Atatürk Havalimanı'nda büyük patlama

İstanbul Valisi, Atatürk Havalimanı'ndaki saldırıda 28 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Bir süre sonra Adalet Bakanı ölü sayısını 31, yaralı sayısını 147 olarak açıkladı. Ankara'dan İstanbul'a geçen Başbakan Yıldırım, ölü saysını 36 olarak verirken, Amerikan AP ajansı ise Türk kaynağına dayandırarak can kaybı sayısının daha fazla olduğunu öne sürdü...

Gündem 29.06.2016, 06:20 29.06.2016, 11:59 Mehmet Berke

Atatürk Havalimanı'nda, canlı bomba saldırısı ile ilgili açıklama yapan İstanbul Valisi Vasip Şahin, "Sayısını 3 olarak değerlendirdiğimiz canlı bomba saldırısında, ilk belirlemelere göre 28 kişi hayatını kaybetti, 60'a yakın yaralı hastanelere intikal ettirilmiştir" dedi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısına ilişkin, "Şu ana kadar elde edilen bilgilere göre, bana en son ulaşan rakama göre, 31 civarında ölü var. Bunların kimlikleri henüz tespit edilmiş değil. Yaralı sayısı da 147 olarak bana intikal etti" dedi.

Başbakan Binali Yıldırım ise İstanbul'a geldikten sonra yaptığı açıklamada patlamalarda hayatını kaybedenlerin sayısının 36 olduğunu, bu rakama 3 canlı bombanın dahil olmadığını söyledi.

"AP!YE GÖRE BİLANÇO DAHA AĞAR"

Amerika merkezli haber ajansı Associated Press (AP) ise üst düzey bir Türk yetkiliye dayandırdığı haberinde, saldırıda ölenlerin sayısının 50'ye yakın olduğu bilgisini abonelerine servis etti..

BAŞBAKAN: İŞARETLER IŞİD'İGÖSTERİYOR

Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nde 3 canlı bombanın gerçekleştirdiği saldırıda en az 36 kişi yaşamını yitirdi. Başbakan Yıldırım, ilk işaretlere göre saldırının arkasında IŞİD'in olduğunu söyledi.

İstanbul Atatürk Havalimanı'nda yaşanan terör saldırılarında en az 36 kişi öldü, 147 kişi yaralandı. 3 canlı bombanın bu rakama dahil olmadığını söyleyen Başbakan Binali Yıldırım, teröristlerin havalimanına taksiyle geldiklerini, x-ray cihazının önünde ateş açtıklarını ve ardından üzerlerindeki yelekleri patlattıklarını açıkladı. Yıldırım'a göre ilk veriler, IŞİD'e işaret ediyor.

Edinilen bilgiye göre, Atatürk Havalimanı Dış hatlar terminali art arda gerçekleşen saldırıların ilki saat 21.51'de yaşandı.  Dış hatlar geliş terminalinde canlı bombalardan ilki kendini havaya uçurdu. Bu patlamanın hemen ardından üst katında bu kez 2 terörist ellerindeki otomatik silahlarla içeri girip ateş açtı. Teröristler ateşle karşılık gördü. Görevli bir polis teröristlerden birini vurdu. Yere düşen terörist kısa bir süre sonra üzerindeki düzeneği patlattı. Silahla ilerleyen üçüncü terörist de bu patlamadan kısa bir süre sonra bir alt katta kendini havaya uçurdu.

İlk belirlemelere göre bilanço ağır oldu. En az 36 kişi öldü, 147 kişi yaralandı. Güvenlik birimleri terör saldırısını gerçekleştiren örgütün IŞİD olduğu üzerinde duruyor.

CENAZELER ADLİ TIP'TA

Patlamada yaralananlar çevre hastanelere kaldırıldı. Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin önü yaralılara kan vermek isteyenlerle doldu. Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısında hayatını kaybedenler de Adli Tıp Kurumuna getirildi. Saat 01.30 itibari ile 4'ü kadın 26 kişinin cenazesi kuruma getirildi. Kimlik tespit çalışmaları sürdü. 4 erkeğin kimlikleri şöyle; yer hizmeti görevlisi Çağatay Çöl, Sadık Petek (47) Mehmet Mert (30) ve Ethem Uzunsoy (43).

YOLCULAR BAŞKA TERMİNALDEN ÇIKTI

Patlamanın ardından Atatürk Havalimanı'na gelerek incelemelerde bulunan İstanbul Valisi Vasip Şahin, terör saldırısıyla ilgili ilk bilgileri paylaştı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu da Atatürk Havalimanı'ndaki patlamanın ardından olay yerinde inceleme yaptı.

