Ukrayna'dan Rusya'ya sert tepki!

Ukrayna'nın yeni Başbakanı Arseni Yatsenyuk: Kırım'a askeri müdahalenin sonu savaş olur. Moskova ile bütün ilişkiler biter

Dünya 02.03.2014, 00:11 02.03.2014, 19:18
Ukrayna'dan Rusya'ya sert tepki!
Ukrayna'nın yeni Başbakanı Arseni Yatsenyuk: Kırım'a askeri müdahalenin sonu savaş olur. Moskova ile bütün ilişkiler biter.

Turçinov: "Ülke  silahlı kuvvetleri tam askeri hazır duruma getirildi"

Ukrayna Devlet Başkan Vekili ve Meclis Başkanı Aleksandr  Turçinov, ülkenin silahlı kuvvetlerinin tam olarak askeri hazır duruma  getirildiğini belirtti.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, orduyu Ukrayna ve Kırım  sınırlarında kullanmak için parlamentonun üst kanadı Federasyon Konseyi'nden  yetki alması üzerine, Ukrayna Milli Güvenlik ve Savunma Kurulu toplantısının  ardından açıklama yapan Turçinov, Rusya Federasyonu'nun söz konusu kararını  hatırlatarak, böyle bir saldırının gerçekleştirilmesi için herhangi bir dayanağın  olmadığını dile getirdi.
Turçinov, Ukrayna'daki Rus dilinde konuşan halkın hayatına herhangi  bir tehdidin olduğuna ilişkin söylentilerin gerçekdışı ve yalan olduğunu  kaydederek, Ukrayna devletinin, kendi vatandaşlarını hangi bölgede yaşadığına,  hangi dilde konuştuğuna ve hangi kiliseye gittiğine bakmaksızın korumakla görevli  olduğunu ifade etti.
Turçinov, söz konusu olası saldırıyı dikkate alarak, ülkenin silahlı  kuvvetlerini askeri hazır duruma getirilmesine ilişkin karar aldığını ifade  ederek, ayrıca ülkedeki nükleer santralleri, havaalanı ve diğer stratejik  yerlerin korunmasının sıkılaştırıldığını kaydetti.
Milli Güvenlik ve Savunma Kurulu'nun, olası askeri saldırı için eylem  planı hazırladığını kaydeden Turçinov, tüm Ukrayna halkına seslenerek, soğukkanlı  olmaya, Ukrayna'ya güvenmeye ve tüm çekişme ve tartışmaları unutmaya çağırdı. Şu  anda kimin sağcı, kimin solcu, kimin hangi partiye veya örgüte ait olmasının  önemli olmadığını kaydeden Turçinov, "Biz hepimiz Ukraynalıyız ve biz kendi  ülkemiz etrafında birleşmeliyiz" ifadelerine yer verdi.

BM Genel Sekreteri Ban, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve  egemenliğinin korunmasına saygı gösterilmesini istedi
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Ukrayna'nın  egemenliği, toprak bütünlüğü ve bağımsızlığının korunmasına saygı gösterilmesi  çağrısı yaptı.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Martin Nesirky, düzenlediği basın  toplantısında, Genel Sekreter Ban'ın Ukrayna ve özellikle Kırım'daki gelişmeleri  yakından takip ettiğini ve durumun kötüleşmesi nedeniyle büyük endişe duyduğunu  söyledi.
Ban'ın Ukrayna'nın toprak bütünlüğü, bağımsızlığı ve egemenliğine  saygı gösterilmesi çağrısını yinelediğini dile getiren Nesirky, Genel Sekreterin  krizin çözümü için taraflardan sükunet ve doğrudan diyalog kurmalarını istediğini  kaydetti.
Genel Sekreterin konuya ilişkin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin  ile de konuşacağını belirten Nesirky, bugün toplanan BM Güvenlik Konseyi'ne de  Ukrayna'daki gelişmelere ilişkin BM Genel Sekreter Yardımcısı Jan Eliasson'un  sunum yapacağını ifade etti.
Nesirky, Ukrayna'da bulunan Ban Ki-mun'un danışmanı Robert Serry'nin  bugün Kırım'a geçmek istediği ancak bunun mümkün olmadığının tespit edilmesiyle  Serry'nin yarın Cenevre'ye geçerek Genel Sekreter Ban'a bizzat gelişmeleri  aktaracağını söyledi.

