Yeşil Çayın 11 Olağanüstü Faydası

İşte Dünyanın En Sağlıklı İçeceklerinden Yeşil Çayın 11 Olağanüstü Faydası...

Faydalı Bilgiler 28.02.2018, 18:40 28.02.2018, 19:18 Emre
Yeşil Çayın 11 Olağanüstü Faydası

Artık kahve içmeyi bırakacağım ve sadece yeşil çay içeceğim.” Aşağıda sayacağımız faydalarını okuduktan sonra artık bu cümleyi kendinize sık sık hatırlatmanız gerekebilir. Yeşil çay neden bu kadar gündemde? Yeşil çay Asya’dan geldiği için sağlımıza kesin yararlı olduğu düşünüldüğü için mi acaba? Tabi ki bu yüzden değil. Birçok bilim insanı yeşil çayın bildikleri en sağlıklı içecek olduğunu belirtmektedir.

Tüm yapmanız gerekenin aniden yeşil çay içmeye başlayarak, sağlıkla ilgili tüm kaygılarınızın yok olması gerektiğini söylemiyoruz tabi ki. Sadece yeşil çay içmenin faydalarını ve en önemlisi neden faydalı olduğunu bilmenin yararlı olacağını düşünüyoruz. Yeşil çay üzerine binlerce çalışma mevcut, bunların sonuçlarından en önemli gördüklerimizi sizler için özetlemeye çalıştık. Böylece bundan sonra yeşil çay içtiğinizde kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz.

1. TAMAMEN ANTİOKSİDANLAR İLE DOLU OLMASI

Antioksidanlar, bizim için neden faydalıdırlar?

Bir şey yediğimizde, vücudumuz gıdaları enerjiye çevirmek zorundadır. Sonuç olarak, bu vücudumuzda serbest radikaller denilen bazı yan ürünler üretir. Bu kimyasallar oldukça zararlıdır ve oksidasyon denen bir işlem yoluyla vücudumuza ciddi zarar verebilir. Aynı zamanda serbest radikaller, teorik olarak, yaşlanmada en önemli unsurdur.

Korkmanıza gerek yok, yeşil çay içerek elde ettiğimiz antioksidanlar vasıtasıyla serbest radikallerin olumsuz etkileriyle mücadele edebiliriz.

İçinde klinik çalışmalara yer verilen Amerikan Toplumu Beslenme Bilimleri dergisinde, bilim adamları çalışmalarında yeşil çay tüketiminin sağlığa pozitif etkilerinin  olduğuna yönelik sonuçlar elde ettiklerini belirtmektedirler. Bu faydaları belirten hipotezlerin dayandığı en önemli kanıt bunların yüksek miktarda serbest radikalleri temizleyen  flovonoidler içermesidir. Flavonoidler bitkisel kökenli bileşiklerdir ve güçlü antioksidan özellikleri ile iltihabı (yangıyı) azaltır, sağlıklı damar oluşumunu teşvik eder ve hücresel hasarı önleyip, onararak yaşlanmayla mücadele ederler. Flavonoidlerin demans, Alzheimer hastalığı ve bazı kanserlere karşı da korunmada etkin olduğu bilinmektedir.

Flavonoidlerin aşağıdakiler ile sınırlı olmayan başlıca yararları;

  • Virüsler ile mücadele
  • Kanseri önlemeye yardım etmesi
  • Enflamasyonu önlemesi
  • Alerjilerin geçmesine yardım etmesi

2. KANSER SAVAŞÇISIDIR


Bir bardak yeşil çay doktoru sizde uzak tutar mı? Cancer.gov sitesindeki bilgilere göre bu kesinlikle mümkün!

Yeşil çayın vücudumuzda tümör büyümelerini engelleyen detoksifikasyon enzimlerini aktif hale getirdiği görülmüştür. Birçok çay çeşidi antioksidanlarla doludur, ancak kanserin önlenmesi noktasındaki çalışma mekanizması henüz tam olarak ortaya konamamıştır. İyi haber yeşil çay tüketiminin kanseri önlediğine dair bulgular bulunmuştur.

