Piramit Haber

Çalamadı ama ustası oldu

Yaşam

Sazı çalamayınca yapmaya karar vererek bugüne kadar 3 binin üzerinde saz üreten bağlama ustası, 80 yıllık ömrünün 55 yılını sazlara adadı.

Sazı çalamayınca yapmaya karar vererek bugüne kadar 3 binin üzerinde saz üreten bağlama ustası, 80 yıllık ömrünün 55 yılını sazlara adadı.
...

Sazı çalamayınca yapmaya karar vererek bugüne kadar 3 binin üzerinde saz üreten bağlama ustası Bekir Tekeli, 80 yıllık ömrünün 55 yılını Anadolu nağmelerinin seslendirildiği sazlara adadı. 2010 yılında Yaşayan İnsan Hazineleri ödülünü alan Tekeli'nin ürettiği sazlar, Neşet Ertaş başta olmak üzere birçok ünlü ozanın elinde zülfü yare dokundu.

Tekeli Kardeşler Saz Evini açan ağabeyleri Ali ve Ahmet Tekeli'den mesleği öğrenen küçük kardeş Bekir Tekeli, 55 yıldır ağabeyinden öğrendiği mesleği devam ettiriyor.

Tekeli, bugüne kadar en az 3 bin saz yaptığını belirterek, ''Türkiye'de başta Neşet Ertaş'a, radyo sanatçılarından Nida Tüfekçi, Bayram Aracı, Ahmet Sezgin ve birçok saz ustasına saz yaptım. Aşık Veysel'e de saz yaptık''
ifadesini kullandı 

Avrupa'da ilgi saha fazla

Tekeli, sazların sadece Türkiye ile sınırlı kalmadığına işaret ederek, ''Almanya, Hollanda, İsveç gibi ülkelere gönderiyorum. Burada fazla ilgilenen kalmadı. Avrupa'nın daha çok ilgisi var'' diye konuştu.

2010 yılında Yaşayan İnsan Hazineleri ödülünü Ertuğrul Günay'dan alan Tekeli, kısa süre önce hayatını kaybeden Neşet Ertaş ile de bu ödülü alırken tanıştığını kaydetti.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.