Piramit Haber

Kadının çalışması engelleniyor

Yaşam

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile İŞKUR tarafından gerçekleştirilen araştırmada, kadının çalışmasındaki en büyük engelin ''geleneksel bakış'' olduğu ortaya çıktı.

''İşgücü Piyasasına Girişte Kadınlar İçin Engeller ve Betticket Fırsatlar'' başlıklı araştırma, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile İŞKUR'un yararlanıcı olduğu ve AB tarafından sağlanan finansal katkı ile yürütülen proje kapsamında 43 ili temsilen Gaziantep, Trabzon, Çorum, Erzurum ve Van'da gerçekleştirildi.

Anketler genel olarak kadınların, ''tüm toplumsal baskılara ve evdeki ağır sorumluluklarına'' karşın çalışmak istediklerini ortaya koyarken, kadının iş gücü piyasasına girişte önündeki en büyük engelin ''geleneksel bakış'' olduğunu belirledi.

Geleneksel anlayışın hakim olduğu bölgelerde, kadınların evlendikten sonra çalışmasının tercih edilmediği ortaya çıkarken, bunun tüm illerde yaygın olması ise ayrıca dikkati çekti. Bu sıralamada başı ise Van ve Erzurum çekti.

Araştırma, kadınların tercih ettiği meslekleri de ortaya koyuyor. Çıkan tercihler gözönüne alındığında ise kadınlar daha çok ''kadınca iş ve iş yeri koşulları'' istiyor. 

Kadınların, önem sırasına göre tercih ettiği mesleklerler şöyle:
Dikiş-nakışçı, aşçı, çocuk bakıcısı, konfeksiyon işçisi, öğretmen, temizlik elemanı, sekreter, büro memuru, terzi, satış elemanı, muhasebe, kuaför, kendi işletmesinde çalışma, büro işçisi, kasiyer, bulaşıkçı, tekstil çalışanı, halı dokuyucusu, takı tasarımcısı, garson, el sanatları ustası, çaycı, avukat, işletmeci, hasta bakıcı, hemşire.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.