Piramit Haber

Kelaynakların sayısı artıyor

Yaşam

Şanlıurfa'nın Birecik ilçesindeki üretme istasyonunda koruma altında tutulan kelaynakların sayısı bu yılki doğumlarla 154'e ulaştı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü verilerinden derlediği bilgiye göre, Birecik'teki Kelaynak Üretme İstasyonu'nda yarı doğal ortamda yaşayıp üreyen kelaynakların sayısı, 1950'li yıllarda bölgedeki tarım zararlıları ve sıtmaya karşı yapılan yoğun ilaçlamadan sonra ciddi oranda azaldı.

Bu nedenle 1973'te 23 çifte kadar gerileyen kelaynakların bir kısmı göçten dönmeyince yürütülen çalışmalar kapsamında 1998 yılından itibaren göç dönemi başlangıcında üretme merkezinde kafeslere alınmaya başlandı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün yürüttüğü çalışmalar sonucunda kelaynakların ''yok oluş süreci'' de durduruldu.

Yapılan çalışmalar sonucu 2001 yılında 42 olan kelaynakların sayısı giderek arttı. Bu yıl şubat ayının son günlerinde doğaya bırakılan kelaynaklar başarılı bir üreme dönemi geçirdi. Haziran ayında tekrar kafeslere alınan kelaynakların sayıları yeni yavruların dünyaya gelmesiyle 154'e ulaştı.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.