İngiltere Başbakanı Cameron: "Ukrayna'ya dışarıdan askeri müdahale  için herhangi bir mazaret olamaz"

İngiltere Başbakanı David Cameron, "Ukrayna'ya dışarıdan  askeri müdahale için herhangi bir mazaret olamaz" dedi.
Ülkesinin Ukrayna'daki gelişmeleri artan endişeyle takip ettiğini dile  getiren Cameron, "Rusya Parlamentosu'nun askeri müdahale için yetki verme  kararının ardından, Birleşik Krallık bugün öğleden sonra Birleşmiş Milletler  Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağırdı. Ukrayna'ya dışarıdan askeri müdahale  için herhangi bir mazaret olamaz, bu konuyu dün Rusya Devlet Başkanı Vladimir  Putin'le yaptığım görüşmede de dile getirdim" diye konuştu.
Herkesin davranışlarıya ilgili dikkatli olması ve gerginliği  artırmaması gerektiğini vurgulayan Cameron, "Dünya izliyor" ifadesini kullandı.
Cameron dün Putin'le yaptığı telefon görüşmesinde, Ukrayna'nın toprak  bütünlüğüne ve egemenliğine saygı duyulması gerektiğini vurgulamış, Putin'in de  buna katıldığı bildirilmişti.
Bu arada İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague'in yarın Ukrayna'nın  başkenti Kiev'e gitmesi ve geçici hükümetin yetkilileriyle görüşmesi bekleniyor.
İngiltere bugün, Rusya'nın Londra Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığına  çağırarak, Rus birliklerinin Ukrayna topraklarına konuşlandırılması kararına  karşı olduğunu bildirmişti.

Viktor Yanukoviç'in memleketi olan ülkenin güney-doğusundaki  Donetsk'te, eylemciler belediye binasına Rus bayrağı dikti

Ukrayna'nın güneydoğusundaki Donetsk'te eylemciler,  belediye binasının tepesine Rusya bayrağı astı.
Kasım ayından bu yana devam eden protestoların ardından, görevinden  azledilen Viktor Yanukoviç'in, ülkeden ayrılmasının ardından kurulan yeni  hükumet, başkent Kiev'de yönetimi ele almaya gayret gösterirken, ülkenin  güneydoğusunda ise yeni hükümet karşıtı eylemciler, Donetsk Belediyesine girdi.
Yerel basında yer alan haberlerde, Viktor Yanukoviç'in memleketi olan  ve ülkenin en büyük metalürji sanayi merkezlerinden Donetsk'te belediye binasına  giren bir grup eylemcinin, binanın üstünde bulunan Ukrayna bayrağını indirerek  yerine Rusya bayrağı diktiği kaydedildi.
Donetsk'teki Lenin meydanında toplanan 4 bine yakın Rusya yanlısı  göstericiler tarafından düzenlenen mitingde, Pavel Gubaryev, halk tarafından  seçilen belediye başkanı olarak ilan edilirken, göstericilerin Rusya yanlısı  sloganlar attığı belirtildi. Bunun üzerine meydanda toplanan diğer bir eylemci  grubu ile Rus yanlısı eylemciler arasında gerginliğin yaşandığı kaydedildi.
Halk tarafından belediye başkanı seçilen Gubaryev de bölge halkını  Ukrayna Parlamentosu, Donetsk İl Meclisi ve yeni hükümetin tanıdığı oligarklar  çetesine itaat etmemeye çağırdı.

