itibaren gerek şahsım gerek başbakanımız gerek bakanlarımız yakından takip ediyoruz.

PUTİN: BU ALÇAK BİR PROVOKASYONDUR

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Büyükelçi Karlov'un alçakça öldürüldüğünü belirtti, provokasyon dedi.

​Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) Direktörü Aleksandr Bortnikov ve Dış İstihbarat Servisi (SVR) Başkanı Sergey Narışkin ile bir araya gelen Putin, "Türkiye'den trajik bir haber geldi. Rusya Büyükelçisi Andrey Gennadyeviç Karlov alçakça öldürüldü" dedi.

Putin, Rusya'nın Türkiye Büyükelçisi'nin öldürülmesinin Türkiye'yle iyi ilişkileri ve Suriye'deki çözümü bozma yönünde yapılan bir provokasyon olduğunu belirtti.

Büyükelçi Karlov'un öldürülmesine karşılık Rusya'nın teröre karşı mücadeleyi güçlendireceğini ifade eden Putin, "Rus Büyükelçiye yapılan saldırıya verilecek cevap, terörizme karşı savaşı güçlendirmektir" diye konuştu.

'BUNUN TEK BİR YANITI OLABİLİR…'

Karlov'un ailesine başsağlığı dileyen Putin sözlerine şöyle devam etti:

"Bir cinayet gerçekleştirildi. Bu elbette Rus-Türk ilişkilerinin normalleşmesini bozmaya yönelik bir provokasyon. Ayrıca Rusya, Türkiye, İran ve Suriyeli taraflar arasındaki çatışmanın çözümüne ilgi duyan diğer ülkelerin aktif olarak savunduğu Suriye'deki barış sürecini bozmaya yönelik bir provokasyon. Bunun tek bir yanıtı olabilir, teröre karşı mücadeleyi güçlendirmek. Haydutlar bunu hissedecek."

'PARLAK BİR DİPLOMATTI'

Karlov'un kültürlü ve iyi kalpli bir insan olduğunu söyleyen Putin, "O, parlak bir diplomattı, bulunduğu ülkede çok iyi bir imaja sahipti, Türk yönetimi ve diğer siyasi güçler ile iyi ilişkileri vardı, onların saygısını kazanmıştı" dedi. Karlov'u şahsen tanıdığını belirten Putin, "Türkiye'ye son ziyaretim boyunca bana eşlik etmişti" diye ekledi.

KATİL MEVLÜT MERT ALTINTAŞ

Soruşturmanın kendileri gönderecekleri elemanlarla yapmanın çok daha isabetli olacağını ilettiler. Bizim açımızdan herhangi bir sıkıntı yok olabilir dedik. Başbakanımız ve ilgili bakan arkadaşlarımıza da gerekeli talimatı verdik. Bu katil Mevlüt Mert Altıntaş, Söke Cumhuriyet Anadolu Lisesi mezunu. Polis okulu mezunu olup 2,5 yıldır görevli.

Bu durumdan kendilerine bir şeyler çıkartmak isteyen mahfilleri de gayet iyi biliyoruz. Bununla ilgili açıklamları günü geldiğinde açıklamaya devam edeceğiz.

Bu, Türk Rus ilişkilerine yönelik açık bir provokasyondur.

Şu anda Halep meselesi başta olmak üzere Rusya ile aramızdaki ilişkilerin çok ciddi bir dayanışma içinde ilerlemesi. Oradaki mazlumların İdlib’e çıkarılması hatta ülkemize getirilmesi konusunda atılmış adımlar Türkiye Rusya çalışmasının bir ürünüdür.

Sayın Putin ile yaptığımız görüşmede bunun bir provokasyon olduğu yönünde hemfikiriz.

İŞTE KARLOV'UN VURULMA ANI

Rus Büyükelçi'yi vuran Mevlüt Mert Altıntaş hakkında şok belge!

Ankara'da Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov'a suikast düzenleyen polis memuru Mert Altıntaş'ın 15 Temmuz darbe girişimi sırasında geçici görevle Diyarbakır'da olduğu öğrenildi. Altıntaş'a 2 gün izin veren dönemin Diyarbakır Çevik Kuvvet Şube Müdürü Kahraman Sezer'in ise darbe girişiminden sonra FETÖ/PDY terör örgütü soruşturması kapsamında tutuklandığı belirtildi.

Saldırgan Mevlüt Mert Altıntaş'ın kimliğine dair dikkati çeken detaylar da ortaya çıkmaya başladı. Polis memuru olduğu öğrenilen saldırganın 15 Temmuz darbe girişiminin hemen öncesinde iki günlüğüne izin aldığı öğrenildi. Saldırgana ilişkin incelemeler başlatılırken, FETÖ bağlantılarının bulunduğu iddia edildi. Bu kapsamda araştırma çalışmalarının başlatıldığı ve saldırganın FETÖ'yle bağlantısına dair güçlü bulguların bulunduğu öğrenildi.

