Evde Uygulayabileceğiniz Sivilce Çözümleri

Sivilce cilt sorunları arasında açık ara önde. Sivilceyi cilt lekeleri, siyah noktalar gibi diğer problemler takip ediyor ama bu iki sorun sivilcenin yanına bile yaklaşamıyor. Peki, nedir bu sivilce? Neden oluşur? Nasıl geçer? Ve en önemli soru sivilceye ne iyi gelir? Adım adım bu soruların cevaplarına bakalım.

Faydalı Bilgiler 26.12.2016, 12:40 26.12.2016, 16:06
Evde Uygulayabileceğiniz Sivilce Çözümleri

Hemen “sivilceye ne iyi gelir” bölümüne atlamadan tüm yazıyı okumanızı tavsiye ederim çünkü sivilcelerle uğraşmak yada -en azından- daha az uğraşmak istiyorsanız sivilcenin nedenlerini de bilmeniz gerekiyor.

SİVİLCE NEDEN OLUR?

Öncelikle şunu söyleyeyim; ergenlik dönemindeyseniz sivilcelerden korunmanın pek bir yolu yok gibi. Bu durum sizin dışarıdan yapacağınız müdahalelerle ilgili değil, yetişkinliğe geçişte yaşanan hormon düzensizlikleriyle alakalı. Ama doğru bir cilt bakımı ve kullanacağınız doğru doğal ürünlerle en azından sivilcelerin çok yayılmadan daha kısa sürede iyileşmesini sağlayabilirsiniz.

Ergenlik dönemindeki her 10 kişiden (kız veya erkek fark etmez) 8’inde sivilce görülüyor. Bazılarında, örneğin cildi yağlı olanlarda daha sık ve daha büyük sivilceler oluşurken bazılarında daha az görülebiliyor ama sonunda neredeyse herkesin sivilcesi oluyor.

İyi haber ise ergenlik dönemi bittikten sonra sivilceler büyük oranda azalıyor. Burada dikkat etmeniz gereken nokta sivilcelerin iz ve leke bırakmadan iyileşmesine dikkat etmek.

Hormon düzensizliği ergenlik dönemi dışında kadınlarda gebelik ve adet dönemlerinde de görüldüğü için bu dönemlerde de sivilcelerin oluşması normal.

Peki, hormon seviyesindeki dalgalanmalar nasıl sivilceye yol açıyor?

Bunun nedeni homon dengesizliğinin ciltte yağ üretimini artırması ve bu fazla yağın cilt gözeneklerini tıkayarak sivilceye neden olan bakteriler için uygun bir ortam yaratması.

Pek çok yerde gözeneklerin “cilt temizliği düzenli olarak yapılmadığı için” tıkandığını okumuş olabilirsiniz. Ama gerçekte bu bilgi doğru değil. Az önce belirttiğim gibi cilt gözenekleri kirden değil cildin ürettiği fazla yağdan tıkanıyor.

Ergenlikte, adet veya gebelik dönemlerinde yağ üretimi cilt tipinizden bağımsız olarak artıyor. Yani normalde kuru bir cildiniz olabilir ancak hormonların seviyesi değiştikçe cildiniz yağlanır ve sivilceler çıkar.

İlerleyen yaşlarda ise sivilce sorunu daha çok cilt tipinden kaynaklanıyor. Eğer yağlı bir cildiniz varsa ergenlik dönemindeki kadar olmasa da sivilcelerle uğraşmak zorunda kalabilirsiniz.

