Piramit Haber

Edirne'de son durum hala kötü!

Yaşam

Edirne'de Tunca ve Meriç nehirlerinin taşması sonucu gece felaket geçti. Edirne'de son durum hala kötü. Edirne'den gelen son dakika haberlere göre 10 gün süreyle geçiş yok.

EDİRNE 'den gelen son dakika haberlere göre 10 gün süreyle araçlar karşıya geçemeyecek. Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, nehir taşkınları dolayısıyla mahsur kalanların askeri helikopterle tahliye edildiğini söyledi. Bir mahalle ise tamamen boşaltıldı ve okula taşındı. 

Edirne Tunca ve Meriç nehirlerinin yükselmesi nedeniyle eşi görülmemiş bir felaketle boğuşuyor. Bulgaristan ve Yunanistan'daki kar ve yağmur sebebiyle nehirlerin debisi yükseldi ve Edirne sele gitti. Edirne'de iki köprü tamamen sular altında kaldı. Gece ise tam bir seferberlik vardı. 

EDİRNE SON DURUM

Meriç Nehri'ndin debisindeki artış sürürken yayıldığı alan genişliyor. Nehir yatağı yakınlarındaki sayfiyeler, işletmeler ve tarım arazilerini sular altında bırakan taşkının Karaağaç Mahallesi'ni tehdit etmesi üzerine kot olarak düşük seviyede ve nehre yakın kısımdaki bazı evler tahliye edildi. Bu evlerde yaşayan 50 aile Karaağaç Mustafa Necati İlkokulu'na yerleştirildi.

NEHİR DEBİSİ ARTTIKÇA GENİŞLİYOR

Nehir, debisi arttıkça daha geniş alana yayılıyor. Taşkının Lozan Caddesi'nde yarıklara neden olması üzerine mahalleye ulaşım sağlanamıyor.

EDİRNE'DE YÜZYILIN FELAKETİ

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, taşkını "Edirne'de yüz yılın felaketi" olarak niteledi. Meriç Nehri'nin tarihinde en yüksek debi seviyesinden birine ulaştığı ifade ediliyor.
Meriç Nehrinin debisi, DSİ'nin son ölçümlerine göre saniyede 2 bin 137 metreküpe yükseldi. Meriç'in yükselmesine neden olan Arda Nehri'nin ise kaynağında debide düşüş başladı. Arda Nehri'nin debisindeki düşüşünün Edirne'deki Meriç Nehri debisine etkisini bugün öğlen saatlerde göstermesi bekleniyor.

SKORSKYLER İLE TAHLİYE YAPILDI
Şahin, Tunca Köprüsü çevresindeki incelemelerinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, dün öğleden sonra Bulgaristan ve Yunanistan'dan gelen kar ve yağmur sularıyla Meriç Nehri'nin debisinin oldukça yükseldiğini belirtti.

Debinin seviyesinin 1800'ü geçmezken 2 bin 12 metreküpe ulaştığını aktaran Şahin, "Debinin on ikiye kadar daha da da artması bekleniyor. Bunun için gerekli çalışmalarımız tamamlanmıştır. İki askeri Skorsky helikopteri gece dahi nakliye ve tahliye işlemleriyle meşgul" diye konuştu.

YUNANİSTAN DA KÖYLERİ BOŞALTIYOR

Şahin, Yunanistan'ın Evros Valisinin bir saat önce kendisini arayarak, Bosna köyün karşısındaki köylerinin de sel felaketine maruz kaldığını ve köyün boşaltıldığını söylediğini aktardı.

Yetkililerin suyun kesilmesini istediğini ifade eden Şahin, "Biz de suyun kesilmesiyse tabii ki mümkün değil. Yarın ne talepleri varsa biz helikopter marifetiyle oraya yardım edeceğiz. Bu da Türkiye için tabii ki bir jest olacaktır" diye konuştu.

NE OLUR ALLAH BİLİR

Şahin, bir gazetecinin "Debi düşecek mi" sorusu üzerine ise şunları kaydetti:

"Ondan sonra ne olur Allah bilir. Bu konuda biz elimizden gelen çalışmaları yaptık. Ondan sonrasını benim bilmem mümkün değil.

Şu bir gerçek ki Sofya Büyükelçiliğinden almış olduğumuz bir yazıda, çarşamba günü en son noktaya zirve yapacağı, pik yapacağı ifade ediliyor. Bakalım, bekliyoruz. Şu bir gerçek ki 10 gün süreyle araçlarla karşıya geçişler mümkün olamayacaktır. Tabii ki Pazarkule Sınır Kapısı da kapalı olacaktır".

Şahin, şimdiye kadar kaç kişinin kurtarıldığına ilişkin soru üzerine ise, "Şu an sudan helikopterle 6 kişi alındı. 22 kişi de bu taraftan tahliye edildi. Tabii ki Edirne'den de Karaağaç'a götürülenler var. Önemli erzak ve tıbbi malzeme götürüldü ama bu konudaki esas çalışmalarımız yarın sabah başlayacaktır" diye konuştu.

Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.