Piramit Haber

Braille alfabesiyle Kur'an öğreniyorlar

Yaşam

Konya'da açılan bir kursta, görme engelli öğretmen,  kendisi gibi görme engellilere Braille alfabesiyle Kur'an-ı Kerim öğretiyor.

KONYA - Ayşe Şensoy

Konya Büyükşehir Belediyesi'nin açtığı kursta, görme engelli öğretmen, kendisi gibi görme engellilere Braille alfabesiyle Kur'an-ı Kerim okumayı öğretiyor.

Kendisi de öğrencileri gibi görme engelli olan kurs öğretmeni İbrahim Keleş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, engelli olmasından dolayı öğrencileriyle daha rahat empati kurabildiğini vurguladı.

Konya'da 18 yıldır görme engellilerin eğitim gördüğü bir okulda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenliği yaptığını belirten Keleş, Konya Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kursları (KOMEK) ve Görmeyenleri Koruma Derneği Konya Şubesi'nin birlikte açtığı Kur'an-ı Kerim Okuma Kursu'nda öğretmenlik yaptığını anlattı.

"Engelliyim'' diye hayata küsmenin anlamı yok 

Keleş, 25 yıldır kabartma yazılı Kur'an-ı Kerim ile ilgilendiğini belirterek, şunları kaydetti:
"Kur'an-ı Kerim bütün ümmete, insanlığa hitap eden bir kitaptır. Dolayısıyla görme engelliler de bu insanlığın bir bölümü olduğu için vahyin amacının içinde biz de varız. Herkesin, Kur'an-ı Kerim'i öğrenip, anlayıp, yaşaması gerekiyor. Aynı durum görme engelliler için de geçerlidir. Azmin elinden kimse kurtulamamış' derler. Gerçekten de azmettikten sonra her iş oluyor. Hep 'sen yapamazsın' denilen kişi gerçekten de yapamaz. 'Engelliyim' diye hayata küsmenin hiç bir anlamı yok." 

Kurs öğrencilerinden görme engelli Halil Doğan, eskiden Kur'an-ı Kerim okumayı bildiğini ancak görme yeteneğini sonradan kaybettiğini söyledi.

Doğan, görme yeteneğini gitgide kaybettiği için artık Kur'an-ı Kerim'i Braille alfabesinden kabartma yöntemiyle okuma yoluna gittiğini belirtti.

"Daha önce bilip de artık okuyamama durumuna geldiğinizde okumayı özlüyorsunuz" diyen Halil Doğan, "O açlığı hissedince, bir şekilde 'bunu nasıl kapatırım' diye bir çare arıyorsunuz. Bu kurs da bize bir rehber oldu, yol oldu. Diğer görme engelli arkadaşlarım eve kendilerini kapatmasın. Bir yerden başlamak gerekiyor" diye konuştu.

Kursiyer Süleyman Gözel ise Kur'an okumayı öğrenince hafız olmaya karar verdiğini ifade ederek, kendisinin Braille alfabesi yardımıyla hafız olduğunu belirtti.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.