Atatürk Havalimanı'na inen 14 uçağın yolcuları güvenlik nedeniyle patlamaların olduğu terminal yerine Florya'daki Genel Havacılık Terminali'nden çıkarıldı. Ayrıca havada olan bazı uçaklar da başta Sabiha Gökçen olmak üzere İstanbul'a yakın yerlerdeki  meydanlara yönlendirildi. Atatürk Havalimanı'ndaki hava trafiği 00.10 sıralarında tamamen iniş ve kalkışlara kapatıldı. Atatürk Havalimanı'na saat 08.00'e kadar sefer yapılamayacak.

SABİHA GÖKÇEN'DE OLAĞANÜSTÜ HAL

Saldırıdan Sabiha Gökçen Havalimanı'nda geniş güvenlik önlemleri alındı. Havalimanına gelen araçlar didik didik aranıyor. Çok sayıda polis de havalimanı çevresinde önlem almış durumda. Atatürk Havalimanı'nın kapalı olması nedeniyle uçakların büyük bölümü Sabiha Gökçen Havalimanı'na yönlendiriliyor. Polis, Bayrampaşa'daki Büyük İstanbul Otogarı'nda da önlem aldı. Otogara giren ve çıkan araçlar polis tarafından aranıyor.

ABD'DEN ATATÜRK HAVALİMANI'NDAKİ SALDIRIYA KINAMA

Beyaz Saray, İstanbul Atatürk Havalimanı'ndaki saldırıyı 'şiddetle' kınarken, ABD Adalet Bakanı da "Her türlü desteğe hazırız" mesajı gönderdi.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Ernest, "ABD, İstanbul Atatürk Havalimanı'nda düzinelerce insanın ölümüne yol açan saldırıyı en şiddetli şekilde kınamaktadır. Atatürk Havalimanı, bu yıl saldırıya uğrayan Brüksel Havalimanı gibi, bizi birbirimize kenetleyen bağların simgesidir" dedi.

ABD Adalet Bakanı Loretta Lynch'ten de İstanbul'da yaşanan terör saldırısıyla ilgili açıklama geldi. Lynch, konuyla ilgili kendisine gelecek raporları beklediğini ifade ederken ABD'nin Türkiye'ye her türlü desteğe hazır olduğunu belirtti.

ABD İç Güvenlik Bakanlığı ise İstanbul'daki durumu yakından takip ettiğini açıkladı.

ABDULKADİRSELVİ: TERÖRİSTLER 7 KİŞİ OLDUĞUNU TAHMİN EDİYOR

Hürriyet Gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısının ayrıntılarını yazdı. Selvi, "Teröristlerin 7 kişi olduğu tahmin ediliyor" dedi.

İşte Abdulkadir Selvi'nin yazısı:

Canlı bomba önce keşif yapmış

Ankara'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yasama, yürütme ve yargı mensuplarına verdiği iftar nedeniyle devlet erkanı Beştepe'deydi.

Devlet erkanı  Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nden ayrıldıktan sonra İstanbul Atatürk Havalimanına saldırı haberi geldi. İsrail'le anlaşmanın yapıldığı, Rusya ile normalleşme sürecinin başladığı, turizm konusunda umutların arttığı bir sırada patlama haberi geldi. Atatürk Havalimanı'na yapılan saldırı Ankara'da tam bir şok etkisi yaptı.

İlk gelen bilgiler olayın vahametini anlatmaya yetiyordu.

Patlama haberini aldığımız sırada Atatürk Havalimanı'ndan heyecanla arayan bir bürokrat, "Aracımla Dış Hatlar Gelişin önünden geçtikten sonra büyük bir patlama oldu. Bunun üzerine aracı hemen sağa çektim. Geriye döndüğümde yaralılar yerlerde yatıyordu. Tam o sırada metronun olduğu, kapalı otoparkın bulunduğu bölüme kaçanlar olduğunu gördüm. Onların peşinden polisler koşturdu" diye anlatmaya başladı. Heyecanı yatıştıktan sonra tekrar aradım, hala olayın etkisi altındaydı.

Zaman ilerledikçe bilgiler gelmeye başladı. İlk bilgiler iki ayrı patlama olduğu şeklindeydi. Bu daha sonra bunun üç ayrı canlı bomba olduğu şeklinde düzeltildi.

İlk gelen bilgiler şu yöndeydi.

Üzerinde mont bulunan bir şahıs sivil şahısların dikkatini çekiyor. İstanbul sıcağında üzerinde montla dolaşan şahsı polisler izlemeye başlıyor. Bu şahıs iki arkadaşının yanına gidince, takip edildiklerini fark ediyorlar. Bu sırada kalaşnikof tüfekle polisleri tarayıp, sivillerin arasına karışıyorlar. İlk canlı bomba dış hatlar gelişin önünde kendini patlatıyor. En büyük can kaybı ve yaralılar burada yaşanıyor.