Sabah gazetesinde yer alan habere göre daha önce Today's Zaman'ın Ankara temsilciliğini yapan Abdullah Bozkurt, 3 gün önce Türkiye'deki elçilerin güvende olmadığına dair yazı yazmıştı. Diğer taraftan Rus Büyükelçi'ye suikast düzenleyen katilin de Abdullah Bozkurt'un evinde kaldığı tespit edildi. 

Rus büyükelçisini vuran suikastçi Fetullahçı Terör Örgütü'nün en güçlü olduğu İzmir'deki Rüştü Ünsal Polis Okulu'ndan 2014 yılında mezun oldu. Mevlüt Mert Altıntaş, 2012 yılında polis meslek yüksek okulu sınavına kopya çekerek giren isimlerden. 

ORTAK SORUŞTURMA KOMİSYONU KURULACAK

Ortak soruşturma komisyonu kuracağız.

Rusya ile ilişkilerimizi bozma gayretinde olanlara sesleniyorum: bu gayretleriniz sonuca ulaşmayacak. Boşa uğraşıyorsunuz.

Rusya Türkiye başımız sağolsun…

Rus televizyonu açıkladı! Suikastın arkasında FETÖ var!

Rus devlet televizyonu Russia 24, Ankara'da Büyükelçi Karlov'un öldürülmesinde saldırının arkasında Fethullahçı Terör Örgütü'nün olduğunu belirtti.

Rus devlet televizyonu, Ankara'daki suikastin arkasında Fethullahçı Terör Örgütü'nün olduğunu belirtti. Devlet televizyonu Russia 24, Büyükelçi Andrey Karlov'a silahlı saldırı düzenlemesinde FETÖ'nün olağan şüpheli olduğunu vurguladı.

BAŞBAKAN YILDIRIM: SALDIRI İLİŞKİLERİ BOZMAYA YÖNELİK

Başbakan Binali Yıldırım, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi  Andrey Karlov'a yönelik menfur saldırıyı kınayarak, Türkiye ile Rusya arasındaki  ilişkilerin zarar görmesine izin verilmeyeceğine ve terörün tuzağına  düşülmeyeceğine dikkati çekti.

Başbakan Binali Yıldırım, Rusya Federasyonu'nun Ankara  Büyükelçisi Andrey Karlov'un silahlı saldırı sonucunda hayatını kaybetmesine  ilişkin olarak, "Değerli Büyükelçi çok yakından tanıdığım, Rusya-Türkiye  ilişkilerini geliştirmek için o zor dönemde bile, kritik dönemde bile, uçak  krizinden sonra bile diplomasiyle olayı ustaca yönetmiş ve ilişkilerimizin tamir  edilmesi için büyük hizmetler görmüştür. Tüm çabalara rağmen Büyükelçiyi  kurtaramadık. Acımız büyük. Rus halkının acılarını paylaşıyoruz." dedi. 

Başbakan Yıldırım, yaptığı açıklamada, bu akşam saat 20.00 sıralarında  Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un, bir resim sergisini ziyaretinde  kürsüde konuşma yaparken alçak bir saldırı sonucu hayatını kaybettiğini belirtti.

Karlov'un katıldığı serginin, Türkiye-Rusya ilişkilerinin geçmişi,  bugünü ve geleceğini anlatan, iki ülke ilişkilerinin gelişmesine katkı sağlayacak  önemli bir sosyal etkinlik olduğunu belirten Yıldırım,  "Değerli Büyükelçi çok  yakından tanıdığım, Rusya-Türkiye ilişkilerini geliştirmek için o zor dönemde  bile, kritik dönemde bile, uçak krizinden sonra bile diplomasiyle olayı ustaca  yönetmiş ve ilişkilerimizin tamir edilmesi için büyük hizmetler görmüştür. Tüm  çabalara rağmen Büyükelçiyi kurtaramadık. Acımız büyük. Rus halkının acılarını  paylaşıyoruz." diye konuştu.

"Medvedev'le adım adım gelişmeler paylaşılmıştır"

Terör olayını gerçekleştiren saldırganın etkisiz hale getirildiğini  belirten Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu alçak terör hadisesini gerçekleştiren katil, etkisiz hale  getirilmiştir. Sadece Büyükelçi'ye ateş etmekle kalmamış, salonda bulunan  izleyicilere de rastgele ateş etmesi dolayısıyla çok daha fazla can kaybının  olmaması için polis, saldırganı öldürmüş ve etkisiz hale getirmiştir. Tabii bu  alçakça suikastı bu terör olayını gerçekleştirenlerin kimler olduğunu, arka  planında neler olduğunu ortaya çıkarmak için bütün birimlerimiz, istihbarat  birimlerimiz, polis teşkilatımız, adli birimlerimiz hemen harekete geçmiş ve  çalışmalar başlamıştır. Olayın hemen arkasından Sayın Medvedev'e, yakın çalışma  arkadaşlarına Dışişleri Danışmanım tarafından bilgi verilmiş, adım adım  gelişmeler paylaşılmıştır. Bilahare de Sayın Putin ile Sayın Cumhurbaşkanımız bir  görüşme yapmış, arkasından da değerli meslektaşım Medvedev ile ben bir görüşme  yaptım ve olayın bütün yönleriyle araştırılacağı ve gereken tedbirlerin  alınacağını paylaştık."

