Piramit Haber

Papalık yarışında kıtaların mücadelesi

Yaşam

Katolik Hristiyan aleminin liderliği için yüzyıllardır sadece İtalya ve Avrupa'dan seçilen papalık makamına bu sefer kıta dışından bir ismin seçilip seçilemeyeceği merak konusu....VATİKAN - Barış SeçkinAvrupa'dan en güçlü aday yine...

Katolik Hristiyan aleminin liderliği için yüzyıllardır sadece İtalya ve Avrupa'dan seçilen papalık makamına bu sefer kıta dışından bir ismin seçilip seçilemeyeceği merak konusu.

...

VATİKAN - Barış Seçkin

Avrupa'dan en güçlü aday yine en fazla kardinale sahip İtalya'dan gösterilirken, Güney Amerika, Kuzey Amerika ve Afrika kıtasındaki bazı isimler de güçlü adaylar arasında. 

Vatikan Devlet Başkanı ve Katolik alemi liderliğinden çekileceğini hafta başında açıklayan Papa 16. Benediktus'un kararının ardından, İtalya'da ve uluslararası kamuoyunda, yaklaşık 1,5 milyarlık Katolik aleminin yeni papasının kim olacağı tartışması sürüyor.

Mart ayında Konklav (Papalık seçimi) sürecinin başlamasıyla yaşı 80'nin altında olan 117 kardinal, yeni papayı belirlemek için Sistine Şapeli'ne kapanacak. 117 kardinal arasında 60 kardinal ile en çok temsil edilen kıta olan Avrupa içinde İtalyan kardinallerin çoğunluğu elinde bulundurduğu göze çarpıyor. 

İtalya ve Avrupa'dan öne çıkan en kuvvetli aday ise teolog ve dinler arası diyalog uzmanı olan, aynı zamanda Milano Başpiskoposluğu görevini yürüten 71 yaşındaki Angelo Scola. İtalyan Başpiskopos, Papa 16. Benediktus'a yakınlığıyla biliniyor. Scola'nın İtalyanlar tarafından favori görülmesinin bir nedeni de 1963-1978 arasında papalık yapan 6. Paul'ün, Milano Başpiskoposluğu yaparken Katolik Kilisesi liderliğine yükselmiş olması.

Avrupa'dan sonra 19 kardinalle en güçlü şekilde temsil edilen kıta konumundaki Güney Amerika ise, Katolikliğin en yaygın olduğu kıta. Papalık için bu kıtadan adı geçen en önemli aday ise Buenos Aires Başpiskoposu 69 yaşındaki Jorge Bergoglio ile 64 yaşındaki San Paolo Başpiskoposu Odilo Pedro Scherer. Bergoglio, 2005 Papalık Konklavı'nda 16. Benediktus ile çekişmişti.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.