Sonu sivilce olan aşamaları şöyle sıralayabiliriz;

  • 1) Ciltte bulunan yağ bezleri “sebum” adı verilen yağ, keratin ve epitel birikintisi içeren yarı sıvı madde salgılar. Biz buna kısaca “yağ” deriz.
  • 2) Cilt tipi (yağlı cilt) veya hormon değişimleri nedeniyle normalden fazla üretilen yağ gün içinde cilt yüzeyinde birikmeye başlar.
  • 3) Bu yağ cilt yüzeyinde her an mevcut olan ölü cilt hücreleriyle birlikte cilt gözeneklerine dolmaya başlar.
  • 4) Bu gözeneklere bakteriler de gelir. Bir süre sonra tıkanan gözenek içerisinde bulunan bakteriler bölünmeye ve çoğalmaya başlar.
  • 5) Bakterilerin sayısı yeterli çoğunluğa ulaşınca bölge iltihaplanır, şişer, kızarır ve sivilce oluşur.

Eğer tıkanan gözenek tamamen kapalı kalırsa “beyaz nokta” dediğimiz yağ noktacıkları, gözenek açıksa “siyah nokta”, iltihap cildin altında birikmeye devam ederse “kırmızı sivilce”, vücudunuz bu iltihaba tepki verirse içi irin dolu olan “beyaz sivilce” oluşur.

Sivilcenin oluşumu hakkında bilgilerden sonra bu sivilcelere karşı yapabilecekleriniz nelerdir bir de onlara bakalım.

SİVİLCEYE NE İYİ GELİR?

Sivilcelerin oluşmasını önlemek veya geçmesini hızlandırmak için mucize bir çözüm yok ancak alabileceğiniz tedbirler ve evde uygulayabileceğiniz bazı yöntemler var.

Sirke: Evet kokusu herkesin hoşuna gitmeyebilir kabul ediyorum ama sirke sivilcenin nedeni bakterilerin temizlenmesi için çok etkili bir ürün. Mevcut sivilceleri bakterilerden arındırmak ve dolayısıyla daha kısa sürede, fazla büyümeden geçmesini sağlamak için de sirke kullanabilirsiniz.

1 yemek kaşığı sirkeye 2 yemek kaşığı iyi su ekleyin. Bu sirkeli suyu pamukla sivilcelere sürün ve kurumasını bekleyin (en az 10 dakika). Sora yüzünüzü yıkayın ve nemlendirici sürün. Bu uygulamayı sivilceler geçene kadar her gün, gün içinde 4-5 kez tekrar edin.

Patates: Çiğ patatesin iltihabı önleme ve iyileştirme özelliği var. Çiğ patatesi ortadan ikiye bölün ve iç kısmını sivilcelerin bulunduğu bölgeye sürün. Katı meyve sıkacağınız varsa suyunu sıkarak pamukla sivilcelere pansuman yapabilirsiniz. Patatesi sürdükten sonra en az 15 dakika bekletin sonra bol suyla yüzünüzü yıkayın. Artan patates suyunu buzdolabında 3 gün saklayabilirsiniz. Bu uygulamayı gün içinde 4-5 kez yapabilirsiniz.

Çay Ağacı Yağı: Çay ağacı yağı antifungal (mantar önleyici) ve anti bakteriyel doğal yağlar arasında belki de en güçlü olanı. 2-3 damla çay ağacı yağını bir pamuğa damlatın ve sivilcelerin bulunduğu bölgeye sürün. Yüzünüzü yıkamanız gerekmiyor. Her gün uygulayabilirsiniz.

Aspirin: Sivilceler için en çok önerilen uygulamalar arasında yer alan aspirin maskesi hem sivilcelerin daha kısa sürede iyileşmesine yardımcım olur hem de sivilceler nedeniyle tahriş olan, kızaran cildi yatıştırır.

2-3 kaplamasız aspirini (bildiğimiz, mat renkli aspirin) ezip toz haline getirdikten sonra az miktarda suyla karıştırıp krem kıvamına getirin. Sivilcelere ve çevresindeki bölgeye sürüp 20 dakika beklettikten sonra suyla durulayın. Sivilceler iyileşene kadar 2 günde bir kullanabilirsiniz.

