Piramit Haber

Öğretim üyesinden “yaşlılık“ uyarısı

Yaşam

Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Koç, Türkiye'nin hızlı şekilde genç nüfus özelliğini kaybedeceğini, önlem alınması gerektiğini belirtti...


ANKARA Merve Özlem Çakır - Erdal Çelikel 

Prof. Dr. İsmet Koç, Türkiye'de kadın başına toplam doğurganlık hızının şu anda 2 civarında olduğunu belirterek, ''Bu da Türkiye'nin gelecekte çok daha hızlı bir şekilde genç nüfus özelliğini kaybedeceğini gösteriyor, nüfusun yaşlanacağına işaret ediyor'' dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ''3 çocuk'' tavsiyesini de değerlendiren Koç, şöyle konuştu:
''Türkiye bu demografik dönüşümü yaşayan ilk ülke değil. Geçmişte Batı Avrupa toplumları bu dönüşümü bizden 60-70 yıl önce yaşadılar. Bugün demografik olarak ciddi bir kriz içindeler. Çünkü zamanında bu tedbirleri almadılar. Türkiye'nin demografik yapısını güçlendirmek, doğurganlığı yükseltmek için bir takım tedbirler alması gerekiyor. Türkiye'nin çok yakın gelecekte nüfusun azalması problemi yok. Bu problem 2050'li yıllarda çok net ortaya çıkacak. Bunu bekleyerek geçirmek yerine şimdiden tedbirlerin alınmasının yararlı olacağını düşünüyorum. Bu tedbirler Batı Avrupa ülkelerinde uygulandığı biçimiyle kadını evin dışına çıkaran ama aynı zamanda doğurganlığı teşvik eden bir yöntemle yapılması gerekiyor."

Pahalı bir yatırım

Koç, Türkiye ekonomisinin teşvikler için hazır ve yeterli olup olmadığını konusunda ''Bu pahalı bir yatırım. Türkiye bu alana bir yatırım yapmak istiyorsa, önümüzdeki 35-40 yıl içinde çıkacak büyük soruna karşı tedbir almak istiyorsa, çok ciddi yatırım yapması ve bunu göz önüne alması gerekiyor'' dedi. 

Gerileyecek

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) ''Nüfus Projeksiyonları'' araştırmasına göre, kadın başına toplam doğurganlık hızının 2013 yılında 1,99 olması beklenirken, 2023 yılında bu rakamın 1,85'e gerileyeceği tahmin ediliyor.
Toplam doğurganlık hızı değerinin 2,1'in altına düşmesi, nüfusun kendisini yenileyememesi anlamına geliyor.
Nüfus artış hızının da 2013 yılı için yüzde 11,2 olması beklenirken, 2023 yılında bu rakamın yüzde 8,4 olacağı tahmin ediliyor.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.