Piramit Haber

Dilencilerin kucağındaki bebekler neden sürekli uyur?

Yaşam

Dilencilerin kucağındaki bebekler neden sürekli uyur? Sonuna kadar okunması gereken bir yazı.

“Metro istasyonu yakınında yaşı tam olarak belli olmayan bir kadın oturuyor. Kadının saçı karışık ve kirli, başını kederli bir şekilde öne eğmiş.  Yanında bir çanta duruyor. İnsanlar çantaya para atıyor. 
Kadının kucağında uyuyan iki yaşında bir bebek var. Bebek, kirli bir şapka ve kirli giysiler içinde habersizce uyuyor. Yoldan geçen sayısız insan ona para veriyor. 
Kötü bir niyeti olduğunu düşünmeden, her zaman cebindeki son kuruşu ve üzerindeki son kıyafeti hayırlı bir iş yaptığını düşünerek vermeye hazır olan insanlar.
Bir ay boyunca bu dilencinin yanından geçtim. Bunun çete kontrolünde bir aldatmaca olduğunu bildiğim için dilenciye para vermedim. 
Bir ay sonra dilencinin önünden geçerken aniden bir şey fark ettim. 
Her zamanki gibi pis bir eşofman giydirilmiş bebeğe baktım. Sabahtan akşama kadar kirli bir metro istasyonunda bir çocuğun bu kadar sakin durmasını garipsedim. 
Bebek uyuyordu. Ağlamıyordu, hıçkırmıyordu veya bağırmıyordu, sadece başını annesinin dizlerine gömmüş uyuyordu.
Sevgili okuyucular, aranızda çocukları olan var mı?
1-2-3 yaşlarındaki bebeklerin ne sıklıkta uyuduğunu hatırlarsınız.  İki veya en fazla üç saatlik öğleden sonra şekerlemesi yaparlar ve bu aralıklarla tekrar eder. 
Fakat ben bir ay boyunca dilencinin kucağındaki bebeği bir kere bile uyanık görmedim! 
Dilencinin dizlerine gömülü olan bebeğin yüzüne baktım ve içimde beliren kuşku daha da arttı. Gözlerimi bebeğe dikerek dilenciye sordum: 
“Neden sürekli uyuyor?” 
Dilenci beni duymamış gibi yaptı. Gözlerini indirdi ve yüzünü ceketinin yakasına sakladı. 
Soruyu tekrarladım. Kadın tekrar yukarı baktı. Ardından arkamdaki bir yere iğrenmiş bir şekilde baktığını fark ettim. 
“Bas, git!”
diye mırıldandı. 

ÇOCUKLAR ALKOLLİK AİLELERDEN KİRALANIYOR

Ben adeta çığlık atar gibi “neden sürekli uyuyor?” diye sordum bir daha. Arkamdaki kişi omzuma elini koydu. Arkamı döndüm. Yaşlıca bir adam, tasvip etmeyen bir tavırla bana bakıyordu: “Ondan ne istiyorsun? 
Ne kadar zor bir hayat yaşadığını görmüyor musun?”
Cebinden biraz para çıkardı ve dilencinin çantasına attı. Dilenci tevazu ve büyük bir keder ifadesi belirmiş yüz ifadesi takınarak istavroz çıkardı. Adam omzumdan elini çekti ve metro istasyonundan dışarı çıktı. Bu yaşlıca adamın eve gittiğinde, ev halkına metro istasyonunda gördüğü ruhsuz bir adama karşı fakir, perişan bir kadını nasıl savunduğunu anlatacağından eminim.
Ertesi gün bir arkadaşımı aradım. Bu arkadaşım zeytin gibi gözleri ile Romen uyruklu komik bir adamdı. Eğitiminin sadece üç buçuk yılını tamamlamayı başarmıştı. 
Eğitimini tamamlayamaması, onun pahalı ve yabancı arabalarla şehrin sokaklarında gezinmesini engellemiyordu.
Arkadaşımdan bu işin bariz bir şekilde organize edilmiş olduğunu öğrenmeyi başardım. Kullanılan çocukların alkolik ailelerden “kira”
landığını veya en basit deyişiyle kaçırıldığını öğrendim. Bebeğin bütün gün uyuması için bu kişiler tarafından ona votka ya da uyuşturucu verildiğini de şaşkınlıkla dinledim. Tabii ki, çocukların vücutlarının böyle bir şok ile baş etmesi mümkün değildir, bu yüzden çocuklar genellikle ölür. 

