Piramit Haber

Güzelbey: 500’ün üzerinde tarihi ve kültürel yapıyı restore ettik

Yerel

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı ve Tarihi Kentler Birliği Başkanı Asım Güzelbey, Dubrovnik’te düzenlenen Avrupa Tarihi Kentler Birliği toplantısına katıldı. Güzelbey, “Göreve geldiğimiz günden bu yana bin 500’ün üzerinde...

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı ve Tarihi Kentler Birliği Başkanı Asım Güzelbey, Dubrovnik’te düzenlenen Avrupa Tarihi Kentler Birliği toplantısına katıldı. Güzelbey, “Göreve geldiğimiz günden bu yana bin 500’ün üzerinde tarihi ve kültürel yapıları restore ettik. Bugün Gaziantep hanları, hamamları, tarihi ve kültürel değerlerinin yanında turizm kenti olarak Avrupa kentleri ile yarışır duruma geldi.” dedi.

Hırvatistan Tarihi Kentler Birliği’nin ev sahipliğinde 4 -5 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen Avrupa Tarihi Kentler Birliği Konferansı, Avrupa Konseyi, UNESCO Venedik Ofisi, Avrupa Tarihi Kentler Birliği, Hırvatistan Tarihi Kentler Konseyi ve Tarihi Kentler Birliği tarafından düzenlendi. Dünya Tarihi Kentler Birliği Genel Sekreteri Dennis Richards, Avrupa Tarihi Kentler Birliği Başkanı Louis Roppe ve Dubrovnik Belediye Başkanı Andro Vlahusic ile birlikte açılış konuşmasında söz alan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Tarihi Kentler Birliği’nin Türkiye'deki 11 yıllık geçmişini anlattı. Bugün 380 üyesi ile Başkanı olduğu Tarihi Kentler Pulibet Birliği’nin Türkiye'de ‘Tarihi ve Kültürel Mirasın Korunması’ yönünde yaptığı çalışmalardan bahsetti.

Tarih ve kültürel yönü ile zengin bir geçmişe sahip olan Gaziantep’in bu özelliğini 2002 yılında kendi dönemlerinde başlatılan çalışmalar ile ortaya çıktığını açıklayan Güzelbey, “Var olan değerlerimizi gün yüzüne biz çıkarttık. Dünü yıkıntı olan binaları bugün restore edilerek tarih ve turizmin hizmetine kazandırdık. Göreve geldiğimiz günden bu yana bin 500’ün üzerinde tarihi ve kültürel yapıları restore ettik. Bugün Gaziantep hanları, hamamları, tarihi ve kültürel değerlerinin yanında turizm kenti olarak Avrupa kentleri ile yarışır duruma geldi.” diye konuştu. Bu bağlamda Gaziantep’in tarihi ve turistik değerlerinin Avrupa’ya model olduğunu vurgulayan Güzelbey, UNESCO Dünya Kültür Mirası Aday Listesi’ne giren Zeugma ve Yesemek Antik Kentleri’nin yanı sıra Karkamış ve Rumkale’nin (Aşağı Fırat Havzası) de önemli turizm alanları olduğunu belirtti. Başkan Güzelbey öğleden sonra düzenlenecek oturumda ‘Gaziantep Mucizesini ve Kültürel Değişim Süreci’ni anlatacak. 5 Ekim Cuma günü düzenlenecek oturumda başkanlık yapacak Dr. Asım Güzelbey, Cumartesi günü Gaziantep’e dönecek.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.