"Bu alçak saldırı elbette tesadüf değildir"

 Başbakan Yıldırım, "Sayın Medvedev ile görüşmemizde, bu olayın  ilişkilerimize zarar vermeyeceği konusunda bir fikir birliği içerisinde  olduğumuzu da memnuniyetle gördüğümü ifade etmek isterim." dedi.

Türk milleti olarak, Rus halkına baş sağlığı dilediklerini, acılarını  paylaştıklarını dile getiren Yıldırım, şöyle devam etti:

 "Dolayısıyla son zamanlarda gerek Rusya ile ikili ilişkilerimiz,  gerekse Suriye başta olmak üzere bölgedeki sorunların çözümüne yönelik kuvvetli  ve yoğun çalışmalarımızın devam ettiği bu dönemde gerçekleşen bu alçak saldırı  elbette tesadüf değildir. Biz hep şunu söylüyoruz; terör bir ülkenin işi  değildir, terör küresel bir tehdittir. Terör insanlığı, insanları hedef alan,  hiçbir ayrım gözetmeden, insanlığın başının belası bir iştir. Az önce Almanya'da  kalabalığın içerisine tıpkı Fransa'da olduğu gibi bir tırın girmesi sonucu bir  terör hadisesi daha gerçekleşmiştir. O yüzden ister Avrupa, ister Asya, ister  Ortadoğu, ister Rusya hiçbir bölge artık 'Biz terörden emniyetteyiz' diyemez.  Mutlaka teröre karşı ortak tavır, ortak mücadele, hem küresel iş birliği hem  bölgesel iş birliği kaçınılmazdır. Tekrar bu elim hadiseden dolayı üzüntümüzü Rus  yetkililerle, Rusya ile paylaşıyoruz."



Yorumlar (0)
15
açık
Günün Anketi Tümü
En Çok Sevdiğiniz Renk Hangisi?
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:27
Güneş 06:03
Öğle 13:07
İkindi 16:55
Akşam 20:01
Yatsı 21:31
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 33 90
2. Fenerbahçe 33 86
3. Trabzonspor 33 55
4. Beşiktaş 33 51
5. Başakşehir 33 49
6. Rizespor 33 48
7. Kasımpasa 33 46
8. Antalyaspor 33 45
9. Alanyaspor 33 45
10. Sivasspor 33 45
11. A.Demirspor 33 41
12. Samsunspor 33 39
13. Ankaragücü 33 37
14. Kayserispor 33 37
15. Konyaspor 33 36
16. Gaziantep FK 33 34
17. Hatayspor 33 33
18. Karagümrük 33 33
19. Pendikspor 33 30
20. İstanbulspor 33 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 31 69
2. Göztepe 31 63
3. Ahlatçı Çorum FK 31 55
4. Sakaryaspor 31 54
5. Bodrumspor 31 52
6. Kocaelispor 31 52
7. Bandırmaspor 31 47
8. Boluspor 31 47
9. Gençlerbirliği 31 47
10. Erzurumspor 31 42
11. Ümraniye 31 37
12. Manisa FK 31 36
13. Keçiörengücü 31 36
14. Şanlıurfaspor 31 34
15. Tuzlaspor 31 33
16. Adanaspor 31 32
17. Altay 31 15
18. Giresunspor 31 7
Takımlar O P
1. Arsenal 34 77
2. Liverpool 34 74
3. M.City 32 73
4. Aston Villa 34 66
5. Tottenham 32 60
6. M. United 33 53
7. Newcastle 33 50
8. West Ham United 34 48
9. Chelsea 32 47
10. Bournemouth 34 45
11. Brighton 32 44
12. Wolves 34 43
13. Fulham 34 42
14. Crystal Palace 34 39
15. Brentford 34 35
16. Everton 34 33
17. Nottingham Forest 34 26
18. Luton Town 34 25
19. Burnley 34 23
20. Sheffield United 34 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 32 81
2. Barcelona 32 70
3. Girona 32 68
4. Atletico Madrid 32 61
5. Athletic Bilbao 32 58
6. Real Sociedad 32 51
7. Real Betis 32 48
8. Valencia 32 47
9. Villarreal 32 42
10. Getafe 32 40
11. Osasuna 32 39
12. Sevilla 32 37
13. Las Palmas 32 38
14. Deportivo Alaves 32 35
15. Rayo Vallecano 32 34
16. Mallorca 32 31
17. Celta Vigo 32 31
18. Cadiz 32 25
19. Granada 32 18
20. Almeria 32 14