Piramit Haber

Beden dili işte böyle sinyaller veriyor!

Yaşam

Yalan, hayatımızın en önemli gerçeklerinden biridir. Hepimizin hayatının içinde olan ve zaman zaman başvurmak zorunda kaldığımız bir kurtarıcıdır.

Yalan söylemek ne kadar kötü olursa olsun her insan zor durumda kaldığında, ânı kurtarmak için yalan söyleyebilir. Hayatımda hiç yalan söylemedim diyen bir insan, yalan söylemiş olur. Gerektiğinde yalana başvurmayan insan yoktur. Önemli olan yalanı alışkanlık haline getirmemektir.
Yalan, bu kadar hayatımızın içindeyken bazen karşımızdaki insanın konuşmalarından tatmin olmayarak, yalan söyleyip söylemediğini kestirmeye çalışırız. Anladığımız da olur anlamadığımız da. Eğer karşışımızdaki insan usta bir yalancıysa, yalan söyleyip söylemediğini anlamak oldukça güçtür.

Ama bu konuda hiç kimse kusursuz değildir. Yalanın kişinin tavır ve davranışlarından ortaya çıkarılması mümkün. Sadece, kişinin davranışlarını gözlemeniz yeterli.

Bir yalanı ortaya çıkarabileceğiniz bir çok beden dili sinyali vardır;

-Ağzı kapatmak
-Üst dudağı ya da burnu kaşımak
-Kontrolsüz yüz kızarması
-Dudak yalamak
-Aniden bacakları çapraz hale getirmek
-Aniden kolları çapraz hale getirmek
-Aniden sigara içmek
-Uzağa ya da yana bakmak
-Zorlama göz teması
-Abartılı dik duruş
-Yumruğu, dişleri sıkmak
-Huzursuzlanma, yerinde duramama
-El saklama -Göz bebeklerinde küçülme
-Kontrollü ses tonu
-Kekelemek, ağzında gevelemek, tereddüt
-Terleme, el silme
-Aniden gülme

Yukarıda tüm yalan söyleme belirtileri listelenmiştir. Asıl önemli olan; bu sinyalleri doğru bir şekilde tercüme edebilmektir. Bunu yapabilmek için, bir miktar insan doğasını bilmek ve bu sinyallerin neden ve nasıl oluştuğunu kavramak gereklidir.

Endişe anahtardır.

İnsanlar yalan söylediklerinde kendilerini sterse sokarlar. Vücuda adrenalin yayılır, kalp daha hızlı atar, kaslar gerilir, kan damarları genişler ve ya büzülür, göz bebekleri küçülür, nikotin ihtiyacı artar ve nefes alıp verişi hızlanır. Yalan dedektörlerinin kabiliyeti, insanların yalan söylerken sergilediği bu psikolojik reaksiyonlara bağlıdır. Eğitim almış bir vücut dili uzmanı dedektöre ihtiyaç duymaz. Bu değişimler, nereye bakacağını biliyorsan oldukça görünürdür.

Birçok batılıya küçüklüğünden beri kendisine konuşan insana bakmak öğretilmiştir. Çocuklar yalan söyledikleri zaman içgüdüsel olarak ağızlarını kapatırlar ve bilinçaltlarında vücut hareketlerinin onlara ihanet edeceğini bildikleri için ellerini saklarlar. İnsanların yalan söylerken neden bu şekilde davrandıklarının açıklamasını psikologlara bırakacağız fakat yalan söylerken ne yaptıklarını bilmek zaten yeterli.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.