BU KORKUNÇ GERÇEĞİ GÖRÜN!

En korkunç şey ise –bazen bu çocuklar “iş günü” içerisinde ölür. Ve sözde annenin akşama kadar kucağında ölü bir çocuğu tutması kaçınılmazdır. Bu bir kuraldır.  Yoldan geçenler torbaya biraz para atar ve bunun ahlaki ve doğru bir şey olduğuna inanır, bunun “yalnız” bir anneye yardım etmek olduğunu düşünür. Ama değildir. 
Ertesi gün aynı metro istasyonunda yürürken gazeteci kimliğimle konuşmaya hazırdım. 
Kadın aynı yerde oturuyordu ve kucağında dünkünden farklı bir bebek tutuyordu. 
Ona bu çocuğun belgelerini ve dünkü çocuğun nerede olduğunu sordum. Cevap vermedi. 
Fakat yanımdan geçen insanlar neden çocuklu ve yoksul bir dilenciye bağırdığımı sorup, aklımı kaçırdığım imasında bulundular. 
Bunun üzerine metro istasyonundan bir koruma eşliğinde zorla çıkarıldım. Yapmam gereken şeyin polisi aramam gerektiğini biliyordum ve aradım. 
Fakat polis geldiğinde ortada ne dilenci ne de bebek vardı.
Eğer siz de sokaklarda çocuklarıyla dilenen kadınlar görüyorsanız, para vermeden önce bir kez daha düşünün.
Para vermediğiniz takdirde sektörleşmiş bu tür kötü niyetli işler bir süre sonra bitecektir. 
Böylece çocukların votka ve herhangi bir ilaç verilerek kullanılmasına ve sömürülmesine de engel olacaksınız.
Dilencilerin kucağında uyuyan bebeğe sakın şefkat ile bakmayın. Bu korkunç gerçeği görün! 

İşte artık, bu yazıyı okuduğunuz için, dilencilerin kucağındaki çocukların neden sürekli uyuduğunu biliyorsunuz.”

DAHA ÇOK KİŞİNİN BUNDAN HABERDAR OLMASI İÇİN LÜTFEN BU HABERİ HERKES PAYLAŞSIN!

Çeviri - Berfun Çağinli

Yorumlar (51)

hassan 10 Yıl Önce

kanal İstanbul yapacağına bunlara ev yapsana. bunlara yardım rant getirmiyor değil mi? sen de haklısın usta...

memo 10 Yıl Önce

ya gercekten muhtac olanlar varsa!?

ike 10 Yıl Önce

ya okuma yazman yok yada gerizekalısın... okuma yazman az da olsa var gibi...

gonca 10 Yıl Önce

bu cok yararli oldu benim de dikkatimi hep cekmisti o bebekler hep ama hep uyuyorr ama gercektrn muhtec olanlar ve bekleri kendilerine ayit ve uyanik olanlar da var tabii

Buses 10 Yıl Önce

gerçekten muhtaç olan dilenmez, hakkıyla emeğiyle kazanır ekmeğini. hiçbişey yapamıyorsa şayet belediyeler, çocuk esirgeme kurumları vs. boşa çalışmıyor. elbet ihtiyacı olan da var fakat bir çoğu oyun. olan küçücük çocuklara oluyor,

yorum 10 Yıl Önce

neden almanya ve ona benzer ülkelerde böyle bir görüntüye rastamiyoruz? cünkü onlar cocuklari korumak icin hemen bu vicdansizlarin elinden alirlar, bunu yapmak icin bir ihabarada gerekmez, cünkü polisler bunu zaten görür görmez önler! biz ne yapiyoruz?

