Piramit Haber

Konukevleri özgürlük kısıtlayamayacak

Yaşam

Kadın Konukevi çalışanları, kadını korumak gerekçesiyle temel hak ve özgürlüklerine yönelik sınırlandırma getiremeyecek...

Kadın Konukevlerinin Açılması Hakkındaki Yönetmeliği, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına, belediyelere, il özel idarelerine ve sivil toplum kuruluşlarına ait kadın konukevlerinin açılışı, işleyişi, hizmetin çeşit ve niteliği, denetimi, kurumlar arası işbirliğiyle çalışanların görev ve sorumluluklarına ilişkin usul ve esasları belirliyor.

Buna göre, Bakanlığın yanı sıra büyükşehir belediyeleriyle nüfusu yüzbini geçen belediyeler, İl özel idareleri ve sivil toplum kuruluşları da konukevi açabilecek. Gerçek kişiler konukevi açamayacak. Konukevi açma izni ve izin iptali konuları bakanlık tarafından düzenlenecek.

Konukevlerine verilecek destek ve hizmetlerin, insan haklarına dayalı, insan onuruna yaraşır, toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı ve sosyal devlet ilkesine uygun olması esas alınacak. Yapılacak işlemlerde kadının beyanı esas olacak ve delil göstermek zorunda bırakılamayacak.

Konukevi çalışanları, kadını korumak gerekçesiyle bu yönetmelikle belirlenen kurallar dışında kadının temel hak ve özgürlüklerine yönelik herhangi bir sınırlandırma getiremeyecek ve kadın adına karar alamayacak.

Kanuni hükümler saklı kalmak kaydıyla konukevinin adresi, telefon numarası, kadınların, çocukların ve konukevi çalışanlarının kişisel bilgileri gizli tutulacak.

Konukevine kabulünü isteyen kadınlar il müdürlüğüne, şiddet önleme ve izleme merkezlerine, benzeri görevleri yapan kamu kurum ve kuruluşlarının ilgili yönlendirici birimlerine veya kolluğa başvurabilecek.

Şiddete uğrayan ya da uğrama tehlikesi bulunan bütün kadınlar ve beraberindeki çocukları hiçbir ayrım yapılmadan konukevine kabul edilecek. Şiddetten haberdar olan üçüncü kişilerin bildirimleri ihbar olarak değerlendirilecek.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.