Bal: Anti bakteriyel olan balı bakterileri temizlemek, kızarıklığı azaltmak ve cildi yumuşatmak için kullanabilirsiniz. Bir parça balı direkt olarak sivilcelerin bulunduğu bölgeye sürün ve 20 dakika bekletin. Suyla durulayabilirsiniz. Her gün kullanıma uygundur.

Yumurta Sarısı: Yumurta sarısı cildi beslerken içerdiği omega 3’le sivilcelerin arkalarında iz bırakmadan iyileşmesine yardımcı olur. 1 yumurtanın sarısını çırptıktan sonra sivilcelerin üzerine sürün. 1 saat kadar beklettikten sonra bol soğuk suyla durulayın. Sivilceler iyileşene kadar günde 2 kez her gün tekrar edebilirsiniz.

Limon: Limon içerdiği asitle sivilcelerin kurumasını hızlandırır ve fazla yağı alarak yeni sivilcelerin oluşmasını önler. Taze sıkılmış limon suyunu pamukla sivilcelerin üzerine sürün ve 15 dakika bekletin. Sonra bol suyla yüzünüzü yıkayın. Limonu yüzünüzde çok uzun süre bekletirseniz cildinizi fazla kurutabilir ve tahrişe neden olabilir. Yüzünüzü yıkadıktan sonra çok kuruluk olursa nemlendirici kullanabilirsiniz.

Not: Limon sürdükten sonra güneşe çıkmayın çünkü limon suyu güneşle birleştiğinde cilt lekelerine yol açabilir.

Sarımsak: İltihaplı sivilceye en iyi antibiyotik gelir ama 2-3 sivilce için kabızlık, ishal, halsizlik gibi pek çok yan etkisi olabilen eczane antibiyotiklerini kullanmak pek doğru değil. Üstelik her antibiyotik her bakteriyi öldürmüyor ve antibiyotiği en az 4 gün düzenli olarak kullanmak gerekiyor. Bunun yerine ilaç antibiyotik yerine daha etkili olan “doğal antibiyotiklere” yönelmek lazım.

Doğal antibiyotik deyince ilk akla gelen ise sarımsak. Sarımsak sivilceye iyi gelir ama sadece sivilceye iyi gelmez tansiyonu da düşürür. Bağırsaklardaki bakterileri de temizler, C vitamini bakımından da zengindir. Yani sarımsak yemenizi engelleyen bir sağlık koşulunuz yoksa sarımsak yemenin pek çok faydasını görebilirsiniz.

Sarımsağı sivilceler için harici kullanma yöntemi ise şöyle; 1 orta boy sarımsağı kaşıkla suyu çıkıncaya kadar iyice ezin. Sonra parmak ucuyla sivilcelerin üzerine, birazda çevresine sürün ve öylece bırakın. Tüm yüzünüze sürmeyin ve ovalamayın. 15 dakika beklettikten sonra suyla yıkayın. Hassas bir cildiniz varsa sarımsağı sürdüğünüz bölge hafifçe kızaracaktır ama geceden yaparsanız sabaha kızarıklık kalmaz. Çok yanma olursa sarımsağı yıkadıktan sonra buzla kompres yapabilirsiniz. Sarımsak uygulamasını sivilceler geçene kadar her gün yapın.

Çay Ağacı Yağı: Aşağı yukarı her aktarda bulabileceğiniz çay ağacı yağı sivilceye iyi gelir çünkü etkili bir anti bakteriyeldir. Sivilcelere düzenli olarak çay ağacı yağı sürerseniz sivilce sonrası iz ve leke kalması riskini önemli oranda azaltabilirsiniz.

SİVİLCEYE İYİ GELEN ÖZEL KARIŞIM

Vaktiniz varsa ve sivilcelerle inatlaştıysanız bu yazacağım özel karışımı deneyin. İhtiyacınız olan malzemeler; E vitamini ampulü (eczanelerde bulabilirsiniz), üzüm çekirdeği yağı ve aspir yağı (bazı yerlerde yalancı safran yağı da diyorlar). 1 E vitamini ampulünü kırın ve 2 çay kaşığı üzün çekirdeği yağı, 2 çay kaşığı aspir yağıyla karıştırın. Karışımı cam bir şişeye alın ve her gece yatmadan önce sivilcelere sürün.