Gösteriler Ukrayna'nın doğusundaki kentlere sıçradı   

Rusya Parlamentosu'nun üst kanadı  Federasyon Konseyi'nin, Rus ordusunun Ukrayna sınırlarında görev yapmasına onay  vermesinin ardından, Kırım'da gerginlik arttı. Olaylar Ukrayna'nın doğusundaki  Harkov ve Donetsk şehirlerine de sıçrarken, Kırım Tatarları şu ana kadar olaylara  karışmayarak, itidal çağrısında bulunuyor.
Ukrayna'da meydana gelen olayların ardından Devlet Başkanı Viktor  Yanukoviç'in görevinden azledilmesi, ülke genelinde gerginliği artırdı. Bu  süreçte en kritik konumda ise Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti bulunuyor.
   
Kırım devlet kurumlarında işgal

Kırım'da parlamento binası, başbakanlık, havaalanı ve devlet  televizyonunun silahlı ve kamuflajlı kişiler tarafından işgal edilmesi gerginliği  artırıken, Rusya Parlamentosu'nun akşam saatlerinde Rus ordusunun Ukrayna  sınırlarında görev yapmasına onay vermesi, olayları daha da kritik bir aşamaya  getirdi.
Dün akşam saatlerinde Sivastopol'den Akmescit yönüne ilerleyen Rus  tankları ve askerlerinin, Kırım'a olası bir askeri müdahale için hazır  bekletildiği belirtiliyor. Ayrıca Sivastopol'de de Rus tanklarının yer  değiştirdiği görüldü. Ayrıca Ukrayna Savunma Bakanlığı Rusya'nın Kırım'a ek 6 bin  asker gönderdiğini açıkladı. Rusya ise Kırım'daki askeri hareketliliği  yalanlamayarak, "bu durumun Rusya-Ukrayna arasındaki varolan anlaşmalar  çerçevesinde doğal" olduğunu savunuyor.

Olaylar Ukrayna'nın doğusuna sıçradı

Ukrayna'da devam eden siyasi belirsizlik, ülkenin doğusunda da  etkisini göstermeye başladı. Bugün ülkenin doğusundaki Harkov ve Donetsk  şehirlerinde Rusya yanlısı gösteriler düzenlendi. Harkov'da Rusya yanlısı  göstericiler belediye binasına girmeye çalıştı. Çıkan arbede sırasında çok sayıda  yaralının olduğu belirtildi.
Donetsk'te ise valilik binasına yürüyen Rusya yanlısı göstericiler  binadaki Ukrayna bayrağını indirerek yerine Rusya bayrağı astı.

Kırım Tatarları itidal çağrısı yapıyor

Tüm bu olaylar karşısında ise Kırım Tatarları itidal çağrısı yaparak  sakinliğini koruyor. Tatarları olaylara karışmamaya ve evlerinde durmaya çağıran  Kırım Tatar Meclisi, Kırım Parlamentosu'nun aldığı referandum kararının ise yasal  olmadığını açıkladı.
Kırım Tatar Meclisi Başkanı Rıfat Çubarov, yaptığı açıklamada,  Tatarların mahallelerinde duracağını kaydetti. Parlamento ve başbakanlık  binalarını planlı şekilde işgal edildiğini kaydeden Çubarov, şunları söyledi:
"Silah gölgesinde referandum yapılamaz, referandum olsa bile bunun üç  ayrı etnik grup arasında olması gerekiyor. Türkiye, Avrupa Birliği, Amerika  Birleşik Devletleri (ABD) ve diğer ülkelerin devreye girmesini istiyoruz. Bu bir  Rusya işgali, Ukrayna'nın bu işgali önlemeye gücü yetmiyor. Garantör devletlerin  devreye girmesi gerekiyor. Bizim vatanımızda bize sormadan referandum yapmak  istiyorlar."
Tataristan Devlet Başkanı Rüstem Minnehanov da Kırım Tatarlarına  itidallerini koruma çağrısında bulundu. Minnehanov, Kazan Tatarlarının bu zor  günlerde Kırım Tatarlarının yanında olacağını belirtti.