LiveScience.com sitesine göre, meme kanseri olan kadınlar üzerinde yapılan çalışmalarda polifenoller içeren yeşil çayın tümör büyümesine neden olan proteinleri yavaşlatabileceği görülmüştür.

Columbia Üniversitesi’nde yapılan çalışmalarda yeşil çay tüketen prostat kanseri olan erkeklerde prostat kanserinin büyümesiyle ilişkili olan prostat spesifik antijenlerin daha az seviyede olduğu bulunmuştur.

Kanıtlar her iki cinsiyetinde kanserle mücadelede yeşil çayın faydalarından yararlanabileceğini göstermektedir.

3. BEYNİ GELİŞTİRİR


Çay için ve daha akıllı olun! Kulağa gerçek olamayacak kadar iyi geliyor değil mi?

Basel, İsviçre Üniversitesi Psikiyatri Bölümü tarafından yapılan bir araştırma çay içmenin hafızayı güçlendirdiğini öne sürmektedir. Geçen seneye kadar, yeşil çayın bilişsel işlevlere etkileri spekülatifti, fakat fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme (fMRI) teknolojisinde ki gelişmeler ile yeşil çay tüketiminden sonra beynin korteks bölgesinde artan bağlantılar görüntülenmiştir. Özellikle, yeşil çay içenlerde bellek ile ilişkili beynin kilit bölgelerinde artan bağlantılar görülmüştür.

Yapılan bir çalışmada, gönüllü olan sağlıklı erkeklere yeşil çay özü içeren bir meşrubat verildiğinde, beynin bölümlerinde artan bağlantılar ile birlikte hafıza ile ilgili verilen çalışmalarda daha iyi bir performans gösterdikleri görülmüştür.

4. KAYGILARI AZALTIR, DİNLENDİRİR


Yeşil çayda bulunan su bazlı bir amino asit olan L-theanine rahatlamanıza ve kaygılarınızın azalmasına faydası vardır.

Gıda Bilimi ve Teknolojisi Eğilimler Dergisinde yayınlanan bir çalışmada L-theanine’nin beyinde alfa dalgaları artıran bir nörotransmitter olarak işlev gördüğü belirtilmiştir. Alfa dalgalarının rahatlamanın bir belirtisi olduğu öngörülür. Yapılan bir deneyde gönüllülere 50-200 mg L-theanine verildiğinde, deneklerde uyku hali olmadan alfa dalgalarında artış olduğu görülmüştür.

5. KALBİ KORUR


Kalp sorunu olanlara kafein kullanılmaması gerektiğinin tavsiye edildiğini eminiz ki duymuşsunuzdur. Bazı çalışmalar yeşil çayın kalp hastalığı riskini azaltabileceğini göstermektedir.

Yapılan bir araştırmada günlük en fazla beş bardak yeşil çay içen Japon yetişkinlerde inme veya kalp krizi riskinin içmeyenlere göre %26 daha az olduğu belirtilmektedir. Etki mekanizmaları bakımından araştırma sınırlı olsa da, hiçbir negatif bulgu belirtilmemiştir.

Bir başka çalışmada, Atina Tıp Fakültesi tarafından 14 gönüllüye ya yeşil çay ya da kafeinli sıcak su verilmiştir. Doktorlar yeşil çay içenlerin daha geniş arterlere sahip olduklarını bulmuşlardır.

6. YAĞ YAKICIDIR


Beslenme Gelişmeler Dergisi birden fazla yapılan çalışmada yeşil çayın yağ yakmayı hızlandırdığı belirtilmektedir.

Bu konudaki araştırmalar hala sınırlı olmasına rağmen, yeşil çayın diğer faydaları düşünüldüğünde yağ yakmayı hızlandırma olasılığı neden olmasın?

