Piramit Haber

Hat sanatının merkezi Türkiye

Yaşam

Yurt dışından çok sayıda öğrencinin ''Hat sanatı''nı öğrenmek için Türkiye'ye geldiği bildirildi...

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim görevlisi ve hat sanatçısı Arif Yücel, yaptığı açıklamada, ''hat''tın sanat olma özelliğini Kuran-ı Kerim indirilmeye başladıktan sonra aldığını söyledi.
Kuran-ı Kerim, deri ve çeşitli materyal üzerine kayıt altına alırken hat yazısının kullanıldığını belirten Yücel, ilk defa ''ma'kıli''
denilen köşeli yazının da bu dönemde ortaya çıktığını anımsattı. Yücel, ma'kıli yazısının daha sonra gelişerek 6 çeşit olarak günümüze kadar geldiğini vurguladı.
İslamiyet'in yayılmasıyla birlikte hat sanatının da geliştiğini anlatan Yücel, şunları kaydetti:

''Abbasiler döneminde Yakut el Müstah'simi gibi hat üstatları bu gelişime çok büyük katkıda bulundu. Yakut el Müstah'siminin de aslının Türk olduğu bilinir. Osmanlı döneminde ise asıl başlangıç Şeyh Hamdullah ile başlar. Şeyh Hamdullah 'hattatların kıblesi' olarak bilinir ve adeta bir başlangıç oluşturur. Şeyh Hamdullah, II. Beyazıt döneminde 'aklamı sitte' 6 çeşit hat yazısına yeni bir yorum getirmiştir. Ondan sonra bütün hattatlar Şeyh Hamdullan gibi yazma gayreti içerisine girmiştir.''

Yücel, Türkiye'nin hat sanatında ''dünyanın merkezi''
olduğunu vurgulayarak, ''Hat sanatı, ülkemizde yeniden diriliş dönemi içerisindedir. Yurt dışından çok sayıda öğrenci İstanbul'a gelip kıymetli hocalardan hat eğitim alıyor. Hat sanatı, milletimizin yapısına ve mizacına en uygun sanattır'' diye konuştu.

Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.