E vitaminli bu yağ mevcut sivilcelerin, özellikle büyük kırmızı sivilcelerin boyutunu küçültür ve daha az sivilce çıkmasını sağlar. Herkes için aynı etkiyi yaratır demiyorum ama bir denemeniz de fayda var. Bu yağı kullanmadan önce cildinizin temiz olması gerekiyor ve yağı sivilcelere sürdükten sonra bu bölgeye fondöten, krem gibi kozmetik ürünleri sürmemeniz gerekiyor.

Sonuç olarak sivilce öyle veya böyle çıkacak. Ama ne kadar sık çıkacağını kontrol etmek, geçtikten sonra iz, leke kalmamasını ve daha kısa sürede geçmesini sağlamak büyük oranda sizin elinizde. Doğru bakımla ve sivilceleri elinizle kurcalamayarak bu problemi en azından “kontrol altında olan bir probleme” dönüştürebilirsiniz.



Yorumlar (0)
15
açık
Günün Anketi Tümü
En Çok Sevdiğiniz Renk Hangisi?
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:36
Güneş 06:10
Öğle 13:08
İkindi 16:54
Akşam 19:56
Yatsı 21:23
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 32 87
2. Fenerbahçe 32 85
3. Trabzonspor 32 52
4. Beşiktaş 33 51
5. Rizespor 32 48
6. Başakşehir 32 46
7. Kasımpasa 32 46
8. Sivasspor 32 44
9. Antalyaspor 32 42
10. Alanyaspor 32 42
11. A.Demirspor 32 40
12. Samsunspor 32 38
13. Ankaragücü 33 37
14. Kayserispor 32 37
15. Konyaspor 32 36
16. Hatayspor 32 33
17. Gaziantep FK 32 31
18. Karagümrük 32 30
19. Pendikspor 32 30
20. İstanbulspor 32 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 30 68
2. Göztepe 30 60
3. Kocaelispor 30 52
4. Ahlatçı Çorum FK 30 52
5. Sakaryaspor 30 51
6. Bodrumspor 30 49
7. Boluspor 30 46
8. Bandırmaspor 30 46
9. Gençlerbirliği 30 44
10. Erzurumspor 30 41
11. Manisa FK 31 36
12. Keçiörengücü 30 36
13. Şanlıurfaspor 30 34
14. Ümraniye 30 34
15. Tuzlaspor 30 32
16. Adanaspor 30 32
17. Altay 31 15
18. Giresunspor 30 7
Takımlar O P
1. M.City 32 73
2. Arsenal 32 71
3. Liverpool 32 71
4. Aston Villa 33 63
5. Tottenham 32 60
6. Newcastle 32 50
7. M. United 32 50
8. West Ham United 33 48
9. Chelsea 31 47
10. Brighton 32 44
11. Wolves 32 43
12. Fulham 33 42
13. Bournemouth 32 42
14. Crystal Palace 32 33
15. Brentford 33 32
16. Everton 32 27
17. Nottingham Forest 33 26
18. Luton Town 33 25
19. Burnley 33 20
20. Sheffield United 32 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 31 78
2. Barcelona 31 70
3. Girona 31 65
4. Atletico Madrid 31 61
5. Athletic Bilbao 32 58
6. Real Sociedad 31 50
7. Valencia 31 47
8. Real Betis 31 45
9. Villarreal 31 39
10. Getafe 31 39
11. Osasuna 31 39
12. Las Palmas 31 37
13. Sevilla 31 34
14. Deportivo Alaves 31 32
15. Mallorca 31 31
16. Rayo Vallecano 31 31
17. Celta Vigo 31 28
18. Cadiz 31 25
19. Granada 32 18
20. Almeria 31 14