Sağ Sektör liderinden Doku Umarov'a çağrı

Ukrayna'daki aşırı sağcı 'Sağ Sektör' lideri Dmitriy Yaroş, tüm Kuzey  Kafkasya'da bağımsız ve birleşik bir İslam devleti kurmayı amaçlayan "Kafkasya  Emirliği" lideri Doku Umarov'a, Ukrayna'nın Rusya karşıtı güçlerine silahlı  destek verme çağrısında bulundu. Yaroş, Umarov'un Ukrayna'yı desteklemesinin  zamanının geldiğini savundu.

AB Yüksek Temsilcisi Ashton, Ukrayna konusunda Rusya'ya askeri değil  barışçıl yaklaşım çağrısı yaptı

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikası  Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Rusya'nın Ukrayna'da silahlı kuvvetleri  kullanma kararından teessüf ettiğini, kararın gerilimi yersiz şekilde  tırmandırdığını belirterek, "Bu yüzden Rusya Federasyonu'na bu birlikleri  göndermemesi, bunun yerine görüşlerini barışçıl yollarla dile getirmesi çağrısı  yapıyorum" dedi.
Ashton, yaptığı yazılı açıklamada, olası güç kaydırma, eylem ve  güçlerin konuşlandırılmasının uluslararası hukuk ve taahhütlerle, özellikle de  1994 tarihli Budapeşte Memorandumu ile uyumlu olması gerektiğini belirtti.
Tüm taraflara, Ukrayna hukukuna ve uluslararası hukuka tam saygı  çerçevesinde, gerilimi diyalog yoluyla derhal düşürme çağrısı yapan Ashton,  "Ukrayna'nın birliğine, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne her zaman ve tüm  taraflarca saygı gösterilmeli" dedi.
Bu ilkelere yönelik herhangi bir ihlalin kabul edilemez olduğunu  belirten Ashton, "İtidal ve sorumluluk duygusuna her zamankinden daha fazla  ihtiyaç var" ifadelerini kullandı.
Ukrayna'daki geçiş hükümetinin Kırım'daki son gelişmelere ilişkin  "ölçülü" tepkisini öven Ashton, AB dışişleri bakanlarının pazartesi günü  toplanacağını, sonrasında kendisinin Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile  görüşeceğini ve çarşamba günü de Kiev'e gideceğini hatırlattı.

Merkel, Ukrayna Başbakanı Yatsenyuk ile telefonda görüştü

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Kırım konusunda  gerilimin artması üzerine Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk ile telefonda  görüştü.
Almanya Hükümeti Sözcü Vekili Georg Streiter, Başbakan Merkel'in  Ukraynalı mevkidaşı Yatsenyuk ile telefonda görüştüğünü ve son gelişmeleri  değerlendirdiğini açıkladı.
Alman haber ajansı DPA'ya açıklamada bulunan Streiter, Rusya  yönetiminin Kırım konusunda aldığı son kararların "kaygıyla" izlenmekte olduğunu  belirtirken, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün korunması gerektiğini vurguladı.  Sözcü Vekili Streiter, "Almanya hükümeti, Ukrayna'nın toprakları üzerinde  egemenliğini hiç kimsenin tartışmaya açmayacağından yola çıkmaktadır" dedi.
Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de gün içerisinde  yaptığı açıklamada, Rusya yönetiminin Kırım konusunda Ukrayna'nın egemenlik ve  toprak bütünlüğüne zarar verecek bir hareket içinde olmaması konusunda uyarıda  bulunmuştu.
Steinmeier yaptığı yazılı açıklamada, "Rusya'nın Kırım'da tüm  yaptıkları, Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne, Rusya'nın Karadeniz  Filosu konusunda yapılmış olan anlaşmalara tümüyle uymak zorundadır. Rusya  hükümetinin bu konuda kamuoyu önünde yapmış olduğu açıklamalara bağlı  kalacağından hareket ediyoruz" demişti.

