Piramit Haber

Silifkeliler pekmezi imece usulü çıkarıyor

Yerel

Mersin’in Silifke ilçesinde üzümlerin olgunlaşmasıyla birlikte pekmez yapma telaşı başladı. Yoğun bir uğraş gerektirdiği için köylüler pekmezlerini imece usulü yapıyor.Çadırlı köylülerinden Vedat Genç, bağ bozduklarında köylülerin...

Mersin’in Silifke ilçesinde üzümlerin olgunlaşmasıyla birlikte pekmez yapma telaşı başladı. Yoğun bir uğraş gerektirdiği için köylüler pekmezlerini imece usulü yapıyor.

Çadırlı köylülerinden Vedat Genç, bağ bozduklarında köylülerin birbirine yardım ettiğini söyledi. Ticaretini yapmadıklarını sadece kendi yiyecekleri pekmezi yaptıklarını aktaran Genç, “Kestiğimiz üzümleri ‘şırana’ dediğimiz fırının yanına Vegabet götürüyoruz. Cubur haline gelene üzümlerin suyunu çıkartıyoruz. Ardından kazanlarda kaynatarak pekmez haline getiriyoruz.” dedi.

Safiye Şahin ise pekmez yapımını şöyle anlattı: “Çuvallara konuna üzümleri çiğneyerek suyunu çıkarıyoruz. Çökertmeye koyduktan sonra kazanın birinde dinlenmeye alıyoruz.Acısını alsın diye kazanlara biraz toprak atıyoruz. Çökertilen şıra tavada 2- 2.5 saat kaynıyor. Delikli kevki ile savurup iki gün güneşte beklettikten sonra tüketilmeye hazır hale geliyor.”
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.