Piramit Haber

Markette ödediği 10 lira fazla parayı böyle ger aldı!

Yaşam

Süpermarkette 5 lira etiketli tuvalet kağıdına kasada 15,65 lira ödeyen Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, fazladan harcadığı 10,65 lirayı icra yoluyla 65 lira olarak geri aldı.

Ağaoğlu, İstanbul Şişli'deki süpermarketten satın aldığı 5 lira etiketli tuvalet kağıdına kasada 15,65 lira ödemek zorunda kaldığını belirterek, geri ödeme için şirketin genel müdürlüğüne email gönderdiğini söyledi. 

Şirketten gönderilen cevabi yazıda indirimden faydalanmak için alışveriş kartının ibraz edilmesi ve 50 liralık alışveriş şartı bulunduğunun ifade edildiğini aktaran Ağaoğlu, bunun üzerine Ataşehir Kaymakamlığı Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurduğunu dile getirdi. 
 
Dilekçesine indirimli olduğu belirtilen ürünün cep telefonuyla çektiği fotoğrafını da iliştirdiğini anlatan Ağaoğlu, 10,65 liranın iadesi yönündeki kararın ardından İstanbul 24. İcra Müdürlüğünce firmadan faiz ve masraflarla 65,02 lira tahsil edildiğini vurguladı. 
 
 "Karınca duası gibi küçük puntolarla yazılı uyarılar tüketicileri bağlayamayacak" 
 
Ağaoğu, yeteri kadar para veya kredi kartı bulunmayan tüketicilerin kasada mahcup olabileceklerini düşündüğü için hukuk mücadelesi başlattığını dile getirdi. 
 
 Ağaoğlu, yeni Tüketici Kanunu uyarınca hazırlanan Fiyat Etiketi Yönetmeliği'nin 28 Haziran'da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini anımsatarak, şöyle konuştu: 
 
"Bu yasal düzenlemeye göre, malın satış fiyatıyla kasa fiyatı arasında fark olması durumunda tüketici lehine fiyat uygulanacak. Bu hüküm, yürürlükten kaldırılan Tüketici Kanunu'nda da aynen bulunuyordu. Bu hüküm yeni düzenlemede de korunuyor. Tüketiciler, dikkatli ve bilinçli olursa haklarını alabilir, benim aldığım gibi. Yönetmeliğe göre, etiketlerin üzerindeki rakam ve harflerin okunabilir, düzgün, eksiksiz, gerçeğe uygun, yeterli büyüklükte ve başka rakam, kelime ve işaretlerle karışıklığa sebebiyet vermeyecek şekilde olması gerekmektedir. Karınca duası gibi küçük puntolarla yazılı uyarılar tüketicileri bağlayamayacak." 
 
 
Ağaoğlu, Uzakdoğu'dan ithal edilen, market raflarını dolduran ürünlerin kalitesiz olduğuna dikkati çekerek, yeni yönetmeliğe göre, malın üretildiği ülkenin de Türkçe yazılacağını belirtti. 
 
Böylelikle piyasaya sürülen ürünlerin Çin menşeli olduğunun tüketiciler tarafından kolayca anlaşılabileceğini aktaran Ağaoğlu, "Okumuş-yazmış insanlar, bu tür şeyleri anlayabiliyor ama Anadolu'daki bilinçsiz vatandaşlarımız bunu anlayamıyordu. O yüzden alınan bu karar, çok yerinde oldu" diye konuştu. 
 
Ağaoğlu, kalitesiz mallara karşı tüketicilerin dikkatli olmaları gerektiği uyarısında bulunarak, tüketicilerin küçük dahi olsa haksız uygulamayla karşılaştıklarında haklarını aramalarının vatandaşlık görevi olduğunu sözlerine ekledi. 

HABER İÇİN TIKLA>>>
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.