Eda Gürkaya 10 Yıl Önce

okuduklarıma inanmak istemiyorum gözlerim yerinden fırladı

aziz tarık 10 Yıl Önce

kafama takılan bir soru oldu yukarda yazdığınız açıklamaya göre o küçük çocukların ölmesi lazım peki bu düzenli ve sık sık ölen küçük çocukların cesetleri neoluyor ve medya bu cesetlerden nasil olurda haberi olmaz

şehzade 10 Yıl Önce

öncelikle haberi yapan kişiye teşekkür ederim.ancak vurgulamak ve sorgulamak istediğim bir konu var.bu ülkeni̇n polisi, zabıtası bu olayların nasıl olduğunu bilmiyor mu?gerçekten muhtaç olan insan çok ancak benim kanımca gerçekten muhtaç olan kişi dilenmez.dilenen insanların çoğu bir şebeke örgüt veyahut bir çok sebeple kullanılan dini istismar eden kişiler.yine vurgulamak ve sorgulamak istediğim bir konu ise o çocukların günahı ne ki bunu yapan veya buna alet olan anneleri babaları yok mu?bu düzenin ardını hiç mi kimse aramıyor araştırmıyor?

zubeyde 10 Yıl Önce

avrupa da bu tür seyleri gormuyoruz cunki onlar cocuklari korur diyen arkadasa cevap olarak sunu soyleyim : ben paris te yasiyorum ve metro larda bile bu tur manzaralarla cok karsilasiyoruz. yani avrupa da da ayni durum

Muhammet 10 Yıl Önce

''yazıyı berfun çağinli türkçeleştirmiştir.'' notonu kimse göremiyor mu? bu olay türkiye'de gerçekleşmemiştir. 3.köprüyü de sen, ben geçeceğiz diye yaptı.

mehmet korkmaz 10 Yıl Önce

TÜM HALKIMIZA,TÜM İKTİDAR VE MUHALEFETLERE. GENEL KURMAYIMIZA VE POLİS TEŞKİLATIMIZA, MANEVİ ÇAĞRI VE DUYURUDUR. EĞER SEÇİMLERDE GERÇEKTEN HİLE YAPILDIYSA, HİLE YAPANLAR. HALKIN TOP YEKÜN DEĞERLERİ OLAN, ( OY ) LARINI ÇALMAKLA, HADDİ AŞIP ( İLAHİ ) CEZAYI HAK ETTİLER. TEK KURTULUŞ YOLLARI SEÇİMLERİ İPTAL EDİP. TÖVBE İSTİFAR EDEREK HEM ( YÜCE ALLAH ) TAN HEMDE HALKTAN ÖZÜR DİLEYİP. MAAŞLARINDAN FAZLASI İLE, HAKSIZLIKLA ELDE ETTİKLERİ , SERVETLERİNİ. HAZİNEYE DEVREDİP, YENİDEN DÜRÜST OLARAK, SEÇİMİ YENİLESİNLER. BU BİR MANEVİ UYARIDIR. BEN SADECE YAZARIM.YAZANI DEĞİL YAZDIRANI DİKKATE ALINIZ. VE BU MANEVİ UYARIYA SAYGI DUYUNUZ, GEREKENİ YAPINIZ DERİM. 5 ÇOCUKLU SURİYELİ BİR AİLE, SON PARASI İLE BİR EV KİRALAMIŞ. EŞYA YOK YERLERDE YATIYORMUŞ, ÇOCUKLAR VE AİLE AÇ, ama dilenmiyorlar iş istiyorlar BUNDAN SONRA TÜM TÜRKİYEMİZ. VATANIMIZDAKİ AÇLIK VE YOKSULLUK SINIRINDAKİ, TÜM MAĞDUR VE PERİŞAN İNSANLARIMIZA SAHİP ÇIKMALIYIZ. SURİYEDEKİ VE TÜM DÜNYADAKİ SAVAŞLARA SON VERMEK İÇİN. ÖNCE

seçil 10 Yıl Önce

kardeşlerinize ve çocuklarınıza da dikkat edin..15yıl önce kendimden 4 yaş küçük kardeşim çalan kapıya benden önce koştu ve kapıyı açtı koridorun diğer ucundaydım dilenci kadının eve ayağını attığını gördüm ve ben de 8 yaşındaydım avazım çıktığı kadar bağırdım ve kardeşimi koşup kucaklayana kadar kadın ortalıktan kayboldu. bunun haricinde çoğunun banka hesapları karıştırılırsa milyonlar yüzüyor.. gerçekten ihtiyacı olanın zaten dilenmiyor sen farkediyorsun ya da dilenirken çok utanıyor hissediyorsun..

esra demircan 10 Yıl Önce

polis de dilencilerden para alıyor ki hiç karışmıyor şikayet etsek de

harun 10 Yıl Önce

bende ilk okudugumda zayıf bir ihtimal vermiştim.yalnız dun sefaköy metrobus koprusunun merdiveninde dilenen kadının kollarında uyuyan cocugu gorunce kalbim çarptı.o inanamadıgım durum tamda onumdeydi. ve aglaya aglaya dileniyordu.kadına şok olmuş ve kızgın bir ifadeyle bu çocuk neden uyuyor diye sordugumda panikledi.5 dakikada yok oldu ortalıktan.gordum.tam onumdeydi.ama idda edilenin gercekligini ancak polis çıkarabilir.oda polis isterse.

