Piramit Haber

Tonyukuk Anıtları, Moğol bekçi Cau ile torununa emanet

Yaşam

TİKA'nın korumaya aldığı anıtların bekçisi Cau, yazıtların bulunduğu alana kurduğu "ger" çadırında ailesiyle kalıyor..

ULANBATUR - Hasan Öymez

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansınca (TİKA) korumaya alınan Moğolistan'daki Tonyukuk Anıtları'nın bekçisi Sondey Cau, ziyaretçileri torunu 9 yaşındaki Megmur Surun ile karşılıyor.
Çadırının kenarına yerleştirdiği küçük bir güneş paneliyle günlük elektrik ihtiyacını karşılayan Cau, 40 metrekarelik çadırında ziyaretçilere geleneksel ikramlarda bulunuyor.

Türklerin anavatanı olarak anılan Moğolistan, Bilge Kağan ve kardeşi Kül Tigin anısına dikilen ve bilinen ilk Türk alfabesiyle yazılan Orhun Abideleri ile Bilge Tonyuyuk Anıtları'na ev sahipliği yapıyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2005'teki Moğolistan ziyaretinin ardından, TİKA'nın çalışmalarıyla Bilge Kağan ve Kül Tigin anıtları, müzeye taşınarak, doğa şartlarına karşı korunması sağlandı.

TİKA, M.S. 720-725 yıllarında diktirildiği tahmin edilen ve Türk tarihine ilişkin önemli bilgiler taşıyan Tonyukuk Anıtları'nı da korumaya aldı.

Bozkırın ortasında dev Cengiz Han heykeli

Moğolistan'ın bilinen en önemli unsurlarından biri Cengiz Han heykeli ve dev çizme. Ulan Batur'un 54 kilometre doğusundaki Tsonjin Boldog'da yer alan heykel, kaidesiyle 40 metre yüksekliğe ulaşıyor. "Altın Kamçı" adıyla bilinen heykelin yapımında 250 ton paslanmaz çelik kullanılmış.

Altın Kamçı'nın kaidesindeki dev Moğol çizmesi de Guiness Rekorlar Kitabı'nda yer alıyor.

Moğolistan'da görülmeye değer yerler

Gobi Çölü'nde bulunan ve Ulanbatur'daki Tabiat Tarihi Müzesi'nde sergilenen dinozor kemikleri ve yumurtalarıyla Terelj Milli Parkı'ndaki doğal kaplumbağa kayası da Moğolistan'da görülmesi gerekenler arasında yer alıyor.

Türk ve Çin kültürlerinde sık sık rastlanan kaplumbağa figürü, devletin uzun ömrünü temsil ediyor. Bunun için bölge halkı için Terelj'deki doğal kaplumbağa kayası önem teşkil ediyor.
Moğolistan'da yollar üzerinde Tibet Budizminin izlerini yansıtan sunaklara rastlamak mümkün. Yola çıkarken sunağa para, tahıl, içki bırakan Moğollar, sağ salim gidecekleri yere ulaşmayı umuyor.

Başkent Ulanbatur'daki tarihi Gandantegçinlin Manastırı, Budist Moğolların uğrak yerlerinin başında geliyor.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.