Piramit Haber

''İşte Eşitlik Platformu'' tanıtıldı

Yaşam

Toplumsal cinsiyete dayalı eşitsizlikle mücadele için Dünya Ekonomik Forumu altında oluşturulan görev grubunda yer alan ''İşte Eşitlik Platformu'' tanıtıldı.

İSTANBUL

Toplumsal cinsiyete dayalı eşitsizlikle mücadele için Dünya Ekonomik Forumu (DEF) çatısı altında oluşturulan görev grubunda yer alan ve Türkiye'de ekonomik alandaki cinsiyet uçurumunu en aza indirmek üzere harekete geçen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın himayesinde kurulan ''İşte Eşitlik Platformu'' tanıtıldı.

Platformun kuruluş amacı ve hedeflerinin paylaşıldığı, Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısına, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ve Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk ev sahipliği yaptı.

Fatma Şahin, toplantı yaptığı konuşmada, platformun, ortak sorunlara ortak çözüm bulunabileceğinin bir göstergesi ve ortak aklın bir sonucu olduğunu dile getirdi.

Artık ''kafa gücü''nün önem taşıdığı bir dünya düzeninde yaşandığını kaydeden Şahin, ''Toplumun yarısının kafasını yok saydığınız, engelli potansiyelini kullanmadığınız, yaşlısını yok saydığınız bir potansiyelle hiçbir hedefe ulaşamazsınız'' dedi.

Şahin, Türkiye'nin iddialı bir ülke olduğunu, küresel oyuncu olmayı hedeflediğini belirterek, ''En temel şey, güçlü toplum, beşeri sermaye. Doğan herkese, cinsiyeti, bölgesi ne olursa olsun, annesi babası kim olursa olsun, doğduğu zaman fırsat eşitliği vermek, onu doğduktan sonra her türlü imkandan istifade edecek şekilde hayata hazırlamak ve önündeki engelleri kaldırarak potansiyelini artırmak ve sürdürülebilir kalkınmada ondan istifade edecek duruma gelmek... İşte bunu başarmamız gerekiyor'' diye konuştu.

Hedefler

Türkiye'de kadınların ekonomiye katılımı sürecinde cinsiyet eşitliğinin sağlanması amacıyla kurulan ''İşte Eşitlik Platformu'', kamu, özel sektör, STK'lar, akademisyenler, medya ve DEF işbirliğini kapsayan çok paydaşlı bir yapıdan oluşuyor. 

''İşte Eşitlik Platformu''nun çıkış noktası, 2006'dan bu yana her yıl DEF tarafından hazırlanan ''Toplumsal Cinsiyet Uçurumu Raporu''nda Türkiye'nin ''Ekonomik Katılım ve Fırsatlar İndeksi''ndeki yerinin 3 yıllık bir süreçte yüzde 10 seviyesinde yukarı taşınması olarak açıklandı. 

Ülkelerin, kadınların iş hayatına katılım ve onlara sunulan fırsatlar açısından değerlendirildiği ve sıfırdan 1'e kadar puanlandığı indekste, Türkiye'nin 2012 notu 0.414 oldu. Platform ile bu notun 3 yılda yüzde 10 seviyesinde yükseltilerek 0.455'e ulaşması hedefleniyor.

Türkiye'nin önde gelen 55 şirketinin katıldığı ''İş Yerinde Kadının Durumu ve İyi Uygulama Örneklerinin Tespiti Anketi''nin sonuçlarına göre, firmaların toplam istihdamının yüzde 36'sını kadınlar oluştururken, bu oranın beyaz yaka çalışanlarda yüzde 45, mavi yakalılarda ise yüzde 10 seviyesinde olduğu görülüyor. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.