Hasan 10 Yıl Önce

hepsi tamam da bu "........... kişi tarafından türkçeleştirilmiştir" ne demek onu anlamadım!!!!!!!!!!

ahmet genç 10 Yıl Önce

dilenciye para vermek insanın kendini inkar. etmesidir para vereceğine bir ev kirala bir market göster birde mağaza ve onların elektriğini suyunu gazını öde .ha şimdi iyilik ve hayır yapmış olursun. diğer yandan cebinden üç beş kuruş atmakla adam olmuyorsun.

gizem 10 Yıl Önce

para vermesekte döverek yada başka yollarla öldürürler çocukları :s ınsanlar aslında bılıyorlar dılencılerın böyle oldugunu sadece o paraları hem üzüldüklerı için hemde verıyoruz kı bu akşam rahat uyusunlar dıe

nazim 10 Yıl Önce

dilençilere para vermek yanlış bir şeydir. onların arxasında patronları vardır. onlar polislere yeqin ki, para verirler. bütün dünyada bo beledir. polislere para vermesele onlar orada dayana bilmezler. bizler para vermekle, hansısa cocukların oğurlanmasına, çetelerin eline keçmesine sebeb olur. bu baxımdan dilençiye para vermekle, bizler kimlerese bilmeden kötülük etmiş oluruq. arkadaşlar bunları sakın unutmayın...hepimiz bige buna qarşı olmalıyıq ve bele işlere qarşı mücadile etmeliyik...

nazim 10 Yıl Önce

dilençi qisminde sizden para isteyenlere para vermeyin. onların böyük ekseriyyeti çetelerle bağlıdır. onların arxasında dayanan patronları vardır. bir çox hallarda onlar kriminal alemele bağlı olurlar. uşaq oğurluğu ve diger yasa dışı işlerle meşğul olan qruplardır. bu baxımadan onların işine polisde qarışmır. çünki polisin bu işde marağı vardır. hesab etseniz ki, onların ehtiyacı var, sakın belə olduğu halda bele dilençiye para vermeyin. ehtiyacı varsa onda ekmek alıb vere bilersiniz...

türkan ağbaba 10 Yıl Önce

allahlarından bulsunlar ne suçu ğünahı var o bebeklerin hiç deyecek söz bulamıyorum başkada yok allah en egır cezalarını versin

burak 10 Yıl Önce

esra hanim polisle birlikte misiniz polis para alirken ? böyle bir ithamda bulunuyorsunuz! cok sukur paramiz var 3-5 kurusa kalmadik. insanlar herkesi kendi gibi gorurmus. ayrica dilenciyle ugrasmak aslen zabitanin isidir bundan sonra zabitayi arayin !

TAYLO 10 Yıl Önce

o di̇lendi̇rti̇ten adamlarin o çocuklari öldürenleri̇n

Turgut Oguz 10 Yıl Önce

serefisz cocuk istismarcilari

burak 10 Yıl Önce

sonuna kadar haklısınız yardım edeceğiz diye düşünürken aslında o çocuklara zarar verıyoruz asla ama asla para verılmemelı yardım edecekse ınsan ılla cevresınden baslasın tanıdıklarına yardım etsın önce..

hüseyin 10 Yıl Önce

para vermemek çözüm değilki , onların hayatına girip müdehale edilmeli..

