Piramit Haber

Bakan Bayraktar’a Adana’nın imar sorunları ve kentsel dönüşümü sunuldu

Yerel

Müstakil Sanayiciler ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından düzenlenen 'İnşaat Sektör Kurulu' toplantısında, sektörün sorunları Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’a aktarıldı.         Seyhan...

Müstakil Sanayiciler ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından düzenlenen 'İnşaat Sektör Kurulu' toplantısında, sektörün sorunları Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’a aktarıldı.

Seyhan Oteli’ndeki organizasyonda konuşan Adana Yapı Müteahhitleri Derneği (AYAMDER) Başkanı Murtaza Kılçık, kentsel dönüşümde TOKİ ile işbirliği yapılarak yürütülen projelerde çarkın yerine oturduğunu söyledi. Kılçık, ancak belediyelerin tek başına bu soruna hızlı bir şekilde giremediğini kaydetti. Etapların küçültülerek, 200–300 konutluk hale getirilmesiyle yerel firmaların belediyelerle işbirliği yapabileceğini ifade eden Kılçık, “Özellikle Adana’da E–5’in kuzeyinde bulunan afet riski olan ve gecekondulaşan bölgelerin birçoğunda müteahhitler devletten hiçbir kredi desteği almadan konut üretecek güçtedir. Tek isteğimiz mümkünse etapların küçültülmesidir.” dedi. Kılçık, AYAMDER bünyesindeki 85 yap–satçı işadamlarının ciddi şekilde kentte konut inşa ettiğini hatırlattı.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ahmet Kırılmaz, kentte göçe bağlı konut sorunun ortaya çıktığını vurguladı. Bu durumun imar mevzuatına aykırı yapıların çoğalmasına yol açtığına işaret eden Kırılmaz, özellikle ilin güney bölgelerinde uygun olmayan yapılar sebebiyle kamu hizmetlerinin sunulmasında önemli sıkıntıların çekildiğini açıkladı. Kırılmaz, sözü edilen bölgelerde vatandaşın bütün ihtiyaçlarını karşılayacak ‘kentsel dönüşümlerin’ hayata geçirilmesi gerektiğini bildirdi.

Çukurova Belediye Başkanı Yıldıray Arıkan ise sınırları içindeki Belediye Evleri Mahallesi’ndeki TOKİ ile işbirliği halinde kentsel dönüşüm uygulamasını yapmak istediklerini dile getirdi.

Sarıçam Belediye Başkanı Ahmet Zenbilci de 100 bin nüfuslu ilçenin Adana için bir şans olduğunu kaydetti. Çok acil kentsel dönüşüm bölgelerinin olmadığını söyleyen Zenbilci, şunları söyledi: “Belediye Piabet başkanları şehri emlakçilerden önce planlayamazlarsa, kentin mastır planlarını doğru hazırlayamazlarsa, kendilerinden sonra gelen yöneticilere zulüm etmiş olurlar. İşte bu zulmü bugün ben, yarın başkası yaşar. Sarıçam bu anlamda şanslı. Sarıçam, 100 bin nüfuslu; fakat 1 milyon nüfusa göre planlanmalı.”

"NAZIM İMAR PLANLARI BİR ŞEHRİN ANAYASASIDIR"

Seyhan Belediye Başkanı Azim Öztürk ise Barış–İsmetpaşa Mahallesi Kıyıboyu üzerindeki alanda bin 398 konutun temeli atarak, kentsel dönüşümü başlattıklarını hatırlattı.

Kendilerinden 50 yıl sonraki nesillere hitap edecek mimari özelliklere sahip yapıların üretilmesi gerektiğinin altını çizen Öztürk, şunları kaydetti: "New York 15 milyon nüfuslu bir yer. New York Belediyesi’nin sağlıktan eğitime kadar bütün yetkileri mevcut. Ancak bu belediyenin 5 binlik nazım imar plan yapma yetkisi yok. Bu çok önemli bir şey. Büyükşehir Belediyesi’nin doğal meclis üyesiyim. İş durumuna göre oturumlara katılıyoruz veya katılmıyoruz. O dönem, meclis başkanı benim oturumlara katılmadığımı söyledi. Ertesi gün istatistiği çıkarıp götürdüm. 2009’un Mart ayından 10 ay süre geçmiş, 390 adet meclis gündem maddesi oluşmuş. Bu maddelerin yüzde 88’i nazım imar plan revizyonudur. O sırada, ‘Bu cinayetinize ortak olmak istemiyorum.’ dedim. Biz zihinsel değişimi gerçekleştirmedikçe kentsel dönüşümü başarılı bir şekilde yürütemeyiz. Bir şehrin anayasası olan 5 binlik nazım imar planlarının merkeze alınmasını teklif ediyorum."

Konuşmacıları dinleyen Bakan Erdoğan Bayraktar, not alıp, bazı hususlara açıklık getirdi. Toplantıya Vali Hüseyin Avni Coş, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, MÜSİAD Şube Başkanı Bilal Nadir Gök, AK Parti İl Başkanı Ziyaeddin Yağcı ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.