Dünya Devi Satışa Çıkartıldı! İşte Talip Firma...

General Motors, Opel’i yeniden satışa çıkardı

Gündem 16.02.2017, 12:30 16.02.2017, 14:03
Dünya Devi Satışa Çıkartıldı! İşte Talip Firma...

Amerikan otomotiv devi General Motors (GM) 8 yıl sonra Opel’i yeniden satışa çıkardı. GM CEO’su Mary Barra’nın yatırımcılara verdiği, “Kâr etmeyen pazar ve işleri terk edeceğiz” sözünün ardından uzun süredir zarar eden Opel’in gözden çıkarıldığı, Fransız Peugeot Citroen Grubu’nun (PSA) da almak için talip olduğu açıklandı. PSA CEO’su Carlos Tavares’in ise Opel’i alarak kendisini kovan Renault CEO’su Carlos Ghosn’dan intikam alacağı belirtiliyor.

2009 yılında iflas başvurusuyla birlikte yeniden yapılanmaya giden Amerikan otomotiv devi General Motors (GM), o dönem krizden çıkış için gözdenGeneral Motors, Opel’i yeniden satışa çıkardı

Çıkardığı Avrupa’daki kozu olan Alman otomotiv üreticisi Opel’in pembe diziye dönen satışından son anda vazgeçmişti.

Aradan geçen 8 yılın ardından GM, zarardaki Opel’i yeniden satmak için harekete geçti. 9 yıl önce Kanada-Rus ortaklığı olan Magna’ya satışından son anda vazgeçilen Opel’in yeni alıcısının ise Fransız Peugeot Citroen Grubu (PSA) olduğu açıklandı. Dün GM, Opel’in Fransız Peugeot Citroen Grubu’na (PSA) satılması konusunda görüşmeler yapıldığını doğrularken her iki şirket tarafından yapılan açıklamada ise, “General Motors ve PSA Grubu, 2012 yılından bu yana Avrupa’daki 3 projeyi kapsayan bir ittifak uyguluyor ve iki grup için de önemli sinerji oluşturuyor.

Bu çerçevede, General Motors ve PSA Grup düzenli olarak ek genişleme ve işbirliği olanaklarını inceliyor” denildi. Dün de PSA Grubu’nun Alman hükümetiyle olası satışı görüşeceği açıklandı. Opel’in yeniden satışa sunulması, otomotiv sektöründe ‘deja vu’ yorumlarını da beraberinde getirdi. Bu yüzden PSA Grubu’na satışıyla ilgili ayrıntılara geçmeden 8 yıl önce yaşanılanları hatırlatmakta fayda var. 

8 YIL ÖNCE NE OLDU

ABD’nin sembol otomobil üreticilerinden General Motors (GM), 2008 yılındaki küresel krizle birlikte 2009 yılı başında 172.8 milyar dolarlık borcuna yenik düşerek, otomotivde tarihin en büyük iflas koruma başvurusuna imza atmıştı. ABD hükümeti tarafından yüzde 60’ı satın alınan ve yeni bir yapılanmaya giden GM’nin Avrupa ve Almanya ağırlıklı üretim yapan Opel’i kapatması veya satması gündeme gelmişti. GM, Opel’i ise uzun süren görüşmelerin ardından Kanadalı Magna ve Rus Sberbank ortaklığına satmaya karar vermişti.

Almanya’daki seçimler öncesinde Alman hükümetinin de destek verdiği bu satış sonrasında Başbakan Merkel, Magna’ya satış olursa hükümet ve eyaletlerden Opel’e 4.5 milyar Euro’luk destek aktarma sözü vermişti. Çünkü Kanada-Rus ortaklığı Magna işletmeleri kapatmayacağını en fazla 10 bin işçi çıkaracağını söylemişti. GM o günlerde yaptığı açıklamada, “Anlaşma uyarınca Magna/Sberbank yüzde 55 hisseyi alacak, GM’de ise yüzde 35 hisse kalacak. Yüzde 10’luk kısmın sahibi ise çalışanlar olacak” ifadesini kullanmıştı. Bu açıklamanın ardından Opel’in üst düzey yöneticileri bile Kanadalı otomobil parçaları üreticisi Magna ve Sberbank’a satışla ilgili son imzayı beklerken, ekonomik iyileşmeler gerekçe gösterilerek son anda satıştan vazgeçilmişti.

ÇİN’İN HIZLI YÜKSELİŞİ

GM’in o dönem satıştan vazgeçmesinin nedeni olarak Opel’in küçük ve ortak ölçekli otomobiller üretme konusunda sahip olduğu mühendislik ve Ar-Ge gücü gösterilmişti. Çünkü küresel kriz sonrası özellikle Amerika ve Asya pazarlarında ekonomik otomobillere ihtiyaç duyuluyor, bu konuda da Avrupalı markalar öne çıkıyordu. Ancak geçen sürede küçük otomobiller Amerika, Çin ve başka ülkelerde SUV’lar karşısında ciddi zemin kaybetmeye başladı.