frat_44 10 Yıl Önce

mademki bu konu üzernde bir inceleme başlatmışsınız neden konunun derinlerine inemediniz yarım bıraktınız. acaba o bayan zorlamı kullanılıyordu. acaba o çocuk kaçırılan bir ailenin çocuğumuydu acaba piyasada çalılştırmaya hükmedilen bir bayanmı. kendi isteğiile yüzdeliklemi çalışıyordu. acaba kurtarılmakmı gerekiyordu acaba lanetlenmesimi gerekiyordu. bu konu üzerinde tam araştırma yapmak kökden çözmek lazım. sadece onlara para vermeyin demek çözüm değildir. çok cahilce bir araştırma. benim için o masum çocuğun kurtarılması ve o bayanın kendi isteğiilemi ailesinin isteğiilemi kullanılmasına karşı çıkamayan nedenlerin araştırılmasımı zorbalar kim koklalar kim sömüren kim. sömürülüen kim. araştırmanın sunucunu getrip para vermeyin demekle kadının ve çocuğun hayatını etkileyen faktör etkenler ne onu bulmak. ve kendi isteğiile yapıyrlarsa toplumdan bunlara para verilmemesi düşünülür. zorla kullanılıyorlarsa kurtarılmak lazım. bu tez çok saçma içi boş sunuç belli olmayan bir düşünce tezidir

Emre Setre 10 Yıl Önce

valla kesinlikle acıyıp para vermemek lazım, hepsinin eli ayağı tutuyor gidip temizlik yapsınlar vs. bir iş bulsunlar... acındırarak oturup para kazanmak işlerine geliyor ... kesinlikle para verilmemeli hepsi yalancı ve duygu istismarcısı ...

türkan 10 Yıl Önce

aslında dilenen dilencilerin eli ayağı tutuyo hepside sapasağlam hani oturup dileniceklerine iş bulup temizlik işi falan yapsalar bir işe girseler daha iyi olmazmı orda insanların atıca bir liraya muhtaç olmaktansa her ay düzenli maaşlı bir iş bulup çalışsalar daha iyi bence dilenmek daha kolaylarına geliyo galiba gün boyu orda dilenmek daha iyi galiba

elnur 10 Yıl Önce

vay beeeeeeeeee

eren 10 Yıl Önce

bunu araştıran kadına helal olsun bundan sonra para vermeyip direk 155i aramaya gayret edicem

Ömer KESİM 10 Yıl Önce

gerçekten güzel bir tespit inşallah werimli olur

kardelen mavis cinar 10 Yıl Önce

ben bu dilenci tayfasının bir çoğumuzdan daha iyi bir düzeyde gelire sahip olduğuna birebir şahidim zaten ihtiyacı olan gerçek fakir insanlar bu kadar ezmiyorlar onurlarını yani dilenmiyorlar .... artı her gün evimden işime giderken gördüğüm köprü altı orta yastaki dilenci teyzeciğimin üst binamızda ev sahibi olduğuna ve ben yürümeye hazırlanırken onun özel aracına bindiğine bu da yetmezmiş gibi kusursuz bir tatil yaptığına gözlerimle şahit olduktan sonra ister istemez acıma duygumu kaybettim

kemal 10 Yıl Önce

birgün akbilim bitti. üzerimde hiç para yoktu kuruş yoktu. aksilik işte. otobüse binip eve gidecem gidemiyorum. bir kişiden akbil basmasını rica edecek yüzüm onurum şerefim yoktu. o cesaret yoktu. ve abimi aradım gelip beni aldı beraber döndük. şimdi düşünün muhtaç olsanız bile metrobus, metro vs gibi yerlerde dilenebilir misiniz?

ADEM 10 Yıl Önce

(sadakalar) kendilerini allah yolunda adayan fakirler içindir ki, onlar, yeryüzünde dolaşmaya güç yetiremezler. i̇ffetlerinden dolayı bilmeyen onları zengin sanır. (ama) sen onları yüzlerinden tanırsın. yüzsüzlük ederek insanlardan istemezler. hayırdan her ne infak ederseniz, şüphesiz allah onu bilir. [bakara 273]

kenan 10 Yıl Önce

sanki roman okudum bu ne ya neticeye gelene kadar neredeyse dilencilik tarihini bitirip adeta doktora yaptım

emel 10 Yıl Önce

mesela bzm oklun orda bi kadın dilenci elinde kçk bi bebek var ama hep uyuyo hç kalktığını grmdm

Fatih 10 Yıl Önce

allah belalarını versi̇n i̇nşallah küçücük çocuğa o yapilirmi 5 kuruş para i̇çn gi̇t alninin teri̇yle helal para kazan be kadin