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande: ''Ukrayna'da dış müdahalenin önüne  geçebilmek için gerekli her şey yapılmalı''
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, ''Ukrayna'da dış  müdahalenin önüne geçebilmek için gerekli her şeyin yapılması gerektiğini''  söyledi.

Hollande, Ukrayna'daki son gelişmelerle ilgili bir bildiri yayımladı.  Hollande yaptığı açıklamada, ''Rusya'nın müdahalesinin Ukrayna'nın toprak  bütünlüğü ve egemenliği için ciddi bir tehdit oluşturacağı'' uyarısında bulundu.
Ayrıca Hollande, AB'nin pazartesi günü yapacağı toplantıda ortak ve  koordineli bir tepki vermesi çağrısında bulundu.
Yapılan açıklamada Hollande'ın, bu akşam Polonya Başbakanı Donald Tusk  ile görüştüğü belirtilerek, iki liderin, Rusya Senatosu'nun bölgeye asker  gönderilmesi için yetki veren kararından duydukları endişeleri paylaştıkları  bildirildi.
Hollande'ın yine bu akşam telefonda Almanya Başbakanı Angela Merkel ve  AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ile Ukrayna'daki gelişmeleri görüştüğü  kaydedildi. 



Yorumlar (0)
15
açık
Günün Anketi Tümü
En Çok Sevdiğiniz Renk Hangisi?
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:18
Güneş 06:45
Öğle 13:14
İkindi 16:45
Akşam 19:32
Yatsı 20:54
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 30 81
2. Fenerbahçe 30 79
3. Trabzonspor 30 49
4. Beşiktaş 30 46
5. Kasımpasa 30 43
6. Başakşehir 30 42
7. Rizespor 30 42
8. Antalyaspor 30 41
9. A.Demirspor 30 39
10. Alanyaspor 30 39
11. Sivasspor 30 38
12. Samsunspor 30 36
13. Kayserispor 30 36
14. Ankaragücü 30 33
15. Hatayspor 30 33
16. Konyaspor 30 33
17. Gaziantep FK 30 31
18. Karagümrük 30 30
19. Pendikspor 30 29
20. İstanbulspor 30 13
Takımlar O P
1. Eyüpspor 27 64
2. Göztepe 27 56
3. Sakaryaspor 27 47
4. Ahlatçı Çorum FK 27 45
5. Kocaelispor 27 45
6. Bodrumspor 27 44
7. Boluspor 27 43
8. Bandırmaspor 27 41
9. Gençlerbirliği 27 40
10. Erzurumspor 27 37
11. Ümraniye 27 33
12. Keçiörengücü 27 32
13. Manisa FK 27 31
14. Şanlıurfaspor 27 27
15. Tuzlaspor 27 27
16. Adanaspor 27 27
17. Altay 27 15
18. Giresunspor 27 7
Takımlar O P
1. Arsenal 28 64
2. Liverpool 28 64
3. M.City 28 63
4. Aston Villa 29 56
5. Tottenham 28 53
6. M. United 28 47
7. West Ham United 29 44
8. Brighton 28 42
9. Wolves 28 41
10. Newcastle 28 40
11. Chelsea 27 39
12. Fulham 29 38
13. Bournemouth 28 35
14. Crystal Palace 28 29
15. Brentford 29 26
16. Everton 28 25
17. Luton Town 29 22
18. Nottingham Forest 29 21
19. Burnley 29 17
20. Sheffield United 28 14
Takımlar O P
1. Real Madrid 29 72
2. Barcelona 29 64
3. Girona 29 62
4. Athletic Bilbao 29 56
5. Atletico Madrid 29 55
6. Real Sociedad 29 46
7. Real Betis 29 42
8. Valencia 28 40
9. Villarreal 29 38
10. Getafe 29 38
11. Las Palmas 29 37
12. Osasuna 29 36
13. Deportivo Alaves 29 32
14. Mallorca 29 30
15. Rayo Vallecano 29 29
16. Sevilla 29 28
17. Celta Vigo 29 27
18. Cadiz 29 22
19. Granada 28 14
20. Almeria 29 13