Piramit Haber

İslam'da farklı ırkların birlikte yaşaması esastır

Yerel

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mevlüt Koyuncu, "İslam'da kardeşlik ve farklı ırkların birlikte yaşaması konuları esastır" dedi.

Kutlu Doğum Haftası dolayısıyla "Efendimiz (SAV)" adlı kitap çıkaran Koyuncu, amacının "Hz. Muhammed'in yaşadığı dönemde meydana gelen olayları günümüz şartlarına göre yeniden gözden geçirilmesi ve günümüze ışık tutulmasını sağlamak" olduğunu söyledi.

Hz. Muhammed (SAV) döneminde yapılan savaşların, sebep ve sonuçlarıyla hikaye şeklinde ele aldığını vurgulayan Koyuncu, Hz. Peygamber'in yaşantısını hem beşeri hem de Peygamberlik yönüyle ele aldığını anlattı.

Prof. Dr. Koyuncu, konunun daha iyi anlaşılması ve okuyucunun kendisine dersler çıkarması için çaba gösterdiğini ifade ederek, kitabında, İslam dininin yayılmasında diyaloğun ve tebliğin önemine vurgu yaptığını aktardı.

"İslam'da kardeşlik ve farklı ırkların birlikte yaşaması konuları esastır" diyen Koyuncu, "Hz. Peygamber, Medine Anayasasını hazırlarken, öncelikle şehirde Ensar ve Muhacirler arasında birlik ve beraberliği sağlamak, ekonomik sıkıntıları en aza indirebilmek ve kardeşlik bağını kuvvetlendirmek için çalışmalar yaptı" şeklinde konuştu.

Hz. Muhammed döneminde hazırlanan anayasa çalışmalarına da değinen Koyuncu, şunları kaydetti:
"Peygamber efendimiz, Medine'de yaşayan diğer kabilelerin temsilcilerini bir araya getirerek, ortak noktalar tespit edildikten sonra bir devletin kurulmasını önerdi. Özellikle kişilerin özlük haklarına dikkat edilerek herkesin kabul ettiği bir yazılı anayasa hazırlandı. Bu anayasadan herkes memnundu. Böylece farklı din ve ırklara mensup insanların birlikte yaşamaları bu anayasa çerçevesinde teminat altına alınmış oluyordu."

Prof. Dr. Mevlüt Koyuncu, Hz. Muhammed'in ashaplarıyla sürekli istişare halinde olduğunu belirterek, "Hz. Peygamber, dünyayla ilgili olan her işinde, şayet vahiy gelmemişse mutlaka arkadaşlarına sorar, onların fikirlerini alır ve ortak görüş oluşturarak kararını verirdi" ifadesini kullandı.

Değişim Yayınları'ndan çıkan kitap, "İslamiyetten önce Arap Yarımadası, Hz. Muhammed'in peygamberliğinden önceki durum, Hz. Muhammed'in peygamberliği ile Mekke dönemi ve Hz. Muhammed'in Medine dönemi" olmak üzere 4 ayrı bölümden oluşuyor.

Kitapta, kıblenin değiştirilmesi, Medine'de yapılan ilk nüfus sayımı, anayasanın hazırlanması gibi konular, farklı açılardan ele alınarak okuyuculara sunuluyor.

Yayıncı: Murat Paksoy
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.