Vahit 10 Yıl Önce

benim başıma da geldi...

inna 10 Yıl Önce

Uyuşturucu ve uyku hapları veriliyor onlara....lütfen polislere arayın böyle bir şey gördüğünüz zaman.....

inna 10 Yıl Önce

183 arayın ...polis gelmemesin bekleyin bu çoluklar ...kaçırılmış da olabilir.

untimely 10 Yıl Önce

sesli güldüm (:

Mehmet Kaya 10 Yıl Önce

allah var ya arkadaslar bir dilenci parası varsa niye dilensin yoksa niye votka veya uyuşturucu alsn şimdi bi votka en az 100 tl mantıga bak allahım yarabim :d

Duyarlı vatandaş 10 Yıl Önce

yazdıklarınıza aynen katılıyorum . bu ve benzeri çoçuk kaçırılmalarını önlemek için ve hatta çoçuklarımızın ölmesini engelemek için lütfen dur deyin ve vicdanızla değil matığınızla hareket edin 155 arayın

Muzaffer Alev 10 Yıl Önce

Avrupadan Kovulan imamlar-i arayiniz : Savaslar sulh zamaninda kazaniliyor! Müslümanlar sulh zamaninda evlatlari icin en güzel egitimi birlik icinde vermeliler! 90 senelik Chp idarecileri ve batililarin zulmüyle, gavur gibi müslüman evlatlar hizla cogaliyor! Müslümanlar biran önce Bediuzzaman gibi samimi yasamaya baslamali! Aksi takdirde islam dini yok olacak! Müslümanlar 90 sene önce Sabataycilar ve Vehabiler tarafindan yok edildiler! "Sabatay Sevi" ile "Hempher Abdul Vehab" isimli islam düsmanlarini internette arastiriniz lütfen! Muzaffer Alev Kopenhag www.islamvesulh.wordpress.com www.journeyislam.wordpress.com www.islamvecocuk.wordpress.com Kuru Lâfla Müslümanlık Olmaz www.habervaktim.com . Beğen · · Tanıtımını Yap · Paylaş. Muzaffer Alev . Muzaffer Alev bir bağlantı paylaştı. Dün . Avrupadan Kovulan imamlar-i arastiriniz : Muhterem Agabeyim; Perdenin arkasindaki gizli güclere mani olmak mümkün degil! Mani olunamayinca hicbi

cem 10 Yıl Önce

günde 200-300 tl kim kazanıyo kardeşim? işte günde 300 tl için votka da alınır uyuşturucuda. bi şişe votka içirmiyolar heralde...

nisanur 9 Yıl Önce

yaa inanamıyorum küçücük çocuklara ne yapıyorlar !!

nisanur 9 Yıl Önce

yaa bizden zenginler onlar zaten o çocuklara acımıyorlar ilk önce küçücük bebeklere tecavüz edip öyle öldürüyorlar

kullanıcı 9 Yıl Önce

Arkadaş aradığında polis ne zaman geliyor bileniniz varmı devamlı aradığınızda telefon numarası kayıtlanıyor ve meşgule çevriliyor ben buna şahidim

... 9 Yıl Önce

Bu yaziyi bir hafta kadar once okudum ve bugun bu durumla karsilastim trb da..polis bi iki tanidigima ulasamayinca 155 i aradim.evet cogu eter koklatiyor dedi karsimdaki sahis. Mudahele edecek misiniz dedigimde bu ise zabitanin baktigini soyledi.188 i aradim bu bizim isimiz degil ,yabanci uyrukluysa gocmen burosunu arayacaksiniz dediler.ben kizincada en fazla yapacagimiz ordan kaldirmak gidip ileride dilenecek yaptirim gucumuz yok dendi.simdi kime kizmali Ne yapmali

sıla 9 Yıl Önce

Ya inanmiyorum !!! Bende bi dilenciyle konustum abla neden dileniyosun calisacak kadar durumun iyi dedim Allaha sukur elin ayaginda saglam dedim oda bana napiym baska carem yok dedi okuma yazmam yok beni ise almazlar dedi peki kimsen yokmu dedim oda bana benim annem var dedi .bende ona e tamam iste cocugunu birak annene sende calis dedim sonra cocuguda tabi uyuyodu bebde optum cocugu yoluma devam ettim ve bunu arastiran kisiden Allah razi olsun

Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.