Zaten yeşil çayın kalp ve beyin için faydalı olan antioksidanlar ile dolu olduğunu biliyoruz hem de kanserle mücadelede yardımcı olabilir, bu yüzden neden içmeyelim?

7. ANTİ-BAKTERİYEL


Hasta oluruz ve doktorlar bize antibiyotik verir. Doğal bir ilaca ne dersiniz? Hastalık bulaşınca tedavi eder gibi kesin bir bilgi mevcut değildir fakat kesinlikle bir zararı olmayacaktır.

Yeşil çay kateşinler denilen diğer antioksidanlardan içerir. Bu kateşinler birçok bakteri türlerinin gelişmesine engel olabilir. Kateşinler bakterilerin dış yüzeylerine kaplayarak bakterileri çevrelerler ve bakterilerin yol açabilecekleri rahatsızlıklara engel olabilirler ki bu da sizi hastalıklardan koruyabilir.

8. KOLESTEROLÜ KONTROL EDER


Yüksek kolesterol oldukça yaygındır ve yüksek kolesterole sahip 73,5 milyon yetişkin vardır. Yani oran olarak çoğumuz ‘kötü’ kolesterol seviyesini düşürmek için yollar arıyor olabiliriz. Yeşil çay kolesterol düzeyi ile ilgili olarak bize yardımcı olabilir.

Healthaliciousness.com sitesinde belirtilen bir araştırmaya göre, günde 10 bardak kadar yeşil çay içmenin kolesterol üzerinde büyük bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir.

10 bardak tabi ki çok fazla gelebilir :) Fakat merak etmeyin içilen her fincan yeşil çay kolesterol seviyesinin azaltılmasında yararı olacaktır. Sağlıklı beslenme ve egzersiz ile yeşil çay içmeyi birleştiğinizde, kolesterol sorunlarınızda azalma olacaktır.

9. AĞIZ SAĞLIĞINA YARDIMCI OLUR


Yemek yemeyi seviyoruz ve yemekler ile birlikte ağzımız bir sürü bakteri ile tanışmaktadır. Bu bakteriler dişlerimizde oyuklara, çürüklere neden olabilir. Şeker yediğimizde iş iyice ciddileşiyor ve bakteriler şekeri çoğalmak için kullanıyor ve bu diş sorunlarını artırabilir.

Diş problemleri hiç eğlenceli değil ve yeşil çay ağız içimizi sağlıklı tutmada bize nasıl yardımcı olabilir?

  1. Boşluklar – yukarıda belirtildiği gibi yeşil çay, bir anti-bakteriyel dir. Ağızda bakterileri ve asit seviyesini azaltmaya yardımcı olabilir.
  2. Dişetleri – Yeşil çayın antioksidanları anti-inflamatuardır. Bunlar diş eti hastalıklarını kontrol etmede yardımcı olabilir.
  3. Diş Kaybı – Periodontoloji Dergisinde yayınlanan bir çalışma, yeşil çayın belirgin bir şekilde mine kaybını azalttığını göstermiştir.
  4. Ağız Kanseri – Yeşil çay aynı zamanda ağız kanseri ilerlemesini yavaşlatabilir.
  5. Kokmuş Ağız – Bakteri ve diğer mikroplar nefesimizin kokmasına neden olur ve yeşil çayın anti-bakteriyel özellikleri bu bakteriler ile de mücadele eder.

10. MİDE RAHATSIZLIKLARINA İYİ GELİR


Mide sorunları çok yaygındır. İnsanların yaklaşık %20 sinde ülseratif kolit veya crohn hastalığı vardır.

Yukarıda belirttiğimiz yeşil çayın anti-inflamatuar etkileri kolit gibi mide sorunlarında da yardımcı olabilir. Cincinnati Üniversitesinde yapılan bir çalışmada yeşil çayda hem kolit hem de crohn hastalığına yardımcı olan EGCG bulunmuştur. Yeşil çayın anti-kanser özelliklerinin kolon kanseri için de geçerli olabileceği akılda tutmak faydalı olabilir.