Polislerin karşılık vermesi üzerine teröristler Dış Hatlar Geliş Kapısından içeriye doğru koşuyor. Görüntülerde tam X-Ray cihazının olduğu yerde canlı bomba pimi çekerek kendini patlatıyor. Görüntülerde orada büyük bir alev topu ve patlamanın şiddetiyle yaralanan ve etrafa savrulan insanlar gözüküyor. Orası çok kalabalık olduğu için patlamanın etkisi büyük oluyor. Alevler dış hatlar salonunun içine doğru yayılıyor. Teröristler bu arada silahla taramaya başlıyor.

Bir terörist çatışmada vurularak öldürülüyor. Bir canlı bomba kendini patlatıyor.  Biri de sağ olarak ele geçiriliyor. Teröristlerin 7 kişi olduğu tahmin ediliyor. Bu yazı yazıldığı sırada diğer dördünün yakalanması için operasyonlar sürüyordu.

Bir bilgi de canlı bomba olarak kendini patlatan teröristin öğleden önce de Atatürk Havalimanına giriş yaptığı,  kamera görüntülerinden tespit edildi.

Olayın ilk anından itibaren  bunun bir terör saldırısı olduğu belirlendi. Kalaşnikof  nedeniyle  PKK üzerinde durulmaya başlandı.  Ama zaman ilerledikçe DEAŞ ismi ön plana çıktı.

Bu arada bir taksiden söz ediliyordu. Havaalanına iki kez giriş yaptığı belirlenen bir taksiyle havalimanına girdikleri ve ilk kontrol noktasını sorunsuz geçtikleri yönündeydi. Patlama haberini bir grup gazeteci ve siyasilerle birlikte otururken aldık. Her telefonla birlikte ölü ve yaralı sayısı artmaya başladı. İlk değerlendirmeler,teröristlerin dış hatlar terminalinin içine girerek büyük bir katliam yapmayı planladıkları yönünde oldu. 1982 yılında ASALA'nın Ankara Esenboğa Havaalanında yaptığı terör saldırısından 32 yıl sonra bu kez İstanbul Atatürk havalimanındaki patlama meydana geldi.



Yorumlar (2)
Sezen 8 yıl önce
Ciğerimizi yakanları kahret helak et yarabbim
murat 8 yıl önce
Allah'ım sen bu ölenlere rahmet eyle, bunu yapanları da helak et.
15
açık
Günün Anketi Tümü
En Çok Sevdiğiniz Renk Hangisi?
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:20
Güneş 06:47
Öğle 13:14
İkindi 16:45
Akşam 19:31
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 30 81
2. Fenerbahçe 30 79
3. Trabzonspor 30 49
4. Beşiktaş 30 46
5. Kasımpasa 30 43
6. Başakşehir 30 42
7. Rizespor 30 42
8. Antalyaspor 30 41
9. A.Demirspor 30 39
10. Alanyaspor 30 39
11. Sivasspor 30 38
12. Samsunspor 30 36
13. Kayserispor 30 36
14. Ankaragücü 30 33
15. Hatayspor 30 33
16. Konyaspor 30 33
17. Gaziantep FK 30 31
18. Karagümrük 30 30
19. Pendikspor 30 29
20. İstanbulspor 30 13
Takımlar O P
1. Eyüpspor 27 64
2. Göztepe 27 56
3. Sakaryaspor 27 47
4. Ahlatçı Çorum FK 27 45
5. Kocaelispor 27 45
6. Bodrumspor 27 44
7. Boluspor 27 43
8. Bandırmaspor 27 41
9. Gençlerbirliği 27 40
10. Erzurumspor 27 37
11. Ümraniye 27 33
12. Keçiörengücü 27 32
13. Manisa FK 27 31
14. Şanlıurfaspor 27 27
15. Tuzlaspor 27 27
16. Adanaspor 27 27
17. Altay 27 15
18. Giresunspor 27 7
Takımlar O P
1. Arsenal 28 64
2. Liverpool 28 64
3. M.City 28 63
4. Aston Villa 29 56
5. Tottenham 28 53
6. M. United 28 47
7. West Ham United 29 44
8. Brighton 28 42
9. Wolves 28 41
10. Newcastle 28 40
11. Chelsea 27 39
12. Fulham 29 38
13. Bournemouth 28 35
14. Crystal Palace 28 29
15. Brentford 29 26
16. Everton 28 25
17. Luton Town 29 22
18. Nottingham Forest 29 21
19. Burnley 29 17
20. Sheffield United 28 14
Takımlar O P
1. Real Madrid 29 72
2. Barcelona 29 64
3. Girona 29 62
4. Athletic Bilbao 29 56
5. Atletico Madrid 29 55
6. Real Sociedad 29 46
7. Real Betis 29 42
8. Valencia 28 40
9. Villarreal 29 38
10. Getafe 29 38
11. Las Palmas 29 37
12. Osasuna 29 36
13. Deportivo Alaves 29 32
14. Mallorca 29 30
15. Rayo Vallecano 29 29
16. Sevilla 29 28
17. Celta Vigo 29 27
18. Cadiz 29 22
19. Granada 28 14
20. Almeria 29 13