Ayrıca zorlu emisyon ve güvenlik düzenlemeleri Avrupa’da üretilen araçları daha pahalı hale getirdiği için bu araçları başka pazarlarda satmak zorlaştı. Diğer taraftan 2009’dan bu yana değişen en önemli durum, GM’in Çinli ortaklarıyla olan ilişkisiydi. Bu ortaklar küçük ve orta sınıf otomobiller konusunda Avrupa’daki markalara en büyük alternatif durumuna geldiler. GM, Çinli ortağı Shanghai Automotive Industry Corp (SAIC) ile Asya ve Latin Amerika pazarları için düşük maliyetli yeni bir araç dizisi tasarlamaya başladı. İşte bunların hepsi üst üste konduğunda ve Opel’in satışlarını artırıp 1.1 milyon adede yükseltmesine rağmen 257 milyon dolar zarar etmesi, GM’i  8 yıl sonra yeniden satışa iten etkenler oldu. Tabi GM’in ABD’nin yeni başkanı Donald Trump’ın baskısıyla yeni yatırım bütçesi oluşturmak durumunda olduğunun da altını çizmek gerekiyor. Opel’in 8 yıldır kâr edememesi ve GM üzerinde 15 milyar doları bulan yüke sebep olduğu da biliniyor. GM CEO’su Mary Barra’nın da geçtiğimiz yıl yatırımcılara verdiği , “Kâr etmeyen pazar ve işleri terk edeceğiz” sözü de eklendiğinde Opel’in satış dosyası tekrar açılmış oldu. 

İŞİN GİZEMİ ÇİN’DE SAKLI...

ÇİN bugün dünya devleri için çok önemli pazar olmanın yanı sıra, sahip olduğu şirketlerle de son yıllarda mali zorluklar yaşayan ve iflasın eşiğine gelen otomotiv devlerini de adeta yeniden hayata döndürüyor. Bunun son örneği de Fransız PSA Grubu’nun yüzde 14’ünü alarak Peugeot ve Citroen’e adeta doping olan Çinli Dongfeng firması. Carlos Tavares’in PSA’nın başına geçmesinin ardından yapılan hisse devrinden sonra 3 milyar Euro’luk sermaye artırımına Dongfeng ve Fransa devleti 800’er milyon Euro koyarak Fransız Grubu için can suyu olmuştu. İşte bu önemli sermaye girişinin ardından Peugeot ve Citroen yeniden yarışa dönerek önemli büyüme gerçekleştirdi. Tüm desteğe rağmen üretim kapasitesi şu an için yüzde 60’ın biraz üstünde olan PSA Grubu’nun Opel’i almak için bütçeye nasıl ayarlayacağı ise şu an soru işareti. Bu satın alma konusunda Çinli Dongfeng’in PSA’ya para verip hisselerini artırabileceği konuşuluyor.  Diğer bir olasılığın ise GM’in para yerine PSA’nın Çin operasyonlarını isteyebileceği belirtiliyor. GM Çinli ortağıyla büyümesine bağlı olarak Avrupa’da zarardaki Opel’i gözden çıkarırken, PSA ise Çinli ortağı ile Opel’i almak istiyor. Sonuç olarak işin temelinde aslında Çin pazarı ve Çinli şirketler bulunuyor. Yani işin gizemi biraz Çin’de saklı gibi... 

TAVARES, GHOSN’DAN İNTİKAM MI ALIYOR?

FRANSIZ Peugeot Citroen Grubu (PSA) Başkan ve CEO’su Carlos Tavares’in de Opel’in alınması konusunda etkisinin büyük olduğu belirtiliyor. Profesyonel hayatının büyük kısmını Carlos Ghosn’un başında olduğu Fransız Renault’da geçiren Tavares, 2011’de büyük umutlarla şirketin ikinci adam olmuştu. Yıllarca birlikte çalışan iki adaşın yolları 2014 yılında tatsız bir şekilde ayrılmış, Ghosn, şirketin iki numaralı ismi Carlos Tavares’i işten kovmuştu. Kovma gerekçesi ise işle ilgili bir hata değildi. Tavares’in bir televizyon kanalındaki röportajında verdiği cevaplar olayların patlak vermesine yol açtı. Tavares, Carlos Ghosn’un Renault’dan ayrılana kadar, kendisinin emekli olacağını söyledi. Yani Carlos Ghosn olduğu sürece Renault’un başına geçemeyeceğini  ima etti. Amacının bir otomotiv firmasını yönetmek olduğunu anlattı. Bunu duyan Carlos Ghosn, Tavares’e “Başkan olmak istiyormuşsun, umarım başka bir şirkette bunu başarırsın” diyerek, işine son verdi. Otomotiv dünyasında şok etkisi yapan bu olay sonrasında Tavares, PSA Grubu’nun başına geçti. 