11. GENÇ KALMANIZA YARDIM EDER


Daha önce de belirttiğimiz gibi yeşil çay antioksidan ile doludur ve yaşlanmanın en önemli nedenlerinden birisi serbest radikallerin oksidasyonudur. Campbell Üniversitesi tarafından yapılan bir çalışmada yeşil çay töreninin Japon uygulayıcılarının daha uzun ömür sürdükleri görülmüştür.

Sadece bu değil, anti-inflamatuar ve yağ yakma yönleri ile daha sağlıklı bir yaşam dolayısıyla uzun bir ömre faydası olacaktır.

Serbest radikaller, aynı zamanda cildimizi etkiler ve yeşil çay da yer alan antioksidanlar serbest radikalleri durdurmaya yardım edebilir ve genç görünümlü kalmamıza yardımcı olabilir.

Yeşil çay konusunda görüşlerinizi ve varsa özel tariflerinizi yorumlarınız kısmında paylaşabilirsiniz.



Yorumlar (0)
15
açık
Günün Anketi Tümü
En Çok Sevdiğiniz Renk Hangisi?
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:40
Güneş 06:13
Öğle 13:08
İkindi 16:53
Akşam 19:54
Yatsı 21:20
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 32 87
2. Fenerbahçe 32 85
3. Trabzonspor 32 52
4. Beşiktaş 32 48
5. Rizespor 32 48
6. Başakşehir 32 46
7. Kasımpasa 32 46
8. Sivasspor 32 44
9. Antalyaspor 32 42
10. Alanyaspor 32 42
11. A.Demirspor 32 40
12. Samsunspor 32 38
13. Ankaragücü 32 37
14. Kayserispor 32 37
15. Konyaspor 32 36
16. Hatayspor 32 33
17. Gaziantep FK 32 31
18. Karagümrük 32 30
19. Pendikspor 32 30
20. İstanbulspor 32 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 30 68
2. Göztepe 30 60
3. Kocaelispor 30 52
4. Ahlatçı Çorum FK 30 52
5. Sakaryaspor 30 51
6. Bodrumspor 30 49
7. Boluspor 30 46
8. Bandırmaspor 30 46
9. Gençlerbirliği 30 44
10. Erzurumspor 30 41
11. Keçiörengücü 30 36
12. Şanlıurfaspor 30 34
13. Ümraniye 30 34
14. Manisa FK 30 33
15. Tuzlaspor 30 32
16. Adanaspor 30 32
17. Altay 30 15
18. Giresunspor 30 7
Takımlar O P
1. M.City 32 73
2. Arsenal 32 71
3. Liverpool 32 71
4. Aston Villa 33 63
5. Tottenham 32 60
6. Newcastle 32 50
7. M. United 32 50
8. West Ham United 33 48
9. Chelsea 31 47
10. Brighton 32 44
11. Wolves 32 43
12. Fulham 33 42
13. Bournemouth 32 42
14. Crystal Palace 32 33
15. Brentford 33 32
16. Everton 32 27
17. Nottingham Forest 33 26
18. Luton Town 33 25
19. Burnley 33 20
20. Sheffield United 32 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 31 78
2. Barcelona 31 70
3. Girona 31 65
4. Atletico Madrid 31 61
5. Athletic Bilbao 31 57
6. Real Sociedad 31 50
7. Valencia 31 47
8. Real Betis 31 45
9. Villarreal 31 39
10. Getafe 31 39
11. Osasuna 31 39
12. Las Palmas 31 37
13. Sevilla 31 34
14. Deportivo Alaves 31 32
15. Mallorca 31 31
16. Rayo Vallecano 31 31
17. Celta Vigo 31 28
18. Cadiz 31 25
19. Granada 31 17
20. Almeria 31 14