Piramit Haber

Başkentgaz, kış öncesinde abonelerini uyardı

Yerel

Başkent Doğalgaz Genel Müdürlüğü (Başkentgaz), güvenli doğalgaz kullanımı için, kış öncesi bakımı yaptırılması konusunda abonelerini uyardı. Başkentgaz, kışa girerken bacaların itfaiyeye temizlettirilmesi, doğalgazlı cihazların...

Başkent Doğalgaz Genel Müdürlüğü (Başkentgaz), güvenli doğalgaz kullanımı için, kış öncesi bakımı yaptırılması konusunda abonelerini uyardı. Başkentgaz, kışa girerken bacaların itfaiyeye temizlettirilmesi, doğalgazlı cihazların yıllık bakımlarının yaptırılması ve sertifikalı firmalardan olumlu baca raporu alınmadan doğalgazlı cihaz taktırılmaması uyarılarında bulundu.

Başkentgaz’dan yapılan açıklamada, ısınma sezonu öncesinde abonelere şu uyarılarda bulunuldu:

—Bacalar yılda en az 1 kez, özellikle kış öncesi İtfaiye’ye (110) mutlaka temizlettirilmeli.

—Lodoslu günlerde havanın ısınmasından dolayı bacalar daha az çeker; tıkalı bacalar, periyodik bakımdan geçirilmeyen cihazlar, lodosta karbonmonoksit zehirlenmelerine yol açabilir. Bu nedenle böyle havalarda doğalgazlı cihazlar kapatılmalı, sobalar söndürülmeli.

—Doğalgaz proje ve tesisatları, mutlaka Başkentgaz’dan sertifika almış yetkili firmalara yaptırılmalı. Şirketimizden proje onayı, test ve muayene raporu alınmadan cihazlar işletmeye açtırılmamalı.

—Bacalı cihaz (soba, kombi, şofben vb.) taktırmadan önce mutlaka şirketimizden sertifika almış firmalara bacalar test ettirilmeli. Olumlu baca raporu verilmeden cihaz taktırılmamalı.

—Merkezi sistem bulunmayan binalarda, bacasız sistemle çalışan hermetik kombi ve şofbenler tercih edilmeli, her yıl düzenli olarak bakımları yaptırılmalı.

—Konutta veya binada doğalgaz tesisatı ve cihazlarla ilgili herhangi bir tadilat yaptırıldığı takdirde (kapı ve pencere değişikliği, cihaz-tesisat yer değişikliği, cam balkon, çatı onarımı, baca tadilatı, kazan yenileme vb.) mutlaka şirketimize bilgi verilmeli ve onay almadan hiçbir tadilat yapılmamalı.

—Bacaların içindeki sıva dökülmelerinin Betvole yol açtığı tıkanmalara karşı, standartlara uygun astar çelik baca yaptırılmalı.

—Ters rüzgâra karşı bacalara şapka taktırılmalı.

—Cihaz bacalarına kesinlikle aspiratör bacası bağlatılmamalı.

—Cihazlara baca sensörü taktırılmalı, çalışır durumda olduğu kontrol ettirilmeli, kesinlikle sökülmemeli. Sensörler, bacaların tıkalı olması halinde cihazın gazını keser.

—Bacalı cihazlar için taze hava teminini sağlayan camdaki menfez (ventilasyon), soğuk vb. gerekçesiyle kesinlikle kapatılmamalı, yoksa hemen taktırılmalı. Balkon, cam, PVC gibi malzemelerle kapatıldığı takdirde; menfez, atmosfere doğrudan açık olacak şekilde balkon camına yeniden monte ettirilmeli.

—Baca fleksleri (cihazı bacaya bağlayan esnek boru), ısınmadan ve soğumadan dolayı deformasyona uğradığından, 2 yılda bir yenilenmeli.

—Bacalı cihazlar, 8 metreküpten küçük hacimli yerlere, hacimleri ne olursa olsun balkon, yatak odası, banyo, tuvalet gibi mahallere tesis ettirilmemeli.

Ortamda çürük sarımsak kokusu hissedildiğinde;

—Paniğe kapılmadan ortam dışına çıkarak, 24 saat hizmet veren Alo 187 Servisi'ni arayın.

—Ekipler gelene kadar doğalgaz vanalarını kapatın.

—Pencereleri açın.

—Herhangi bir yangına yol açmamak için elektrikli hiçbir şeye dokunmayın, ortamda cep telefonu kullanmayın, sigara vb. içmeyin, asansörü çalıştırmayın ve kullanmayın.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.