Piramit Haber

Çocuklarınıza Aktarmanız Gereken 4 Önemli Değer

Yaşam

Hayatta her şeyin çaba gerektirdiğini çocukların öğrenmiş olması çok önemlidir ve hayatta mutluluğa giden yollardan biri ise, küçük şeylerden memnun olabilmektir.

Eğitim, bir insanı yetiştirebilmek açısından en önemli faktörlerden biridir. Eğer; bir baba, anne, büyükanne veya öğretmenseniz, çevrenizdeki çocuklara vermeniz gereken eğitim nedir sorusunu kendinize mutlaka sormalısınız. Bugünün yazısında, bu konu ile ilgili en önemli dört değerden bahsedeceğiz.

1. Empati

Kendinizi, karşınızdaki kişinin durumuna koyarak durumu değerlendirebilmekten daha önemli ne olabilir? Bu sayede, kendiniz ve diğer insanlar hakkında daha iyi bir anlayış kazanabilmeniz, hayatınızı karşılıklı saygı, mutluluk ve uyum üzerine kurabilmeniz mümkün olabilir. Sizin eylemleriniz, bir başkası için zarar getirebilir. Bunu anlamak ve çevrenizdekilere zarar vermekten kaçınabilmek, olağanüstü bir erdemdir.

Empati insanların gerçek arkadaşlıklar kurabilmesine, partnerlerine saygı duyabilmelerine ve gelecekte yaşamlarında diğer insanlarla birlikte mutlu olabilmelerine olanak tanır. Diğer insanların da korku, sevinç, kaygı ve utanma gibi duyguları yaşıyor olduklarını bilmek, toplumumuzu geliştirmeye yardımcıdır. Ayrıca, yaptığımız davranışların başka insanları incitebileceğini bilmek, başka insanların duygularına daha saygılı olabilmemizi sağlar. Bu sebeplerden dolayı, empati çevremizdekilere aşılamamız gereken önemli bir değerdir.

2. Alçakgönüllülük

Çocukların, başka insanlardan daha iyi olmadıklarının bilincinde olmaları önemlidir. Çocuklar, sahip oldukları şey her ne olursa olsun, diğerlerine karşı övünmemelidirler. Alçakgönüllülük, kendimizle daha mutlu olabilmemize olanak sağlar; çünkü bu sayede yaşamdaki basit şeylerden, ki aslında en önemli şeyler bunlardır, minnettarlık duyabilmeyi öğreniriz.

Alçakgönüllü bir tutumla yaşıyor olmak, çevrenizdeki olaylara ve insanlara karşı daha gerçekçi bir bakış açısına sahip olabilmeyi sağlar. Bunu başarabilmek için; çevrenizi maddesel mutluluklarla veya nesnelerle çevirmemelisiniz. Çocuklarınıza, yaşamdaki her şeyin çaba gerektirdiğini ve daha küçük ve soyut şeylerin çok daha önemli olduğunu öğretmeniz en önemlisidir. Çocuklarımızı yetiştirirken alçakgönüllülüğü aşılamak çok önemlidir; ancak her zaman hatırlamayız. Bu sebeple, şimdiden itibaren denemek ister misiniz?

3. Sorumluluk

Sorumluluk, çocukların zaman içinde geliştirecekleri bir olgudur; ancak daha küçük yaşlarda bu konuda eğitilebilirler. Böylece, büyüdükçe yaptıkları davranışlardan sorumlu olmayı öğrenerek, daha olgun hale geleceklerdir. Kendilerini bir şeylere adamaları; daha iyi insan, daha iyi öğrenci, daha iyi aile üyesi, daha iyi arkadaş olmalarını sağlar. Güçlü bağlar ve değerler bu yolla aşılanabilir. Onlara, hayatta savaşmaya değer bazı şeylerin varolduğunu ve yaptıklarından sorumlu olmalarının ve kendilerini geliştirmenin ne kadar önemli olduğunu öğretin. Konuşulan her söz bir anlam içermektedir, hem duyulan kısmı hem de işaret ettiği anlam açısından. Çocuklarımızın bunu öğrenmeye ihtiyaçları var.

4. Özsaygı

Özsaygı, çocuğunuzun yaşamını ilk günden ilerletecek, hayati öneme sahip bir değerdir. Ona destek ve övgü verin, iyi yaptıkları şeyler konusunda onları güçlendirin ve hatalarından ders çıkarmaları konusunda onlara kılavuzluk edin. Onlardan ne yapmalarını istediğinizi örneklerle açıklayın ve bu konuda onları yüreklendirin, karşılarına çıkan şansları güvenle kabul edebilmeleri konusunda onları teşvik edin ve başarısızlığın kötü bir şey olmadığını, çaba sarfederek her şeyi başarabilecek olduklarını onlara öğretin. Özsaygısı yüksek kişiler güçlülerdir ve diğerlerine zarar vermezler; çünkü kendileri ile mutlulardır. Çocuklar bu duyguyu yaşamayı hakediyorlar ve sizler onlara bu duyguyu yetiştirmek konusunda yardımcı olabilirsiniz.

Bu ana değerleri çocuğunuza aşılarken iyi örnek olması gereken kişi sizsiniz, bunu hatırlayın. Çocuğunuza büyük bir sevgi gösterirken; tutarlı, kesin ve coşkulu olmayı da önemseyin.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.