Peugeot ailesi, şirketin içinde bulunduğu mali sıkıntı nedeniyle, otomotiv sektöründen gelen ve şirketi kâra geçirebilecek bir isim arıyordu. 2014’te Philippe Varin’in yerine geçen Carlos Tavares, PSA’da başarılı sonuçlar almaya başladı. Çinli Dongfeng Grubu’yla ortaklık yapan Tavares, nakit akışı sağlayarak, mali durumu iyileştirdi. Ardından ‘Back in the Race’ (Yarışa Geri Dönüyoruz) programıyla PSA’nın satışlarını arttırmayı başardı. Bugün PSA’nın yükselişi sürüyor. Tavares, Carlos Ghosn’a en iyi cevabı PSA’yı eski günlerine döndürerek verirken, Opel’i alarak toplam pazar payı ve üretimde Ghosn’un başında olduğu Renault-Nissan’ı sollamak istiyor. O yüzden uzmanlar Opel’in satış dosyasının açılmasında Tavares’in payının olduğunu söylüyor. PSA’nın Opel ve İngiliz markası Vauxhall’ı alması halinde yüzde 16.6 pazar payıyla Renault-Nissan’ı geçerek Avrupa’nın ikinci büyük otomotiv üreticisi olacağı belirtiliyor. Volkswagen Grubu yüzde 23.9’lık payla ilk sırada yer alırken Renault-Nissan yüzde 13.9’luk pazar payına sahip.

BUICK BİTER Mİ?

BUGÜN Avrupa dışında Amerika ve Asya pazarında Opel markasının türevi olarak hayatına devam eden GM’in bünyesindeki Amerikan markası Buick’in  durumu ise soru işareti. Eğer Opel’in PSA Grubu’na satışı gerçekleşirse ve GM’in Fransız grup ile sinerjisi devam etmezse bu markanın kapatılabileceği konuşuluyor. Bugün GM’in Çin’deki en büyük işlerinden biri Buick. Opel eğer satılırsa Buick markası için model bulmakta ciddi zorluk çıkabileceği belirtiliyor. Çünkü son dönemde Buick modellerinin hemen hemen hepsi Opel’in geliştirdiği modeller üzerinde şekilleniyor. Insignia ve Mokka gibi araçlar Buick Regal veya Encore ismiyle Amerika ve Asya’da satılıyor.



Yorumlar (0)
15
açık
Günün Anketi Tümü
En Çok Sevdiğiniz Renk Hangisi?
Namaz Vakti 18 Nisan 2024
İmsak 04:40
Güneş 06:13
Öğle 13:08
İkindi 16:53
Akşam 19:54
Yatsı 21:20
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 32 87
2. Fenerbahçe 32 85
3. Trabzonspor 32 52
4. Beşiktaş 32 48
5. Rizespor 32 48
6. Başakşehir 32 46
7. Kasımpasa 32 46
8. Sivasspor 32 44
9. Antalyaspor 32 42
10. Alanyaspor 32 42
11. A.Demirspor 32 40
12. Samsunspor 32 38
13. Ankaragücü 32 37
14. Kayserispor 32 37
15. Konyaspor 32 36
16. Hatayspor 32 33
17. Gaziantep FK 32 31
18. Karagümrük 32 30
19. Pendikspor 32 30
20. İstanbulspor 32 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 30 68
2. Göztepe 30 60
3. Kocaelispor 30 52
4. Ahlatçı Çorum FK 30 52
5. Sakaryaspor 30 51
6. Bodrumspor 30 49
7. Boluspor 30 46
8. Bandırmaspor 30 46
9. Gençlerbirliği 30 44
10. Erzurumspor 30 41
11. Keçiörengücü 30 36
12. Şanlıurfaspor 30 34
13. Ümraniye 30 34
14. Manisa FK 30 33
15. Tuzlaspor 30 32
16. Adanaspor 30 32
17. Altay 30 15
18. Giresunspor 30 7
Takımlar O P
1. M.City 32 73
2. Arsenal 32 71
3. Liverpool 32 71
4. Aston Villa 33 63
5. Tottenham 32 60
6. Newcastle 32 50
7. M. United 32 50
8. West Ham United 33 48
9. Chelsea 31 47
10. Brighton 32 44
11. Wolves 32 43
12. Fulham 33 42
13. Bournemouth 32 42
14. Crystal Palace 32 33
15. Brentford 33 32
16. Everton 32 27
17. Nottingham Forest 33 26
18. Luton Town 33 25
19. Burnley 33 20
20. Sheffield United 32 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 31 78
2. Barcelona 31 70
3. Girona 31 65
4. Atletico Madrid 31 61
5. Athletic Bilbao 31 57
6. Real Sociedad 31 50
7. Valencia 31 47
8. Real Betis 31 45
9. Villarreal 31 39
10. Getafe 31 39
11. Osasuna 31 39
12. Las Palmas 31 37
13. Sevilla 31 34
14. Deportivo Alaves 31 32
15. Mallorca 31 31
16. Rayo Vallecano 31 31
17. Celta Vigo 31 28
18. Cadiz 31 25
19. Granada 31 17
20. Almeria 31 14